Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Στα 9,51 δις ευρώ τα ταμειακά διαθέσιμα των εισηγμένων στο 9μηνο του 2010

tags :
Στα 9,51 δις ευρώ τα ταμειακά διαθέσιμα των εισηγμένων στο 9μηνο του 2010
Ισχνή αύξηση μόλις 73.000 ευρώ παρουσίασαν τα ταμειακά διαθέσιμα των εισηγμένων-εκτός τραπεζών- το γ' τρίμηνο του 2010 σε σχέση με το β' τρίμηνο του 2009. Πιο συγκεκριμένα στο εννεάμηνο του 2010 τα ταμειακά διαθέσιμα διαμορφώθηκαν στα 9,51 δισ. ευρώ από 9,43 δισ. ευρώ το α' εξάμηνο του 2010.
Η μείωση που παρατηρείται στα ταμειακά διαθέσιμα των περισσότερων εισηγμένων επιχειρήσεων  οφείλεται  στην αποπληρωμή χρεών προκειμένου να μειωθούν κάποια ανεπιθύμητα spreads, καθώς οι ανάγκες κεφαλαίων κίνησης είναι μειωμένες, γεγονός το οποίο αποτυπώνεται και στις λειτουργικές ταμειακές ροές.
Οι εισηγμένες όπως και τα νοικοκυριά «μειώνουν» την ρευστότητά τους χρησιμοποιώντας τα διαθέσιμά τους για να διατηρήσουν την εικόνα τους αν και γνωρίζουν ότι χωρίς το μαξιλάρι των διαθεσίμων αποτελούν υποψήφιες επιχειρήσεις προς εξαγορά ή και ένταξή τους στο άρθρο 99. Τα ταμειακά διαθέσιμα αποτελούν σήμερα το πιο πολύτιμο στοιχείο για μία εταιρεία, καθώς δείχνει εάν μπορεί να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της σε σταθερή βάση, εάν πληρώνει τους προμηθευτές της για πρώτες ύλες εάν διαθέτει κεφάλαια για να καλύψει πιθανές επισφάλειες ή έκτακτες ζημίες.
Οι εισηγμένες αντιλήφθηκαν καθυστερημένα το μέγεθος της ύφεσης για τον απλούστατο λόγο ότι με σημαντική χρονική υστέρηση άρχισε να επιδρά και στην ελληνική οικονομία η διεθνής ύφεση. Πολλές εταιρείες αναγκάστηκαν να αναβάλουν τα επενδυτικά τους προγράμματα, ή έστω να τα περιορίσουν δραματικά. Αρκετές από τις ήδη υπερδανεισμένες επιχειρήσεις περνούν δύσκολες μέρες και κάποιες από αυτές θα αναγκαστούν είτε να συρρικνωθούν είτε να εγκαταλείψουν την αγορά είτε, στην καλύτερη περίπτωση, να εξαγορασθούν.
Ενδιαφέρον θα έχει η εικόνα των ταμειακών διαθεσίμων το τελευταίο τρίμηνο του 2010 για να διαπιστωθεί πόσο έχουν επηρεασθεί τα ταμειακά διαθέσιμα των επιχειρήσεων καθώς έχουν εισέλθει στην 3η και πιο δύσκολη συνεχή χρονιά ύφεσης στην ελληνική οικονομία.

Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης