Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ισχυρές επιδόσεις για τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια το 2021 – Αύξηση ενεργητικού 27,9%

Ισχυρές επιδόσεις για τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια το 2021 –  Αύξηση ενεργητικού 27,9%
Στην κατηγορία των μετοχικών αμοιβαίων εσωτερικού παρατηρήθηκαν εισροές το 2021 ύψους 97,3 εκατ. ευρώ
Σχετικά Άρθρα

Πολύ δυνατά έκλεισε η χρονιά που πέρασε για την πλειονότητα των μετοχικών εσωτερικού αμοιβαίων κεφαλαίων.
Τα περισσότερα μάλιστα ξεπέρασαν σε απόδοση αυτή του γενικού δείκτη του ΧΑ που ήταν 10,43%.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών η μέση απόδοση των μετοχικών αμοιβαίων κεφαλαίων που δραστηριοποιήθηκαν μέσα στο 2021 ήταν 16,66%.
Σχεδόν όλα τα αμοιβαία είχαν ανώτερη απόδοση έναντι του Γενικού Δείκτη και κάποια μάλιστα είχαν απόδοση υπερδιπλάσια από αυτή του βασικού χρηματιστηριακού δείκτη του ΧΑ, εξέλιξη που φέρνει και πάλι στο προσκήνιο μία επένδυση που αποφέρει σημαντικά κέρδη στους επενδυτές, ειδικά αν αναλογιστούμε πως το 2021 ήταν μία χρονιά όπου οι τράπεζες προσέφεραν στις καταθέσεις μηδενικά επιτόκια, ενώ και τα εταιρικά ομόλογα που γνωρίζουν άνθιση είχαν πολύ χαμηλότερη απόδοση έναντι των αμοιβαίων κεφαλαίων.
Μάλιστα η επίδοση βοηθάει και στην βελτίωση της αξιοπιστίας των εταιρειών διαχείρισης κεφαλαίων, αφού λόγω της πολυετής πτώσης του ΧΑ, ή ακόμα και από την εποχή της φούσκας του 1999 και όσα ακολούθησαν οι επενδυτές απέφευγαν τοποθετήσεις σε αμοιβαία όπως βέβαια και σε μετοχές, από το φόβο μήπως χάσουν ξανά τα χρήματά τους.
Ωστόσο, η τάση φαίνεται πως αλλάζει και τη χρονιά που πέρασε, υπήρξαν αρκετοί νέοι κωδικοί στο ΧΑ, επαναδραστηριοποίηση παλιών επενδυτών, αλλά και τοποθετήσεις σε αμοιβαία κεφάλαια, τα οποία εκ του αποτελέσματος δείχνουν ότι κάνουν συνετή και καλή διαχείριση.
Σημειώνεται πως στην κατηγορία των μετοχικών αμοιβαίων εσωτερικού παρατηρήθηκαν εισροές το 2021 ύψους 97,3 εκατ. ευρώ, με τα αμοιβαία της Πειραιώς Asset Management να έχουν εισροές 106 εκατ. ευρώ, ενώ τις μεγαλύτερες εκροές είχαν τα αμοιβαία της Alpha Trust με 25,5 εκατ. ευρώ.
Την καλύτερη απόδοση είχε το Allianz Επιθετικής Στρατηγικής Μετοχών Εσωτερικού με άνοδο 25,9%.
Ακολούθησε το Alpha Επιθετικής Στρατηγικής Ελληνικό Μετοχικό Institutional με άνοδο 23,15%, το Alpha Trust Hellenic Equity Fund-Ι με 22,53%, το Alpha Trust Hellenic Equity Fund-R με άνοδο 21,54%, το 3Κ Αμοιβαίο Κεφάλαιο Greek Value Μετοχικού εσωτερικού είχε άνοδο 21,43% και το ΝΝ Hellas A/K Μετοχικό είχε άνοδο 21%.
Τη μικρότερη απόδοοση είχαν το Eurobank GF Greek Equities Μετοχικό Εσωτερικού και το Eurobank ΝΤΤ GF Greek Equities Μετοχικό εσωτερικού με απόδοση 11,13% αλλά και πάλι υψηλότερη του Γενικού Δείκτη.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης