Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Γ. Κοντόπουλος (ΕΧΑΕ): Με εισαγωγές και προσέλκυση νέων επενδυτών θα “σπάσει” ο φαύλος κύκλος στο χρηματιστήριο

Γ. Κοντόπουλος (ΕΧΑΕ): Με εισαγωγές και προσέλκυση νέων επενδυτών θα “σπάσει” ο φαύλος κύκλος στο χρηματιστήριο
Η ανθεκτικότητα των ελληνικών μετοχών είναι αξιοσημείωτη την περίοδο τέλους 2012 – 31 Αυγούστου 2022.

Για να “σπάσει” ο φαύλος κύκλος της απουσίας ρευστότητας του ελληνικού χρηματιστηρίου ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ κ. Γ. Κοντόπουλος έθεσε ως κύριο στόχο την αύξηση των εισαγωγών στο Χρηματιστήριο, τις διπλές διαπραγματεύσεις εταιρειών, την συμμετοχή ιδιωτικοποιήσεων, την προσέλκυση νεοφυών- μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την έκδοση ομολόγων και φυσικά την δημιουργία ελκυστικού περιβάλλοντος για την νέα γενιά επενδυτών.
Επί έξι μήνες διάβασε τα δεδομένα - τα οποία, όπως θα δούμε, δείχνουν ανθεκτικότητα στις αποδόσεις έναντι των ξένων αγορών- και άκουσε τους συμμετέχοντες οι οποίοι περιέγραφαν, όμως, ένα αρνητικό αφήγημα, κυρίως, εξαιτίας της απουσίας συναλλακτικής δραστηριότητας.
Ο ίδιος, μάλιστα, ακούει τα “κακώς κείμενα” και δηλώνει πως δεν δεσμεύεται από κανέναν.

Πως σκοπεύει να αλλάξει αυτό το αρνητικό αφήγημα;


Τρείς άξονες στους στόχους

Οι τρείς άξονες των στόχων της ΕΧΑΕ, όπως τις εξήγησε χθες σε παρουσίαση είναι οι εξής : α) πηγή άντλησης κεφαλαίων για τις ελληνικές επιχειρήσεις και με παροχή κινήτρων για μικρομεσαίες ( Ν4935/2022) β) δημιουργία ελκυστικού περιβάλλοντος για την κινητοποίηση των αποταμιεύσεων των επενδυτών και γ) πόλος έλξης ξένων επενδυτών.
Στο μέτωπο των εισαγωγών, η νέα διοίκηση έχει σχηματίσει ήδη ομάδα επενδυτικών τραπεζιτών και με την συμμετοχή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς προκειμένου να απευθύνεται σε υποψήφιες επιχειρήσεις για την εισαγωγή των μετοχών τους.
Η ίδια ομάδα πήγε και σε brokers στο Λονδίνο, ενω προσέγγισε και τις εταιρείες που άλλαξαν την πρωτογενή διαπραγμάτευση (Βιοχάλκο, Τιτάν).
Η εισαγωγή λ.χ του 30% των μετοχών του Αεροδρομίου Αθηνών αποτελεί για τον Ceo του ΧΑ “ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς καθώς αποτελεί μια μεγάλη εισαγωγή για τους ξένους επενδυτές, αλλά ταυτόχρονα θα δώσει την ευκαιρία στους Έλληνες επενδυτές να επωφεληθούν από την ανάπτυξη του τουρισμού.
Επιπλέον, η εισαγωγή του Ελ. Βενιζέλος θα δώσει την ευκαιρία για ένα rebalancing στις ελληνικές μετοχές.
Σχετικά με την εισαγωγή των νέων εταιρειών πρόκειται να δοθούν κίνητρα, όπως και στις εταιρείες της εναλλακτικής αγοράς, προώθηση της εκμετάλλευση των ακινήτων του ΕΦΚΑ μέσω του θεσμού των ΑΕΕΑΠ, και τέλος κίνητρα για την μείωση του κόστους παραμονής. Επίσης, η νέα διοίκηση δίνει ιδιαίτερο βάρος στην αύξηση της διασποράς των μετοχών για την οποία αναμένεται να δοθεί στις εταιρείες μείωση του κόστους εφόσον επιτυγχάνεται.

Πλατφόρμα στις ΑΧΕ για αυτοματοποιημένες εγγραφές από το 2023 – Κάτω από το 10% οι επενδυτές έως 40 ετών

  • Μείωση του φόρου συναλλαγών – συγκέντρωσης κεφαλαίου – τόκων στα ομόλογα

Για την δημιουργία ελκυστικού περιβάλλοντος το 2023 θα δοθεί πλατφόρμα στις χρηματιστηριακές με την οποία οι εγγραφές νέων επενδυτών θα είναι αυτοματοποιημένες (και με σύστημα ΚYC) καθώς έχει διαπιστωθεί ότι, οι νέοι επενδυτές έως 40 ετών είναι λιγότεροι από το 10% αφού προτιμούν τις πλατφόρμες του εξωτερικού (χρηματιστηριακές, bitcoin).
Παράλληλα, θα θεσμοθετηθεί ειδικός αποταμιευτικός λογαριασμός για νέους και επενδυτικός κουμπαράς με δυνατότητα αυτοδιαχείρισης.
Ο αποταμιευτικός λογαριασμός για νέους – κατά το πρότυπο του αγγλικού ΙSA - θα έχει φοροαπαλλαγές εφόσον τα χρήματα επενδύονται στο ΧΑ και τα προϊόντα του.
Από το 2023, θα υπάρχει εξίσωση των Ελλήνων και ξένων επενδυτών στην φορλόγηση των τόκων των ομολόγων, μείωση της φορολογίας συγκέντρωσης κεφαλαίου σε 0,20% από 0,50%, μείωση του φόρου συναλλαγών σε 0,10% και στην Golden Visa εξίσωση του κατωφλίου επενδύσεων.
Σ ότι αφορά τις νεοφυείς επιχειρήσεις, η ΕΧΑΕ θα υποστηρίξει νέα projects (εταιρειών) στο χώρο των Fintech από τα οποία μπορούν να
αναδυθούν, επιτυχημένες καινοτόμες επιχειρήσεις.
Για την αναβάθμιση της αγοράς σε ανεπτυγμένη - η οποία δεν συνδέεται με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας (investment grade) - αυτή εξαρτάται από τους οίκους αξιολόγησης (MSCI, κα) εφόσον πληρούνται ορισμένα χαρακτηριστικά.
Η νέα διοίκηση, επίσης, επέλεξε να συνδιοργανώσει με την Morgan Stanley διήμερη εκδήλωση στο Λονδίνο (28-29 Νοεμβρίου), στις 4-5 Δεκεμβρίου με την Wood στη Νέα Υόρκη, ενω θα διοργάνωσει συνέδριο για παράγωγα στις 2 Νοεμβρίου στην Αθήνα.
Ο κύκλος των παρουσιάσεων θα κλείσει με το συνέδριο της Capital link στο Λονδίνο.

Τι λένε τα δεδομένα (αποδόσεις) για την ανθεκτικότητα της οδού Αθηνών την περίοδο 2012-2022 – Άντληση 8,2 δισ. το 2021

Ο οικονομικός και γεωπολιτικός κύκλος (αναταράξεις – πόλεμος) βρίσκει το ελληνικό χρηματιστήριο σε κομβικό σημείο, όπως ανέφερε ο κ. Κοντόπουλος ωστόσο η ελληνική οικονομία ανακάμπτει με ανάπτυξη 7,7% και άμεσες ξένες επενδύσεις 7 δισ. ευρώ στο δωδεκάμηνο.
Το ελληνικό΄, όμως, χρηματιστήριο σημειώνει πτώση μόλις 5% όταν ανεπτυγμένες αγορές εμφανίζουν υπερδιπλάσιες απώλειες.
Μάλιστα, η ανθεκτικότητα των ελληνικών μετοχών είναι αξιοσημείωτη την περίοδο τέλους 2012 – 31 Αυγούστου 2022.
apodoseisXA.png
 όπου οι μεσοσταθμικές αποδόσεις του FTSE25 είναι θετικές με εξαίρεση τις τραπεζικές μετοχές και 2-3 εταιρείες. Το 2021, επίσης καταγράφηκε ρεκόρ 15 ετών στη λειτουργική κερδοφορία των εταιρειών με 10 δισ. ευρώ ( άνοδος 65% ) και τζίρο 69 δισ. ευρώ ( άνοδος 30,5%).
Σε επίπεδο αγοράς, τα κεφάλαια που αντλήθηκαν ανήλθαν σε 8,2 δισ. ευρώ, έναντι 1,1 δισ. ευρώ ενώ υπάρχει ένα υγιές pipeline νέων εισαγωγών.
Τη φετινή χρονιά αντλήθηκαν 16 εκατ. ευρώ από την Μπλέ Κέρδος και 98 εκατ. ευρώ από την Dimand. Στα εταιρικά ομόλογα αντλήθηκαν 660 εκατ. ευρώ, εκδόσεις που υπερκαλύφθηκαν 2,2 φορές.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης