Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Διατηρήθηκε η άνευρη εικόνα στο ΧΑ -0,11% στις 915 μον., με ΓΕΚ Τέρνα +4% - Προσεχώς, κάθε άνοδος ευκαρία για πωλήσεις

Διατηρήθηκε η άνευρη εικόνα στο ΧΑ -0,11% στις 915 μον., με ΓΕΚ Τέρνα +4% - Προσεχώς, κάθε άνοδος ευκαρία για πωλήσεις
Οι επενδυτές εμφανίζονται απαισιόδοξοι, καθώς εκτιμούν ότι η αστάθεια και η αβεβαιότητα στις αγορές θα συνεχιστεί… απόρροια της σφιχτής νομισματικής πολιτικής αλλά και τη διολίσθηση της οικονομίας σε ύφεση
Σχετικά Άρθρα
(upd18) Διατηρήθηκε και σήμερα 20/12 η άνευρη εικόνα στο ελληνικό χρηματιστήριο, κλείνοντας στις 915 μονάδες, με κόπωση στις τράπεζες ενώ με αρνητικά πρόσημα έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικων blue chips, με τη ΓΕΚ Τέρνα να ξεχωρίζει ανοδικά στο +4%.
Στην προσδοκία κλεισίματος της συμφωνίας πώλησης της Τέρνα Ενεργειακής αποδίδεται η σημερινή κίνηση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και μάλιστα με υψηλό όγκο συναλλαγών 187 χιλ. τεμαχίων.
Όπως έχει μεταδώσει το BN, η νέα εξέλιξη είναι ότι δεν έχουμε δύο ενδιαφερόμενους για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αλλά First Sentier και Macquarie να συμπορεύονται - είναι μαζί - για να κλείσουν το deal με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή…

Αξιοσημείωτος είναι ο ιδιαίτερα χαμηλός τζίρος των τελευταίων συνεδριάσεων ενόψει και της εβδομάδας των Χριστουγέννων, έχοντας απομείνει μόλις 7 συνεδριάσεις για τη λήξη του έτους και χωρίς να διαφαίνονται κινήσεις ωραιοποίησης.
Οι επενδυτές εμφανίζονται  απαισιόδοξοι, καθώς εκτιμούν ότι η αστάθεια και η αβεβαιότητα στις αγορές θα συνεχιστεί…
Η προσπάθεια τιθάσευσης των πληθωριστικών πιέσεων εκ μέρους της Federal Reserve, ανεβάζοντας τα επιτόκια και το 2023, συνεχίζοντας την ποσοτική σύσφιξη, ενισχύει τους φόβους για ύφεση.
Σημειώνεται πως η ομοσπονδιακή τράπεζα αναθεώρησε ανοδικά την εκτίμησή της για το μέγιστο επιτόκιο, στο 5,1%.
Ταυτόχρονα, το τελικό επιτόκιο, σύμφωνα με κύκλους της ΕΚΤ, αναμένεται να φτάσει στο εύρος του 3,25% -3,5%, όπου και θα παραμείνει εκεί για αρκετό χρονικό διάστημα, και σε κάθε περίπτωση εωσότου οι πληθωριστικές πιέσεις υποχωρήσουν και ο δείκτης τιμών καταναλωτή φτάσει στο μεσοπρόθεσμο στόχο της τράπεζας, που είναι στο 2%.
Ένα βασικό συμπέρασμα είναι ότι έως το α΄ τρίμηνο του 2023 οι επενδυτές στα χρηματιστήρια πρέπει να είναι προσεκτικοί αφού οι μετοχές θα διορθώσουν ενώ… συνολικά για το 2023… επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία ειδικά για το δεύτερο 6μηνο του 2023…
Στο πλαίσιο αυτό η Morgan Stanley προειδοποιεί ότι κάθε άνοδος είναι ευκαιρία για πωλήσεις… αυτό το σενάριο θα κυριαρχήσει έως το Μάρτιο του 2023 .
Ο Γενικός Δείκτης διατηρεί προσώρας το ψυχολογικό και τεχνικό σημείο των 900 μονάδων, με πρώτη αντίσταση τις 925 - 930 μονάδες, ενώ η διάσπαση των 900 μονάδων οδηγεί  στη πρώτη στήριξη των 885 μονάδων και στη βασική των 868 - 861 μονάδων όπου συμπίπτουν οι ΚΜΟ των 200 ημερών.
Aναλυτικά, στις τράπεζες, υποχώρησαν Εθνική -0,75% και Πειραιώς -0,07% ενώ στις δημοπρασίες κατάφεραν να κλείσουν με θετικό πρόσημο Alpha Bank  +0,40% και Eurobank +0,10%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισε η ΓΕΚΤέρνα +4% και ακολούθησαν Viohalco +1,87% και Aegean +1,71% ....ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν ΕΥΔΑΠ -1,79%, Jumbo -1,77%, ΟΤΕ -1,34%..
Συνολικά κέρδη 71% σε οκτώ συνεχόμενες συνεδριάσεις κατέγραψε η Attica Group με πέμπτο limit up, με την τιμή να έχει εκτοξευτεί στα 1,63 ευρώ από 0,9540 ευρώ ( 8/12).
Η συμφωνία που ανακοινώθηκε μεταξύ MIG και STRIX, θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς και ανέλυσε το ΒΝ είναι ο λόγος της ανόδου, καθώς το τίμημα δίνει αποτίμηση 560 εκατ. ευρώ, ενώ δεν πρέπει να αποκλείεται το σενάριο της δημόσιας πρότασης σε τιμή λίγο πάνω από τα 2 ευρώ.

Στην αγορά ομολόγων, συνεχίζονται οι πωλήσεις, με το ελληνικό 10ετές ομόλογο στο 4,41%, το ιταλικό 10ετές στο 4,47% και το γερμανικό 10ετές στο 2,30%.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση

Πτωτικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη -0,41% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο -1,07%.,
Στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης, με πιέσεις στις τράπεζες, ειδικότερα σε Εθνική -2,69%, Πειραιώς -2,22% και το σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών blue chips, με αρνητικό πρόσημα,  ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,9% και ο Γενικός Δείκτης στο -0,64%.
Λίγο πριν τις 13:30, με ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις στην Eurobank +0,82% αλλά και σε επιλεγμένους μη τραπεζικούς τίτλους, όπως ΓΕΚΤέρνα, Viohalco πλησίον του +3%, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,06% και ο Γενικός Δείκτης στο +0,10%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με οριακή πτώση -0,11% στις 915 μονάδες έχοντας υψηλό στις 917,39 μονάδες και χαμηλό τις 910,65 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 34 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 4 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος στα 12,2 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 4,3 εκατ.  διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 4 εκατ. ευρώ και όγκου 593 χιλ. τεμαχίων  πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, ο ΟΠΑΠ διακίνησε 91,5 χιλ. τεμάχια αξίας 1,2 εκατ. ευρώ και η Motor Oil 71 χιλ. αξίας 1,52 εκατ. ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα 20 χιλ. τεμάχια αξίας 204 χιλ. ευρώ, η Aegean 50 χιλ. τεμάχια αξίας 268 χιλ. ευρώ και η Μπλέ Κέδρος ΑΕΕΑΠ 360 χιλ. τεμαχία αξίας 808 χιλ.ευρώ..

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 915 μονάδες, με πρώτη στήριξη το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων  και ακολουθούν οι 885, η ζώνη των 870 – 861 μονάδων (συμπίπτουν οι ΚΜΟ των 200 ημερών), οι 850 και οι 800 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 925 - 930 μονάδες και ακολουθούν οι 950, οι 973 μονάδες (υψηλό έτους) και οι 1000 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 631 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 620 μονάδες και ακολουθεί η βασική στήριξη των 600 μονάδων, οι 585 - 580 μονάδες και οι 550 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 640 - 650 μονάδες και ακολουθούν οι 670, οι 690, οι 700 και οι 752 μονάδες
(υψηλό έτους).

Επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 4,41% - Το spread με την Ιταλία στις -6 μ.β.

Συνεχίζονται και σήμερα 20/12 οι πωλήσεις στην αγορά ομολόγων, με το κλίμα να συνεχίζει να είναι αρνητικό μετά τις αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών την προηγούμενη εβδομάδα.
Οι κεντρικές τράπεζες μπορεί να προχώρησαν σε μείωση των αυξήσεων των επιτοκίων αλλά τόνισαν ότι θα συνεχίζουν τη σύσφιξη για περισσότερο χρόνο από ότι αρχικά αναμενόταν προκειμένου να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός και παρά τα θετικά σημάδια αποκλιμάκωσης.
Παράλληλα, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, ενημέρωσε ότι από τις αρχές του Μαρτίου του 2023 και στη συνέχεια θα αρχίσει να μειώνει το χαρτοφυλάκιο του προγράμματος αγοράς ομολόγων  καθώς  δεν θα επανεπενδύει όλα τα ποσά από την εξόφληση τίτλων κατά τη λήξη τους.
Αναλυτικά, το ελληνικό 10ετές κινείται στο 4,41%, το ιταλικό ομόλογο στο 4,47% και το γερμανικό 10ετές στο 2,30%.
Πωλήσεις καταγράφονται  και στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 3,69% και το 2ετές στο 4,30% με την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης να παραμένει.
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται πέριξ των 200 μονάδες βάσης , έχοντας απομακρυνθεί από τις 300 ή 350 μονάδες, επίπεδα που νομοτελειακά θα υπάρξει παρέμβαση της ΕΚΤ.
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα αλλά και η Ιταλία βρίσκονται στο στόχαστρο των κερδοσκόπων.
Η Ελλάδα αποτελεί μια ακραία προβληματική περίπτωση συντηρεί μη βιώσιμο χρέος, τα ελλείμματα επιδείνωσαν την κατάσταση ενώ η συνταγή που ακολουθείται οδηγεί την Ελλάδα σε οικονομικό αδιέξοδο.
Παράλληλα το πολιτικό ρίσκο αυξάνεται καθώς δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία στις εκλογές του 2023… οι αγορές παίζουν το σενάριο του οικονομικού και πολιτικού αδιεξόδου.

Η εκτίναξη του πολιτικού ρίσκου μεταθέτει τις αξιολογήσεις της Ελλάδος και placement στις τράπεζες – Fitch 27/1, DBRS 10/3

O πολιτικός κίνδυνος δεν έχει αξιολογηθεί ή εκτιμηθεί με την δέουσα προσοχή στην Ελλάδα…
Κάποια στιγμή μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου 2023 θα διεξαχθούν εκλογές και ενώ πολλοί προβλέπουν ότι η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα ποντάρουν σε συγκυβέρνηση είτε ΝΔ με ΠΑΣΟΚ είτε κάποιο άλλο σχηματισμό..
Ωστόσο μέχρι τώρα δεν έχει αναλυθεί η πιθανότητα ακυβερνησίας ή κυβερνητικής εμπλοκής ένα σενάριο που θεωρείται μείζονος σημασίας για τις εύθραυστες συνθήκες στην Ελλάδα…
Εάν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ συγκυβερνήσουν προφανώς το ΠΑΣΟΚ θα θέλει συγκυβέρνηση από τον πρώτο γύρο που με όρους βουλευτικών εδρών θα είναι αποδυναμωμένη η ΝΔ κ.ο.κ. υπάρχουν πολλές παράμετροι που πρέπει να αξιολογηθούν…πριν καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι… θα υπάρξει συγκυβέρνηση…
Αυτά τα δεδομένα όμως αρχίζουν να αξιολογούν οι ελεγκτικοί οίκοι πιστοληπτικής διαβάθμισης ή οίκοι αξιολόγησης για την Ελλάδα… και προφανώς το σενάριο της αναβάθμισης σε επενδυτική βαθμίδα ή investment grade μετατίθεται για μετά τις εκλογές…
Σημειώνεται ότι η Fitch βαθμολογεί την Ελλάδα με ΒΒ και θετικές προοπτικές, απέχει δύο κλίμακες από την επενδυτική βαθμίδα ενώ θα είναι ο πρώτος οίκος που θα αξιολογήσει την ελληνική οικονομία στις 27 Ιανουαρίου 2023.
Θα ακολουθήσει η DBRS στις 10 Μαρτίου 2023 η οποία βαθμολογεί την Ελλάδα, με ΒΒ high με σταθερές προοπτικές, απέχει μια κλίμακα από την επενδυτική βαθμίδα… …
Επίσης οι αναφορές ότι η Scope από την Γερμανία θα αναβαθμίσει την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα μάλλον τελεί υπό αιρέσεις... αφού οι εκτιμήσεις της για την ελληνική οικονομία δεν είναι και οι καλύτερες, βλέπει 1,1% αύξηση του ΑΕΠ το 2023 και πληθωρισμό 5,8%...

Μετατίθενται για μετά τις εκλογές τα placement στις τράπεζες

Τα περιβόητα placement που θα αλλάξουν την εικόνα των τραπεζών και του χρηματιστηρίου… τελικά θα μεταφερθούν για μετά τις εκλογές που θα διεξαχθούν έως τον Ιούνιο 2023…
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο τρόπος με τον οποίο επιχειρείται η διεξαγωγή των placement φαίνεται πρόχειρος και όχι επαγγελματικός…με παρεμβάσεις από την κυβέρνηση σε μια διαδικασία που αφορά ή πρέπει να αφορά μόνο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ)
Όταν η χρηματιστηριακή αγορά αναμένει placement οι μετοχές εγκλωβίζονται και προφανώς όλα λειτουργούν όχι προς όφελος του πωλητή αλλά των υποψηφίων αγοραστών…
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) κατέχει το 40,34% της Εθνικής τράπεζας, το 27% της Πειραιώς, το 9% της Alpha bank, το 1,34% της Eurobank και το 69,51% της Attica bank.
Ούτως ή άλλως τα placement θα μετατεθούν για μετά τις εκλογές για να μην πυροδοτήσουν πολιτική αντιπαράθεση εν μέσω προεκλογικής περιόδου.
Οι πωλήσεις μετοχών θεωρούμε ότι θα πρέπει να διεξαχθούν μετά τις εκλογές, ώστε να προκύψει η νέα κυβέρνηση η οποία θα έχει και την πρωτοβουλία τέτοιων αποφάσεων σε συνεργασία με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου 2023 θα ανακινηθεί το θέμα και ορισμένοι θα πιστέψουν ότι έρχονται άμεσα πωλήσεις τραπεζικών μετοχών αλλά αυτό δεν θα συμβεί...
Αξίζει να αναφερθεί ότι στα σχέδια είναι η διάθεση του 20% των μετοχών της Εθνικής και του 15% με 20% της Πειραιώς… προφανώς θα απαιτηθεί χρόνος… καλή προετοιμασία αλλά είναι βέβαιο ότι πλήθος funds θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον.
Τα placement έχουν διττό στόχο, να αυξήσουν το free float των ελληνικών τραπεζών ειδικά σε Εθνική και Πειραιώς και ταυτόχρονα το ΤΧΣ να επιτύχει τις καλύτερες δυνατές αποτιμήσεις δηλαδή το καλύτερο τίμημα…

Πιέσεις στις ασιατικές αγορές

Πτωτικά  έκλεισαν  σήμερα 20/12 οι ασιατικές αγορές, μετά τις αποφάσεις της  Τράπεζας της Ιαπωνίας η οποία αφού άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια πολιτικής, η πιο "χαλαρή" τράπεζα στον κόσμο αποφάσισε να τροποποιήσει δραματικά το λεγόμενο πλαίσιο ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων και να αυξήσει την ποσότητα των κρατικών ομολόγων που θα αγοράζει κάθε μήνα (ενώ ο υπόλοιπος κόσμος κάνει το αντίθετο).
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -2,46%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο -1,07%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -1,33%, ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο -0,80% και ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο -1,54%.

Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές

Μεικτές τάσεις καταγράφονται σήμερα 20/12 στις ευρωπαϊκές αγορές μετά τις αρχικές απώλειες άνω του 1%, με επίκεντρο τα διφορούμενα μηνυμάτα από την Τράπεζα της Ιαπωνίας
Οι τιμές παραγωγού των βιομηχανικών προϊόντων στη Γερμανία, αυξήθηκαν κατά 28,2% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, και σε συγκριση με τις προσδοκίες των αναλυτών για υποχώρηση του ρυθμού αύξησης στο 30,6%.
Τον Οκτώβριο οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 34,5% σε ετήσια βάση.
 Σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2022, οι τιμές μειώθηκαν κατά 3,9%, γεγονός που ήταν κάτω από τη συναίνεση για πτώση 2,5%.
Πτωτικά κινείται το φυσικό αέριο, με το ολλανδικό TTF Ιανουαρίου στο -2% στα 106,3 ευρώ.
Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, με τo brent +0,65% στα 80,32 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό +0,80% στα 76,01 δολ. το βαρέλι.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -0,30%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,25%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,20%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,90% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,30%.
Στη Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,35%, ο S&P 500 στο +0,25%, ο Nasdaq στο +0,25% και το ETF GREC στο +0,82% ( 26,99 δολ. ).

Κόπωση στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές

Με εμφανή τα σημάδια κόπωσης κινήθηκαν οι τράπεζες, με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε στα 3,7250 ευρώ, με πτώση -0,75%, με όγκο 367 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,41 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,9978 ευρώ, με άνοδο +0,40% με όγκο 1,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,34  δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,3725 ευρώ, με πτώση -0,07%, με όγκο 635 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,72 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 1,0380 ευρώ, με άνοδο +0,10%, με όγκο 1,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,85 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,71 ευρώ, με άνοδο +0,59% και κεφαλαιοποίηση 763 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,0704 ευρώ, με πτώση -1,26%, με όγκο 105 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 105 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,0702 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 16,30 ευρώ, με άνοδο +1,56% και κεφαλαιοποίηση 324 εκατ. ευρώ.

Πτωτικές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές

Πτωτικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν EΥΔΑΠ, Jumbo, ΟΤΕ, Ελλάκτωρ....
Στον αντίποδα ανοδικά ξεχώρισε η ΓΕΚ Τέρνα +4% και ακολούθησαν Viohalco +1,87%, Aegean +1,71%...
Η Coca Cola έκλεισε στα 22,31 ευρώ, με πτώση -0,98% και κεφαλαιοποίηση στα 8,3 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 14,67 ευρώ, με πτώση -1,34% και αποτίμηση 6,36 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 6,5350 ευρώ, με πτώση -0,23% και αποτίμηση 2,5 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 1,7060 ευρώ, με πτώση -0,58% και κεφαλαιοποίηση 396 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,15 ευρώ με πτώση -0,38% και αποτίμηση 4,78 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 12,28 ευρώ, με άνοδο +0,82% και κεφαλαιοποίηση 962 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,45 ευρώ, με πτώση -0,67% και κεφαλαιοποίηση 2,28 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 21,16 ευρώ, με άνοδο +0,28% και κεφαλαιοποίηση 2,34 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 15,52 ευρώ, με πτώση -1,77% και κεφαλαιοποίηση 2,11 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 19,28 ευρώ, με πτώση -0,26% και κεφαλαιοποίηση 2,75 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,57 ευρώ, με πτώση -1,79% και κεφαλαιοποίηση 700 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,6180 ευρώ, με πτώση -1,22% και κεφαλαιοποίηση 607 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0423 ευρώ, με πτώση -5,79% και κεφαλαιοποίηση 40 εκατ. ευρώ.

Πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 4,41%  - Το spread με την Γερμανία στις 211 μ.β.

Συνεχίζονται οι πωλήσεις και σήμερα 20/12 στα ελληνικά ομόλογα αλλά και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 4,41% και το 10ετές ιταλικό 4,47% με το μεταξύ τους spread στις -6 μ.β.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 211 μονάδες βάσης από 209 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 93 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,93% ή 93 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -6 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 107 μονάδες βάσης…

Επιδείνωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Επιδείνωση καταγράφεται σήμερα 20/12 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 20 Δεκεμβρίου του 2022 στο 4,47%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 20/12/2022 στο 2,30%..
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,81% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 3,34% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,40% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 4,47% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,32% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 4,09%..
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης