Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ποιοι είναι οι τελικοί επενδυτές του οχήματος του Βarca Capital με έδρα το Delaware που πόνταραν στην Epsilon Net;

Ποιοι είναι οι τελικοί επενδυτές του οχήματος του Βarca Capital με έδρα το Delaware που πόνταραν στην Epsilon Net;
Γνωρίζει κάποιους η Εθνική η οποία έχει το 7,5%; Με 253 εκατ. δολάρια κεφάλαια υπό διαχείριση το Barca σύμφωνα με την SEC και 500 χιλ. δολάρια μίνιμουμ επένδυση
Ποιοι είναι οι τελικοί επενδυτές του οχήματος του Fund Barca Capital με έδρα το φορολογικό παράδεισο Delaware;
Το συγκεκριμένο fund που κατέχει το 7,03% ή το 8,03% της Epsilon Net, αναμένεται να παίξει τον αποφασιστικό ρόλο για την επιτυχία της δημόσιας προσφοράς της συμμαχίας των τριών General Atlantic – Epsilon Net - Eθνικής Τράπεζας.
Και οι τελικοί επενδυτές του fund -οι οποίοι ενδέχεται να είναι και Έλληνες- θα παραμείνουν άγνωστοι καθώς μια επένδυση 500 χιλ. δολαρίων σήμερα αποτιμάται σε εκατομμύρια.
Εξαίρεση στην άγνοια για τους τελικούς επενδυτές αποτελεί ίσως η Εθνική Τράπεζα, η οποία με τα συστήματα διαχείρισης κινδύνου που ισχυρίζεται ότι διαθέτει, μάλλον θα έχει ελέγξει και τους τελικούς επενδυτές του fund καθώς αναμένεται να χρηματοδοτήσει την συμφωνία.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.


Η δημόσια προσφορά της συμμαχίας των τριών προκειμένου να αποσύρουν τις μετοχές της Εpsilon Net από το χρηματιστήριο στηρίζεται σε δυο οχήματα, ένα “όχημα” με έδρα τον φορολογικό παράδεισο του Delaware (fund Barca Capital LLC) κι ένα πρόσφατο που δημιουργήθηκε πρόσφατα στην Ελλάδα το Ginger Digital Bidco.
Όπως προαναφέρθηκε, τον αποφασιστικό ρόλο θα έχει το Fund Βarca Capital που κατέχει το 7,03% ή 8,03% των μετοχών και αναμένεται να εισπράξει 45,7 εκατ. ευρώ με μια αρχική επένδυση 567 χιλ. δολαρίων !
Το εν λόγω fund, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατείχε κεφάλαια επενδυτών, ύψους 253 εκατ. δολαρίων με έδρα το Delaware όπου καταβάλλει μηδενικούς φόρους με μίνιμουμ της επένδυσης είναι 500 χιλ. ευρώ.

Επικεφαλής είναι κ. Ryan Floyd ο οποίος αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο του Yale σπουδάζοντας, μεταξύ άλλων, ιστορία της Κίνας, Ρωσίας, Λατινικής Αμερικής και της Αρχαίας Ελλάδας.
Όπως φαίνεται, για την καταγραφή των τεράστιων υπεραξιών και οι γνώσεις του και στην ελληνική ιστορία ήταν βοηθητικές πέραν της συνάντησης με τον επιχειρηματία κ. Ι Μίχο.
Ο τελευταίος διατελέσας και Δήμαρχος στον δήμο Αριστοτέλη Χαλκιδικής (Σκουριές) σε διάστημα τεσσάρων χρόνων πραγματοποίησε πάνω από 20 εξαγορές εταιρειών λογισμικού ΕRP, δηλαδή του προγραμματισμού πόρων επιχείρησης (ΕRP) – τα οποία έχουν στηριχθεί πάνω σε προγράμματα αμερικανικών κολοσσών της πληροφορικής.
Βεβαίως, για τις τελικές αποδόσεις του Barca Capital ρόλο έπαιξε και η... “υπομονή” του διαχειριστή καθώς – όπως και η Εθνική Τράπεζα – αγνόησαν (;) το λογιστικό “λάθος” με το κόστος των δικαιωμάτων προαίρεσης για τα στελέχη και την απότομη πτώση της μετοχής.
Η δε Εθνική Τράπεζα, μάλιστα στην κατάσταση του πρώτου τριμήνου επαίρεται για τα συστήματα διαχείρισης κινδύνου τα οποία διαθέτει και παρά τον έλεγχο της Deloitte Business solution επένδυσε στην Epsilon Net πληρώνοντας δείκτη ΕV/ Εbidta 16,46 (2022) όπως αναφέρει η Eurocorp στην αποτίμηση της.
Oι υπεραξίες του Barca Capital από τις δυο επενδύσεις στις δυο εταιρείες πληροφορικής (Epsilon Net - Entersoft) δεν είναι απλώς θεαματικές.
Είναι εξωπραγματικές : Επένδυσε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2020 αποκτώντας το 6,05% των μετοχών της Epsilon Net (0,70 ευρώ ) και σήμερα κατέχει το 7,03% των μετοχών της εισηγμένης σύμφωνα με τον ισολογισμό της Epsilon Net στις 31/12/2023.
Βάσει των στοιχείων του εξαμήνου της Epsilon Net και της αποτίμησης της Eurocorp κατείχε το 8,03% των μετοχών.
Mε άλλα λόγια, η απόδοση του fund ανέρχεται σε 1614% - εκτός των μερισμάτων που έχει εισπράξει.

Ποιός έφερε το General Atlantic στην Eλλάδα ;

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, η επένδυση του General Atlantic στην Ελλάδα – το οποίο θα αποκτήσει το 29,58% μέσω της δημόσιας πρότασης- πραγματοποιήθηκε ύστερα από πρωτοβουλία του Βarca Capital.
Το growth και private equity με κεφάλαια υπό διαχείριση άνω των 77 δισ. δολαρίων και επενδύσεις σε περισσότερες από 225 εταιρίες παγκοσμίως και ειδικεύεται σε ορισμένους κλάδους ( πληροφορική, υγεία κα )
Η Εθνική Τράπεζα μέσω της δημόσιας προσφοράς θα διπλασιάσει το ποσοστό της νωρίτερα από ότι είχε συμφωνήσει 15% ενώ ο βασικός μέτοχος της Epsilon Net θα διατηρήσει το 55,42%.

Συγχώνευση με την Ginger digital bidco

To όχημα Ginger Digital Bidco, όπως ήδη έχει αναφέρει το Banikingnews θα εκδώσει ομολογιακό δάνειο 200 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 4,4% μέσω Εθνικής Τράπεζας για να καλύψει τα έξοδα της απόκτησης του 29,58%, και η Εθνική Τράπεζα ομολογιακό 50 εκατ. ευρώ για την απόκτηση για το υπόλοιπο 7,5%.
Όπως αναφέρουν πηγές ξένων επενδυτών, σε δεύτερο χρόνο, δεν αποκλείεται η συγχώνευση του οχήματος Ginger Digital Βidco και της Εpsilon Net προκειμένου να ακολουθήσει νέα πώληση της σε υψηλότερες τιμές.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης