Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Η πρώτη εικόνα των αποτελεσμάτων χρήσης 2021 αλλά με το βλέμμα στο πρώτο τρίμηνο του 2022

Η πρώτη εικόνα των αποτελεσμάτων χρήσης 2021 αλλά με το βλέμμα στο πρώτο τρίμηνο του 2022
Το 2021 ήταν μία καλή χρονιά και αποτυπώνεται και στις διανομές μερισμάτων και επιστροφών κεφαλαίου, με εταιρείες να προσφέρουν απόδοση ακόμα και άνω του 10%
Σχετικά Άρθρα
Η πρώτη ανάγνωση των αποτελεσμάτων των εισηγμένων για τη χρήση 2021 δείχνει εντυπωσιακή βελτίωση έναντι του 2020, που όμως ήταν μία χρονιά με μεγάλο μέρος της επιχειρηματικής δραστηριότητας να έχει ζημιές λόγω πανδημίας και περιορισμών που επέβαλαν οι κυβερνήσεις.
Πολλές εισηγμένες έχουν ανακάμψει δυνατά και έχουν εμφανίσει κέρδη καλύτερα και από αυτά του 2019, αλλά το βλέμμα έχει στραφεί στο 2022 και στο πρώτο τρίμηνο, όπου αναμένεται να αποτυπωθεί περισσότερο η αύξηση των πρώτων υλών, του ενεργειακού κόστους, οι ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και οι πληθωριστικές πιέσεις.
Ήδη κάποιες διοικήσεις έχουν σημειώσει στις τηλεδιασκέψεις για την ενημέρωση των αναλυτών πως από τη μέρα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία εκτός από την αύξηση στο ενεργειακό κόστος, έχει παρατηρηθεί και σημαντική μείωση της ζήτησης.
Αρκετές επενδύσεις μπαίνουν στον πάγο, μεγάλα έργα ίσως πάνε πίσω με τους επιχειρηματίες να προσπαθούν να επαναπροσδιορίσουν το κόστος και συνολικά υπάρχει μία αβεβαιότητα.

Διανομές μερισμάτων και επιστροφές κεφαλαίου

Ωστόσο, το 2021 ήταν μία καλή χρονιά και αποτυπώνεται και στις διανομές μερισμάτων και επιστροφών κεφαλαίου, με εταιρείες να προσφέρουν απόδοση ακόμα και άνω του 10% (π.χ. ΟΠΑΠ).
Συνολικά από τις εισηγμένες που έχουν δημοσιεύσει αποτελέσματα και εκτός των τραπεζών (40 εισηγμένες) ο τζίρος ανέρχεται στα 37,38 δισ. ευρώ αυξημένος κατά 30,5% (28,63 δισ. ευρώ το 2020) και τα EBITDA είναι βελτιωμένα κατά 56% και ανήλθαν στα 6,27 δισ. ευρώ από 4,02 δισ. ευρώ.
Τα καθαρά κέρδη είναι βελτιωμένα κατά 325% και ανήλθαν στα 2,48 δισ. ευρώ από 584 εκατ. ευρώ.
Σημαντικό ρόλο στο αποτέλεσμα έπαιξε το γεγονός πως τα ΕΛΠΕ για παράδειγμα δεν επανέλαβαν τις μεγάλες ζημιές του 2020 και εμφάνισαν κέρδη 337 εκατ. ευρώ από ζημία 395 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον η Aegean Airlines δεν επανέλαβε τη ζημιά των 228 εκατ. ευρώ και σε δημοσιευμένο επίπεδα είχε κέρδη 5 εκατ. ευρώ, αλλά και η Intralot λόγω της αναδιάρθρωσης των δανείων είχε έκτακτα κέρδη με αποτέλεσμα να εμφανίσει κέρδη 26,6 εκατ. ευρώ από ζημία 103 εκατ. ευρώ.
Οι τράπεζες σε δημοσιευμένο επίπεδο έχουν εμφανίσει ζημία 1,44 δισ. ευρώ από ζημία 783 εκατ. ευρώ.
Στα 3 δισ. ευρώ ήταν η ζημιά της Πειραιώς και στα 2,9 δισ. ευρώ της Alpha Bank και εν μέρει καλύφθηκαν από τα κέρδη ύψους 3,2 δισ. ευρώ της Τράπεζας της Ελλάδος.
Συνολικά πάντως οι συστημικές τράπεζες, ικανοποίησαν σε μεγάλο βαθμό τους επενδυτές σε προσαρμοσμένο επίπεδα, ενώ και οι εκτιμήσεις για διανομή μερίσματος μελλοντικά ενίσχυσαν το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης