Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Οι φήμες περί υποβάθμισης διαψεύστηκαν - Μοοdy's: Επιβεβαιώνει την αξιολόγηση Βaa3 για την Ισπανία - Αρνητικό outlook - Άμεσα αναμένει το ισπανικό αίτημα στον ESM για πιστωτική γραμμή - Παραμένει ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ...

Οι φήμες περί υποβάθμισης διαψεύστηκαν - Μοοdy's: Επιβεβαιώνει την αξιολόγηση Βaa3 για την Ισπανία - Αρνητικό outlook - Άμεσα αναμένει το ισπανικό αίτημα στον ESM για πιστωτική γραμμή - Παραμένει ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ...
Aμετάβλητη στο Βaa3 ανακοίνωσε πως διατηρεί τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Ισπανίας ο οίκος Moody's, κόντρα στο όργιο φημών περί υποβάθμισης. Αρνητικό το outlook.
O οίκος ανακοίνωσε ταυτόχρονα πως διατηρεί αμετάβλητη και τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της Ισπανίας στο Prime-3.
H απόφαση του οίκου να επιβεβαιώσει την αξιολόγηση της Ισπανίας αντανακλά ορισμένες θετικές εξελίξεις, όπως:
1) O κίνδυνος να χάσει η Ισπανία την πρόσβασή της στις αγορές έχει μειωθεί, μετά την πρόθεση - θέληση της ΕΚΤ να προχωρήσει σε αγορές κρατικών ομολόγων, προκειμένου να μειωθούν οι εντάσεις στις αγορές ομολόγων. Κατά τον οίκο, η Ισπανία θα καταθέσει αίτημα στον ESM για πιστωτική γραμμή. Η εξέλιξη αυτή θα διατηρήσει σε ικανοποιητικά επίπεδα τη ζήτηση για ισπανικά κρατικά ομόλογα, καθώς η ΕΚΤ θα ενεργοποιήσει το νέο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (ΟΜΤ) στη δευτερογενή αγορά. Εάν η Ισπανία προσφύγει στον ESM, η αξιολόγησή της δεν θα υποβαθμιστεί.
2) Η ισπανική κυβέρνηση παραμένει πιστή στις δεσμεύσεις της για την εφαρμογή των αναγκαίων δημοσιονομικών μέτρων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να επαναφέρει σε τροχιά σταθεροποίησης το χρέος της.
Η Μοοdy's εκτιμά πως η πορεία της εφαρμογής μέτρων και μεταρρυθμίσεων θα ελέγχεται και από το εξωτερικό, όταν η ισπανική κυβέρνηση καταθέσει το επίσημο αίτημα για προσφυγή στον ESM. O εξωτερικός αυτός έλεγχος κρίνεται από τον οίκο ως θετική εξέλιξη. Κατά τη Moody's, η ισπανική κυβέρνηση θα κατορθώσει επιτυχώς να μειώσει - σταδιακά - το δημοσιονομικό της έλλειμμα, καθώς και να συγκρατήσει την άνοδο του δημοσίου χρέους της.
3) Σημαντική είναι η πρόοδος που έχει συντελεστεί στην κατεύθυνση αναδιάρθρωσης του ισπανικού τραπεζικού συστήματος, ειδικά στην κατεύθυνση ενίσχυσης της φερεγγυότητας των ισπανικών τραπεζών. Η εξέλιξη αυτή θα συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών στο ισπανικό τραπεζικό σύστημα.
Όπως σημειώνει μεταξύ άλλων στην έκθεσή της η Moody's, o συνδυασμός της στήριξης της Ευρωζώνης και της ΕΚΤ προς την Ισπανία και των προσπαθειών της ισπανικής κυβέρνησης θα διασφαλίσει την πρόσβαση της χώρας στις αγορές για δανεισμό, με τα επιτόκια να κινούνται σε λογικά πλαίσια.
Κατά τον οίκο, η διατήρηση της πρόσβασης της Ισπανίας στις αγορές αποτελεί θέμα μείζονος σημασίας.
Όπως σημειώνει ο οίκος, το αρνητικό οutlook στην αξιολόγηση της Ισπανίας αντανακλά την πιθανότητα υποβάθμισης. Αυτό θα γίνει:
- εάν διαψευστούν οι προσδοκίες της Moody's για στήριξη της Ισπανίας από την Ευρωζώνη και την ΕΚΤ
- εάν η ισπανική κυβέρνηση αποτύχει στην κατεύθυνση εφαρμογής των αναγκαίων δημοσιονομικών μέτρων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
"Η πιθανότητα αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ συνεχίζει να συνιστά μια μεγάλη απειλή για όλες τις αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης", προειδοποιεί παράλληλα η Moody's.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης