Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Μείωση του επιτοκίου δανεισμού Ιρλανδίας και Ελλάδας συστήνουν JP Morgan και BarCap

Μείωση του επιτοκίου δανεισμού Ιρλανδίας και Ελλάδας συστήνουν JP Morgan και BarCap
(upd3) Μείωση του επιτοκίου του δανεισμού της Ιρλανδίας από το πρόγραμμα στήριξης Ε.Ε.-ΔΝΤ στο μισό προτείνει ο οικονομολόγος της JP Morgan επί των ευρωπαϊκών θεμάτων, David Mackie. Να επωφεληθεί και η Ελλάδα", τόνιζει ο Julian Callow, οικονομολόγος της Barclays Capital, επικεντρωμένος σε θέματα της ευρωπαϊκής οικονομίας.
O Mackie ισχυρίζεται ότι το 5,8% με το οποίο η Ιρλανδία θα πρέπει να αποπληρώσει το πακέτο στήριξης των 85 δισ. ευρώ είναι πολύ υψηλό και δεν αποτρέπει την κρίση χρέους στην ευρωζώνη.
Η Ελλάδα έχει στηριχθεί από ξεχωριστό μηχανισμό, επειδή δεν είχε ακόμη συσταθεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, μπορεί όμως να επωφεληθεί από μια ενδεχόμενη μείωση του επιτοκίου δανεισμού της Ιρλανδίας, η οποία μπορεί να αποτελέσει προηγούμενο.
Η Ελλάδα δανείζεται από την Ε.Ε. με 5%. O Callow θεωρεί ότι πρέπει και το επιτόκιο με το οποίο δανείζεται η Ελλάδα σταδιακά να υποχωρήσει.
Για την Ιρλανδία, υπολογίζει την απαιτούμενη μείωση στις 300 μονάδες βάσης. “Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αποφασίσει μείωση του επιτοκίου στο μισό. Εγώ υπολογίζω ότι χρειάζεται μείωση κατά 250 μονάδες βάσης”, τονίζει αντίστοιχα ο Mackie. Το κόστος δανεισμού θεωρητικά μένει χαμηλό όμως στην πράξη αυξάνεται για τη χώρα εφόσον δεν προβλέπεται να υπάρξει ανάπτυξη στη χώρα.
Πράγματι, ένας από τους δανειστές της Ιρλανδίας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ανάπτυξη κάτω της μίας ποσοστιαίας μονάδας για το 2011 στη χώρα και κοντά στο 2% του ΑΕΠ για το 2012.
“Αν η Ιρλανδία θέλει να βγει από την κρίση χωρίς αναδιάθρωση του δημοσίου χρέους, δεν θα το καταφέρει με τα συγκεκριμένα επιτόκια. Αν αναλογιστεί κανείς ότι η ανάπτυξη θα βρίσκεται σε μέτρια επίπεδα για τα επόμενα χρόνια, το βάρος για την αποπληρωμή των τόκων πέφτει στην ολοένα και σφικτότερη δημοσιονομική προσαρμογή”, συμπληρώνει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης