Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Μπορούν να γίνουν ασπίδα οι μερισματικές αποδόσεις; - Πόσο έχουν βελτιωθεί μετά τη βουτιά του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Μπορούν να γίνουν ασπίδα οι μερισματικές αποδόσεις; - Πόσο έχουν βελτιωθεί μετά τη βουτιά του Χρηματιστηρίου Αθηνών
Οι μερισματικές αποδόσεις που διαμορφώνονται πλέον είναι σημαντικά καλύτερες λόγω της υποχώρησης των τιμών και χωρίς να υπολογιστεί η εκτίμηση ότι τα αποτελέσματα του 2021 θα είναι πολύ καλύτερα από αυτά του 2020
Σχετικά Άρθρα

Έχοντας χαθεί περισσότερα από 10 δισ. ευρώ από την αξία των εισηγμένων εταιρειών στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, το βλέμμα στρέφεται στις άμυνες που μπορούν να αναπτυχθούν και τι είναι αυτό που μπορεί να σταματήσει την πτώση κάποιων μετοχών.
Τα ισχυρά θεμελιώδη είναι η απάντηση των αναλυτών, οι οποίοι προτείνουν επιλεκτικές τοποθετήσεις στις συνεδριάσεις όπου καταγράφονται μεγάλες απώλειες.
Οι μερισματικές αποδόσεις που διαμορφώνονται είναι σημαντικά καλύτερες πλέον και με την εκτίμηση ότι τα αποτελέσματα του 2021 θα είναι πολύ καλύτερα από αυτά του 2020, πολλές εταιρείες θα δώσουν καλύτερο μέρισμα φέτος σε σύγκριση με το περσινό.
Ήδη η Coca Cola ανακοίνωσε 0,71 ευρώ μέρισμα ανά μετοχή, το οποίο αντιστοιχεί πλέον σε μερισματική απόδοση άνω του 3,5%.
Η Μυτιληναίος αύξησε το μέρισμα στα 0,42 ευρώ ανά μετοχή, ενώ από την άλλη ο ΟΤΕ το μείωσε στα 0,558 ευρώ ανά μετοχή, αλλά αύξησε παράλληλα τα κεφάλαια που θα διαθέσει για αγορές ιδίων μετοχών.
Τα ΕΛΠΕ αναμένεται να δώσουν συνολικά 0,82 ευρώ ανά μετοχή που αντιστοιχεί σε απόδοση άνω του 10%, εξέλιξη που μαζί με τα καλά αποτελέσματα έχουν αναθερμάνει μετά από αρκετούς μήνες το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη μετοχή.
Η Autohellas επίσης αύξησε το μέρισμα που θα δώσει στα 0,46 ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έχει δεσμευτεί για μέρισμα τουλάχιστον 1 ευρώ ανά μετοχή και αν δώσει 1 ευρώ αυτό αντιστοιχεί σε απόδοση 8,4%.
Επιπλέον ένας σημαντικός αριθμός εταιρειών έδωσαν καλό μέρισμα πέρυσι και υπάρχει η εκτίμηση πως φέτος θα μπορούσε να αυξηθεί, όπως για παράδειγμα ο ΟΛΠ που είχε δώσει 0,40 ευρώ ανά μετοχή, αλλά φέτος τα αποτελέσματα θα είναι καλύτερα και υπάρχει η εκτίμηση πως θα αυξηθεί το μέρισμα.
Το ερώτημα είναι αν ο ΟΛΘ θα επαναλάβει φέτος τη διανομή του περσινού υψηλού μερίσματος των 1,42 ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ είχε δώσει πολύ καλό μέρισμα και επιστροφή κεφαλαίου και η εκτίμηση ήταν ότι θα δώσει και φέτος, αφού πρώτα βρει που θα επενδύσει τα κεφάλαια.
Μετά όμως την εμπλοκή των μετοχών στο ΣτΕ, ίσως δούμε κάποια αναβολή στην επιστροφή κεφαλαίου και επανάληψη του μερίσματος των 0,47 ευρώ, το οποίο μετά την πρόσφατη υποχώρηση της μετοχής αντιστοιχεί σε απόδοση κοντά στο 7%.
Κοντά στο 6,5% θα είναι η απόδοση για την ΕΥΑΘ αν επαναλάβει το μέρισμα των 0,273 ευρώ ανά μετοχή.
Η μετοχή έχει υποχωρήσει αισθητά και μόνο το ταμείο αντιστοιχεί σε ποσοστό πάνω από 50% της αποτίμησης.
Σε καλή απόδοση θα αντιστοιχεί και το μέρισμα του ΑΔΜΗΕ, αλλά και της ΕΧΑΕ, η οποία πέρυσι είχε δώσει 0,14 ευρώ σε μέρισμα και επιστροφή κεφαλαίου.
Η αποτίμηση της μετοχής έχει υποχωρεί στα 211 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης