Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Οι τράπεζες διαψεύδουν deals και η Moody's υποβαθμίζει - Μετά το profit taking αγορές στο ΧΑ, πτωτικά τα spreads στις 595 μ.β. ανοδικά τα CDS στις 710 μ.β.

tags :
Οι τράπεζες διαψεύδουν deals και η Moody's υποβαθμίζει - Μετά το profit taking αγορές  στο ΧΑ, πτωτικά τα spreads  στις 595 μ.β. ανοδικά τα CDS στις 710 μ.β.
(upd5)Η υποβάθμιση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, όχι όμως της πιστοληπτικής τους διαβάθμισης  από την Moody's προκάλεσε  νευρικότητα στο χρηματιστήριο το οποίο εμφάνισε σημαντικές εναλλαγές προσήμων ωστόσο προς το κλείσιμο εμφανίσθηκαν εκ νέου αγοραστές και το ΧΑ βρέθηκε να κερδίζει 2,22%
Η υποβάθμιση αφορά  (financial strength), καθώς και τις αξιολογήσεις καταθέσεων και όχι υποβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας για 9 τράπεζες Εθνική, Alpha bank, Eurobank, Πειραιώς, Κύπρου ΑΤΕ, Attica bank και Geniki bank. Αποτελεί μια αρνητική εξέλιξη αλλά δεν αποτελεί υποβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας.
Εν τω μεταξύ ένα  σύνθετο φαινόμενο  αγορών και ρευστοποιήσεων εκδηλώνεται  στο ΧΑ οδηγώντας τον δείκτη από το +3% στο -0,20% και εν συνεχεία στο 2,22% όπου και έκλεισε  μετά το άλμα της Πέμπτης που προκάλεσε το  πακέτο οικονομικής στήριξης των 120 δισ ευρώ της ΕΕ και ΔΝΤ προς την Ελλάδα.
Η μεταβλητότητα είναι απόρροια της αναμονής της αγοράς στην οριστικοποίηση του πακέτου στήριξης από την ΕΕ και το ΔΝΤ μέσα στο Σ/Κ αλλά και στις ανακοινώσεις για τα νέα σκληρά μέτρα της κυβέρνησης στην κοινωνία και την οικονομία.
Το ΧΑ ξεκίνησε έντονα ανοδικά λόγω της εκδήλωσης σημαντικών αγορών εν συνεχεία  σημειώθηκαν  ενδοσυνεδριακά στις  τράπεζες  αξιόλογες πωλήσεις  στο πλαίσιο του profit taking ενώ επανεμφανίσθηκαν οι αγοραστές προς το τέλος της συνεδρίασης.
Η στήριξη της ΕΕ και του ΔΕΝΤ μπορεί να προκάλεσε  χρηματιστηριακή ανάταση  ωστόσο μετά την μεγάλη άνοδος χθες παρατηρούνται  και αξιόλογες  ρευστοποιήσεις με στόχο την αποκομιδή κερδών ειδικά στις τράπεζες. Το κλίμα παραμένει ακόμη θετικό αλλά υπάρχει και προβληματισμός.
Εν τω μεταξύ πλήθος σεναρίων κάνουν τον γύρο της αγοράς ότι προχωρούν deals στις τράπεζες. Οι τελευταίες φήμες ήθελαν την Εθνική και την Πειραιώς να εξετάζουν την μεταξύ τους συγχώνευση αλλά οι διοικήσεις των δύο τραπεζών το διαψεύδουν. Σημειώνεται ότι το www.bankingnews.gr είχε από χθες αναφερθεί αναλυτικά στο θέμα στα σενάρια συγχώνευσης Εθνικής και Πειραιώς και στις εκατέρωθεν διαψεύσεις
Διαφαίνεται ότι όπως και στο παρελθόν οι δύο τράπεζες βρέθηκαν πολύ κοντά ωστόσο δεν προέκυψε deal τουλάχιστον με βάση τις δηλώσεις στελεχών των δύο τραπεζών. Δεν υπάρχει θέμα μεταξύ συγχώνευσης της Εθνικής με την Πειραιώς αναφέρουν οι διοικήσεις.

Όσον αφορά το ΧΑ σε κάθε περίπτωση το κλίμα παραμένει θετικό αλλά και ασαφές ταυτόχρονα  καθώς το  τοπίο δεν έχει πλήρως ξεκαθαρίσει. Η Ελλάδα μετά από τα νέα σκληρά μέτρα εισέρχεται σε βαθιά ύφεση και αυτό δεν έχει αποτιμηθεί.
Στις τράπεζες παρατηρήθηκαν  και ρευστοποιήσεις και  κλείσιμο short θέσεων από όσους επενδυτές ακολούθησαν  τακτικές υποτιμητικής κερδοσκοπίας όχι όμως με μεγάλη ένταση.
Π.χ. το Jupiter που σόρταρε την Εθνική προβαίνει σε αγοραπωλησίες  ωστόσο είναι προφανές ότι υπάρχουν και ενδοσυνεδριακές ρευστοποιήσεις με στόχο την αποκομιδή κερδών.
Στα ομόλογα στην ΗΔΑΤ δεν υπάρχουν τιμές ωστόσο τα CDS ενώ στην  Νότια Ευρώπη έκλεισαν άνοιξαν στην Ελλάδα.
Τα CDS της Ελλάδος από τις  530  μονάδες βάσης άνοιξαν εκ νέπυ στις 710 μονάδες βάσης ενώ  της Πορτογαλίας στις 300 μονάδες βάσης , Ισπανίας 175 μονάδες βάσης, κινήθηκαν σταθεροποιητικά. Αρχικά έκλεισαν και short θέσεις αλλά άνοιξε εκ νέου μετά από φαινόμενα υποτιμητικής κερδοσκοπίας.
Το spread με βάση την ευρωπαϊκή πλατφόρμα ομολόγων Euro MTS βρίσκεται στις 595 μονάδες βάσης.

Νωρίτερα το www.bankingnews.gr τόνιζε ότι

Μια μαγική εικόνα το ΧΑ από την απόλυτη καταστροφή στην απόλυτη αισιοδοξία.
Από την κατακρήμνιση την απόλυτη βελτίωση του κλίματος, εντυπωσιακό άλμα στο ΧΑ και τις τράπεζες.
Ο επενδυτής παρασύρεται από την στιγμή βλέπει και βιώνει το τώρα όχι αυτό που θα έρθει αυτό που θα τους ξημερώσει.
Η χθεσινή άνοδος ήταν η μεγαλύτερη προσβολή της αγοράς στον απλό εργαζόμενο και συνταξιούχο.
Η κυβέρνηση θα αναζητήσει 25 δις με μέτρα σοκ ώστε να θεραπεύει την οικονομία , προφανώς και θα την πληρώσουν οι συνήθεις οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις όμως το ΧΑ αντιλαμβάνεται την κατάσταση από τον  μικρόκοσμο του κέρδους.
Επειδή προφανώς όσοι αποφασίσατε να διαβάσετε αυτό το άρθρο δεν περιμένατε κοινωνιολογικές προσεγγίσεις πάμε να σχολιάσουμε την οικονομική διάσταση του ΧΑ. Η χθεσινή εκτίναξη αποδίδεται στο ότι τα 120 δις ευρώ της στήριξης δημιουργούν ευφορία και για το γεγονός ότι οι πολλοί short έκλεισαν θέσεις.
Καλά όλα αυτά τι μέλλει γενέσθαι όμως;
Η διατήρηση του ανοδικού momentum ακόμη στο ΧΑ για λίγο ακόμη είναι φυσιολογική εξέλιξη.
Οι 1950 ή 2000 μονάδες δεν είναι ανέφικτος στόχος αλλά ρεαλιστικός όπως έγκαιρα έχουμε αναφέρει.
Ωραία πες ότι πήγαμε έως εκεί και μετά τι θα συμβεί;
Θα μου επιτρέψετε το πρώτο ενικό.
Το μόνο θετικό στοιχείο που βρήκα από όλα αυτά είναι ότι το ΦΠΑ αρχίζει και αποδίδει;
Η Ελλάδα σύρθηκε παρακαλώντας γονυπετής να την δανείσουν και προφανώς νικήθηκε κατά κράτος από τις αγορές.
Όμως τα 25 δις που θα εξοικονομήσει η Ελλάδα στην 3ετία ποιος θα τα πληρώσει κατά βάση ο καταναλωτής με τους δυσβάστακτους φόρους.
Ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει υπό ένα τέτοιο καθεστώς φόρων.
Τα κέρδη θα πιεστούν των εταιριών, το εισόδημα ξεκάθαρα συρρικνώνεται άρα μειώνεται η κατανάλωση , οι φόροι αυξάνονται δραματικά άρα μειώνεται η κατανάλωση.
Όσοι γνωρίζουν από την συμπεριφορά του καταναλωτικού κύματος ως ορίζεται στην οικονομία θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο πυρήνας της ανάπτυξης είναι η κατανάλωση και αυτή θα καταβαραθρωθεί.
Πως λοιπόν καλλιεργείται αισιοδοξία στο ΧΑ ότι όλα θα είναι ρόδινα.
Προσωπικά – αφού μου έχετε επιτρέψει να γράψω σε πρώτο ενικό- θα αναφέρω ότι 3 θα είναι τα κλειδιά για την αγορά η κατανάλωση και οικονομία , η διεθνής τάση χρόνος που θα συντελεσθεί ή όχι η διόρθωση και οι κοινωνικές αναταραχές αν υπάρξουν.
Αν εμφανισθούν και αυτές οι 3 παράμετροι από την αρνητική τους πλευρά το ΧΑ θα οδηγηθεί από τις 2000 μονάδες , θέλετε και υψηλότερα και υψηλότερα τότε προς τις 1500 μονάδες ή και χαμηλότερα.
Αν οι 3 αυτές παράμετροι εμφανισθούν από την θετική τους πλευρά τότε όσοι τοποθετηθήκατε στην Εθνική στα 10 ευρώ είστε τυχεροί.


Πέτρος Λεωτσάκος
news@bankingnews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης