Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τις τράπεζες φωτογραφίζει η Μπουτάρης για τη δυσμενή θέση που έχει περιέλθει

Τις τράπεζες φωτογραφίζει η Μπουτάρης για τη δυσμενή θέση που έχει περιέλθει
Σειρά γεγονότων παραθέτει η Μπουτάρης στον ισολογισμό χρήσης 2020 για τη στάση των τραπεζών
Σχετικά Άρθρα

Ισολογισμούς προηγούμενων χρήσεων που δεν είχε δημοσιεύσει, δημοσίευσε τώρα η Μπουτάρης προκειμένου να αποφύγει τη διαγραφή των μετοχών από το ΧΑ.
Στον ισολογισμό χρήσης 2020 πάντως αναφέρει σημαντικές λεπτομέρειες για όσα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια και ουσιαστικά ρίχνει την ευθύνη στις τράπεζες, κάνοντας λόγο εμμέσως για μεθοδεύσεις, καθυστερήσεις και αναβολές που έφεραν αρνητικά αποτελέσματα για την εταιρεία.
Συγκεκριμένα αναφέρει πως στα τέλη του 2016 υπέγραψε τη συμφωνία αναδιάρθρωσης του τραπεζικού δανεισμού, η οποία επικυρώθηκε και από το Πρωτοδικείο Ημαθίας.
Βασικά σημεία της συμφωνίας ήταν:

  • H ρύθμιση του τραπεζικού της δανεισμού σε 15 έτη.
  • Χαμηλό επιτόκιο για όλη τη διάρκεια της συμφωνίας.
  • Κοινή αναλογική δανειοδότηση των συμβαλλομένων τραπεζών με το ελάχιστο ποσό των 500.000 ευρώ
  • Ρύθμιση των υποχρεώσεων προς το Δημόσιο και τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς σε αντίστοιχη διάρκεια.
  • Περίοδο χάριτος 1 έτους, κατά την οποία πληρώνονται μόνο τόκοι.
  • Στην συμφωνία εξυγίανσης συμπεριλήφθηκαν επίσης ως διαλυτικές αιρέσεις αφ’ ενός, η πώληση της θυγατρικής εταιρίας της Μητρικής στην Γαλλία με δεσμευτική τιμή πώλησης 2 εκατ. ευρώ, ενός ακινήτου του κυρίου Μετόχου της μητρικής, ως εγγυητή, για ποσό 1,3 εκατ. ευρώ, με τον ασφυκτικό χρονικό περιορισμό υλοποίησης έως την 31/12/2017 και υπό το κράτος της επιβληθείσας από τις συμβαλλόμενες τράπεζες νομικής απειλής των διαλυτικών αιρέσεων, και αφ’ ετέρου, την πραγματοποίηση αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης εταιρίας ως εγγυήτριας, κατά ποσό 2 εκατ. ευρώ έως την 31.12.2020.
  • Σταδιακή αποπληρωμή στο ακέραιο, όλων των προμηθευτών της εταιρείας.


Οι κινήσεις για την εξυγίανση και η στάση των τραπεζών

H διοίκηση της εταιρίας έγκαιρα και εμφαντικά τόσο κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων μέχρι και την υπογραφή της συμφωνίας την 30/12/2016, επισήμανε στις τράπεζες ότι οι όροι αυτοί των διαλυτικών αιρέσεων, αφ’ ενός λόγω του ασφυκτικού χρόνου, και αφ’ ετέρου της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης της χώρας και ιδιαίτερα της στασιμότητας στην αγορά ακινήτων στην χώρα μας αλλά και στη Γαλλία την συγκεκριμένη περίοδο, θα δημιουργούσαν σημαντικά προβλήματα στο σύνολο της συμφωνίας εξυγίανσης και θα επέτειναν την αβεβαιότητα για την ομαλή υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου και την ομαλή αποπληρωμή του συνόλου των υποχρεώσεων της εταιρίας, για ποσό μάλιστα ύψους 3,3 εκατ. ευρώ, που ισοδυναμούσε με το 13,2% του συνόλου των διευθετηθέντων τραπεζικών δανείων και το 7,2% των συνολικών διευθετηθέντων υποχρεώσεων της εταιρίας.
Αντιπρότεινε δε να τεθεί ως χρόνος υλοποίησης των πωλήσεων ένα χρόνο αργότερα δηλαδή την 31/12/2018, γεγονός που δεν έγινε αποδεκτό από τις πιστώτριες τράπεζες.
Από την πλευρά των τραπεζών δόθηκε, είτε άτυπα είτε εγγράφως, τρίμηνη παράταση αντιλαμβανόμενες τις αντικειμενικές αδυναμίες στην εξεύρεση αγοραστών.
Παράλληλα ορισμένες τράπεζες απαίτησαν από την εταιρία να προσέλθει σε άμεσες και προσυμφωνημένες διαπραγματεύσεις με συγκεκριμένο προτεινόμενο από τις ίδιες επενδυτή, με τον οποίο η εταιρία είχε προχωρήσει σε προηγούμενη περίοδο σε εμπορική συμφωνία με δυσμενείς για την εταιρία συνέπειες, τροποποιώντας με τον τρόπο αυτό την βασική συμφωνία εξυγίανσης με το επιχείρημα ότι δεν προχώρησε η πώληση των ακινήτων.
Η εταιρία προσήλθε στις διαπραγματεύσεις καλόπιστα και κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια να συνδέσει την συμφωνία εξυγίανσης με τις επιδιώξεις και τους στόχους του επενδυτή, ενώ παράλληλα ζήτησε να διερευνήσει και η ίδια την δυνατότητα εξεύρεσης εναλλακτικής πρότασης και από άλλον επενδυτή.
Οι διαπραγματεύσεις με τον προτεινόμενο από τις τράπεζες επενδυτή απέβησαν άκαρπες.

Εναλλακτικές προτάσεις

Μετά την αποτυχία αυτή, η διοίκηση παρουσίασε εναλλακτική πρόταση και άρχισαν διαπραγματεύσεις τόσο με τις τράπεζες όσο και με τη διοίκηση και με τον επενδυτή, γνωστό και αξιόπιστο όμιλο επιχειρήσεων στον χώρο των τροφίμων και ποτών.
Η πρόταση αυτή που παρουσιάστηκε στις τράπεζες τον Μάιο 2018, στη βάση ενός νέου βελτιωμένου σχεδίου εξυγίανσης με σημαντική επιπλέον διασφάλιση όλων των ετησίων πληρωμών της υφιστάμενης συμφωνίας εξυγίανσης ύψους 1,5 εκατ. κατ’ έτος, πρόσθετη χρηματοδότηση της εταιρίας από τον επενδυτή ύψους 2,0 εκατ. για την υποστήριξη και υλοποίηση του επιχειρηματικού πλάνου, πρόσθετες πρόωρες καταβολές κεφαλαίων πέραν των ήδη συμφωνηθέντων στην υφιστάμενη συμφωνία εξυγίανσης, και βελτιωμένη κατά 1,0 εκατ. ήτοι σε 3,0 εκατ. την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μέσω δημόσιας εγγραφής, και την συμμετοχή του επενδυτή στην διοίκηση της εταιρίας.
Η οριστική πρόταση υποβλήθηκε επίσημα στις τράπεζες την 26/6/2018, εξασφάλιζε δε στις τράπεζες πρόσθετες αποπληρωμές ύψους 3,0 εκατ., πρόσθετη χρηματοδότηση της εταιρίας από τον επενδυτή ύψους 2,0 εκατ. και την διασφάλιση των ετησίων αποπληρωμών όλων των δόσεων της συμφωνίας εξυγίανσης.
Οι τράπεζες χωρίς ουσιαστική αξιολόγηση απέρριψαν την πρόταση.
Ειδικότερα, η ALPHA ΒΑΝΚ εν αναμονή της οριστικής πρότασης εκ μέρους του επενδυτή, στις 12/6/2018, απαίτησε μεμονωμένα την πώληση περιουσιακών στοιχείων της εταιρίας, προκειμένου να εξοφληθεί προνομιακά το δάνειο της, σε σχέση τόσο με την υφιστάμενη συμφωνία όσο και με τις άλλες τράπεζες.
Παράλληλα, η εταιρία ενημέρωσε τις τράπεζες ότι επίκειται η οριστική πρόταση υποψηφίου αγοραστή για την θυγατρική εταιρία στην Γαλλία και ζήτησε από τις τράπεζες παράταση ολίγων εβδομάδων προκειμένου να προσκομιστεί η πρόταση του αγοραστή, την οποία παράταση δεν αποδέχθηκαν οι τράπεζες.
Σημειώνεται ότι η εταιρία προσκόμισε στις τράπεζες την πρόταση του Γάλλου αγοραστή στην καθαρή τιμή των 1.520.000 ευρώ στις 18/9/2018 και ζήτησε να προχωρήσει η ολοκλήρωση της πώλησης και η καταβολή των χρημάτων ώστε να αρθεί η διαλυτική αίρεση επί του συγκεκριμένου περιουσιακού στοιχείου στα πλαίσια των όρων της συμφωνίας εξυγίανσης.
Οι τράπεζες δεν αποδέχθηκαν την πρόταση της εταιρίας, η οποία συνεχίζοντας τις διαπραγματεύσεις με τον υποψήφιο αγοραστή πέτυχε την περαιτέρω βελτίωση της προσφοράς στο καθαρό ποσό των 1.700.000, την οποία προσφορά δεν αποδέχθηκαν εκ νέου οι τράπεζες.
Προτάσεις συνέχισε να προσκομίζει η εταιρεία στις τράπεζες μέχρι και το 2019, οι οποίες όμως δε γίνονταν αποδεκτές.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης