Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Societe Generale: Μακρύς ο δρόμος της ανάκαμψης για την Ελλάδα - Το outlook παραμένει πολύ αρνητικό εξαιτίας της ύφεσης και της πιθανότητας του Grexit – Η αβεβαιότητα απωθεί τους ξένους επενδυτές

Societe Generale: Μακρύς ο δρόμος της ανάκαμψης για την Ελλάδα - Το outlook παραμένει πολύ αρνητικό εξαιτίας της ύφεσης και της πιθανότητας του Grexit – Η αβεβαιότητα απωθεί τους ξένους επενδυτές
Μακρύς θα είναι ο δρόμος της ανάκαμψης για την Ελλάδα, σύμφωνα με την Societe Generale, η οποία στην αναλυτική, 56σέλιδη έκθεση της, για τις παγκόσμιες αγορές, με τίτλο «Ever thought about current accounts?» (έχετε σκεφτεί ποτέ τα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών;), επισημαίνει το κρίσιμο μέγεθος των ελλειμμάτων τρεχουσών συναλλαγών στην πορεία μίας χώρας.
Η εμπειρία της Αργεντινής μας υποδεικνύει ότι σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ θα υπάρξει ένα σημαντικό ράλι στην αγορά. Αξίζει εδώ όμως να σημειωθεί ότι υπάρχει μία σημαντική διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Αργεντινής. Η τελευταία δεν γνώρισε αλλαγή νομίσματος και το τραπεζικό της σύστημα ήταν πολύ μικρότερο από αυτό της Ελλάδας. Αυτό άλλωστε φαίνεται και στην επιρροή που έχουν οι ελληνικές εξελίξεις σε όλη την ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων, ακόμη και μετά το PSI:



Σύμφωνα με την Societe Generale η ευρωπαϊκή κρίση και η ραγδαία άνοδος των ελλειμμάτων τρεχουσών συναλλαγών σε Ισπανία και Ελλάδα μας υπενθυμίζουν την κρίση των αναδυόμενων οικονομιών το 1990. Τότε, τα ελλείμματα αυτά προκάλεσαν μαζικές χρεοκοπίες ενώ οι υποτιμήσεις υπέβαλαν τους ξένους επενδυτές σε σημαντικές ζημιές.
Μια παρόμοια εικόνα έχει αρχίσει να εμφανίζει και η Ευρώπη. Στην Ελλάδα υπήρξαν για πολλά χρόνια επίμονα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών που εκτείνονται για μια ολόκληρη δεκαετία. Αυτό μεταφράζεται σε μεγάλες εξωτερικές ανισορροπίες. Ως αποτέλεσμα της συρρίκνωσης της εγχώριας ζήτησης και την χρεοκοπία του 2012, οι εξωτερικές ανισορροπίες σιγά-σιγά επανέρχονται, αλλά η επίτευξη μιας βιώσιμης εξωτερικής θέσης παραμένει πολύ μακριά, καθώς οι ξένες επενδύσεις παραμένουν αρνητικές.



Η ελληνική αγορά υποχώρησε σημαντικά εξαιτίας της κρίσης των subprimes δανείων, ενώ έχασε ακόμη περισσότερο την περίοδο που έλαβε το πρώτο δάνειο από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Το 2012, το outlook παραμένει πολύ αρνητικό, καθώς η συρρίκνωση του ΑΕΠ παραμένει και το μέλλον της χώρας εντός του ευρώ είναι αβέβαιο. Σε περίπτωση εξόδου της χώρας από το ευρώ, η υποτίμηση θα προκαλέσει σημαντικές ζημιές στους επιχειρηματικούς ισολογισμούς.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης