Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Mε Alpha Bank +5% και κερδοσκοπία στον Ελλάκτωρ +9% το ΧΑ +1,03% στις 897 μον. - Προεξοφλημένα τα stress tests

Mε Alpha Bank +5% και κερδοσκοπία στον Ελλάκτωρ +9% το ΧΑ +1,03% στις 897 μον. - Προεξοφλημένα τα stress tests
Στο επίκεντρο οι τράπεζες μετά την ανακοίνωση των stress tests όπου όλες τα πέρασαν όπως ήταν αναμενόμενο, καθώς είχαν προηγηθεί οι κεφαλαιακές ενισχύσεις
Σχετικά Άρθρα
(upd16) Aνοδικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 897 μονάδες, με μέτριες τις συναλλαγές οι οποίες ενισχύθηκαν στο κλείσιμο της συνεδρίασης και με επίκεντρο την Alpha Bank στο +5,36% στο υψηλό της ημέρας, η οποία ήταν η τράπεζα με την καλύτερη επίδοση στα stress tests και ακολούθησε στην 2η θέση η Eurobank στην 3η θέση η Πειραιώς και στην 4η θέση η Εθνική τράπεζα.
Στα μη τραπεζικά blue chips, κερδοσκοπία καταγράφηκε στον Ελλάκτωρ με κέρδη +8,53%
ενόψει της ΑΜΚ ύψους 120,5 εκατ. ευρώ η οποία ολοκληρώνεται αύριο 3 Αυγούστου 2021, με αναλογία 1,25 νέες (ΚΟ) μετοχές για κάθε 2 παλαιές (ΚΟ) μετοχές, με τιμή διάθεσης μετοχής 0,90 ευρώ.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 897 μονάδες στην πρώτη αντίσταση των 895 - 900 μονάδων ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στο υψηλό της ημέρας στις 556 μονάδες, διασπώντας την πρώτη αντίσταση των 550 μονάδων και με επόμενη τις 575 μονάδες.
Συμειώνεται ότι η αγορά συμπλήρωσε δέκα συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με αθροιστικά κέρδη 7,72% ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης στο ίδιο διάστημα έχει σωρευτικά κέρδη +10,52% με τρείς αρνητικές και επτά θετικές συνεδριάσεις.
Στις υπόλοιπες τράπεζες, ανοδικά ξεχώρισε η Εθνική +3,47% και ακολούθησε η Πειραιώς +0,69% ενώ οριακά υποχώρησε η Eurobank -0,13%.
Ωστόσο η πανδημία, οι ανησυχίες για τοπικά lockdowns και γενικώς η επιδείνωση διεθνώς εξακολουθούν να προβληματίζουν τους επενδυτές.
Στο επίκεντρο παραμένουν οι τραπεζικές μετοχές μετά την ανακοίνωση των stress tests όπου όλες οι ελληνικές τράπεζες τα πέρασαν όπως ήταν αναμενόμενο, καθώς είχαν προηγηθεί οι κεφαλαιακές ενισχύσεις αλλά και στο απόηχο της τροποποίησης του νόμου για το DTC την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση που πλέον με ζημίες δεν ενεργοποιείται ….
Σημειώνεται ότι οι τραπεζίτες δεν ενθουσιάστηκαν, καθώς θεωρούν ότι άπαξ και στο μέλλον θα επιτυγχάνουν κέρδη... η απόφαση για το DTC είναι ως μη γενόμενη.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι  ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων με την Πειραιώς να ανακοινώνει τα αποτελέσματα εξαμήνου στις 4/8 και Εθνική και ΟΤΕ στις 5/8.
Στην αγορά ομολόγων συνεχίζεται η αποκλιμάκωση των αποδόσεων με το 10ετές ελληνικό στο 0,59% ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), από τον Μάρτιο του 2020, έχει προχωρήσει σε αγορές ελληνικών ομολόγων συνολικής αξίας  29,42 δισ. ευρώ μέσω του έκτακτου προγράμματος πανδημίας (PEPP).
Σημειώνεται ότι προσεχώς εξαντλούνται τα όρια αγορών των ελληνικών ομολόγων (περίπου 33 δισ. ευρώ).

Γιατί οι τράπεζες δεν ενθουσιάζουν και γιατί δεν μπορούν να δώσουν υπερκέρδη χρηματιστηριακά; 

Παρά την μεγάλη βελτίωση που έχει σημειωθεί ακόμη το τραπεζικό σύστημα είναι ασθενές, όχι ασταθές αλλά ασθενές δηλαδή αδύναμο.
Τα βασικά προβλήματα παραμένουν όπως τα αδύναμα κεφάλαια και λόγω της  DTC αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης, η χαμηλή κερδοφορία....
Οι ελληνικές τράπεζες δεν θα προσφέρουν αποδόσεις που θα ενθουσιάσουν και δεν θα εκπλήξουν ακόμη και τους πιο ρισκαδόρους επενδυτές.
Οι δυνατότητες των ελληνικών τραπεζών είναι έως 30% με 35% αύξηση τιμών σε ένα καλό σενάριο για την οικονομία.
Μάλιστα πλησιάζουν οι τράπεζες στην Ελλάδα να γίνουν ακριβές σε σχέση με άλλες τράπεζες στην Ευρώπη.
Όταν συγκρίνουμε αποδόσεις και τιμές μετοχών να θυμόμαστε δεν είμαστε οι μόνοι πάνω στην Γη αλλά υπάρχουν και άλλες τράπεζες με καλύτερης ποιότητας κεφάλαια και καλύτερη κερδοφορία και καλύτερο free float και καλύτερα business plan.
Θα προσφέρουν αποδόσεις καλύτερες από καταθέσεις και ομόλογα είναι σίγουρο και στο μέλλον θα τα πάνε καλύτερα αλλά μην ποντάρετε σε υπερκέρδη, οι ελληνικές τράπεζες δεν θα σας τα δώσουν.
Οι τράπεζες στην Ελλάδα, πέρασαν τα δύσκολα αλλά θα διανύσουν και μια περίοδο σταθεροποίησης οπότε… χρήζουν προσοχής όχι με την έννοια των αρνητικών εκπλήξεων αλλά του γεγονότος ότι θα καθυστερήσουν να δώσουν καλές αποδόσεις.

Ποια ήταν τα 5 βασικά συμπεράσματα των stress tests που ανακοινώθηκαν στις 30 Ιουλίου 2021 για τις ελληνικές τράπεζες

1)Η τράπεζα με την καλύτερη επίδοση ήταν η Alpha bank, ακολούθησε στην 2η θέση η Eurobank στην 3η θέση η Πειραιώς και στην 4η θέση η Εθνική τράπεζα.
2)Με όρους δυναμικής αξιολόγησης, δηλαδή εάν συμπεριληφθούν και οι αυξήσεις κεφαλαίου που πραγματοποιήθηκαν το 2021, η Πειραιώς με 1,35 δισεκ. και η Alpha bank με 800 εκατ εξάγεται το συμπέρασμα ότι με βάση το δυσμενές σενάριο για τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας common equity tier 1 – τον πιο βασικό κεφαλαιακό δείκτη για τις τράπεζες – η Alpha bank ήταν πρώτη, δεύτερη η Πειραιώς, στη 3η θέση η Εθνική εφόσον συμπεριληφθούν έκτακτα και πώληση Εθνικής Ασφαλιστικής και στην 4η θέση η Eurobank.
3)Οι τράπεζες με στατικούς όρους τέλους 2020 έχασαν σχεδόν 10,4 δισεκ. αλλά λαμβάνοντας υπόψη και τις αυξήσεις κεφαλαίου του 2021, η τελική αρνητική επίδραση στα κεφάλαια των τραπεζών, με βάση το δυσμενές σενάριο του stress tests ήταν 6,1 δισεκ. ευρώ.
4) Η Alpha bank εξακολουθεί να επιτυγχάνει διαχρονικά πολύ καλές επιδόσεις στα stress tests, ενώ μετά την αύξηση κεφαλαίου η Πειραιώς από έσχατη στα stress tests βρέθηκε στην δεύτερη θέση.
Η περίπτωση της Πειραιώς έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς από την προβληματική περίοδο του παρελθόντος έχει μεταμορφωθεί σε σαφώς πιο σταθερή τράπεζα φθάνοντας στο σημείο να έχει καλύτερες επιδόσεις από τις υπόλοιπες τράπεζες…
5)Αποδεικνύεται πόσο σημαντική ήταν η απορρόφηση της Grivalia από την Eurobank που αύξησε κατά 930 εκατ τα κεφάλαια, η αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς κατά 1,35 δισεκ. και της Alpha bank κατά 800 εκατ.
Επίσης πόσο σημαντική ήταν η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής για την Εθνική και τα έκτακτα κέρδη στην 2ετία 2020 με 2021 ύψους 2,2 δισεκ.
Χωρίς αυτά οι μισές ελληνικές τράπεζες δεν θα περνούσαν τα stress tests
Αναλυτικά :
α ) Η Πειραιώς έχασε 2,3 δισεκ. και έμεινε με 4,2 δισεκ. κεφάλαια στο stress tests αλλά στην πραγματικότητα τα κεφάλαια της είναι 4,9 δισεκ.
Με την αύξηση κεφαλαίου η αρνητική επίδραση είναι μόλις 600 εκατ.
β) Η Alpha bank έχασε 3,1 δισεκ. από κεφάλαια και περιορίστηκε στα 4,6 δισεκ.
Ωστόσο λαμβάνοντας υπόψη και την αύξηση κεφαλαίου των 800 εκατ αλλά και την παραδοχή ότι τα τελικά κεφάλαια θα προσδιοριστούν στα 5,4 δισεκ. η τελική αρνητική επίδραση ήταν 2 δισεκ. ευρώ.
γ ) Η Eurobank έχασε 2 δισεκ. κεφάλαια και επί της ουσίας εικονικά τα 5,3 δισεκ. που είναι τα πραγματικά της κεφάλαια μειώθηκαν στα 3,3 δισεκ.
δ) Η Εθνική τράπεζα έχασε επίσης 3 δισεκ. και απέμεινε με 2,5 δισεκ. στο δυσμενές σενάριο έναντι των πραγματικών κεφαλαίων της που διαμορφώνονται στα 5,47 δισεκ.
Όμως εάν ληφθούν υπόψη έκτακτα και πώληση Εθνικής Ασφαλιστικής, τότε η απώλεια κεφαλαίου περιορίζεται στο 1,5 δισεκ.

Ανοδικές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips - Kερδοσκοπία στον Ελλάκτωρ

Ανοδικά έκλεισε η πλειονότητα στα μη τραπεζικά blue chips, με κερδοσκοπία στον Ελλάκτωρ +8,53% και ακολούθησαν Viohalco +2,56%, ΟΛΠ +2,38%...ενώ με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η Aegean -2,96% στο χαμηλό της ημέρας....
Στο επίκεντρο βρέθηκε ο ΟΠΑΠ +0,90% μετά και την ανακοίνωση ότι περίπου το 59,4% από το συνολικό ποσό του μερίσματος επανεπενδύθηκε.
Επίσης, η Autohellas ανακοίνωσε ατζέντα γενικής συνέλευσης με θέμα αύξηση κεφαλαίου και έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού σε μετοχές.

Βελτίωση στην ελληνική αγορά ομολόγων - Η ΕΚΤ έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα 29,42 δισ. ευρώ, εξαντλούνται τα όρια αγορών

Βελτίωση καταγράφεται στην ελληνική αγορά ομολόγων όπως και στα υπόλοιπα ομόλογα στην Ευρωζώνη καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να μην έχουν διάθεση ανάληψης ρίσκου και στρέφονται  στο ασφαλές καταφύγιο του κρατικού χρέους εν μέσω ανησυχιών τις συνέπεις της επέλασης της μετάλλαξης Delta στην ανάκαμψη της οικονομίας, παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις των διαμορφωτών πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες.
Η ευρεία αποκλιμάκωση των αποδόσεων αποτελεί και σημάδι ανησυχίας, καθώς αποτυπώνει το βαθμό απαισιοδοξίας των επενδυτών ως προς τη μελλοντική ανάπτυξη της οικονομίας και τη δυνατότητα ανάκαμψής της από τις πληγές της πανδημίας.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), από τον Μάρτιο του 2020, έχει προχωρήσει σε αγορές ελληνικών ομολόγων συνολικής αξίας  29,42 δισ. ευρώ μέσω του έκτακτου προγράμματος πανδημίας (PEPP).
Σημειώνεται ότι προσεχώς εξαντλούνται τα όρια αγορών των ελληνικών ομολόγων (περίπου 33 δισ. ευρώ).
Ειδικότερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 0,59% και το ιταλικό 10ετές στο 0,60% και με το μεταξύ τους spread στις -1 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 73 μονάδες ή 0,73% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Mε θετικά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,18% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,65%.
Περί τις 16:15 με αγοραστικές παρεμβάσειας σε Alpha Bank +5% και Εθνική πλησίον του +3% ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +2,42%
Στο κλείσιμο της συνεδρίασης με αγοραστικές παρεμβάσεις σε Alpha +5,36% και Εθνική +3,56% και την πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips, με άνοδο και τον Ελλάκτωρ να ξεχωρίζει στο +8,53% ...ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στο υψηλό της ημέρας +2,66% και ο Γενικός Δείκτης στο +1,10%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +1,03% στις 897 μονάδες έχοντας υψηλό στις 898,02 μονάδες και χαμηλό 889,85 μονάδες.
Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 47 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 3,37  εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 23,6 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 16,6 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας  3,37 εκατ. ευρώ και όγκου 1,37 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Alpha Bank διακίνησε 1,16 εκατ. τεμάχια αξίας 1,28 εκατ. ευρώ .
Η ΔΕΗ 97,8 χιλ. τεμάχια αξίας 879 χιλ. ευρώ, η  Jumbo 79,5 χιλ. τεμάχια αξίας 1,08 εκατ. ευρώ και η Entersoft 35 χιλ. τεμάχια αξίας 138 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 897 μονάδες, στην πρώτη αντίσταση των 895 - 900 μονάδων.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 875 μονάδες και ακολουθούν οι 850 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 556 μονάδες, στο υψηλό της ημέρας, διασπώντας την πρώτη αντίσταση των 550 μονάδων και ακολουθούν οι 575, οι 585 και οι 600 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 525 μονάδες και ακολουθούν οι 500 και οι 490 μονάδες.

Αποφασίζει 2/8 η Greenhill για την συμμετοχή στην ΑΜΚ του Ελλάκτωρ που χάνει τις δουλειές την μια πίσω από την άλλη

Λήγει αύριο 3 Αυγούστου 2021 η προθεσμία για την συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου ύψους 120,5 εκατ ευρώ.
Η Greenhill των εφοπλιστών Μπάκου και Καυμενάκη θα αποφασίσουν εάν θα συμμετάσχουν στην αύξηση με βάση το ποσοστό που διαθέτουν ύψους 25,58%.
Έχοντας αποδειχθεί ότι η Reggeborgh έχει προβεί σε όργιο παραβιάσεων προ και κατά την διάρκεια των γενικών συνελεύσεων, δρώντας συντονισμένα με άλλους μετόχους και παραβιάζοντας την ελληνική νομοθεσία και οδηγώντας τον Ελλάκτωρ στο ένα φιάσκο μετά το άλλο… η Greenhill δέχθηκε ανοίκειο πόλεμο ως βασικός μέτοχος ενώ συστηματικά παραβιάζεται η αρχή της αντιπροσωπευτικότητας και αναλογικότητας σε ένα διάτρητο διοικητικό συμβούλιο.
Η Greenhill εάν αποφασίσει να συμμετάσχει για το 25,58% θα πρέπει να εισφέρει στην αύξηση περίπου 31 εκατ και εάν ζητήσει και αδιάθετες μετοχές θα μπορούσε να επενδύσει 35 εκατ.
Εν τω μεταξύ, ο  Ελλάκτωρ χάνει την μια δουλειά μετά την άλλη καθώς σε αντίθεση με το ανεκτέλεστο όλων των άλλων εργοληπτικών εταιριών που αυξάνεται μόνο στον Άκτωρ μειώνεται απόρροια των αποτυχιών να συμμετάσχουν σε διάφορα έργα που σχεδιάζονται.
Οι απώλειες έργων στον Ελλάκτωρ δεν έχουν προηγούμενο… επιτρέποντας στον ανταγωνισμό να δηλώνει… έως το τέλος του 2021 ο Άκτωρ θα είναι μια περιθωριακή εταιρία.
Θα αποδειχθεί στην πορεία ότι ο Ελλάκτωρ έχει χάσει δουλειές και σκόπιμα... εξυπηρετώντας άλλες στρατηγικές... αλλά αυτά θα τα αποκαλύψουμε στην πορεία.Τα 120,5 εκατ προφανώς και δεν επαρκούν για τον Ελλάκτωρ καθώς ήδη τα 26 εκατ θα καλύψουν ζημία που προέρχεται από απόφαση διεθνούς διαιτητικού δικαστηρίου και γνωρίζουν καλά στον Ελλάκτωρ ότι δεν θα ανακαλέσουν την απόφαση.
Ο Ελλάκτωρ με τις λάθος πολιτικές, τα εξόφθαλμα παιχνίδια της Reggeborgh και την συστηματική παραβίαση της ελληνικής νομοθεσίας, όπως εμμέσως πλην σαφώς αποκάλυψε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε απάντηση της στο bankingnews… θα βαίνει συρρικνούμενη ως εταιρία.
Το να συρρικνωθεί ο Ελλάκτωρ για να κάνει παιχνίδι ένας ξένος επενδυτής ο οποίος θα αποχωρήσει μετά από κάποιον καιρό, δεν μπορεί να θεωρηθεί επιτυχία.
Εν τω μεταξύ το πάρτι στην κατασπατάληση κεφαλαίων θα συνεχιστεί…

Η επικαιρότητα

Στην Ελλάδα, με ιδιαίτερη αγωνία παρακολουθούν κυβέρνηση και ειδικοί την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού, τη στιγμή που με την είσοδο του Αυγούστου κορυφώνονται οι μετακινήσεις των πολιτών από τα αστικά κέντρα προς τα νησιά και τις τουριστικές περιοχές.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου, όταν και οι επιστήμονες εκτιμούν πως θα έχουμε και τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων (περίπου 3.500 ημερησίως).
Το μεγάλο ερώτημα είναι το πώς οι εορτασμοί αλλά και τα αυξημένα τουριστικά κύματα των ημερών αυτών θα επηρεάσουν την πορεία της επιδημίας τις επόμενες εβδομάδες του Αυγούστου ενόψει του φθινοπώρου, με το άνοιγμα των σχολείων.
Κυβέρνηση και ειδικοί εξακολουθούν να καλούν τους πολίτες – και ιδιαίτερα τους άνω των 55 ετών - να σπεύσουν να εμβολιαστούν πριν αναχωρήσουν για τις διακοπές τους, φοβούμενοι πως οι εορτασμοί του Δεκαπενταύγουστου σε συνδυασμό με την κυριαρχία της μετάλλαξης Δέλτα, μπορούν να πυροδοτήσουν  ένα τέταρτο κύμα που θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδιαίτερα καταστροφικό για την ελληνική οικονομία και κοινωνία.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 494.907  ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.975  θάνατοι.

Κέρδη στις ασιατικές αγορές

Με κέρδη έκλεισαν σήμερα 2/8 οι ασιατικές αγορές.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +1,82%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο +1,97%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -1,05% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο +0,65%.

Ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ανοδικές τάσεις καταγράφονται σήμερα 2/8 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αν και τα αρχικά κέρδη έχουν περιοριστεί, με τα εταιρικά αποτελέσματα και τα στοιχεία για τη μεταποίηση να βρίσκονται στο επίκεντρο.
Σε υψηλά επίπεδα παρέμεινε η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο, αν και σημείωσε μικρή επιβράδυνση λόγω των προβλημάτων στην προσφορά.
Ο μεταποιητικός δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 62,8 μονάδες τον Ιούλιο από τις 63,4 μονάδες τον προηγούμενο μήνα (επίπεδα ρεκόρ). 
Στην καταβολή ενδιάμεσου μερίσματος θα προχωρήσει η HSBC, καθώς τα προ φόρων κέρδη υπερτετραπλαστιάστηκαν στο β΄τρίμηνο του 2021, στα 5,1 δισ. δολάρια. 
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,25%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +1%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,25%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +1,1% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο +0,70%.
Στην Wall Street, o Dow Jones κινείται στο +0,55%, ο S&P 500 στο +0,50%, ο Nasdaq στο +0,40% και το ETF GREC στο +1,62% (28,15 δολ. )

Κέρδη στις τράπεζες με μέτριες συναλλαγές - Ξεχώρισε η Alpha Βank +5%

Με κέρδη έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με εξαίρεση την Eurobank που οριακά υποχώρησε και με την Alpha Bank να ξεχωρίζει με κέρδη +5,36% στο υψηλό της ημέρας .
Η Εθνική έκλεισε στα 2,4730 ευρώ, με άνοδο +3,47% με όγκο 1,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,26 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,1490 ευρώ, με άνοδο +5,36% με όγκο 8,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,7 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,46 ευρώ, με άνοδο +0,69% με όγκο 1,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,83 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 19/7/2021 στα 0,079 ευρώ ή 1,29 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,7940 ευρώ, με πτώση -0,13%, με όγκο 4,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,95 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,05 ευρώ, με πτώση -0,47% και κεφαλαιοποίηση 470 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1568 ευρώ, με άνοδο +1,17% με όγκο 359 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 72 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,66 ευρώ, με άνοδο +0,77% και κεφαλαιοποίηση 311 εκατ. ευρώ.

Ανοδικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές

Ανοδικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε μέτρια επίπεδα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Ελλάκτωρ +8,53%, Viohalco +2,56%, ΟΛΠ +2,38%...
Στον αντίποδα, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν Aegean -2,96% και Sarantis -1,36%.
H Coca Cola έκλεισε στα 31,86 ευρώ, με πτώση -0,38% και κεφαλαιοποίηση στα 11,81 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 15,60 ευρώ, με άνοδο +1,43% και αποτίμηση 7,13 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 8,96 ευρώ, με πτώση -0,99% και αποτίμηση 2,08 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,59 ευρώ, με πτώση -0,38% και κεφαλαιοποίηση 601 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 12,29 ευρώ, με άνοδο +0,90% και αποτίμηση 4,2 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 16,06 ευρώ, με άνοδο +0,63% και κεφαλαιοποίηση 1,26 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,85 ευρώ, με άνοδο +1,39% και κεφαλαιοποίηση 1,79 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 13,72 ευρώ, με άνοδο +1,18% και κεφαλαιοποίηση 1,52 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 15,76 ευρώ, με άνοδο +0,77% και κεφαλαιοποίηση 2,25 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,68 ευρώ, με άνοδο +2,09% και κεφαλαιοποίηση 1,86 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,90 ευρώ, με άνοδο +0,13% και κεφαλαιοποίηση 841 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,9360 ευρώ, με πτώση -0,21% και κεφαλαιοποίηση 726 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0282 ευρώ, με άνοδο +1,81% και  κεφαλαιοποίηση 26 εκατ. ευρώ.

Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 0,59% - Το spread Ελλάδος – Ιταλίας στις -1 μονάδες βάσης

Συνεχίζεται η βελτίωση στην ελληνική αγορά ομολόγων όπως και στα υπόλοιπα ομόλογα στην Ευρωζώνη καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να μην έχουν διάθεση ανάληψης ρίσκου και στρέφονται  στο ασφαλές καταφύγιο του κρατικού χρέους εν μέσω ανησυχιών τις συνέπεις της επέλασης της μετάλλαξης Delta στην ανάκαμψη της οικονομίας, παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις των διαμορφωτών πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες.
Η ευρεία αποκλιμάκωση των αποδόσεων αποτελεί και σημάδι ανησυχίας, καθώς αποτυπώνει το βαθμό απαισιοδοξίας των επενδυτών ως προς τη μελλοντική ανάπτυξη της οικονομίας και τη δυνατότητα ανάκαμψής της από τις πληγές της πανδημίας.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,59% ενώ και το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,60%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,59% με το αμερικανικό 10ετές 1,22% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 105 μονάδες βάσης από 106 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 73 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,74% ή 74 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -2 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 43 μονάδες βάσης…

Βελτίωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των ομόλογων στην Ευρωζώνη.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 2 Αυγούστου του 2021 στο 0,62%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 2/8/2021 στο -0,45% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,07% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,15% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,25% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,60% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,14%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης