Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Πέντε μετοχές με καλά θεμελιώδη αλλά με απόντες τους θεσμικούς – Δικαιολογείται η στάση τους;

Πέντε μετοχές με καλά θεμελιώδη αλλά με απόντες τους θεσμικούς – Δικαιολογείται η στάση τους;
Ένα κοινό που ίσως να αποτελεί και τροχοπέδη για τους διαχειριστές είναι και η εσωστρέφεια που διακατέχει τις διοικήσεις κάποιων εταιρειών

Πέντε μετοχές ξεχωρίζουν στη λίστα των συμμετοχών των εγχώριων θεσμικών επενδυτών που έχει στην κατοχή του το ΒΝ.
Στη λίστα με τις μετοχές που έχουν τα αμοιβαία κεφάλαια στην κατοχή τους ξεχωρίζουν πέντε εισηγμένες που οι διαχειριστές έχουν ελάχιστη έως σχεδόν μηδενική συμμετοχή.
Και οι πέντε έχουν πολύ καλά θεμελιώδη ή συνολικά καλή διάρθρωση ισολογισμού με τις περισσότερες να έχουν και καλή διασπορά, που αποτελεί ένα βασικό λόγο για κάποιον θεσμικό να επενδύσει, αν και υπάρχουν πολλές εισηγμένες με ίδια διασπορά, χειρότερα θεμελιώδη και μεγαλύτερη συμμετοχή θεσμικών.

Στην πρώτη θέση ξεχωρίσαμε την Αλουμύλ, όπου φαίνεται ότι οι θεσμικοί κατέχουν μόλις 10 χιλ. μετοχές.
Ο όμιλος έχει καταφέρει να ανακάμψει οικονομικά, να ρυθμίσει τα δάνειά του και πλέον εμφανίζει εξαιρετική κερδοφορία.
Στο πρώτο εξάμηνο τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 20 εκατ. ευρώ με την αποτίμηση να είναι στα 62 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται πως για παράδειγμα στην Κέκροψ, η οποία δεν κατάφερε να κερδίσει την έκταση στα Τουρκοβούνια, έχουν οι θεσμικοί 15 χιλ. τεμάχια.
Στην Έλαστρον οι εγχώριοι θεσμικοί έχουν 133 χιλ. τεμάχια και πρόσφατα έδωσε υψηλό μέρισμα, ενώ από τις μεταλλουργικές έχει την καλύτερη διάρθρωση ισολογισμού.
Η Inform Λύκος, εντυπωσίασε με το εξάμηνο που δημοσίευσε, αλλά μέχρι τέλος Ιουνίου, οι εγχώριοι θεσμικοί είχαν μόλις 380 χιλ. τεμάχια και για την ακρίβεια μόλις ένα αμοιβαίο κεφάλαιο έχει συμμετοχή.
Το ερώτημα είναι αν μετά τα αποτελέσματα εξαμήνου θα δούμε κάποια αύξηση θέσεων.
Στην Τεχνική Ολυμπιακή, η οποία έχοντας πουλήσει το Πόρτο Καρράς, έχει καθαρίσει ισολογισμό και έχει μπει εγκαίρως και με χαμηλές τιμές στον κλάδο της ναυτιλίας και στη μεταφορά φορτίων, μόνο ένα αμοιβαίο κεφάλαιο έχει θέσει ύψους 200 χιλ. τεμαχίων.

Τέλος στη Φίλιππος Νάκας οι θεσμικοί έχουν μόλις 58 χιλ. τεμάχια.
Η διασπορά στη μετοχή είναι περιορισμένη και δικαιολογεί έως ένα βαθμό τη στάση των διαχειριστών, αλλά η μετοχή εδώ και χρόνια δίνει εξαιρετικά μερίσματα και μάλιστα αν κάποιος είχε τοποθετηθεί πριν μερικά χρόνια, εκτός από την άνοδο της τιμής της μετοχής η οποία είναι σημαντική, θα είχε έως και μηδενίσει το κόστος κτήσης μόνο από τις διανομές της εισηγμένες προς τους μετόχους.
Ένα κοινό που ίσως να αποτελεί και τροχοπέδη για τους διαχειριστές είναι και η εσωστρέφεια που διακατέχει τις περισσότερες διοικήσεις των παραπάνω εταιρειών, με αποτέλεσμα άλλες εταιρείες που προβάλλονται περισσότερα, έχοντας ίσως προοπτικές, αλλά χειρότερα θεμελιώδη, να έχουν μεγαλύτερη έκθεση σε αυτές οι εγχώριοι θεσμικοί.
Σημειώνεται πως οι παραπάνω πέντε μετοχές δεν είναι οι μόνες, καθώς υπάρχουν και άλλες με ελάχιστη συμμετοχή θεσμικών.
Για τους ξένους διαχειριστές δε γίνεται λόγος, αυτοί τις περισσότερες εισηγμένες δεν τις γνωρίζουν…

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης