Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ξεκαθαρίζει η ήρα από το στάρι στο χρηματιστηριακό ταμπλό

tags :
Ξεκαθαρίζει η ήρα από το στάρι στο χρηματιστηριακό ταμπλό
Η είδηση από την χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΧΑ είναι ότι ελήφθη απόφαση να διαγράψουν όσες εισηγμένες εμφανίζουν ετήσια έσοδα κάτω από 2 εκατ. ευρώ. Με μία πρώτη έρευνα οι εισηγμένες αυτές δεν ξεπερνούν τις 10 σε αριθμό στο χρηματιστηριακό ταμπλό και ουσιαστικά πρόκειται για επιχειρηματικά- κουφάρια δηλαδή για εισηγμένες που δεν εμφανίζουν σοβαρή επιχειρηματική δράση και περισσότερο αναμένουν είτε τον λευκό ιππότη (εξαγορά της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου εφόσον είναι συμφέρουσα η τιμή) είτε να σβήσουν σταδιακά λόγω κρίσης....
Αυτό που θέλει να αποφύγει ο πρόεδρος του ΧΑ Σπύρος Καπράλος και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου είναι να αποτρέψουν κινήσεις χειραγώγησης των μετοχών που τοσο έχουν ταλαιπωρήσει στο παρελθόν την χρηματιστηριακή κοινότητα.
Ετσι το δ.σ του ΧΑ αρχικά θα παροτρύνει τις συγκεκριμένες εισηγμένες που παρουσιάζουν χαμηλή παραγωγική δραστηριότητα, να υιοθετήσουν επιχειρηματικές αποφάσεις οι οποίες θα οδηγήσουν στη βελτίωση των συνολικών τους εσόδων, σε ποσό άνω των 2.000.000 ευρώ και θα δοθούν οι κατάλληλες χρονικές προθεσμίες για την επίτευξη των στόχων αυτών.
«Σε περίπτωση μη επίτευξης των συγκεκριμένων στόχων, εντός συγκεκριμένων χρονικών προθεσμιών, το Χρηματιστήριο Αθηνών θα προχωρά στη διαγραφή των μετοχών» τονίζει η ανακοίνωση του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ακόμη το δ.σ του ΧΑ, λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα δυσμενή οικονομική συγκυρία, αποφάσισε τη μείωση του κριτηρίου της κερδοφορίας κατά 50% και την κατάργηση του ελάχιστου ύψους κερδοφορίας ανά έτος για το σύνολο της τριετίας, για την εισαγωγή νέων εταιριών. Οι αποφασισθείσες αλλαγές τελούν υπό έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Επίσης κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, συζητήθηκε το θέμα εταιρειών που εμφανίζουν χαμηλή διασπορά και παραμένουν στην κατηγορία Χαμηλής Διασποράς και Ειδικών Χαρακτηριστικών για μεγάλο χρονικό διάστημα και το Διοικητικό Συμβούλιο επιφυλάχθηκε να λάβει σε επόμενη συνεδρίαση, καθώς τα μέλη ήθελαν περισσότερο χρόνο να μελετήσουν το πολύ αυτό σοβαρό θέμα. Να υπενθυμίσουμε ότι πρίν από 12 μήνες είχε υπάρξει και εισήγηση στο δ.σ του ΧΑ να πληρώνουν πρόστιμο όσες εισηγμένες δεν κάνουν τις κατάλληλες κινήσεις (reverse split) για να αυξήσουν την εμπορευσιμότητα των μετοχών. Η ουσία όλων αυτών είναι ότι πολύ σωστά το ΧΑ πρέπει να εξυγιάνει το χρηματιστηριακό ταμπλό. Είναι προτιμότερο να έχουμε 100 ή  150 καλές και υγιείς εισηγμένες με αξιοπρεπή εμπορευσιμότητα από την σημερινή εικόνα των 265 εισηγμένων που είναι πολλές για μία ρηχή αγορά όπως παραμένει το Ελληνικό χρηματιστήριο.

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης