Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ανομβρία στην εισαγωγή νέων εταιριών στο ΧΑ- Γιατί αποχωρούν σοβαρές εταιρίες με μεγάλη κεφαλαιοποίηση

tags :
Ανομβρία στην εισαγωγή νέων εταιριών στο ΧΑ- Γιατί αποχωρούν σοβαρές εταιρίες με μεγάλη κεφαλαιοποίηση
Η παρατεινόμενη ανομβρία στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά με πενιχρούς όγκους συναλλαγών αποτρέπει την είσοδο νέων επιχειρήσεων στο ΧΑ.
Ήδη ολοκληρώνεται το α' εξάμηνο του 2010 και δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από εταιρίες για τη μεγάλη ή τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, αφού το κακό αρνητικό κλίμα αποτρέπει τους επιχειρηματίες να δοκιμάσουν την είσοδο στο ΧΑ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΧΑ Σπύρο Καπράλο-ο οποίος σήμερα αναμένεται να επανεκλεγεί για άλλη μια χρονιά στην προεδρεία της FESE-έχει υποστηρίξει ότι πιθανές 2 νέες εισαγωγές θα προέλθουν από το κλάδο του real estate και ιδιαίτερα από τις αντίστοιχες θυγατρικές των ομίλων της Εθνικής τράπεζας και του ΟΤΕ.
Η έξοδος και της ΑΒ Βασιλόπουλος από το ΧΑ ολοκληρώνει ένα μεγάλο κύκλο σοβαρών επιχειρήσεων που εγκατέλειψαν το ΧΑ την προηγούμενη δεκαετία. Θυμίζουμε ότι το 2009 διεγράφησαν από το ΧΑ λόγω αποχώρησης η Ρόκας, ο Γρηγόρης, η Πειραιώς Leasing.
To  2008 διεγράφησαν από το ΧΑ 6 εισηγμένες (Ελαΐς, Unisystems, Νεοχημική,  Everest, Cosmote, Εθνική Ασφαλειών και το 2007 διεγράφησαν από το ΧΑ συνολικά 5 εισηγμένες εταιρίες ( Notos Com, Alpha Leasing, Φοίνιξ-Metrolife, Regency, Γερμανός).  
Στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας είχαν αποχωρήσει από το ΧΑ επιχειρήσεις μεγάλης κεφαλαιοποίησης όπως η Παπαστράτος, η Vodafone, η Ιnteramerican, η Χάλυψ, η σοκολατοποιία Jacobs Suchard Παυλίδου.
Ο πολλαπλασιασμός των δημοσίων προτάσεων στο ΧΑ -χωρίς να υπολογίζουμε τις διαγραφές εισηγμένων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς λόγω οικονομικών προβλημάτων- αναδεικνύει μεταξύ άλλων και το κενό νομοθεσίας που υπάρχει στη διαγραφή μίας εισηγμένης μέσω της δημόσιας πρότασης αφού οι μικροεπενδυτές είναι οι χαμένοι καθώς αναγκάζονται να πουλήσουν τις μετοχές τους σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές συγκριτικά με τις τιμές που αγόραζαν όταν εισέρχονταν οι μετοχές στο Χρηματιστήριο την εξαετία 1998-2003.  
Τρεις είναι οι λόγοι που οδηγούν τις πολυεθνικές σε διαγραφή των μετοχών τους από το χρηματιστηριακό ταμπλό.
Πρώτος λόγος είναι η εξοικονόμηση κεφαλαίων, αφού έρευνα έχει δείξει ότι για εταιρείες μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης το κόστος συμμετοχής μπορεί να φτάσει το 1% - 3% του κύκλου εργασιών.
Δεύτερον, σε περίπτωση χαμηλής τιμής, η έξοδος έχει πλεονεκτήματα για τους μετόχους που αγοράζουν μετοχές σε φτηνές τιμές - βραχυπρόθεσμο όφελος.
Τρίτον, η νομοθεσία, που απαλλάσσει την πολυεθνική από την υποχρέωση περιοδικής δημοσιοποίησης στοιχείων, αγοράς ιδίων μετοχών ή αύξησης κεφαλαίου.   Σχετικά με τις αποχωρήσεις εταιριών από το ΧΑ ο πρόεδρος του ΧΑ Σπύρος Καπράλος τις αποδίδει σε 2 βασικούς λόγους:
ο πρώτος λόγος είναι η στρατηγική των πολυεθνικών να διατηρούν στα χρηματιστήρια μόνο τις μητρικές επιχειρήσεις και να πραγματοποιούν απορρόφηση και διαγραφή των θυγατρικών τους ενώ ο δεύτερος λόγος σύμφωνα με το πρόεδρο του ΧΑ είναι οι σημερινές χαμηλές αποτιμήσεις που επιτρέπουν στους βασικούς μετόχους να πληρώνουν με χαμηλό τίμημα για να οδηγήσουν τις εισηγμένες εκτός της χρηματιστηριακής αγοράς.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΧΑ από το 2004 μέχρι σήμερα 37 εταιρίες αποσύρθηκαν από το ΧΑ λόγω συγχώνευσης, 15 λόγω δημόσιας πρότασης και 42 μετοχές διεγράφησαν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς λόγω πολυετούς απουσίας από τις χρηματιστηριακές συναλλαγές αφού είχαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης