Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Societe Generale: Η Ελλάδα πιθανόν δεν θα είναι η μόνη που θα εφαρμόσει haircut στα ομόλογα της – Η Πορτογαλία οδεύει προς τον ελληνικό δρόμο – Οι φόβοι της ΕΚΤ για τις συνέπειες του PSI επιβεβαιώνονται

Societe Generale: Η Ελλάδα πιθανόν δεν θα είναι η μόνη που θα εφαρμόσει haircut στα ομόλογα της – Η Πορτογαλία οδεύει προς τον ελληνικό δρόμο – Οι φόβοι της ΕΚΤ για τις συνέπειες του PSI επιβεβαιώνονται
Το ελληνικό ζήτημα πλέον αποτελεί… παρελθόν. Η μόνη ερώτηση πλέον είναι εάν και πότε η Πορτογαλία θα ακολουθήσει τα βήματα της Ελλάδας. Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα του νέου report της Societe Generale, το οποίο εκδόθηκε με αφορμή τις ερωτήσεις που φτάνουν σωρηδόν από τους επενδυτές που βλέπουν την ευρωζώνη σταδιακά να καταρρέει, ανήμπορη να αντιδράσει.
Σύμφωνα με την Societe Generale, οι αποδόσεις των πορτογαλικών ομολόγων έχουν αυξηθεί σημαντικά από την ημέρα της υποβάθμισης της από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s, με την αγορά να σκέφτεται πλέον ότι οι πιθανότητες να ακολουθήσει τον δρόμο της Ελλάδας να αυξάνονται σημαντικά. Σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΔΝΤ και της ΕΕ η χώρα θα πρέπει να επιστρέψει στις αγορές το 2013. Ωστόσο, με αποδόσεις στο 10ετές πάνω από το 15%, είναι πολύ δύσκολο να γίνει αυτό, αν αναλογιστεί κανείς μάλιστα ότι οι περισσότερες δομικές μεταρρυθμίσεις είναι προγραμματισμένες για το 2012, επομένως τα αποτελέσματα είναι δύσκολο να γίνουν εμφανή μέσα στον επόμενο χρόνο.
Σύμφωνα με την SocGen, ο κίνδυνος για την Πορτογαλία είναι να μην είναι επαρκές το υφιστάμενο πρόγραμμα. Αυτό θα σημάνει δύο ενδεχόμενα: 1.Να υπάρξει και ένα δεύτερο πακέτο βοήθειας, 2. Να αποφασιστεί και για την Πορτογαλία ένα PSI.
Οι διαβεβαιώσεις των Ευρωπαίων ότι δεν θα υπάρξει κανένα άλλο PSI για άλλη χώρα της ευρωζώνης και ότι θα δοθούν κι άλλα κεφάλαια αν χρειαστεί, μάλλον δεν έχουν ληφθεί υπόψιν από τις αγορές. Ήδη έχει αρχίσει να επιβεβαιώνεται ο φόβος της ΕΚΤ, για τους κινδύνους που κρύβει η εφαρμογή της απομείωσης του ελληνικού χρέους, την ώρα μάλιστα που τα μηνύματα των πολιτικών δεν είναι ξεκάθαρα, απειλώντας τη σταθερότητα της Ζώνης.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι και η Mistubishi UFJ είχε πρόσφατα προειδοποιήσει για τα πορτογαλικά ομόλογα, ιδιαίτερα μάλιστα εάν υπάρξει και ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσεις για το haircut στα ελληνικά ομόλογα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης