Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με πιέσεις στις τράπεζες, Attica Bank -22% από +20%, το ΧΑ -0,39% στις 993 μον. - Αδυναμία διακράτησης των 1.000 μον., προσεχώς πωλήσεις

Με πιέσεις στις τράπεζες, Attica Bank -22% από +20%, το ΧΑ -0,39% στις 993 μον. - Αδυναμία διακράτησης των 1.000 μον., προσεχώς πωλήσεις
Η άνοδος προς τις 1.000 μονάδες, ειδικότερα τις τελευταίες ημέρες υποκινήθηκε από έλληνες επενδυτές, θεσμικούς και μικροεπενδυτές οπότε η ιστορία επαναλαμβάνεται…οι επενδυτές πρέπει να προσέξουν...
Σχετικά Άρθρα
(upd18) Με εμφανή την αδυναμία να διατηρήσει το ψυχολογικό όριο των 1000 μονάδων, το ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε πτωτικά, στις 993 μονάδες, με πιέσεις στις τράπεζες, με Eurobank -2,42% ενώ επιλεγμένες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, όπως Viohalco +3,01%, Τέρνα Ενεργειακή +2,36%...ανέκοψαν την περαιτέρω πτώση της αγοράς.
Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στην Attica Bank -22,44% από υψηλό ημέρας +20,15%, με τα σωρευτικά κέρδη +180% από την αρχή τους έτους που καταγράφηκαν αρχικά, να περιορίζονται στο +90%
Είναι αξιοσημείωτο, ότι μια μετοχή με  απίστευτα περιορισμένο free float - διασπορά μετοχών μόλις 2%, κατέγραψε μια ακατανόητη κερδοσκοπική άνοδο που δεν δικαιολογείται κάτω από οποιοδήποτε σενάριο.
Σημειώνεται, ότι η μετοχή ενισχύθηκε με αφορμή την πρόθεση για είσοδο των εφοπλιστών Μπάκου και Καϋμενάκη στο μετοχικό κεφάλαιο μέσω της αύξησης κεφαλαίου.

H αγορά έφτασε τις 1000 μονάδες, ένα σημείο που έχει να δει από τις 8 Δεκεμβρίου 2014 και το οποίο έχει προσεγγίσει αρκετές φορές χωρίς να το ξεπεράσει, με αύξηση των συναλλαγών καθώς, index funds χτίζουν επενδυτικές θέσεις στην αρχή της χρονιάς στο πλαίσιο του σχηματισμού των παγκόσμιων χαρτοφυλακίων τους…
Το θετικό στοιχείο είναι ότι αυτοί που έχτισαν επενδυτικές θέσεις στις αρχές του 2022… εμφανίστηκαν και την τρέχουσα περίοδο.
Οι αγορές από τα index funds τελειώνουν ή τελείωσαν οι βασικές…
Το αρνητικό στοιχείο είναι ότι νέο κύμα ξένων επενδυτών δεν έχει εμφανιστεί στο ελληνικό χρηματιστήριο…
Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι η άνοδος προς τις 1.000 μονάδες ειδικά τις τελευταίες ημέρες υποκινήθηκε από έλληνες επενδυτές, θεσμικούς και μικροεπενδυτές οπότε η ιστορία επαναλαμβάνεται…οι επενδυτές πρέπει να προσέξουν...καθώς το προσεχές διάστημα έρχονται πωλήσεις 
Γενικά πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί από εδώ και πέρα στο ελληνικό χρηματιστήριο, έχει εξελιχθεί σε φούσκα και πρέπει οι επενδυτές να προσέξουν εν μέσω ευφορίας… δεν βλέπουν τις παγίδες… και υπάρχουν παγίδες...
Αναλυτικά, στις τράπεζες, οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν στην Eurobank -2,42% και ακολούθησαν Πειραιώς -1,58%, Alpha Βank -1,38% και Εθνική -0,77%. 
Εν τω μεταξύ, η Πειραιώς έκλεισε στα 1,7750 ευρώ και αποτίμηση 2,22 δισ. ευρώ και διασφαλίζει την είσοδο της στον MSCI standard στις 9 Φεβρουαρίου 2023 με ημερομηνία εκτέλεσης 1 Μαρτίου 2023.
Σημειώνεται ότι πρέπει να διατηρήσει για το επόμενο διάστημα την τιμή της πάνω από τα 1,70 ευρώ.
Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν Viohalco +3,01%, Τέρνα Ενεργειακή +2,36%, ΟΛΠ +2,11%..ενώ με τις  μεγαλύτερες απώλειες έκλεισε  ο Ελλάκτωρ -6,55% ο οποίος από την αρχή του έτους είχε συσωρεύσει κέρδη 30%
Σημειώνεται ότι την Πέμπτη 26/1 η Μυτιληναίος ανοίγει την αυλαία των αποτελεσμάτων χρήσης 2022, πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης.
Ισχυρό είναι το επενδυτικό ενδιαφέρον για την AMK της Intrakat, η οποία ολοκληρώνεται αύριο 25/1.
Η αύξηση συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ έχει τη στήριξη των βασικών μετόχων που συνολικά θα βάλουν το ποσό που τους αναλογεί αλλά θα καλύψουν και τυχών αδιάθετα.
Επίσης, την Παρασκευή 27/1 θα λάβει χώρα η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την Fitch (τρέχουσα αξιολόγηση ΒΒ+, δύο βήματα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα).
Καθώς η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα μετατίθεται  8 Σεπτεμβρίου 2023 ή 20 Οκτωβρίου 2023 από DBRS ή Standard and Poor’s.
Η αναβάθμιση από την Scope… δεν θα μετρήσει άπαξ και δεν αναγνωρίζεται από την ΕΚΤ…
Όπως έχει αναλυθεί… η επενδυτική βαθμίδα είναι μια αδιάφορη διαδικασία, μπορεί να έχει επικοινωνιακά πλεονεκτήματα για την κυβέρνηση και κάποια χαρτοφυλάκια να επενδύσουν ξανά στην Ελλάδα… αλλά η ΕΚΤ έχοντας αγοράσει 40 δισεκ. ελληνικών ομολόγων έχει εξαντλήσει τα περιθώρια…
Πολύ συζήτηση για το τίποτα… η επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα…
Ήπιες αγορές  καταγράφονται σήμερα 24/1 στην αγορά ομολόγων, με το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 4,16%, το ιταλικό 10ετές στο 4% και το γερμανικό 10ετές στο 2,19%.

Στο επίκεντρο οι αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών

Σε διεθνή επίπεδο, στο επίκεντρο  τα αποτελέσματα των εταιριών στις ΗΠΑ με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στον κλάδο τεχνολογίας.
Εν τω μεταξύ, θετικές είναι οι μακροοικονομικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη, καθώς η επιχειρηματική δραστηριότητα επέστρεψε αιφνιδιαστικά σε μέτρια ανάπτυξη τον Ιανουάριο, ενισχύοντας τις ενδείξεις ότι η ύφεση στο μπλοκ μπορεί να μην είναι τόσο βαθιά όσο φοβόταν και ότι η νομισματική ένωση μπορεί να ξεφύγει από αυτήν, σύμφωνα με έρευνα.
Ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της S&P Global που θεωρείται καλός δείκτης της συνολικής οικονομικής υγείας, αυξήθηκε στο 50,2 αυτόν τον μήνα από 49,3 τον Δεκέμβριο.
Οι επενδυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί, λόγω ανησυχιών για την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και τη σφιχτή νομισματική πολιτική από τις κεντρικές τράπεζες που από ότι φαίνεται θα συνεχιστεί …..παρά τα σημάδια αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού.
Στο επίκεντρο οι αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών για τα επιτόκια, με τα βλέμμα στραμμένο στις συνεδριάσεις της FED ( 31/1 - 1/2), ΕΚΤ (1-2/2) και  BOE (2/2).
Και ενώ στις ΗΠΑ, αξιωματούχοι αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο για μια ηπιότερη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής με τον διοικητή της Federal Reserve Christopher Waller να υποστηρίζει  κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων στη Νέα Υόρκη μια αύξηση 25 μονάδων βάσης στην επόμενη συνεδρίαση της FOMC στο τέλος αυτού του μήνα, από την άλλη η Christine Lagarde τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια με γρήγορο ρυθμό για να επιβραδύνει τον πληθωρισμό που παραμένει πάρα πολύ υψηλός, στο πλαίσιο ομιλίας της σε εκδήλωση του γερμανικού Χρηματιστηρίου.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση

Ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,17% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,22%.
Περί τις 11;00 με αγοραστικές παρεμβάσεις στην Εθνική +1,9% ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,72%.
Περί τις 14:00 με αγοραστικές παρεμβάσεις σε μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, όπως Μυτιληναίος, ΔΕΗ, Viohalco ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,72%.
Περί τις 16:30 με πιέσεις στις τράπεζες, με Eurobank -3,92%, Alpha Bank -2,88% αλλά και στην πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips, με Ελλάκτωρ -6%, ο Τραπεζικό Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -2,29%  και ο Γενικός Δείκτης στο -0,50%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,39% στις 993 μονάδες έχοντας υψηλό στις 1004,95 μονάδες και χαμηλό τις 992,83 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και είναι μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 93,7 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 7,2 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος στα 45,5 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 21,7 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 7,27 εκατ. ευρώ και όγκου 3,47 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Εurobank διακίνησε 2,2 εκατ. τεμάχια αξίας 2,65 εκατ. ευρώ, η Πειραιώς 200  χιλ. τεμάχια αξίας 362 χιλ. ευρώ και η Alpha Bank 500 χιλ. τεμάχια αξίας 595 χιλ. ευρώ..
Η ΔΕΗ 67 χιλ. τεμάχια αξίας 480 χιλ. ευρώ,. η Jumbo 85 χιλ. τεμάχια αξίας 1,39 εκατ. ευρώ, η Τέρνα Ενεργειακή 47 χιλ. τεμάχια αξίας 984 χιλ. ευρώ και η Mπλε Κέδρος 360 χιλ. τεμάχια αξίας 808 χιλ. ευρώ. .

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 993 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 973 μονάδες και ακολουθούν οι 950, οι 930, οι 900, οι 886 -876 μονάδες (συμπίπτουν οι ΚΜΟ των 200 ημερών) και οι 850 μονάδες.
Η διάσπαση του ψυχολογικού ορίου των 1000 μονάδων οδηγεί στην αντίσταση των 1035 μονάδων (το υψηλό 8/12/2014) και ακολουθούν οι 1050 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 735 μονάδες, με πρώτη αντίσταση το υψηλό του 2022, τις 752 μονάδες ( 16/2/2022 ) και ακολουθούν οι 770 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 690 μονάδες και ακολουθούν οι  650, οι 620 μονάδες, οι 600, οι 585 - 580 μονάδες και οι 550 μονάδες.

Στο επίκεντρο οι τραπεζικές μετοχές

Στο επίκεντρο συνεχίζουν να βρίσκονται οι τράπεζες και ο βασικός λόγος είναι κυρίως η μεγάλη βελτίωση που έχει γίνει στους ισολογισμούς.
Μετά από χρόνια ανοίγει ξανά η δυνατότητα διανομής μερίσματος.
Η Eurobank αναμένεται φέτος να δώσει μέρισμα και είναι και αρκετά πιθανό να δώσει και η Εθνική Τράπεζα.
Τα κόκκινα δάνεια έχουν περιοριστεί και οι τράπεζες πλέον μοιράζουν ξανά δάνεια.
Αυτό, δείχνει και μία άλλη προοπτική όπως σημειώνουν στελέχη της αγοράς.
Ότι δηλαδή πλέον δεν υφίσταται κίνδυνος για νέες ανακεφαλαιοποιήσεις.
Μέχρι το πρόσφατο παρελθόν οι τραπεζικές μετοχές είχαν το φόβο μίας ακόμα ανακεφαλαιοποίησης.
Ωστόσο, για πρώτη φορά φαίνεται ότι η ανάγκη αυτή δεν υπάρχει, αφού πλέον όχι μόνο έχουν καθαρίσει οι ισολογισμοί και δίνουν δάνεια οι τράπεζες, αλλά λόγω και της ανόδου των επιτοκίων υπάρχει σημαντικό όφελος στα κέρδη για τις τράπεζες από τα δάνεια που δίνουν, αλλά και συνολικά τα κέρδη από τις βασικές δραστηριότητες βελτιώνονται.
Μάλιστα αρχίζουν πλέον όλο και περισσότεροι και προσεγγίζουν τις τράπεζες όχι σε όρους P/TBV (αποτίμηση προς ενσώματα ίδια κεφάλαια) αλλά σε όρους p/e (αποτίμηση προς κέρδη).
Μέχρι σήμερα οι τραπεζικές μετοχές είχαν πολύ μεγάλο discount έναντι των ευρωπαϊκών ομοειδών σε όρους p/tbv καθώς υπήρχε ο κίνδυνος νέας αύξησης κεφαλαίου.
Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα το discount αυτό περιορίζεται αφού οι τράπεζες έχουν βελτιώσει ισολογισμούς, βγάζουν κέρδη και δεν έχουν ανάγκη από νέα κεφάλαια.
Το discount σε όρους p/e παραμένει ακόμα σημαντικό, εξέλιξη που διατηρεί αμείωτο το επενδυτικό ενδιαφέρον στις μετοχές.
Σημειώνεται πάντως από κάποια στελέχη ότι οι επερχόμενες εκλογές θα μπορούσαν να ανακόψουν το momentum μέχρι να φανεί το αποτέλεσμα και να έρθει και η επενδυτική βαθμίδα.

Ήπιες αγορές στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 4,16% - Το spread με την Ιταλία στις 16 μ.β.

Ήπιες αγορές καταγράφονται σήμερα 24/1 στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρωζώνης μετά τις χθεσινές πωλήσεις.
Το ενδιαφέρον στρέφεται στα επόμενα βήματα των Κεντρικών Τραπεζών με τους επενδυτές να προσδοκούν για μια λιγότερο επιθετική νομισματική  πολιτική  μετά  τα σημάδια υποχώρησης του πληθωρισμού, απόρροια της πτώσης των τιμών της ενέργειας  λόγω των καιρικών συνθηκών
Ωστόσο, αξιωματούχοι επιμένουν στη νομισματική σύσφιξη και το 2023, προκειμένου να τιθασεύσουν τον υψηλό πληθωρισμό, με τον φόβο ενός υφεσιακού κύκλου σε παγκόσμια κλίμακα.
Επίσης, στις 18/1, η επικεφαλής της ΕΚΤ,  C. Lagarde, στο World Economic Forum στο Νταβός, ανάφερε ότι  η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων, καθώς οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό δεν αποδυναμώνονται και τα οποία υποστήριξε και χθες 23/1 σε εκδήλωση του γερμανικού Χρηματιστηρίου
Παράλληλα, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, έχει ενημερώσει ότι από τις αρχές του Μαρτίου του 2023 και στη συνέχεια θα αρχίσει να μειώνει το χαρτοφυλάκιο του προγράμματος αγοράς ομολόγων  καθώς  δεν θα επανεπενδύει όλα τα ποσά από την εξόφληση τίτλων κατά τη λήξη τους.
Αναλυτικά, το ελληνικό 10ετές κινείται στο 4,16%, το ιταλικό ομόλογο στο 4,00% και το γερμανικό 10ετές στο 2,19%.
Ήπια βελτίωση και στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 3,50% και το 2ετές στο 4,22% με την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης να παραμένει.
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Το επιτόκιο παρέμβασης της ΕΚΤ έφτασε στο  2,5%.
Οι επόμενες συνεδριάσεις της ΕΚΤ στις 2 Φεβρουαρίου 2023, 16 Μαρτίου 2023, 4 Απριλίου 2023 και 15 Ιουνίου 2023 θα μας οδηγήσουν σε τελικό παρεμβατικό επιτόκιο στο 4% ή 4,5%
Με επιτόκια παρέμβασης στο 4% από 2,5% σημαίνει επιτόκια στο 10ετές ομόλογο στο 6,5%.
Υπάρχει ένας άτυπος κανόνας το 10ετές Γερμανικό ομόλογο έχει παραπλήσιο επιτόκιο με το επιτόκιο παρέμβασης της ΕΚΤ περίπου 2,5%.
Η διαφορά μεταξύ ελληνικού 10ετές και αντίστοιχου Γερμανικού κινείται πλησίον των 2 με 2,5% ή 200 με 250 μονάδες βάσης, έχοντας απομακρυνθεί από τις 300 ή 350 μονάδες, επίπεδα που νομοτελειακά θα υπάρξει παρέμβαση της ΕΚΤ.
Οπότε όταν φθάσει το 10ετές Γερμανικό στο 4% το 10ετές ελληνικό θα βρίσκεται στο 6% με 6,5%...

Κλειστές οι περισσότερες αγορές στην Ασία,

Κλειστές παρέμειναν σήμερα 24/1 οι περισσότερες αγορές στην Ασία λόγω του εορτασμού του σεληνιακού νέου έτους.
Με κέρδη +1,46 % έκλεισε ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία ενώ ανοδικά έκλεισε και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο +0,44%.

Ήπια πτώση στις ευρωαγορές

Ήπιες πτωτικές τάσεις καταγράφονται σήμερα 24/1 στις ευρωπαϊκές αγορές, με τα εταιρικά αποτελέσματα να μονοπωλούν το ενδιαφέρον και παρά τη θετική έκπληξη από τις επιχειρήσεις της Ευρωζώνης, οι οποίες επέστρεψαν στην ανάπτυξη τον Ιανουάριο. 
Ειδικότερα, ο  σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της S&P Global που θεωρείται καλός δείκτης της συνολικής οικονομικής υγείας, αυξήθηκε στο 50,2 αυτόν τον μήνα από 49,3 τον Δεκέμβριο.
Ο Ιανουάριος ήταν η πρώτη φορά που ο δείκτης βρέθηκε πάνω από το όριο του 50, το οποίο διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, από τον Ιούνιο και η μέτρηση ήταν πάνω από τη μέση πρόβλεψη της δημοσκόπησης του Reuters για 49,8.
«Βουτιά» στο φυσικό αέριο, με το ολλανδικό TTF Φεβρουαρίου στο -10% στα  59,50 ευρώ.
Ήπιεα πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, με τo brent -0,73% στα 87,55 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό -0,76% στα 81,00 δολ. το βαρέλι.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -0,25, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,05%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -0,10%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,05 και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,30%.
Στη Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,25%, ο S&P 500 στο -0,30%, ο Nasdaq στο -0,30% και το ETF GREC στο -1,67% ( 29,12 δολ. )

Πιέσεις στις τράπεζες με ικανοποιητικές συναλλαγές

Πτωτικά έκλεισαν οι τράπεζες, με έντονη μεταβλητότητα και με ικανοποιητικές τις συναλλαγές.
Η Εθνική έκλεισε στα 4,2260 ευρώ, με πτώση -0,77%, με όγκο  2,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,87 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,1795 ευρώ, με πτώση -1,38% με όγκο 6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,77 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,7750 ευρώ, με πτώση -1,58%, με όγκο 5,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 2,22 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 1,17 ευρώ, με πτώση -2,42% με όγκο 7,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 4,34 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,9450 ευρώ, με άνοδο +2,64% και κεφαλαιοποίηση 868 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1320 ευρώ, με πτώση -22,44%, με όγκο 6,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 197 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,0660 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 16,75 ευρώ, με πτώση -2,62% και κεφαλαιοποίηση 333 εκατ. ευρώ.

Απώλειες στα μη τραπεζικά blue chips με ικανοποιητικές συναλλαγές

Πτωτικά έκλεισε η πλειονότητα στις  μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με τις συναλλαγές σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Ελλάκτωρ -6,55%, Quest -3,04%, Sarantis, -2,13%.. ...
Στον αντίποδα ανοδικά έκλεισαν Viohalco +3,01%, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΛΠ....
Η Coca Cola έκλεισε στα 22,02 ευρώ, με πτώση -0,36% και κεφαλαιοποίηση στα 8,19 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 14,66 ευρώ, με πτώση -0,27% και αποτίμηση 6,36 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 7,15 ευρώ, με πτώση -1,24% και αποτίμηση 2,73 δισ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,35 ευρώ με άνοδο +0,83% και αποτίμηση 4,85 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 13,52 ευρώ, με πτώση -1,02% και κεφαλαιοποίηση 1,06 δισ. ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στα 11,78 ευρώ με άνοδο +0,51% και κεφαλαιοποίηση 1,22 εκατ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε στα 20,86 ευρώ, με άνοδο +2,36% και κεφαλαιοποίηση 2,42 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,15 ευρώ, με πτώση -1,52% και κεφαλαιοποίηση 2,19 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 22,50 ευρώ, με πτώση -0,18% και κεφαλαιοποίηση 2,49 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 16,30 ευρώ, με πτώση -0,61% και κεφαλαιοποίηση 2,22 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 22,76 ευρώ, με άνοδο +0,44% και κεφαλαιοποίηση 3,25 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,76 ευρώ, με άνοδο +0,15% και κεφαλαιοποίηση 720 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,7560 ευρώ, με πτώση -0,34% και κεφαλαιοποίηση 659 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0447 ευρώ, με πτώση -2,83% και κεφαλαιοποίηση 42 εκατ. ευρώ.

Ήπια βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 4,16%  - Το spread με την Γερμανία στις 197 μ.β.

Ήπια βελτίωση καταγράφεται σήμερα 2341 στα ελληνικά ομόλογα και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 4,16% και το 10ετές ιταλικό 4,00% με το μεταξύ τους spread στις 16 μ.β.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 197 μονάδες βάσης από 198 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 93 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,93% ή 93 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 15 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 110 μονάδες βάσης…

Ήπιες αγορές  στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Ήπιες αγορές  καταγράφονται σήμερα 24/1 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 24 Ιανουαρίου του 2023 στο 4,00%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 24/1/2023 στο 2,19%..
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,59% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 3,06% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,18% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 4,00% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,32% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,89%..
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης