Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Πάνω από 40% η πτώση της κερδοφορίας των εισηγμένων - εκτός τραπεζοασφαλιστικού κλάδου - το 9μηνο 2010

tags :
Πάνω από 40% η πτώση της κερδοφορίας των εισηγμένων - εκτός τραπεζοασφαλιστικού κλάδου - το 9μηνο 2010
Η εικόνα είναι ακόμη πιο δυσμενής για τα αποτελέσματα γ' τριμήνου 2010 για τις 265 εισηγμένες αφού οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πτώση κερδών μετά από φόρους που θα ξεπεράσει το 40% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο...

Το 9μηνο ολοκληρώνεται την Πέμπτη και όπως δηλώνουν στο www.bankingnews.gr στελέχη επιχειρήσεων το φετινό καλοκαίρι εξελίχθηκε εφιαλτικά με κατακόρυφη πτώση πωλήσεων με τις επιχειρήσεις πρώτα να δίνουν τη μάχη με τις τράπεζες να εξασφαλίσουν ανοικτές γραμμές πίστωσης και στη συνέχεια να ενδιαφέρονται για επεκτάσεις της παραγωγής.
Υπενθυμίζουμε ότι το αντίστοιχο περσινό εννεάμηνο σημειώθηκε πτώση 25,9% στα καθαρά κέρδη 273 εισηγμένων εταιριών. Ο  κύκλος εργασιών είχε επίσης εμφανισθεί μειωμένος 14,5% στα 57,42 δισ. ευρώ, ενώ τα EBITDA εμφανίσθηκαν  να υποχωρούν κατά 2,5% στο εννεάμηνο, στα 8,55 δισ. ευρώ (στοιχεία Πήγασος αχεπευ).  
Το τελευταίο τρίμηνο του 2010 θα είναι καθοριστικό για την τύχη πολλών μικρών εταιριών που έχουν εισέλθει σε διαδικασία ανάλωσης κεφαλαίων χωρίς επιστροφή. Διαπιστώνεται ότι πλέον δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια βελτίωσης καθώς η μείωση κόστους συνεπάγεται και μείωση δραστηριοτήτων. Η οριακή κατάσταση αυτών των εταιριών είναι γνωστή και το μόνο  ίσως που ενδιαφέρει είναι ποιος θα επωμιστεί το βάρος των υποχρεώσεων και τι είδους και μεγέθους απαιτήσεις ενδεχομένως να υπάρχουν από εταιρίες με σημαντική έκθεση στο πελατολόγιό τους.

Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης