Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Το ΧΑ επιστρέφει στον εφιαλτικό Μάρτιο του 2009

tags :
Το ΧΑ επιστρέφει στον εφιαλτικό Μάρτιο του 2009
Μόλις 23 μονάδες απέχει ο γενικός δείκτης του ΧΑ από το χαμηλό της 9ης Μαρτίου 2009 (1.469,41 μονάδες) που ήταν η χειρότερη επίδοση της τελευταίας δεκαετίας. Πριν 18 μήνες το spread των 10ετών ελληνικών ομολόγων διαμορφωνόταν στις 275,8 μονάδες βάσης και σήμερα παραμένει σταθερά πάνω από τις 900 μονάδες.

Η βασική δικαιολογία των αναλυτών της αγοράς για την πολυήμερη  πτώση του ΧΑ που ήδη χάνει πάνω από 25 δισ. ευρώ σε κεφαλαιοποίηση  από την αρχή του 2010 είναι η επικείμενη αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής τράπεζας που απορροφά την όποια ελάχιστη ρευστότητα έχει απομείνει. Η πραγματικότητα είναι ότι το ΧΑ είναι σε καταστολή, οι επιχειρήσεις θεωρούν χαμένη την φετινή χρονιά και επισπεύδουν τις κινήσεις περικοπών μέχρι και το τέλος του έτους που αφορά είτε το κλείσιμο των ζημιογόνων θυγατρικών, είτε το πάγωμα νέων επενδύσεων είτε τη μείωση των θέσεων εργασίας.
Κατά τους 3,5 τελευταίους μήνες του 2010 θα κορυφωθεί ο πόνος και οι δυσάρεστες εξελίξεις στην πλειοψηφία των εισηγμένων. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Αθήνα παγκοσμίως σήμερα καταλαμβάνει την τρίτη χειρότερη επίδοση από το  
ξεκίνημα του 2010 πίσω από τα χρηματιστήρια των Βερμούδων (πτώση    
-30,9%) και το χρηματιστήριο της Βενεζουέλας (-30,2%).
Το ΧΑ θα μπορέσει να ανακάμψει ξανά όταν ανακοινωθούν τα πρώτα ενθαρρυντικά σημάδια από το πρόγραμμα Στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Σε παγκόσμιο επίπεδο η συνολική χρηματιστηριακή αγορά έχει κεφαλαιοποίηση 46,2 τρις δολάρια. Το βαρύ κλίμα στις ελληνικές επιχειρήσεις και ειδικότερα τις εισηγμένες θα αποτυπωθεί στο εννεάμηνο του 2010 που ολοκληρώνεται την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου και αναμένεται να διατηρηθεί το αρνητικό ισοζύγιο του πρώτου εξαμήνου, δηλαδή οι ζημιογόνες να υπερτερούν των κερδοφόρων.

Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης