Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ενέργεια και Ουκρανική κρίση επέδρασαν σε τράπεζες και ΧΑ -0,09% στις 892 μον. - Αδυναμία υπέρβασης των 900 μονάδων

Ενέργεια και Ουκρανική κρίση επέδρασαν σε τράπεζες και ΧΑ -0,09% στις 892 μον. - Αδυναμία υπέρβασης των 900 μονάδων
Η κλιμάκωση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και η απάντηση της Ρωσίας στην Δύση θα έχουν αρνητική επίδραση στην οικονομική ανάπτυξη, στον πληθωρισμό, στο κόστος διαβίωσης
Σχετικά Άρθρα
(upd14) Με οριακή πτώση έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 892 μονάδες, από τις 901 μονάδες υψηλό ημέρας, με εμφανή την αβεβαιότητα από τις εξελίξεις στο Ουκρανικό και τον νέο γύρο κυρώσεων στη Ρωσία  από τη Δύση με αφορμή τις φρικαλεότητες στην πόλη Bucha της Ουκρανίας.
Ειδικότερα οι τράπεζες μετά τα αρχικά κέρδη άνω του +2% έκλεισαν πτωτικά με εξαίρεση την Εθνική η οποια διατήρησε το θετικό πρόσημο ενώ την περαιτέρω πτωση της αγοράς ανέκοψαν ΟΤΕ +1,06% και ΟΠΑΠ +0,97% με τον τζίρο να ενισχύεται από το πακέτο του ΟΤΕ στις δημοπρασίες αξίας 11 εκατ. ευρώ.
Η κλιμάκωση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και η απάντηση της Ρωσίας στην Δύση θα έχουν αρνητική επίδραση στην οικονομική ανάπτυξη, στον πληθωρισμό, στο κόστος διαβίωσης.
Αν και η Μόσχα υποστηρίζει πως η σφαγή των αμάχων στη Bucha αποτελεί προβοκάτσια των ΗΠΑ για να διακοπούν οι διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, η ΕΕ και Μεγάλη Βρετανία στοχοποιούν τη Ρωσία ενώ Γερμανία και Αυστρία αρνούνται  την επιβολή ενός ενεργειακού embargo στη Ρωσία.
Εν τω μεταξύ, ενώ οι εξελίξεις στην Ουκρανία, αλλά και τα μέτωπα της Ενέργειας, του πληθωρισμού, της Εφοδιαστικής Αλυσίδας αυξάνουν τις ανησυχίες... επανέρχονται τα lockdown λόγω covid -19 με τη Σαγκάη μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Κίνας με 26 εκατ κατοίκους να  βρίσκεται σε καραντίνα .
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 892 μονάδες, προσεγγίζοντας αρχικά τις 900 μονάδες μετά από 23 συνεδριάσεις ενώ για να εδραιωθεί σ' αυτά τα επίπεδα ή να κινηθεί ακόμη υψηλότερα απαιτείται η αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, με τη μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η Alpha Bank -2,52% στο χαμηλό της ημέρας και ακολούθησαν Eurobank -1,7% και Πειραιώς -0,95% ενώ με οριακά κέρδη η Εθνική +0,03%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, με την μεγαλύτερη άνοδο έκλεισε η Τέρνα Ενεργειακή +1,84% αλλά και οι ΟΤΕ +1,06% και ΟΠΑΠ +0,97%....ενώ οι  μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν σε Aegean -2,79% και Lamda -1,83%.
Συνεχίζονται οι δημοσιεύσεις εταιρικών αποτελεσμάτων με την ΔΕΗ να ανακοινώνει σήμερα 5/4  και τις Lamda και Quest την Τετάρτη 6/4 μετά το τέλος της συνεδρίασης.
Εν τω μεταξύ, με την ενεργειακή κρίση να βαθαίνει και τις ανάγκες για μέτρα στήριξης λόγω των κυμάτων της ακρίβειας να διογκώνονται στο οικονομικό επιτελείο ετοιμάζονται να «τραβήξουν» άλλο 1 δισ. ευρώ από το «μαξιλάρι» των διαθεσίμων για το δεύτερο συμπληρωματικό προϋπολογισμό που θα κατατεθεί τον Μάιο και βρίσκεται στα σκαριά.
Στο επίκεντρο θα βρεθούν τα μηνύματα των Κεντρικών Τραπεζών, καθώς η Fed την Τετάρτη 6/4 και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την Πέμπτη 7/6 θα δημοσιεύσουν τα πρακτικά των αντίστοιχων συνεδριάσεων του Μαρτίου.

Η BofA υποβαθμίζει τα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών σε Marketweight - Διατηρεί το Overweight μόνο για τα ομόλογα της Eurobank

Αρνητική εξέλιξη αποτελεί η υποβάθμιση των ελληνικών τραπεζών από την αμερικανική επενδυτική τράπεζα Bank of America.
Ειδικότερα, η  BofA υποβαθμίζει τα ομόλογα υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior preferred) των ελληνικών τραπεζών σε Marketweight  προχώρησε η BofA διατηρώντας τη σύσταση overweight μόνο για ομόλογο της Eurobank.
Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζες στην ανάλυσή τους με ημερομηνία 4 Απριλίου 2022, την οποία παρουσιάζει το bankingnews.gr, το πιο αδύναμο μακροοικονομικό περιβάλλον και τα αυξημένα επιτόκια, οδηγούν σε μία πιο επιλεκτική στάση απέναντι στις ελληνικές τράπεζες.
Αναλυτικά υποβάθμισαν τα ομόλογα της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας σε Marketweight.
Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της τράπεζας «Υποβαθμίζουμε το T2 της Εθνικής σε underweight σε μη ελκυστική σχετική αξία, αναβαθμίζουμε το AT1 της Πειραιώς σε Marketweight για τη βελτίωση του κεφαλαίου και της αποτίμησης και διατηρούμε το owerweight στα senior preferred ομόλογα της Eurobank»

Η  πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Ήπια ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,26% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,77%.
Λίγο μετά τις 11:30 με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, ειδικότερα σε Εθνική +2,51%  και Eurobnak +2,08% και με την πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 σε θετικό πρόσημο, ο Τραπεζικός  Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,86% και ο Γενικός  Δείκτης στο +0,88%.
Λίγο πριν τις 14:30, με ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες, ειδικότερα στην Alpha Bank -1,96%..αλλά και την πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips σε αρνητικό πρόσημο, ο Tραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,71% και ο Γενικός Δείκτης στο -0,33%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με οριακή πτώση -0,09% στις 892 μονάδες έχοντας υψηλό στις 901,29 μονάδες και χαμηλό τις 890,56 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα συμπεριλαμβανομένων και των πακέτων.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 72,3 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 17,85 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 24,3 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 15,5 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 17,85 εκατ. ευρώ και όγκου 2,82 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Πειραιώς διακίνησε 1,2 εκατ. τεμάχια αξίας 1,68 εκατ. ευρώ, η Alpha Bank  300 χιλ. τεμάχια αξίας 350 χιλ. ευρώ και η Εθνική 443 χιλ. τεμάχια αξίας 1,56 εκατ.  ευρώ.
Ο ΟΤΕ 700,6 χιλ. τεμάχια αξίας 12,03 εκατ. ευρώ, ο ΟΠΑΠ 104,3 χιλ. τεμάχια αξίας 1,41 εκατ. ευρώ,  η Motor Oil 28,4 χιλ. τεμάχια αξίας 414 χιλ. ευρώ και η ΓΕΚ Τέρνα 42,7 χιλ. τεμάχια αξίας 399 χιλ. ευρώ .

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 892 μονάδες, με πρώτη στήριξη τη ζώνη των 880 – 870 μονάδων με τις 850 μονάδες να αποτελούν ισχυρή στήριξη και ακολουθούν οι 830 και οι 800 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκεται η ζώνη των  900 – 910 μονάδων και ακολουθούν οι 940, οι  950 και οι 970 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 646 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 630 μονάδες και ακολουθούν οι 600, οι 590, οι 570 και οι 550 μονάδες..
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 675 μονάδες και ακολουθούν οι  690, οι 700 και οι 720 μονάδες..

Πωλήσεις στην ελληνική αγορά ομολόγων – Το 10ετές 2,63%

Πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 5/4 στα ελληνικά ομόλογα και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης με επίκεντρο  τις εξελίξεις στο Ουκρανικό και την αβεβαιότητα για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας λόγω της εκτίναξης του πληθωρισμού να παραμένει… .
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 2,63%, το 10ετές ιταλικό 2,20% ενώ το αμερικανικό 10ετές ομόλογο κινείται στο 2,46%.
Στα ομόλογα, εντείνονται οι φόβοι για ύφεση στις ΗΠΑ, καθώς το τελευταίο διάστημα  για πρώτη φορά μετά το 2006, σημειώνεται αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης για το 5ετές και το 30ετές αμερικανικό ομόλογο.
Ειδικότερα, η απόδοση του 5ετούς αμερικανικού ομολόγου κινείται στο 2,61% υψηλότερα από την απόδοση του 30ετούς 2,52% ενώ η απόδοση 10 ετούς στο 2,46% κάτω από τα επιτόκια 2ετίας 2,47% καθώς οι επενδυτές πωλούν τα βραχυπρόθεσμα κρατικά ομόλογα και αγοράζουν ομόλογα μεγαλύτερης ημερομηνίας, υποδηλώνοντας την ανησυχία τους για την υγεία της οικονομίας βραχυπρόθεσμα.
Ο αυξανόμενος πληθωρισμός, που επιδεινώθηκε από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, έχει οδηγήσει σε αυξημένη νευρικότητα στις αγορές σχετικά με την πιθανότητα οικονομικής επιβράδυνσης, οδηγώντας τις Κεντρικές Τράπεζες σε αυστηρότερη νομισματική πολιτική.
Στο επίκεντρο θα βρεθούν τα μηνύματα των Κεντρικών Τραπεζών, καθώς η Fed την Τετάρτη 6/4 και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την Πέμπτη 7/6 θα δημοσιεύσουν τα πρακτικά των αντίστοιχων συνεδριάσεων του Μαρτίου”.
Ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell,  άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιθετικότερη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής τους επόμενους μήνες, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιτοκιακή αύξηση 50 μονάδες βάσης.
Από την άλλη, η  επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, αναφέρει ότι «μέχρι στιγμής, τα εισερχόμενα στοιχεία δεν υποδηλώνουν σημαντικό κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού τονίζοντας ότι η  ΕΚΤ δεν θα ακολουθήσει τον δρόμο της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας. «Οι νομισματικές πολιτικές της ΕΚΤ δεν θα είναι σε συγχρονισμό με την πολιτική της Fed» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι οι οικονομίες της Ευρώπης και των ΗΠΑ βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια του οικονομικού κύκλου.
Ωστόσο οι αγορές χρήματος  προεξοφλούν αυξήσεις του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ κατά σχεδόν μισή ποσοστιαία μονάδα έως το τέλος του έτους, ώστε να φτάσουν σε μηδενικό επίπεδο μετά από οχτώ χρόνια σε αρνητικό έδαφος.

Η κλιμάκωση του οικονομικού και ενεργειακού πολέμου Δύσης και Ρωσίας φέρνει στο προσκήνιο σενάρια χάους

Η κλιμάκωση στις σχέσεις Ρωσίας - Ουκρανίας θα φέρει στο προσκήνιο σενάρια χάους, δηλαδή τα χειρότερα σενάρια με αρνητική επίδραση στην οικονομική ανάπτυξη, στον πληθωρισμό, στο κόστος διαβίωσης.
Το 2022 πρέπει να διαγραφεί καθώς ως χρονιά θα χαθεί και όλοι οι οικονομικοί και επιχειρηματικοί στόχοι πρέπει να αναθεωρηθούν επί τα χείρω.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η κλιμάκωση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και η απάντηση της Ρωσίας στην Δύση δημιουργεί ένα ακραία τοξικό περιβάλλον όπου θα συμβούν τα εξής :
1)Τα ΑΕΠ των κρατών της Δύσης θα συρρικνωθούν, οι οικονομίες θα επιβραδυνθούν και σε ορισμένες περιπτώσεις θα εμφανιστεί και ύφεση που για την ώρα θα έχει προσωρινό χαρακτήρα.
Το σκηνικό της οικονομικής επιβράδυνσης θα παγώσει όλα τα επενδυτικά σχέδια…
2)Τα ελλείμματα εκ των πραγμάτων θα υπερδιογκωθούν, αυτό σημαίνει ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί με τις κυβερνήσεις χωρών όπως η Ελλάδα να έχουν εξαντλήσει όλα τα πυρομαχικά στην πανδημία και να μην υπάρχουν αποτελεσματικά εργαλεία αντιμετώπισης της οικονομικής και ενεργειακής κρίσης.
3)Είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η κόντρα κυρώσεων, γοήτρου, ενέργειας δεν θα αποκλιμακωθεί άμεσα θα κρατήσει για καιρό εξέλιξη που θα παγώσει τα σχέδια για αναβάθμιση της Ελλάδος…
Δεν πληρείται κανένα κριτήριο αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας που παραπαίει.
4)Νομοτελειακά τα ελληνικά ομόλογα θα φθάσουν στα επίπεδα του 3% με 3,5% επίπεδα στα οποία αντικατοπτρίζουν τον πραγματικό κίνδυνο της Ελλάδος.
Ήδη το ελληνικό 10ετές ομόλογο κινείται μεταξύ 2,58% με 2,68% προσεγγίζει το 3% που αποτελεί ψυχολογικό και τεχνικό σημείο.
5)Η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να συντηρήσει ένα υποτυπώδες επενδυτικό κλίμα, δεν θα στεφθεί με επιτυχία.
Μάλιστα ορισμένοι προτείνουν να παγώσουν οι επενδύσεις όπου εμπλέκεται το δημόσιο γιατί οι τιμές έχουν μεταβληθεί.
Οι συμφωνίες που κλείνονται αυτή την περίοδο είναι εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος.
Με πρόσχημα και αιτία την ουκρανική – ενεργειακή κρίση και τον οικονομικό πόλεμο που μαίνεται μεταξύ Ρωσίας και Δύσης… όλοι αποτιμούν τα προς πώληση assets φθηνά…
Ο εχθρός του φθηνού είναι το φθηνότερο σε περιόδους παρατεταμένης και παγκόσμιας κρίσης.
Προφανώς το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό αλλά παγκόσμιο αλλά αυτό το παγκόσμιο πρόβλημα έχει πολύ αρνητική επίδραση στην ελληνική οικονομία.
6)Για το διεθνές σύστημα όσο συντηρείται αυτό το καθεστώς όπου τα πράγματα μπορεί να επιδεινωθούν αντί να βελτιωθούν θα δημιουργήσουν ένα ασφυκτικό σκηνικό όπου όλοι θα περιχαρακωθούν προστατεύοντας τους ισολογισμούς τους και παγώνοντας τα επενδυτικά σχέδια τους.
Μόνοι λίγοι – οι ελίτ – θα μπορέσουν να καρπωθούν οφέλη από αυτό το διεθνές χάος που επικρατεί… η πλειοψηφία των κοινωνιών θα ζημιωθεί άπαξ και οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται από 20% έως 50%.
7)Ο πληθωρισμός και ο στασιμοπληθωρισμός είναι το καρκίνωμα σε μια υγιή οικονομία όσο αυξάνεται ο πληθωρισμός τόσο μειώνεται η υγεία της οικονομίας που παγιδεύεται σε καθοδικό σπιράλ.

Νέα κεφάλαια χρειάζεται η Attica bank - Οι ζημιές ενεργοποιούν εκ νέου το DTC αναζητείται φόρμουλα… μετάθεσης στο μέλλον

Το βασικό ερώτημα μετά την ανακεφαλαιοποίηση της Attica bank με 240 εκατ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και το σχήμα ΤΜΕΔΕ που είναι φορέας εγγυοδοσίας και το Ellington είναι το εξής.
Η άσκηση δέουσας επιμέλειας που θα ολοκληρωθεί και θα ανακοινωθεί με τα αποτελέσματα χρήσης 2021 στις 29 Απριλίου 2022 τι θα δείξει, τι ζημίες θα προκύψουν;
Επίσης όταν η DBRS ο καναδικός οίκος αξιολογήσει την Attica bank ως προς τις τιτλοποιήσεις NPEs για να ενταχθούν στον Ηρακλή 2 και το κράτος να παράσχει κρατικές εγγυήσεις, επίσης τι προβλέψεις θα ζητήσει ώστε η Attica bank να θεωρείται πλήρως εξυγιασμένη;
Αυτά τα ερωτήματα εφόσον απαντηθούν με τρόπο που να διασφαλίζουν ότι η Attica bank έχει ανακτήσει την αξιοπιστία της, μόνο τότε θα μιλάμε για την αρχή μιας νέας προσπάθειας.
Απαντήσεις στα καίρια ερωτήματα
Νέες ζημίες στην άσκηση δέουσας επιμέλειας
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα προκύψουν ζημίες στην Attica bank από την άσκηση δέουσας επιμέλειας.
Οι ζημίες θα προκύψουν ώστε να διασφαλιστεί ότι η DBRS που θα αξιολογήσει τις τιτλοποιήσεις δεν θα θέσει veto και θα δώσει την βαθμολογία ΒΒ.
Αν και η Attica bank έχει πολύ βεβαρημένο παρελθόν ζημιών ωστόσο η πραγματικότητα είναι ότι αυτό είναι το τελευταίο κύμα εξυγίανσης.
Οι ζημίες που θα προκύψουν εκτιμάται ότι θα κινηθούν μεταξύ 100 -130 εκατ ευρώ και θα εμφανιστούν στην χρήση 2021.
Θα ενεργοποιηθεί εκ νέου το DTC
Το DTC η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση ενεργοποιείται όταν μια τράπεζα εν προκειμένω η Attica bank εμφανίζει ζημίες.
Στην περίπτωση αυτή οι ζημίες κατ΄ αναλογία του DTC καλύπτονται με έκδοση νέων μετοχών υπέρ του ΤΧΣ υπέρ του δημοσίου δηλαδή.
Επειδή οι νέες ζημίες στην Attica bank θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες το DTC θα ενεργοποιηθεί… ωστόσο οι βασικοί μέτοχοι μπορεί να αποφασίσουν να το μετακυλήσουν σε μελλοντικές χρήσεις.
Δηλαδή να καταγραφεί η ζημία, να προσδιοριστεί σε πόσο DTC αναλογεί και ακολούθως η Attica bank να αποφασίσει ότι θα το συμψηφίσει με οριοθετημένες μελλοντικές οικονομικές χρήσεις.
Ο βασικός στόχος των μετόχων
Ο βασικός στόχος των μετόχων η Ellington με 9,87% επενδύοντας 24,17 εκατ ευρώ, το ΤΜΕΔΕ το Ταμείο των Μηχανικών ελέγχει το 14,70% ή 179,93 εκατ μετοχές της Attica bank και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με ποσοστό 62,93% ελέγχει 770,360 εκατ μετοχές ή επενδύοντας 154 εκατ ευρώ είναι ο εξής.
Η εξυγίανση να είναι η τελευταία και ταυτόχρονα να χρησιμοποιηθεί όσο περισσότερο κεφάλαιο για την ανάπτυξη και λιγότερο για την εξυγίανση.
Εφόσον αυτό επιτευχθεί, επόμενος στόχος είναι η αύξηση της χρηματιστηριακής αξίας, η δημιουργία προϋποθέσεων για κέρδη από το 2023, καθώς το 2022 θα εμφανίσει ισοσκελισμένο ισολογισμό ή οριακές ζημίες.
Όλα αυτά για να συμβούν θα πρέπει η Attica bank να μην επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος.
Το βασικότερο λάθος ήταν ότι δεν είχε διάφανους ισολογισμούς, παραποιούσε ή απέκρυπτε στοιχεία και το κυριότερο συστηματικά ζημίωνε τους μετόχους της.
Η νέα διοίκηση Ανδρεάδη που αποτελεί επιλογή των βασικών μετόχων και του ΤΧΣ πρέπει να σπάσει το απόστημα της αναξιοπιστίας και να αποδείξει ότι η Attica bank τα φέρνει όλα στα φως.
Οτιδήποτε λιγότερο θα πλήξει και την τελευταία προσπάθεια διάσωσης της Attica bank.
Εφόσον ολοκληρωθεί η εξυγίανση θα πρέπει να εστιάσουν στο νέο business plan και στην κατεύθυνση της Attica bank που θα είναι στοχευμένη χρηματοδότηση επιχειρηματικών κλάδων.
Μεγάλο μέρος του προσωπικού πρέπει να αντικατασταθεί και να μειωθεί ενώ απαιτούνται μεγάλες επενδύσεις στον εκσυγχρονισμό.
Υπό αυτό το πρίσμα η Attica bank θα μπορούσε να γυρίσει σελίδα στην προβληματική της ιστορία.
Με 183 εκατ κεφαλαιοποίηση θα πρέπει να αξίζει 400 εκατ μετά την νέα εξυγίανση και την νέα ανακεφαλαιοποίηση και προφανώς σε βάθος χρόνου.

Ήπιες μεταβολές στις ασιατικές αγορές

Με ήπιες μεταβολές έκλεισαν σήμερα 5/4 οι ασιατικές αγορές.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,19%, ο δείκτης  KOSPI στη Ν. Κορέα έκλεισε στο +0,05% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο +0,19%.
Οι αγορές στην Κίνα και στο  Χονγκ Κονγκ παρέμειναν κλειστές λόγω αργίας.

Μεικτές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Μεικτές τάσεις καταγράφονται σήμερα 5/4 στις ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να στρέφουν την προσοχή τους στις  νέες κυρώσεις της Δύσης, αφού η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου.
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια έκελισε με πτώση -4,25% στις 2.669,32 μονάδες.
Το φυσικό αέριο (ολλανδικό TTF) ενισχύεται στο +0,63% στα 110,2 ευρώ.
 Πτώση καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου.
Το brent υποχωρεί -0,72% στα 106,97 δολ. το βαρέλι, και το αργό πετρέλαιο -0,70% στα 102,61 δολ. το βαρέλι.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -0,70%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -1,4%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -0,80%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +1% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,45%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,05%, ο S&P 500 στο -0,40%, ο Nasdaq στο -1,40% και το ETF GREC στο -0,87% ( 26,92 δολ.)

Απώλειες στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές

Με απώλειες έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές μετά τα αρχικά κέρδη, με εξαίρεση την Εθνική που διατήρησε το θετικό πρόσημο και με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα....
Η Εθνική έκλεισε στα 3,51 ευρώ, με άνοδο +0,03% με όγκο 2,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,2 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,1210 ευρώ, με πτώση -2,52% με όγκο 4,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,63 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,4040 ευρώ, με πτώση -0,95%, με όγκο 3,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,76 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 8/3/2022 στα 0,07030 ευρώ ή 1,16 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 1,0420 ευρώ, με πτώση -1,7%, με όγκο 4,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,86 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,9580 ευρώ, με άνοδο +1,7%  και κεφαλαιοποίηση 427 εκατ. ευρώ.
 Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1480 ευρώ, με πτώση -1,07%,  με όγκο 108 χιλ. τεμάχια και  κεφαλαιοποίηση 181 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 17,85 ευρώ, με άνοδο +0,85% και κεφαλαιοποίηση 355 εκατ. ευρώ.

Μεικτές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές -

Με μεικτά πρόσημα έκελισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα αν εξαιρέσουμε τα πακέτα ειδικότερα του ΟΤΕ..
Την μεγαλύτερη άνοδο έκλεισαν οι Τέρνα Ενεργειακή +1,84%, Quest +1,65%, ΟΤΕ +1,06%,ΟΠΑΠ +0,97%...
Στον αντίποδα οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν σε Aegean -2,79%,  Lamda -1,83%., Ελλάκτωρ -1,7%...
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 17,18 ευρώ, με άνοδο +1,06% και αποτίμηση 7,7 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων..
H Coca Cola έκλεισε στα 18,86 ευρώ, με πτώση -0,21% και κεφαλαιοποίηση στα 7 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 7,85 ευρώ, με άνοδο +0,64% και αποτίμηση 3 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,3050 ευρώ, με άνοδο +0,66% και κεφαλαιοποίηση 535 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,52 ευρώ, με άνοδο +0,97% και  αποτίμηση 4,77 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 13,10 ευρώ, με  άνοδο +0,31% και κεφαλαιοποίηση 1,03 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,41 ευρώ, με άνοδο +0,41% και κεφαλαιοποίηση 2,26 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 14,53 ευρώ, με άνοδο +0,35% και κεφαλαιοποίηση 1,61 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 15,61 ευρώ, με πτώση -0,06% και κεφαλαιοποίηση 2,23 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,88 ευρώ, με πτώση -0,14% και κεφαλαιοποίηση 1,89 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,95 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 740 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,7280 ευρώ, με άνοδο +0,23% και κεφαλαιοποίηση 648 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0285 ευρώ, με πτώση -0,35% και κεφαλαιοποίηση 27 εκατ. ευρώ.

Πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 2,63% - Το spread με την Ιταλία στις 43 μ.β

Πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 5/4 στα ελληνικά ομόλογα και στα  υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης, με επίκεντρο τις εξελίξεις στο Ουκρανικό ενώ παραμένει η ανησυχία για τον πληθωρισμό και την ενεργειακή κρίση.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 2,63%, το 10ετές ιταλικό 2,20% ενώ το αμερικανικό 10ετές ομόλογο κινείται στο 2,44%.
Λόγω της έξαρσης του πληθωρισμού ο προέδρος της Fed, Jerome Powell,  άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιθετικότερη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής τους επόμενους μήνες, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε  σε επιτοκιακή αύξηση 50 μονάδες βάσης.
Από την άλλη, τους κινδύνους στασιμοπληθωρισμού απέρριψε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, επισημαίνοντας πως -επί του παρόντος- δεν υπάρχουν σχετικές ενδείξεις.
Ωστόσο οι αγορές χρήματος  προεξοφλούν αυξήσεις του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ κατά σχεδόν μισή ποσοστιαία μονάδα έως το τέλος του έτους, ώστε να φτάσουν σε μηδενικό επίπεδο μετά από οχτώ χρόνια σε αρνητικό έδαφος.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 207 μονάδες βάσης από 206 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 129 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,29% ή 129 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 43 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 119 μονάδες βάσης…

Πωλήσεις στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Πωλήσεις καταγράφονται  σήμερα 5/4 στα ομόλογα της Ευρωζώνης με επίκεντρο το Ουκρανικό και την εκτίναξη του πληθωρισμού.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 5 Απριλίου του 2022 στο 2,20%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 5/4/2022 στο 0,57% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 1,21% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,46% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,55% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 2,20% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 1,87%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.g

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης