Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Πέντε μετοχές που λες ότι κάποιοι κάνουν τα πάντα για να μην ανέβουν – Πώς εξηγείται η στασιμότητα

Πέντε μετοχές που λες ότι κάποιοι κάνουν τα πάντα για να μην ανέβουν – Πώς εξηγείται η στασιμότητα
Όπως αναφέρουν στελέχη που κοιτάνε το ταμπλό, εντοπίζονται «ύποπτες» εντολές, όπου φαίνεται ότι η πτώση της μετοχής είναι το ζητούμενο για κάποιους
Σχετικά Άρθρα
Υπάρχουν μετοχές που σε κάνουν να πιστεύεις ότι κάποιοι δε θέλουν να δουν υψηλότερα τις τιμές, υποστηρίζουν στελέχη της αγοράς και δίνουν μάλιστα και συγκεκριμένα ονόματα. Το τελευταίο διάστημα και μάλιστα πριν τις εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό κλάδο των ΗΠΑ, όταν δηλαδή ήταν καλό το κλίμα στις αγορές, κάποιες μετοχές του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, έδειχναν ότι αδιαφορούν και με κάθε ευκαιρία προσπαθούσαν να κλείσουν στο πλην.
Μόλις χάλασε λίγο το κλίμα, οι περισσότερες κινήθηκαν πρώτες χαμηλότερα.
Το ΒΝ προσπάθησε να μαζέψει κάποιες τις μετοχές αυτές που στελέχη της αγοράς πιστεύουν «ότι κάποιοι τις θέλουν κάτω» και βέβαια το γιατί κάνει κάποια στελέχη να το πιστεύουν αυτό.
Μάλιστα όπως αναφέρουν στελέχη που κοιτάνε καθημερινά το ταμπλό, εντοπίζουν «ύποπτες» εντολές, όπου φαίνεται ότι η πτώση της μετοχής είναι το ζητούμενο για κάποιους.
Η εξήγηση που δίνουν είναι ότι συνήθως τέτοιες πρακτικές εφαρμόζονται, όταν κάποιοι θέλουν ή να μαζέψουν μετοχές ή ακόμα και να κάνουν κάποιους να πουλήσουν.
Η Καρέλιας είναι από τις πλέον γνωστές περιπτώσεις. Στο εννεάμηνο είχε καθαρά κέρδη 80 εκατ. ευρώ περίπου (αυξημένα τα κέρδη από συναλλαγματικές διαφορές), αλλά είχε καθαρό ταμείο 661 εκατ. ευρώ.
Η αποτίμηση των 860 εκατ. ευρώ κάνει κάποιους να θεωρούν πως είναι χαμηλή και πως θα μπορούσε να ήταν και διπλάσια, αλλά η χαμηλή διασπορά, η αδιαφορία των βασικών μετόχων και η τιμή που υπερβαίνει τα 300 ευρώ κάνει κάποιους να «δικαιολογούν» τη στασιμότητα.
Ο ΑΔΜΗΕ από τους αναλυτές που καλύπτεται θεωρείται αρκετά φθηνός και μάλιστα κάποιοι σημειώνουν πως μετάβαση στην πράσινη ενέργεια χωρίς δίκτυα δε γίνεται.
Όμως η μετοχή όποτε προσπαθεί να κινηθεί υψηλότερα «βρέχει» χαρτιά λένε αναλυτές.
Το Φεβρουάριο προσπάθησε να ξεπεράσει τα 2 ευρώ και ο όγκος εκτινάχθηκε πάνω από τα 1 εκατ. τεμάχια.
Άμεσα γύρισε χαμηλότερα και στα 1,80 ευρώ.
Η διοίκηση της Πλαστικά Θράκης έχει δώσει εκτίμηση για τα κέρδη από τη βασική δραστηριότητα και έχει σημειώσει πως από τις μάσκες τα κέρδη φθίνουν, αλλά δεν είναι μία δραστηριότητα που θα δώσει ζημία.
Στο εννεάμηνο είχε καθαρά κέρδη 26,3 εκατ. ευρώ και παράλληλα υλοποιεί σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα.
Για κάποιους λόγους όμως οι αγορές ιδίων μετοχών έχουν σταματήσει από την 1η Νοεμβρίου και η μετοχή με δυσκολία και παρά το πάρτι στο χρηματιστήριο πήγε στα 4,50 ευρώ για να γυρίσει με ευκολία στα 4,10 ευρώ και στην αποτίμηση των 180 εκατ. ευρώ που είναι εξαιρετικά χαμηλή.
Μία ακόμα εισηγμένη που δε λέει να «ξεκολλήσει» είναι η Τεχνική Ολυμπιακή.
Αν και νωρίς τοποθετήθηκε στην ποντοπόρο και αγόρασε φθηνά καράβια, δεν ευνοήθηκε η μετοχή από το πάρτι στα ναύλα.
Μόλις όμως αυτά υποχώρησαν, άρχισαν οι ανησυχίες.
Μόλις η μετοχή ξεπέρασε τα 2 ευρώ, «φρέναραν» οι αγορές ιδίων.
Ο βασικός μέτοχος είχε κάνει καλές αγορές, αλλά το τελευταίο διάστημα δεν υπάρχουν ανακοινώσεις ούτε για αγορές ιδίων, ούτε για αγορές από insiders.
Στα 2,40 ευρώ έγραψε στις 9 Φεβρουαρίου υψηλό και τώρα παλεύει να κρατηθεί πάνω από τα 2 ευρώ.
Η Centric είναι η πέμπτη ενδεικτική περίπτωση.
Αρχές Φεβρουαρίου ήταν πάνω από τα 0,33 ευρώ και σήμερα είναι κάτω από τα 0,28 ευρώ.
Στο παρελθόν αν και είχε απόφαση για αγορές ιδίων και η μετοχή διαπραγματευόταν κάτω από το καθαρό ταμείο δεν είχε κάνει, αν και είχε αρκετά χρόνια πριν αγοράσει σε πολλαπλάσιες τιμές. Η υψηλή ρευστότητα που διαθέτει εδώ και χρόνια, τοποθετείται με φειδώ και χωρίς να έχει δώσει κάτι στους μετόχους.
Από την αποτίμηση των 28 εκατ. ευρώ τα 18 εκατ. ευρώ υπάρχουν σε επενδύσεις άμεσα ρευστοποιήσιμες, ενώ η λογιστική αξία είναι σχεδόν διπλάσια.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης