Τελευταία Νέα
Speculator

Σκανδαλώδης πρόκληση - Η κεφαλαιακά ανεπαρκής Axon χρηματιστηριακή μπαίνει στα CFDs μέσω της Naga

Σκανδαλώδης πρόκληση - Η κεφαλαιακά ανεπαρκής Axon χρηματιστηριακή μπαίνει στα CFDs μέσω της Naga

Στο δρόμο που χάραξε η Capital και άλλες χρηματιστηριακές - Τα ερωτήματα για τους liquidity providers και τις πρακτικές της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς - Μέτοχος της Naga η Fosun γνωστή από την επένδυση στη Folli Follie

Σχετικά Άρθρα

Στο δρόμο που χάραξε η Capital άλλα και άλλες χρηματιστηριακές φαίνεται ότι κινείται η Axon Χρηματιστηριακή η οποία διαφημίζει στην ιστοσελίδα της τη συνεργασία με τη Naga για προϊόντα υψηλού κινδύνου όπως τα  CFDs στα οποία μπορεί να έχουν πρόσβαση οι πελάτες της.
Και αυτό όταν ο έλεγχος της ΕΛΤΕ που αποκάλυψε το ΒΝ δείχνει ότι η εταιρία λόγω μη διενέργειας προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις που υπερβαίνουν τη δεκαετία έχει ουσιαστικά αρνητικό κεφάλαιο και κεφαλαιακή ανεπάρκεια.

Φαίνεται όμως ότι στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για λόγους που οι ίδιοι γνωρίζουν κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν και όχι μόνο.
Φαίνεται ότι με κάποιοι τρόπο αυτοί είναι που άνοιξαν το δρόμο στην εταιρία να κινηθεί στο μαγικό κόσμο των CFDs.
Αν κάποιος μελετήσει τις οικονομικές καταστάσεις του 2023 διαπιστώνει ότι εντός του πλαισίου δραστηριοτήτων της Axon δεν περιλαμβάνεται η προσφορά «στον πελάτη, μόνο σε βάση εκτέλεσης, πρόσβαση στη διαπραγμάτευση διαφόρων χρηματοπιστωτικών μέσων με τη μορφή CFDs (που αναφέρονται επίσης ως προϊόντα με μόχλευση), καθώς και μεταβιβάσιμων τίτλων (που αναφέρονται επίσης ως πραγματικές μετοχές) και ETFs».
Φαίνεται όμως ότι ενώ η εταιρία είναι στο κόκκινο και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κάνει τα στραβά μάτια άνοιξαν νέα πεδία δραστηριότητας.
Ίσως στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μπορούν να έχουν μια λογικοφανή εξήγηση για όλα αυτά που συμβαίνουν και παραπέμπουν σε πρακτικές που δεν συνάδουν με εποπτική αρχή αν δεν δημιουργούν άλλου είδους ευθύνες που προφανώς η δημοσιογραφική έρευνα δεν μπορεί να αποδώσει ως μη αρμίδια να υποκαταστήσει άλλες αρχές της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως αναφέρεται στα έγγραφα που αφορούν στην δραστηριότητα στα CFDs «Το NAGA.eu είναι ο τομέας/ιστοσελίδα της Εταιρείας, ο οποίος ανήκει στη Naga Technology GmbH, ωστόσο, λειτουργεί ανεξάρτητα και αποκλειστικά από την Axon Securities S.A.
Η NAGA είναι εμπορική επωνυμία και εμπορικό σήμα της NAGA Group AG, μιας εταιρείας FinTech με έδρα τη Γερμανία, εισηγμένης στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης.
Αποκλειστικά δικαιώματα για τη χρήση της εν λόγω εμπορικής επωνυμίας και του εμπορικού σήματος, στην ελληνική επικράτεια, παραχωρούνται αποκλειστικά στην Axon Securities S.A”
Επίσης αναφέρεται πως «η AXON εκτελεί εντολές αυτόματα, με ελάχιστη χειροκίνητη παρέμβαση. Εκτός από τις διατάξεις που αναφέρονται στη Σύμβαση Πελάτη, η AXON μπορεί να εκτελέσει οποιαδήποτε εντολή, ανεξαρτήτως τύπου, χειροκίνητα χωρίς να ενημερώσει τους Πελάτες εκ των προτέρων.
Αυτό μπορεί να συμβεί σε περιπτώσεις όπου η AXON διαπιστώνει, για παράδειγμα, αυξημένη μεταβλητότητα της αγοράς, έλλειψη ρευστότητας και σπάνιες ενημερώσεις τιμών, σημαντικό μέγεθος εντολής, καθώς και σε περιόδους όπου το σύστημα εντοπίζει καταχρηστική συμπεριφορά συναλλαγών ή/και συναλλαγές από πολλαπλούς Πελάτες».

Σημειώνεται ότι επί του παρόντος η Εταιρεία χρησιμοποιεί τους ακόλουθους τόπους εκτέλεσης γιατην εκτέλεση εντολών πελατών σε CFDs (είτε για ιδιώτες είτε για επαγγελματίες):

I. AXON SECURITIES S.A.

II. Exante (EXT Ltd.)

III. Naga

Εκτός από τα παραπάνω, για τη διαπραγμάτευση Πραγματικών Μετοχών η Εταιρεία χρησιμοποιεί την EXT Ltd, η οποία εποπτεύεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου.
Πάντως η Axon δεν ξεκαθαρίζει ποιος θα είναι ο liquidity provider στις συναλλαγές μέσω της πλατφόρμας Naga ενώ η αναφορά γενικώς σε τόπο εκτέλεσης Naga είναι απολύτως ασαφής.
Επίσης ασαφής είναι ο προσδιορισμός της EXT Ltd που έχει έδρα την Κύπρο ενώ είναι προφανές ότι η ίδια η Axon λόγω της οικονομικής της κατάστασης δεν έχει τις προδιαγραφές για να παρέχει ρευστότητα για προϊόντα πολύ υψηλής μόχλευσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Naga Group AG που είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης μέτοχοι είναι οι Fosun Fintech Holdings (HK) Ltd. με 33,9% (γνωστή από την επένδυση στη Folli Follie), NAGA Management με 9,2% και Apeiron Investments Ltd.
Με 14,8%.
Στο ΔΣ της εταιρίας μετέχουν οι Octavian Patrascu , Μιχάλης Μυλωνάς και Andreas Luecke.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
wwww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης