Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τα 3 σενάρια για το μέλλον της Λαικής – Συμμετέχουν οι παλαιοί μέτοχοι MIG και Dubai ενώ αποκτά 20-30% η VTB – Διαχωρίζεται η Marfin Ελλάδος και πωλείται – Κρατικοποίηση μέσω άντλησης κεφαλαίων από το EFSF…

   Τα 3 σενάρια για το μέλλον της Λαικής  – Συμμετέχουν οι παλαιοί μέτοχοι MIG και Dubai ενώ αποκτά 20-30% η VTB – Διαχωρίζεται η Marfin Ελλάδος και πωλείται – Κρατικοποίηση μέσω άντλησης κεφαλαίων από το EFSF…
Σε τρία  σενάρια φαίνεται ότι θα στηριχθεί το πλάνο ανακεφαλαιοποίησης της Λαικής τράπεζας πρώην Marfin Popular Bank ύψους έως 1,8 δις ευρώ.
Το πρώτο σενάριο και το καλό θα περιλαμβάνει την συμμετοχή των βασικών παλαιών μετόχων στο πλάνο ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας. Θα καλύψουν δηλαδή τουλάχιστον η MIG και το Dubai το 30% της ανακεφαλαιοποίησης ενώ ένα επιπλέον ποσοστό ίσως έως 30% θα μπορούσε να καλύψει η ρωσική τράπεζα VTB.

Σε αυτή την φάση το Dubai δεν έχει ακόμη αποφασίσει πως θα κινηθεί ενώ η MIG θα εξαρτήσει την στρατηγική της από την έκβαση του ομολογιακού ύψους 404 εκατ ευρώ που σχεδιάζει να αντλήσει μετά το Πάσχα.
Η VTB ξεκίνησε πολύ θετικά αλλά φαίνεται ότι έχουν αλλάξει τα αρχικά σχέδια. Δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό θα συμμετάσχει.
Αρχικώς αναφερόταν ως στόχος το 33% η καταστατική μειοψηφία ωστόσο στην συνέχεια ρωσικά μέσα ανέφεραν ως στόχο στην Marfin να αποκτήσει το 20% με 30%.
Προφανώς πολλά  αναμένεται να ξεκαθαρίσουν μέσα στις προσεχείς εβδομάδες. Επίσης προσεχώς θα ξεκαθαρίσει την στάση του το Αμπού Ντάμπι αν είναι δηλαδή διατεθειμένο να στηρίξει τα σχέδια Βγενόπουλου και της MIG στα πλάνα ανακεφαλαιοποίησης.
Το δεύτερο σενάριο περιλαμβάνει πέραν της αύξησης και πώληση της Marfin Bank Ελλάδος.
Το όνομα Marfin είναι κυριότητας της MIG πλέον ενώ αν πωληθεί η Marfin Ελλάδος δυνητικός αγοραστής θα μπορούσε να ήταν η MIG μαζί με το Αμπού Ντάμπι και άλλα επιχειρηματικά σχήματα.
Το σενάριο αυτό έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και δεν είναι σαφές αν είναι στις άμεσες στρατηγικές ωστόσο κάποιοι…το καλοβλέπουν ως σενάριο.
Το τρίτο σενάριο περιλαμβάνει μερική κάλυψη της αύξησης κεφαλαίου της Marfin και προσφυγή ταυτόχρονα στο EFSF ώστε να καλύψει πλήρως την ανακεφαλαιοποίηση.
Το EFSF όχι μόνο για την Λαική πρώην Marfin αλλά και για όλες τις κυπριακές τράπεζες θα διαδραματίσει δυνητικά σημαίνοντα ρόλο.
Το ενδεχόμενο εμπλοκής του EFSF στην ανακεφαλαιοποίηση των Κυπριακών Τραπεζών δεν είναι αμελητέο και αυτό πρέπει να καταστεί ξεκάθαρο.

Το πλάνο ανακεφαλαιοποίησης της Λαικής

Το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης της Λαικής  περιλαμβάνει
Μείωση της ονομαστικής αξίας στα  0,10 ευρώ από 0,85 ευρώ.
Το μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας μετά την μείωση θα  επαναυξηθεί στο ποσό 2.465.000.000 ευρώ  το οποίο θα είναι διαιρεμένο σε 24.650.000.000 συνήθεις μετοχές ονομαστικής αξίας 0,10 ευρώ η κάθε μία.
Η τράπεζα πρέπει να καλύψει μια ζημία 1,9 δις ευρώ και θα χρειαστεί σωρευτικά 1,8 δις ευρώ που θα αντλήσει
(Α) από  επενδυτές της επιλογής του είτε:
(i) μέχρι 50% του ποσού των 1,8 δις , με τιμή έκδοσης όχι  χαμηλότερης των 0,30 ευρώ ανά μετοχή, χωρίς οι μετοχές αυτές να προσφέρονται κατά προτίμηση στους μετόχους της τράπεζας, ή
(ii) μέχρι 50% του ποσού των 1,8 δις , με την έκδοση και παραχώρηση από το Διοικητικό Συμβούλιο στο άρτιο αριθμού Υποχρεωτικά Μετατρέψιμων Ομολόγων («ΥΜΟ») σε μετοχές, με τιμή μετατροπής ουχί χαμηλότερης των 0,30 ευρώ
(Β)από  έκδοση Δικαιωμάτων Προτίμησης (Rights) μέχρι το ποσό των 1,8 δις , τα οποία Δικαιώματα Προτίμησης θα προσφερθούν αναλογικά (pro-rata) στους μετόχους σε τιμή άσκησης ανά μετοχή χαμηλότερης των 0,30 ευρώ.
Η Marfin θα προβεί στην έκδοση Αξιογράφων Ενισχυμένου Κεφαλαίου συνολικής ονομαστικής αξίας μέχρι ποσού 737.753.000 ευρώ
Η τράπεζα θα μπορεί να δίδει σε όσους αποκτήσουν νέες μετοχές σε αναλογία ένα (1) δωρεάν Δικαίωμα Αγοράς Μετοχών για κάθε πέντε (5) νέες μετοχές που θα αποκτηθούν και με την άσκηση ενός (1) Δικαιώματος Αγοράς Μετοχών θα παραχωρείται μία (1) νέα μετοχή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης