Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Fitch: Η ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη - Ωστόσο παραμένουν ευάλωτες σε κινδύνους ρευστότητας - Σοβαρές οι πιέσεις στην ποιότητα και την κερδοφορία

tags :
Fitch: Η ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη - Ωστόσο παραμένουν ευάλωτες σε κινδύνους ρευστότητας - Σοβαρές οι πιέσεις στην ποιότητα και την κερδοφορία
Η ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη, εκτιμά σε ανάλυσή του ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings, ωστόσο προειδοποιεί ότι παραμένουν ευάλωτες σε κινδύνους ρευστότητας.
Σοβαρές οι πιέσεις στην ποιότητα και την κερδοφορία.
Η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών και η διαδικασίας αναδιάρθρωσης, θα βελτιώσει την εμπιστοσύνη και θα συνεισφέρει στην χρηματοδοτική σταθερότητα του συστήματος, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings.
Ωστόσο προειδοποιεί ότι οι τράπεζες θα παραμείνουν ευάλωτες σε κινδύνους χρηματοδότησης και ρευστότητας και εκτεθειμένες σε ισχυρές πιέσεις όσον αφορά την ποιότητα των assets και την κερδοφορία.
Για αυτό, σύμφωνα με τη Fitch, οι αξιολογήσεις αναμένεται να παραμείνουν στην κερδοσκοπική βαθμίδα για κάποιο διάστημα.
Η Fitch αναμένει συρρίκνωση του κυπριακού ΑΕΠ κατά 8,9% το 2013 και 4,9% το 2014.
Μια βαθύτερη και μεγαλύτερη σε διάρκεια ύφεση, ενδεχομένως να επηρεάσει αρνητικά την ήδη φτωχή ποιότητα των assets και την κερδοφορία και να αναζωπυρώσει την ανησυχία για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα χρηματοδοτικά προφίλ και αποτελεί μείζονα κίνδυνο για τις κυπριακές τράπεζες.
Σύμφωνα με τη Fitch, η ανακεφαλαιοποίηση και αναδιάρθρωση των τραπεζών, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2013, αποτελούν ορόσημα στον οδικό χάρτη για την πλήρη άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και καταθέσεων, οι οποίοι επιβλήθηκαν τον Μάρτιο του 2013 με απόφαση του Eurogroup.
Η ολοκλήρωση  των διαδικασιών, αναμένεται να ενεργοποιήσει τις κεφαλαιακές ροές και να βοηθήσει στον περιορισμό των κινδύνων ρευστότητας, κυρίως όσον αφορά την Τράπεζα Κύπρου, τη μεγαλύτερη τράπεζα στην Κύπρο, η  οποία υπέστη και τις μεγαλύτερες ζημιές.
Παρά το γεγονός ότι η διαδικασία έχει ξεκινήσει, οι τράπεζες βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια.
Οι δύο μεγαλύτερες τράπεζας, Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική Τράπεζα, έχουν τα μακροπρόθεσμα IDRs σε  ΄RD΄ (Restricted Default) από τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, αντιστοίχως.
Ο οίκος αξιολόγησης αναμένει αναβάθμιση της  αξιολόγησης της Ελληνικής Τράπεζας μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίηση της.
Για την Τράπεζα Κύπρου, η οποία ανακεφαλαιοποιήθηκε στα τέλη του Ιουλίου, ο οίκος θα αναθεωρήσει τις αξιολογήσεις, μόλις γίνουν γνωστές οι υποχρεώσεις, ώστε να ολοκληρωθεί η ανάλυση.
Όσον αφορά τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, η Fitch εκτιμά ότι θα εξακολουθούν να ισχύουν για κάποιο διάστημα, ώστε να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση της κυπριακής οικονομίας και τους τραπεζικού τομέα.
Ωστόσο κάτι τέτοιο θα αποτρέψει τον οίκο από το να προχωρήσει στην αναβάθμιση των τραπεζών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης