Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Η πορεία του Nasdaq και πως «ξεχάστηκαν» οι εταιρείες πληροφορικής – Τι δείχνουν τα εξάμηνα

Η πορεία του Nasdaq και πως «ξεχάστηκαν» οι εταιρείες πληροφορικής – Τι δείχνουν τα εξάμηνα

Χαμηλό 27 μηνών γράφει ο δείκτης Nasdaq. Ποια εισηγμένη υποχωρεί περισσότερο.

 

Πριν από μερικούς μήνες η πορεία του Nasdaq, αλλά και οι προοπτικές λόγω των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης, οδηγούσαν υψηλότερα τις μετοχές του ελληνικού κλάδου πληροφορικής.
Μάλιστα πολλοί δικαιολογούσαν υψηλότερες αποτιμήσεις για τις εταιρείες με βάση και μόνο τις αποτιμήσεις στην Ευρώπη που ήταν χαμηλότερες και όχι των ΗΠΑ που ίσως τις έβρισκαν κάπως «φουσκωμένες».
Ο κλάδος είχε σημαντικές εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό αλλά και από τις ΗΠΑ, όπου οι εκεί επενδυτές έβλεπαν τις μεγάλες διαφορές στις αποτιμήσεις και τοποθετούνταν στην Ελλάδα.
Σήμερα, οι συνθήκες έχουν αλλάξει μετά και το χαμηλό 27 μηνών που γράφει ο δείκτης Nasdaq.
Οι εταιρείες πληροφορικής του Χρηματιστήριου Αθηνών έχουν υποχωρήσει αλλά όχι σημαντικά. Πως διαμορφώνονται τώρα οι δείκτες αποτίμησης και ποιες είναι αυτές που ξεχωρίζουν.
Αρχικά θα πρέπει να σημειωθεί πως όλες οι εταιρείες στο εξάμηνο είχαν κέρδη, ενώ και η γενικότερη διάρθρωση του ισολογισμού είναι πολύ καλή με τη συντριπτική πλειονότητα να έχει είτε αρνητικό καθαρό δανεισμό είτε ελάχιστο.
Οι περισσότερες επίσης, αύξησαν πωλήσεις και EBITDA και βλέπουν καλή ανάπτυξη το επόμενο διάστημα.
Μία εισηγμένη του κλάδου εξαγοράστηκε και το τίμημα δίνει μία βάση σύγκρισης.
nasdaq.jpg
Η Byte έχει άνοδο 22% από την αρχή του έτους λόγω της εξαγοράς της από την Ideal.
Η μετοχή σύντομα θα αποχωρήσει από το ταμπλό και πλέον θα υπάρχει μόνο μέσα από την Ideal. Ο όμιλος στο εξάμηνο αύξησε 39% τα κέρδη και στα 1,61 εκατ. ευρώ, έχει αρνητικό καθαρό δανεισμό 1,8 εκατ. ευρώ και παίζει με p/bv 2,95 φορές, ενώ αν διατηρηθεί η καλή κερδοφορία και στο εννεάμηνο θα παίζει με ένα λογικό p/e.
H Entersoft δεν έβγαλε καλά αποτελέσματα παρά την αύξηση του τζίρο. Τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν στα 3 εκατ. ευρώ και η μετοχή πλέον υποχωρεί 40% από την αρχή του έτους.
Υψηλός ο δείκτης p/bv και χρειάζεται ένα καλό δεύτερο εξάμηνο για να βελτιωθεί το εκτιμώμενο p/e.
Η Epsilon Net έχει οριακή άνοδο από την αρχή του έτους, διαθέτει ακόμα υψηλότερο p/bv από την Entersoft (7,53 φορές από 5,13 φορές) και λόγω της αποτίμησης μάλλον θα έχει και υψηλότερο p/e. Ωστόσο, τα κέρδη της παρουσιάζουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και δικαιολογούν ένα υψηλότερο p/e.
 Η Logismos κατάφερε να βγάλει μικρά κέρδη και να ενισχύσει το τζίρο της. Μικρή εταιρεία με χαμηλό p/bv.
Η Performance έχει απώλειες 38% από την αρχή του έτους και παρά τη μείωση του τζίρου κατάφερε να βελτιώσει EBITDA και καθαρά κέρδη. Έχει καλό συγκριτικά p/bv (2,5x) και αν συνεχίσει έτσι και στο δεύτερο εξάμηνο πιθανότατα να έχει ένα από τα χαμηλότερα p/e στον ευρύτερο κλάδο.
Απώλειες 13% από την αρχή του έτους έχει η Profile, η οποία παρουσίασε ισχυρό growth και καθαρά κέρδη 2,1 εκατ. ευρώ, ενώ έχει αρνητικό καθαρό δανεισμό 9,1 εκατ. ευρώ, τον υψηλότερο στον κλάδο.
Διατήρηση αυτής της κερδοφορίας θα δώσει ένα καλό p/e στο σύνολο του 2022, ενώ σε καλά επίπεδα (2,48x) είναι ο δείκτης p/bv.
H Q&R έχει υψηλούς δείκτες και η μετοχή υποχωρεί 10% από την αρχή του έτους.
Η Space Hellas έχει υποχωρήσει σημαντικά το τελευταίο διάστημα λόγω της αναβολής του διαγωνισμού για τις ταυτότητες και από την αρχή του έτους χάνει περίπου 30%.
Αυτή η πτώση σε συνδυασμό με τη βελτίωση της κερδοφορίας αναμένεται να δώσει στο σύνολο της χρήσης ίσως το χαμηλότερο p/e στον κλάδο, ενώ έχει και πιο ελκυστικό p/bv (1,88x) μεταξύ των μεγάλων. Από την άλλη έχει και τον υψηλότερο καθαρό δανεισμό.  
H Ίλυδα εξόφλησε τα δάνειά της και είχε έκτακτο κέρδος που τις δίνει χαμηλό p/e.
Με υψηλό p/e αναμένεται να βρεθεί στο τέλος του έτους η Real Consulting παρά την κατά 10% πτώση από την αρχή του έτους και τη βελτιωμένη κερδοφορία.
Πληροφορική_1.jpg
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης