Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με Alpha Bank +6% λόγω Wood και Πειραιώς -1,5% από -11%, το ΧΑ +1,18% στις 875 μον. - Σε κρίσιμες αντιστάσεις, προσεγγίζει τις 900 μον.

Με Alpha Bank +6% λόγω Wood και Πειραιώς -1,5% από -11%, το ΧΑ +1,18% στις 875 μον. - Σε κρίσιμες αντιστάσεις, προσεγγίζει τις 900 μον.
Η διάσπαση της πρώτης αντίστασης των 870 - 880 μονάδων οδηγεί στις 900 μονάδες
Σχετικά Άρθρα
(upd18) Ανοδικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 875 μονάδες, με επίκεντρο τα κέρδη της Alpha Bank +5,69% και της Eurobank +3,45% ενώ ανοδικά έκλεισε και η πλειονότητα των μη τραπεζικων blue chips, με τον ΟΠΑΠ να ξεχωρίζει στο +3,47%.
Σύμφωνα με την σημερινή ανάλυση της Wood, η μετοχή της Alpha Bank διαπραγματεύεται με ακραίο discount ενώ διατηρεί τη σύσταση αγοράς (buy) με τιμή στόχο στα 1,50 ευρώ.
Έντονη μεταβλητότητα σημειώθηκε για μια ακόμη συνεδρίαση στην Πειραιώς η οποία από κέρδη +9,43% κατρακύλησε στο -10,71% ενώ στις δημοπρασίες έκλεισε με απώλειες -1,51%. 
Σημειώνεται, ότι η αβεβαιότητα στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς αναφορικά με το ποσοστό του ΤΧΣ αλλά και το dilution που θα υποστούν οι παλαιοί μέτοχοι....έχει ως αποτέλεσμα η μετοχή να έχει υποστεί απώλειες σχεδόν 50% το τελευταίο διάστημα.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε εντός της πρώτης αντίστασης των 870 - 880 μονάδων ενώ η διάσπασή τους οδηγεί στις 900 μονάδες .
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 553 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 560 - 570 μονάδες.
Σημειώνεται, ότι αύριο Παρασκευή 2/4 αλλά και τη Δευτέρα 5/4, το ελληνικό χρηματιστήριο και οι ευρωπαϊκές αγορές θα παραμείνουν κλειστές, λόγω του Καθολικού Πάσχα.

Moody's: Αναβαθμίζεται σε θετικό το outlook των ελληνικών τραπεζών

Σε θετικές, από σταθερές προηγουμένως, αναβαθμίζει τις προοπτικές (outlook) των ελληνικών τραπεζών ο οίκος αξιολόγησης Moody's, αποτυπώνοντας τις θετικές εκτιμήσεις για τις θεμελιώδεις συνθήκες πιστωτικής επέκτασης τους επόμενους 12 με 18 μήνες
Η θετική προοπτική αντικατοπτρίζει κυρίως τις προσδοκίες για περαιτέρω βελτιώσεις στη μείωση υψηλών επιπέδων μη εξυπηρετούμενων δανείων παλαιού τύπου (NPL), κυρίως μέσω των πωλήσεων και τιτλοποιήσεων, καθώς και της σταδιακής ενίσχυσης των κερδών, που ούτως ή άλλως ξεκινά από χαμηλή βάση.

Άνοδος στα μη τραπεζικά blue chips

Στα μη τραπεζικά blue chips, ξεχώρισε ανοδικά ο ΟΠΑΠ +3,47% μετά τα καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα με τα καθαρά κέρδη χρήσης 2020 να διαμορφώνονται στα 205,3 εκατ. και με προτεινόμενο μέριμα  στα 0,45 ευρώ/μετοχή ( μεικτό)  με ημερομηνία αποκοπής την 13 Ιουλίου 2021..
Ακολούθησαν ανοδικά Lamda +2,99%, ΕΥΔΑΠ +2,78%, Motor Oil +2,45%......
Στον αντίποδα, πτωτικά έκλεισε ο Ελλακτωρ -1,03% περιορίζοντας τις αρχικές πιέσεις πλησίον του -4% λόγω των ζημίων ύψους 186,7 εκατ ευρώ στα ετήσια αποτελεσματα.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Ήπια ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,48% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,21%.
Περί τις 12:00 με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες ειδικότερα σε Πειραιώς +9,43%, Eurobank .......αλλά και στην πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips, με τον ΟΠΑΠ να ξεχωρίζει πλησίον του +4%..  ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας στο +1,34%.
Περί τις 15:30 εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στο σύνολο των τράπεζων και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +3,71%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +1,18% στις 875 μονάδες έχοντας υψηλό στις 876,60 μονάδες και χαμηλό 866,89 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και επικεντρώθηκε στις τράπεζες.   
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 61,4 εκατ. ευρώ, ο όγκος 42,8 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 30 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένη συναλλαγή αξίας 2,3 εκατ. ευρώ και όγκου 3,08 εκατ. τεμαχίων διακίνησ εη Eurobank.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 875 μονάδες, στην πρώτη αντίσταση των 870 - 880 μονάδων και ακολουθούν οι 890 - 900 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 860 - 850 μονάδες και ακολουθούν οι 830 - 820 και οι 800 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 553 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 560 - 570 μονάδες και ακολουθούν οι 590 – 600 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι  540 – 530 μονάδες  και ακολουθούν οι 520 και οι 500 μονάδες

Βελτίωση στην ελληνική αγορά ομολόγων και στην Ν. Ευρώπη

Βελτίωση καταγράφεται  στα ελληνικά ομόλογα και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης αλλά και στο αμερικανικό 10ετές ομόλογο στο 1,69%.
Σε φάση αποκλιμάκωσης επέστρεψαν οι αποδόσεις των ομολόγων του ευρώ, μετά το κύμα των ρευστοποιήσεων που ώθησε ανοδικά τις αποδόσεις, και αυτό παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη εξακολούθησε το Μάρτιο να καταγράφει ανοδική πορεία
Επίσης, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, έριξε το γάντι στους επενδυτές που πιέζουν ανοδικά το κόστος δανεισμού, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «μπορούν να μας δοκιμάσουν όσο θέλουν».
Ειδικότερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 0,82% και το ιταλικό 10ετές στο 0,63% και με το μεταξύ τους spread στις 19 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 77 μονάδες ή 0,77% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.

Στο επίκεντρο η Πειραιώς

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν λάβει συνολικά 44,5 δισ. ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο εκ των οποίων  περίπου τα 16,5 δισ. αντιστοιχούν στην Τράπεζα Πειραιώς.
Σήμερα (1η Απριλίου 2021) η αποτίμηση της Τράπεζας Πειραιώς είναι 378 εκατ.
Το ελληνικό Δημόσιο κατέχει το 61,34% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς.
Δηλαδή η αξία της επένδυσης του Δημοσίου είναι 232 εκατ.
Ειδικότερα, στην ανακεφαλαιοποίηση του 2015, το ΤΧΣ επένδυσε 3 δισ. και θα επενδύσει 8,5 δισ. κρατικές εγγυήσεις στην Τράπεζα Πειραιώς για τιτλοποιήσεις προβληματικών δανείων (οι κρατικές εγγυήσεις δεν είναι πραγματικό χορηγούμενων κεφάλαιο αλλά αποτελεί δυνητικό κίνδυνο για το ελληνικό Δημόσιο).
Επίσης, στη δημόσια προσφορά που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο του 2021 στην τράπεζα Πειραιώς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα εισφέρει περί τα 350 εκατ. ευρώ.
Άρα συνολικό άθροισμα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα έχει επενδύσει στην Τράπεζα Πειραιώς 3,35 δισ. σε κεφάλαια και 8,5 δισ. κρατικές εγγυήσεις, που ωστόσο επαναλαμβάνουμε δεν είναι πραγματικό χορηγούμενο κεφάλαιο.
Η αξία λοιπόν αυτών 3,35 δισ. ευρώ μετά την αύξηση κεφαλαίου θα είναι 525 εκατ. ευρώ και αν υποθέσουμε ότι η χρηματιστηριακή αξία της Τράπεζας Πειραιώς θα φτάσει τα 2 δισ. η αξία του 35% που θα κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα είναι 700 εκατ.
Για να μπορέσει το ελληνικό Δημόσιο να ισοσκελίσει την επένδυση που έχει πραγματοποιήσει τότε η αποτίμηση της Τράπεζας Πειραιώς πρέπει να φτάσει τα 9,5 δισ. με 10 δισ. ευρώ.
Αλλά με κεφάλαια 4,5 δισ. που θα έχει η Τράπεζα Πειραιώς μετά την εξυγίανση της και με υπόθεση εργασίας η αποτίμηση να φτάσει στα 10 δισ. ισοδυναμεί με P/BV στο 2,2x, σενάριο απίστευτα εξωπραγματικό από τη στιγμή μάλιστα που η Πειραιώς θα έχει 4,5 δισ. κεφάλαια και 4 δισ. DTC, αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση.
Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι η Τράπεζα Πειραιώς με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορεί να καλύψει τη μεγάλη λογιστική ζημία που έχει προκληθεί από την επένδυση του ελληνικού Δημοσίου στο μετοχικό της κεφάλαιο.
Η ζημία  θα μπορούσε να μειωθεί αλλά και πάλι σωρευτικά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας όταν θα αποεπενδύσει από την Τράπεζα Πειραιώς θα εγγράψει μια πολύ μεγάλη ζημία.

Τα αποτελέσματα της Ελλάκτωρ – Κομβικής σημασία η ΑΜΚ

Αρνητική έκπληξη αποτέλεσαν οι ζημίες ύψους 186,7 εκατ ευρώ του Ελλάκτωρ κυρίως λόγω της αύξησης των ζημιών από τον κλάδο κατασκευών.
Τα EBITDA τα κέρδη προ φόρων τόκων, προβλέψεων και αποσβέσεων υποχώρησαν στα 30 εκατ εκ των οποίων ζημία -155 εκατ από τις κατασκευές δηλαδή τον Άκτωρ.
Κομβικής σημασίας για την επάνοδο σε πορεία εξυγίανσης χαρακτήρισε η διοίκηση της Ελλάκτωρ την δρομολογούμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά την διάρκεια της χθεσινής 31/3 παρουσίασης των ετήσιων οικονομικών της αποτελεσμάτων, σε αναλυτές και επενδυτές.
Την πεποίθηση ότι οι μέτοχοι θα στηρίξουν την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του Ομίλου εξέφρασε η διοίκηση του Ελλάκτωρα, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι δεν είναι κάτι που μπορούμε να προεξοφλήσουμε.
Όπως επεσήμανε εκ νέου η διοίκηση του Ομίλου, στόχος της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 120,5 είναι να επανατοποθετήσει στρατηγικά τον Όμιλο τόσο στην εγχώρια όσο και στις διεθνείς αγορές, αντιμετωπίζοντας αποφασιστικά πλέον τις εκκρεμότητες του παρελθόντος, και θέτοντας στέρεες και υγιείς βάσειςγια τη δυναμική συμμετοχή του Ομίλου στην προβλεπόμενη θετική πορεία του κλάδου.
Τα κεφάλαια, τα οποία θα αντληθούν από την προτεινόμενη αύξηση, θα διατεθούν προκειμένου να καλύψουν επενδύσεις ύψους περίπου 20,5 εκατ. για τη χρηματοδότηση έργων στους τομείς της ενέργειας καθώς και 100 εκατ. ευρώ περίπου, για τη συμμετοχή της εταιρείας στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Άκτωρ.
Από τα παραπάνω ποσά θα αφαιρεθούν αναλογικά τα έξοδα της έκδοσης των Νέων Μετοχών και το σύνολο των κεφαλαίων που θα αντλήσει η Άκτωρ ΑΤΕ θα διατεθεί με στόχο να καλύψει υποχρεώσεις από δραστηριότητες του εξωτερικού, κυρίως αυτές που σχετίζονται με την κατασκευή φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, αλλά και τις υποχρεώσεις της στην ελληνική αγορά, 45 εκατ. και 55 εκατ. αντίστοιχα.
Στόχος της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου είναι να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο.
Εν τω μεταξύ, όπως διευκρινίστηκε εκ νέου από την διοίκηση του Ομίλου, δεν υπάρχει καμία πρόθεση για πώληση της Άκτωρ, ενώ αναφορικά με το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των υπογεγραμμένων συμβάσεων του Ομίλου, τονίστηκε ότι ανέρχεται στα 1,8 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα μισά αφορούν έργα από την Ελλάδα και τα άλλα μισά από τη Ρουμανία.

Η επικαιρότητα

Στη συνταγή των lockdown επιμένει η Ευρώπη στην προσπάθεια της να χαλιναγωγήσει το γ’ κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού, την ίδια στιγμή που ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία επεκτείνουν και τρέχουν τους εμβολιασμούς τους προκειμένου να επισπεύσουν την επιστροφή στην ομαλότητα.
Μετά τη Γερμανία όπου το lockdown έχει παραταθεί έως τις 18 Απριλίου και η καγκελάριος Merkel έχει προειδοποιήσει για περαιτέρω αυστηροποίησή του, εάν χρειαστεί, η Γαλλία εισέρχεται από το Σάββατο 3 Απριλίου σε ένα πανεθνικό lockdown τεσσάρων εβδομάδων ενώ και η Σουηδία ανακοίνωσε πως αναστέλλει έως τις 3 Μαΐου το σχέδιο της για άρση των περιορισμών λόγω της έντασης του γ’ κύματος της επιδημίας.
Και ενώ η Κομισιόν ανακοίνωσε πως οι εμβολιασμοί στην ΕΕ κινούνται βάσει των στόχων που έχουν τεθεί και ότι έως τα τέλη καλοκαιριού θα έχει εμβολιαστεί το 70% των Ευρωπαίων ενηλίκων, είναι προφανές πως η Ευρώπη υπολείπεται σημαντικά των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας.
Για αυτόν άλλωστε το λόγο και λόγω των προβλημάτων που παρατηρούνται με το εμβόλιο της AstraZeneca - ενδεικτικά αναφέρεται πως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ερευνά 62 περιπτώσεις θρομβοεμβολών σε όλο τον κόσμο μετά από εμβολιασμό με το εν λόγω σκεύασμα -, η ΕΕ αρχίζει τις διαπραγματεύσεις και με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V.
Στην Ελλάδα, εν μέσω φόβων για νέα έξαρση κρουσμάτων και για τον κίνδυνο να χαθεί τελείως ο έλεγχος της επιδημίας του κορωνοϊού στην Αττική, ανοίγει από την ερχόμενη Δευτέρα 5 Απριλίου το λιανεμπόριο ενώ παράλληλα για τα Σαββατοκύριακα θα επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις, με την αρχή να γίνεται από αυτό το Σάββατο 3 Απριλίου.
Αν και για ακόμα μια φορά οι ειδικοί επιστήμονες ήταν φειδωλοί στο «άνοιγμα» δραστηριοτήτων σε οικονομία και κοινωνία, έκριναν σε αυτήν την φάση ότι ναι μεν δεν μπορούν να αυξήσουν περαιτέρω το ρίσκο της κινητικότητας και του συγχρωτισμού αλλά και ότι έπρεπε να ληφθούν μέτρα που θα οδηγήσουν αφενός σε μια μερική αποσυμπίεση τους πολίτες από τους περιορισμούς και αφετέρου σε ένα πρώτο άνοιγμα της οικονομίας.
Υπό αυτά τα δεδομένα, το ερώτημα είναι κατά πόσο το άνοιγμα αυτό θα αποτελέσει ένα λελογισμένο ρίσκο ή αν θα συμβάλει στο να χαθεί τελείως η σημερινή ισορροπία στο ΕΣΥ.
Πάντως, ειδικοί και κυβέρνηση ευελπιστούν ότι «σύμμαχοι» σε αυτήν την προσπάθεια θα είναι ο καλός καιρός και η αύξηση της θερμοκρασίας, η αύξηση των εμβολιασμών και η έλευση των self test.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 263.689, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 8.093 θάνατοι.

Κέρδη στις ασιατικές αγορές

Ανοδικά έκλεισαν σήμερα 1/4 οι ασιατικές αγορές, με όχημα τα ανέλπιστα ισχυρά οικονομικά στοιχεία σε Ιαπωνία και Νότια Κορέα.
Στην Ιαπωνία το βιομηχανικό κλίμα βελτιώθηκε, με τον δείκτη Tankan να επιστρέφει σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά από το 2019.
Στη Νότια Κορέα, οι εξαγωγές αυξήθηκαν στο 16,6% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο, έναντι 9,5% τον Φεβρουάριο.
Στην Κίνα, ο δείκτης PMI της Caixin/Markit υποχώρησε τον Μάρτιο στις 50,6 μονάδες, έναντι των 50,9 τον Φεβρουάριο.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,72%, ο δείκτης  Shanhgai στην Κίνα στο +0,71%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +1,98% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο +0,85%

Ήπια άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Κέρδη στον Nasdaq

Ήπιες ανοδικές τάσεις επικρατούν σήμερα 1/4 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον απόηχο των ανακοινώσεων του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden,
Ειδικότερα οι επενδυτές στηρίζουν τις ελπίδες τους στην ισχυρή ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, καθώς ο πρόεδρος Joe Biden παρουσίασε ένα σαρωτικό σχέδιο δαπανών ύψους 2,3 τρισ. δολαρίων που περιλαμβάνει επενδύσεις σε οδικά δίκτυα, σιδηροδρόμους, ευρυζωνικά δίκτυα, καθαρή ενέργεια και κατασκευή ημιαγωγών.
Εν τω μεταξύ, νέα άνοδος σημειώθηκε στις αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας από τους Αμερικανούς, καθώς 719.000 πολίτες αιτήθηκαν νέες παροχές για την εβδομάδα που έληξε στις 27 Μαρτίου, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας της χώρας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στην Γερμανία κινείται στο +0,60%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,40%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,20%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,10% και ο  FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,40%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,20%, ο S&P 500 στο +0,50%, ο Nasdaq στο +1,7% και το ETF GREC στο +1,28% (26,78 δολ. ).

Κέρδη στις τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα - Έντονη μεταβλητότητα στην  Πειραιώς

Ανοδικά έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με εξαίρεση την Πειραιώς η οποία για μια ακόμη συνεδρίαση κινήθηκε με έντονη μεταβλητότητα.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,49 ευρώ, με άνοδο +0,40% με όγκο 2,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,28 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,9696 ευρώ, με άνοδο +5,69%, με όγκο 10,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,5 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 0,4302 ευρώ, με πτώση -1,51% με όγκο 6,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 358 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 29/3/2021 στα 0,3889 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό σημειώθηκε 23/3/2021 στα 0,3690 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,75 ευρώ, με άνοδο +3,45% με όγκο 10,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,78 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,92 ευρώ, με πτώση -0,54% και με κεφαλαιοποίηση 411 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεσιε στα 0,2240 ευρώ, με άνοδο +5,66% και όγκο 374 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 103 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 16,06 ευρώ, με άνοδο +0,50% και κεφαλαιοποίηση 319 εκατ. ευρώ.

Ανοδικές τάσεις  στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές - Ξεχώρισε ο ΟΠΑΠ 

Ανοδικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν ΟΠΑΠ, Lamda, ΕΥΔΑΠ, Sarantis, Motor Oil....
Στον αντίποδα, υποχώρησαν Ελλάκτωρ -1,03%, Viohalco -0,83%, ΟΛΠ...
H Coca Cola έκλεισε στα 27,06 ευρώ, με πτώση -0,26% και κεφαλαιοποίηση στα 10,03 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,60 ευρώ, με πτώση -0,58% και αποτίμηση 6,26 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 9,10 ευρώ, αμετάβλητη και αποτίμηση 2,11 δισ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,8050 ευρώ, με άνοδο +2% και κεφαλαιοποίηση 651 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 11,93 ευρώ, με άνοδο +3,47% και αποτίμηση 4,07 3δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 16,30 ευρώ, με άνοδο +1,88% και κεφαλαιοποίηση 1,34 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,97 ευρώ, με άνοδο +1,02% και κεφαλαιοποίηση 1,82 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 13,80 ευρώ, με άνοδο +2,45% και κεφαλαιοποίηση 1,53 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 14,08 ευρώ, με άνοδο +0,21% και κεφαλαιοποίηση 2,01 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 15,70 ευρώ, με άνοδο +0,45% και κεφαλαιοποίηση 2,14 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,77 ευρώ, με άνοδο +2,78% και κεφαλαιοποίηση 828 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,35 ευρώ, με άνοδο +2,35% και κεφαλαιοποίηση 227 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0287 ευρώ, με πτώση -2,71% και κεφαλαιοποίηση 27 εκατ. ευρώ.

Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα

Βελτίωση καταγράφεται στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.
Σε φάση αποκλιμάκωσης επέστρεψαν οι αποδόσεις των ομολόγων του ευρώ, μετά το κύμα των ρευστοποιήσεων που ώθησε ανοδικά τις αποδόσεις, και αυτό παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη εξακολούθησε το Μάρτιο να καταγράφει ανοδική πορεία
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο διαμορφώνεται στο 0,82% ενώ ιστορικό χαμηλό η προηγούμενη έκδοση 10ετούς σημείωσε στο 0,55%.
Υπάρχουν και εκτιμήσεις που βλέπουν το ελληνικό 10ετές στο 1,40% σε βάθος μηνών.
Όλα αυτά συντελούνται παρ΄ ότι η ΕΚΤ έχει αγοράσει 19,6 δισεκ. ελληνικά ομόλογα ενώ δυνητικά μπορεί να αγοράσει έως 25 δισεκ..
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,82% με το αμερικανικό 10ετές 1,69% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού και χειραγώγησης.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 19 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 62 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 106,38 μονάδες βάσης και μέση απόδοση -0,15%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 106,91 μονάδες βάσης και απόδοση -0,12%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 110,81 μονάδες βάσης και απόδοση -0,06% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2021 στο -0,15%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 112,60 μονάδες βάσης και απόδοση 0,17% με το ιστορικό χαμηλό 0,00% στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 107,93 μονάδες βάσης και απόδοση 0,38%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 108,78 μονάδες βάσης και απόδοση 0,55%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,83 μονάδες βάσης και απόδοση 0,66% με απόδοση αγοράς 0,67% και απόδοση πώλησης 0,63%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 123,88 μονάδες βάσης και απόδοση 0,79% με απόδοση αγοράς 0,80% και απόδοση πώλησης 0,78%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,43%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση τιμή 105,49 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,88% με απόδοση αγοράς 0,89% και απόδοση πώλησης 0,87%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 15 Δεκεμβρίου 2020 με απόδοση 0,55%.
To βασικό 10ετές ομόλογο λήξης 18 Ιουνίου του 2031 είχε εκδοθεί στο 0,81% και έχει μέση απόδοση 0,80% με απόδοση αγοράς 0,82% με απόδοση πώλησης 0,81%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 130,59 μονάδες βάσης και απόδοση 1,14%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 107,54 μονάδες βάσης και 1,28% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 136,97 μονάδες βάσης και απόδοση 1,39%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 147,73 μονάδες βάσης και απόδοση 1,52%
Το ιστορικό χαμηλό 1,01% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 114 μονάδες βάσης από 115 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 77 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,77% ή 77 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Βελτίωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 1/4 στις αγορές ομολόγων σε ολόκληρη την  Ευρωζώνη.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 1 Απριλίου 2021 στο 0,63%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 1/4/2021 στο -0,32% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,03% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,20% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,31% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,63% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,34%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης