Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Αυτές οι εισηγμένες «τρέλαναν» την αγορά με τα εξάμηνά τους – Πως διαμορφώνονται οι δείκτες αποτίμησης

Αυτές οι εισηγμένες «τρέλαναν» την αγορά με τα εξάμηνά τους – Πως διαμορφώνονται οι δείκτες αποτίμησης

Κάποιες εκτός από χαμηλό πολλαπλασιαστή κερδών διαπραγματεύονται με χαμηλό p/bv δηλαδή η αποτίμηση είναι μικρότερη από τα ίδια κεφάλαια

Σχετικά Άρθρα

Η ανάγνωση των λογιστικών καταστάσεων εξαμήνου ανέδειξε ένα σημαντικό αριθμό εταιρειών που δικαιολογεί καλύτερες αποτιμήσεις, αλλά το γενικότερο κλίμα που επικρατεί στις αγορές διεθνώς και ίσως η περιορισμένη συμμετοχή επενδυτών στην εγχώρια αγορά, δεν έχει επιτρέψει να βελτιώσουν τις αποτιμήσεις τους.
Είναι χαρακτηριστικό πως τουλάχιστον 30 εταιρείες δε χρειάζονται άλλα κέρδη (σημ. στο δεύτερο εξάμηνο) για να έχουν ελκυστικό p/e.
Τα μεγέθη του πρώτου εξαμήνου δίνουν ήδη σε πολλές μονοψήφιο p/e και το μόνο που χρειάζεται είναι να μη βγάλουν ζημιές, αλλά κάποιες μπορούν να αντέξουν ακόμα και ζημιογόνο δεύτερο εξάμηνο.
Επιπλέον κάποιες εκτός από χαμηλό πολλαπλασιαστή κερδών διαπραγματεύονται με χαμηλό p/bv δηλαδή η αποτίμηση είναι μικρότερη από τα ίδια κεφάλαια.
Κάποιες περιμένουν το δεύτερο εξάμηνο, το οποίο παραδοσιακά είναι κερδοφόρο για να έχουν χαμηλό p/e, p/bv κάτω από τη μονάδα, αλλά και χαμηλό ή αρνητικό καθαρό δανεισμό.
Υπάρχουν βέβαια και μεταξύ των εταιρειών αυτών και αρκετές όπου τα κέρδη τους είναι έκτακτα και πρέπει να προσμετρηθεί από τους επενδυτές.
Μαζί με τα έκτακτα από την αποτίμηση των αποθεμάτων, τα ΕΛΠΕ έχουν το χαμηλότερο p/e (2,21 φορές) στο εξάμηνο, ενώ ο δείκτης p/bv είναι στο 0,68x.
Η αγορά έχει ανησυχήσει από την επιβολή έκτακτου φόρου που σχεδιάζει η Ευρώπη, αλλά και πάλι η αποτίμηση είναι χαμηλή, καθώς το τρίτο τρίμηνο αναμένεται εξαιρετικό και παρά τη μείωση των περιθωρίων διύλισης.
Η ΣΙΔΜΑ συνεχίζει να εκπλήσσει δημοσιεύοντας μειωμένα κέρδη (αν και πέρυσι είχε έκτακτα) που όμως δίνουν p/e 2,2 φορές και p/bv 1,09x. Οι επενδυτές του κλάδου ωστόσο, ανησυχούν λόγω της πορείας των τιμών των μετάλων και έχουν αμφιβολίες για το πόσο τα κέρδη μπορούν να διατηρηθούν. Ωστόσο, και εδώ η αποτίμηση δικαιολογεί βελτίωση.
Η Motor Oil με κέρδη στο εξάμηνο 685 εκατ. ευρώ (δημοσιευμένα) έχει p/e κάτω από 3 φορές, ενώ η αποτίμηση είναι στα ίδια κεφάλαια.
Η Αλουμύλ, έχει καταφέρει μετά την αναδιάρθρωση των δανείων να βελτιώσει σημαντικά τον ισολογισμό της.
Με p/e στο εξάμηνο 3 φορές και p/bv οριακά κάτω από μία φορά, μάλλον θα έπρεπε να δει καλύτερα επίπεδα τιμών, αλλά και εδώ ανησυχούν οι επενδυτές για τη διατηρησιμότητα των κερδών.
Με ίδιο περίπου p/e και η Ξυλεμπορία, αλλά ούτε αυτή μπορεί να δει καλύτερη αποτίμηση.
Εκεί περίπου και η Αφοί Κορδέλλου αλλά και με p/bv 0,42 φορές, που κάνει την τρέχουσα αποτίμηση να χαρακτηρίζεται εξαιρετικά χαμηλή.
Η Οίκος Σπύρου στη συνέχεια έχει ανακάμψει σε κερδοφορία, αλλά το έχει κάνει και στο παρελθόν χωρίς να καταφέρνει να κρατήσει τα κέρδη.
Η Έλαστρον έχει p/e 3,7 φορές στο εξάμηνο και p/bv 0,42 ενώ από τα κέρδη της χρήσης 2021 έδωσε υψηλό μέρισμα. Επιπλέον η μόχλευση είναι σε καλά επίπεδα.
Η Viohalco επίσης παρά τα υψηλό ενεργειακό κόστος και τις τιμές των πρώτων υλών είχε κέρδη που δίνουν p/e 4,2 φορές ενώ παίζει στο μισό της καθαρής θέσης. Τα ίδια ισχύουν και για την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ.
Βιοκαρπέτ, Ελινόιλ, Έλτον και Ίλυδα έχουν p/e κάτω από 8 φορές με την τελευταία να γυρίζει σε αρνητικό καθαρό δανεισμό.
Εξαιρετικά και πάλι αποτελέσματα είχε η Revoil αλλά η μετοχή δεν μπορεί να κινηθεί υψηλότερα.
Πολύ καλά νούμερα και από Τζιρακιάν, Πλαστικά Θράκης, Flexopack και Medicon με τις περισσότερες να έχουν ήδη χαμηλό p/e και p/bv. Πολύ χαμηλό δανεισμό έχουν Flexopack και Medicon.
Και από τα βαριά χαρτιά όμως που τώρα έχουν p/e 11 φορές,  για παράδειγμα Μυτιληναίος και ΟΛΠ, το δεύτερο εξάμηνο αναμένεται καλό και η εκτίμηση είναι πως για το σύνολο της χρήσης το p/e είναι μονοψήφιο.
Η Καρέλιας με καθαρά μετρητά 583 εκατ. ευρώ περίπου είχε καθαρά κέρδη 50,3 εκατ. ευρώ και αποτίμηση 767 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης