Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Το δάνειο των 2 εκατ. ευρώ του Ανδρέα Ηλιάδη από την Τράπεζα Κύπρου απασχολεί τον κυπριακό Τύπο - Δανείστηκε από την Κύπρου Ελλάδας με ευνοϊκό επιτόκιο 2,6% για να καλύψει παλαιότερα δάνεια που είχαν επιτόκιο 5,5%-6%

tags :
Το δάνειο των 2 εκατ. ευρώ του Ανδρέα Ηλιάδη από την Τράπεζα Κύπρου απασχολεί τον κυπριακό Τύπο - Δανείστηκε από την Κύπρου Ελλάδας με ευνοϊκό επιτόκιο 2,6% για να καλύψει παλαιότερα δάνεια που είχαν επιτόκιο 5,5%-6%
Θέμα δανείου 2 εκατ. ευρώ που εξασφάλισε ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος του συγκροτήματος Τράπεζας Κύπρου, Ανδρέας Ηλιάδης, φαίνεται να ανοίγει στην Τράπεζα μονοπωλώντας το ενδιαφέρον του κυπριακού Τύπου. Σύμφωνα με έκθεση εσωτερικού ελεγκτή της τράπεζας αποκαλύπτεται ότι το δάνειο δόθηκε υπό μορφήν στεγαστικού με ευνοϊκό επιτόκιο 2,6%. Κατά τον εσωτερικό ελεγκτή μόνο 238 χιλ. ευρώ έπρεπε να δοθούν στον κ. Ηλιάδη με το συγκεκριμένο επιτόκιο, με το υπόλοιπο ποσό να τιμολογείται άνω του 5,5%.
Όπως αναφέρεται στην εφημέριδα "Φιλελεύθερος", "το ανώτατο ποσό που μπορεί να χορηγηθεί ανέρχεται σε 150 χιλ. ευρώ, αυξανόμενο κατά 22 εκατ. ευρώ για κάθε εξαρτώμενο παιδί". Ο κ. Ηλιάδης είναι έγγαμος με 4 τέκνα.
Σύμφωνα με την έκθεση πρόκειται για δάνειο που παραχωρήθηκε στον κ. Ηλιάδη υπό μορφή στεγαστικού δανείου (producttype 435) και επιτόκιο Euribor 3M με spread (περιθώριο επιτοκίου) 1,90%.
Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση, το μεγαλύτερο μέρος του δανείου χρησιμοποιήθηκε για την εξόφληση άλλων δανείων και υποχρεώσεων του κ. Ηλιάδη στην τράπεζα που έφεραν επιτόκια άνω του 5,5%.
Πιο συγκεκριμένα, στα συμπεράσματα της έκθεσης καταγράφονται κατά λέξη τα εξής:
"Τον 1/2010 ολοκληρώθηκε η εκταμίευση στεγαστικού δανείου ποσού 2 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Κύπρου Ελλάδας, με εξασφάλιση την έγγραφη προσημείωση στην κατοικία του κ. Ηλιάδη στην Παλλήνη. Όπως προέκυψε, πραγματικός σκοπός του δανείου αυτού ήταν η αποπληρωμή διαφόρων δανειακών υποχρεώσεων που ο κ. Ηλιάδης τηρούσε στην Κύπρο, κάτι που αποτυπώνεται σε όλες τις σχετικές εγκρίσεις του Διοικητικού Συμβουλίου.
Μεγάλο μέρος των δανείων της Κύπρου (περίπου 1,38 εκατ. ευρώ) τα οποία αποπληρώθηκαν με στεγαστικό δάνειο από την Ελλάδα, αφορούσαν σε αγορά χρεογράφων της τράπεζας και εξασφαλίζονταν με δέσμευση των αξιών αυτών, ενώ λόγω της μείωσης της αποτίμησης τους είχε δημιουργηθεί εξασφαλιστικό άνοιγμα στα εν λόγω δάνεια. Οι υπόλοιπες δανειακές υποχρεώσεις τηρούνταν στην Κύπρο αφορούσαν σε υπέρβαση ορίου τρεχούμενου λογαριασμού, σε δάνειο στο οποίο είχαν συγκεντρωθεί παλαιότερα προσωπικά κα στεγαστικά δάνεια του κ. Ηλιάδη και της συζύγου του, καθώς και σε κάλυψη άλλων προσωπικών αναγκών. Τα δάνεια αυτά εκτοκίζονταν με επιτόκια της τάξης του 5,5%-6,75%. Αρχικά είχε εγκριθεί από το ΔΣ η χορήγηση δανείου 750 χιλ. ευρώ από την Κύπρο με επιτόκιο 6,75% για την αποπληρωμή μέρους των ανωτέρω υποχρεώσεων του κ. Ηλιάδη στην Κύπρο. Στην πορεία, ωστόσο, υπήρξε τροποποίηση των αποφάσεων για χορήγηση του δανείου των 750 χιλ. ευρώ ως στεγαστικό δάνειο από την Ελλάδα, ενώ ακολούθως αποφασίστηκε με έγκριση του ΔΣ, η αύξηση του στεγαστικού δανείου της Ελλάδας στα 2 εκατ. ευρώ για να αποπληρωθούν και οι λοιπές υποχρεώσεις του κ. Ηλιάδη στην Κύπρο.
Συνοψίζοντας, προκύπτει ότι οι δανειακές υποχρεώσεις που τηρούνταν στην Κύπρο και εκτοκίζονταν με επιτόκια της τάξης των 5,5%-6,75% αποπληρώθηκαν με στεγαστικό δάνειο της Ελλάδας με επιτόκιο της τάξης του 2,6%. Σημειώνεται, ωστόσο, η συγκέντρωση των εξασφαλίσεων μέσω της προσημείωσης στο ακίνητο του κ. Ηλιάδη στην Παλλήνη», αναφέρεται ως κατάληξη στα συμπέρασμα της έκθεσης.
Επίσης, στην εσωτερική έκθεση της Τράπεζας Κύπρου σημειώνεται ότι: «Βάσει της οικογενειακής κατάστασης του κ. Ηλιάδη (έγγαμος με 4 τέκνα), το ποσό του δανείου που θα μπορούσε να λάβει με το προϊόν 435 και με το επιτόκιο των στεγαστικών της ΔΑΔ (Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού), 2,7%, θα μπορούσε να φθάσει μέχρι του ποσού των 238 χιλ. ευρώ».
Αναφέρεται σε υποσημείωση στο έγγραφο αναφέρεται ότι προϊόν στεγαστικού δανείου της ΔΑΔ χορηγείται σε προσωπικό της τράπεζας, μεταξύ άλλων, υπό τις εξής προϋποθέσεις:
•    Αγορά έτοιμης ή υπό κατασκευή πρώτης κατοικίας
•    Ανέγερση ή αποπεράτωση πρώτης κατοικίας σε οικόπεδο ή επιφάνεια που ανήκει στον δανειζόμενο τουλάχιστον 50% ιδιοκτησία
•    Σε περίπτωση ανέγερσης /αποπεράτωσης/επέκτασης πρώτης κατοικίας, το ποσό του δανείου μπορεί να υπερβαίνει το 1005 του κόστους υπολογισμού των εργασιών
•    Το ανώτατο ποσό που μπορεί να χορηγηθεί ανέρχεται σε 150 χιλ. ευρώ αυξανόμενο κατά 22 χιλ. ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί
Αναφέρεται ακόμα ότι για καταναλωτικά δάνεια (βεβαιωμένου σκοπού) με προσημείωση ακινήτου τη συγκεκριμένη περίοδο (12/2009) για δάνεια προσωπικού (μέσω καταστημάτων) προβλεπόταν «τιμολόγηση με ΒΕΣ (Βασικό Επιτόκιο Στεγαστικού 6% τη συγκεκριμένη περίοδο) μειωμένο κατά 0,5%». Διευκρινίζτεια, επίσης, ότι για τα καταναλωτικά δάνεια με προσημείωση «δεν υπήρχε κάποιο προϊόν που να συνδέεται με Euribor».
Ο ίδιος ο κ. Ηλιάδης, που ρωτήθηκε από την εφημερίδα «Φιλελεύθερος» εξέφρασε έκπληξη για τη διερεύνηση ενός ανύπαρκτου θέματος. Όλα έγιναν κανονικά, είπε. Υπέβαλε αίτηση για στεγαστικό δάνειο με βάση τις διαδικασίες της Τράπεζας και αυτό εγκρίθηκε από όλες τις αρμόδιες επιτροπές και το ΔΣ της Τράπεζας. Σημείωσε μάλιστα ότι κατά τη λήψη των αποφάσεων φρόντισε να μην είναι παρών στις συνεδρίες του ΔΣ.
Η εφημερίδα αναφέρει επίσης, ότι και με υπογραφή του νυν υπουργού Οικονομικών και τέως διευθυντικού στελέχους της Τράπεζας Κύπρου, Βάσου Σιαρλή, πραγματοποιήθηκε η εισήγηση για έγκριση του δανείου του κ. Ηλιάδη. Συγκεκριμένα, στην εσωτερική έκθεση της Τράπεζας Κύπρου (σελ. 5) καταγράφονται κατά λέξη τα εξής: «Με βάση τα στοιχεία που τηρούνταν στον φάκελο της ΔΑΔ της Τράπεζας Κύπρου Ελλάδας, την ημέρα της εκταμίευσης (21/12/2009) του δανείου των 750 χιλ. ευρώ, με αίτημα των κ. Σιαμτάνη και Σειραδάκη προς της ΑΕΔΔ και σε συνέχεια της έγκρισης των 750 χιλ. ευρώ, ζητείται πλέον χορήγηση ποσού 1,25 εκατ. ευρώ. Στην εισήγηση αναφέρεται ότι η τιμολόγηση θα είναι σύμφωνη με την τιμολόγηση των στεγαστικών του προσωπικού. Ακολουθεί εισήγηση της ΑΕΔΔ προς το Δ.Σ. στις 11/01/2010 (με υπογραφή των κ. κ. Ηρακλέους, Καρυδά και Σιαρλή) στην οποία ζητείται επικύρωση της απόφασης για χορήγηση δανείου συνολικού ύψους 2 εκατ. ευρώ.
Στη συνέχεια των ανωτέρω, και με βάση τα στοιχεία που εστάλησαν από τις Υπηρεσίες Ελέγχου Συγκροτήματος, το Δ.Σ. ενέκρινε στις 14/01/2010 τη χορήγηση στεγαστικού δανείου ύψους 2 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Κύπρου Ελλάδας, με εξασφάλιση την προσωπική εγγύηση της συζύγου του κ. Ηλιάδη και την εγγραφή προσημείωσης πάνω στην οικία τους στην Ελλάδα καθώς και τιμολόγηση/αποπληρωμή ως προνοείται από το ανάλογο σχέδιο στεγαστικού δανείου που θα επιλέγεί».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης