Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Συσσώρευση στα υψηλά 9 ετών, το ΧΑ +0,08% στις 1.339 μον. με όμιλο Viohalco +5% - Διατηρείται ο στόχος των 1.380 μον.

Συσσώρευση στα υψηλά 9 ετών, το ΧΑ +0,08% στις 1.339 μον. με όμιλο Viohalco +5% - Διατηρείται ο στόχος των 1.380 μον.
Το κύμα παραμένει ανοδικό, το οποίο ελέω της επενδυτικής βαθμίδας και των placement των τραπεζών θα ενταθεί…
Σχετικά Άρθρα
(upd14) Συσσώρευση καταγράφηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο, στις 1.339 μονάδες, στα υψηλά 9 ετών, με στηρίξεις από τις δεικτοβαρείς ΔΕΗ +3,06% και Coca Cola +2%, ενώ το αρνητικό πρόσημο κυριάρχησε στις τράπεζες με τις συναλλαγές να απογοητεύουν.
Eπίσης, ξεχώρισε ο όμιλος Viohalco, με την μητρική +3,64% ενώ ισχυρά κέρδη κατέγραψε και η ΕΛΧΑ +5,02% σε υψηλά 27 μηνών και Cenergy +3,03% σε νέο ιστορικό υψηλό.
Στον αντίποδα στα χαμηλά της ημέρας έκλεισαν Ελλάκτωρ -4,53% αλλά και ο δεικτοβαρής ΟΤΕ -1,36% και ο Μυτιληναίος -1,32% από την πενταήμερη άνοδο με σωρευτικά κέρδη άνω του 13%. 

Εν τω μεταξύ, χωρίς μεταβολές πραγματοποιήθηκε το κλείσιμο των παραγώγων, σειράς Ιουλίου, χωρίς μεταβολή στους βασικούς δείκτες και τον τζίρο να αυξάνεται μόλις κατά 2 εκατ. ευρώ.
Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε νέα υψηλά 111 μηνών, ενώ με τη διάσπαση των 380 μονάδων ( 19/3/2014 υψηλό έτους ) ανοίγει ο δρόμος για τις 1.500 μονάδες..
Η άποψη του bankingnews είναι ότι θα δούμε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 1.500 μονάδες… μετά θα διορθώσει 250 μονάδες για να πάρουν κάποιοι τα κέρδη τους και κάποιοι να τοποθετηθούν… και ακολούθως έως το τέλος του 2024… δεν αποκλείεται ο στόχος των 2.000 μονάδων να επιβεβαιωθεί.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, στα χαμηλά της ημέρας στις δημοπρασίες έκλεισαν Εθνική -1,58% και Eurobank -0,95% και ακολούθησε η Πειραιώς -0,29% ενώ το θετικό πρόσημο διατήρησε η Alpha Bank +0,09%.
Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο +1,02%,
ο FTSE 25 με  κέρδη +1,10% ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά +0,30%.
Γενικότερα, το κύμα παραμένει ανοδικό… το οποίο ελέω της επενδυτικής βαθμίδας και των placement των τραπεζών θα ενταθεί… σε αντίθεση με το παρελθόν, οι επενδυτές πρέπει να κατέχουν τραπεζικές μετοχές, θα αποτελέσουν σηματωρό και σημείο αναφοράς για την χρηματιστηριακή αγορά.
Οι τραπεζικές μετοχές δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με τις παραδοχές της τελευταίας 10ετίας αλλά με την ανατολή μιας νέας περιόδου όπου η εξυγίανση έχει συντελεστεί και η ανάπτυξη – έστω και σερνόμενη θα κυριαρχεί…
Βέβαια ότι ξεφουσκώσουν όλα, οι τράπεζες θα ξεφουσκώσουν πολύ αλλά ακόμη δεν είμαστε στην φάση αυτή… είμαστε στην φάση του φουσκώματος…
Πιστεύουμε ότι σε μια περίοδο τεχνητής ευφορίας και φούσκας των πάντων θα δούμε σε 12 μήνες από τώρα τις εξής τιμές  για τις ελληνικές τράπεζες Eurobank 2,5 ευρώ, Εθνική 9 με 10 ευρώ , Alpha bank 2,40 ευρώ  και Πειραιώς 4,8 ευρώ.
Ομοίως οι τιμές εταιρειών με μεγάλη κερδοφορία, ταμειακά διαθέσιμα …..θα αυξηθούν όπως Μυτιληναίος 45 ευρώ, ΔΕΗ 15 ευρώ, ΟΠΑΠ 21 ευρώ, Intrakat 5 ευρώ…..
Στο διεθνές περιβάλλον, το κλίμα είναι υποστηρικτικό όσο πλησιάζει στο τέλος η νομισματική σύσφιξη με την ανάληψη ρίσκου να αυξάνεται… με τους επενδυτές να στοχεύουν σε υψηλότερες αποδόσεις.
Η υποχώρηση του πληθωρισμού και τα μακροοικονομικά στοιχεία αυξάνουν τις πιθανότητες ότι η νέα αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης από την Fed στις 26 Ιουλίου πιθανόν να είναι η τελευταία ενώ οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει μετά την νέα αύξηση του Ιουλίου (27/7) και τον Σεπτέμβριο (19/9)

Το αμερικανικό CVC συγκέντρωσε κεφάλαια - ρεκόρ 26 δισ. δολ. - Ετοιμάζει νέα κίνηση έως 2 δισ. στην Ελλάδα

Ποσό - ρεκόρ 26 δισ. δολ. σε κεφάλαια συγκέντρωσε το αμερικανικό fund CVC Capital Partners, το οποίο έχει ισχυρή επενδυτική παρουσία στην Ελλάδα (Εθνική Ασφαλιστική, Υγεία, Vivartia).
Σύμφωνα με πληροφορίες του bankingnews, το αμερικανικό fund ετοιμάζει νέα μεγάλη επενδυτική κίνηση στην Ελλάδα, ύψους 2 δισ. ευρώ.
Μεταξύ των επενδυτικών στόχων του CVC υπήρξε και η ΔΕΗ, αλλά όχι μόνο, με το CVC να διερευνά το ενδεχόμενο επένδυσης σε μεγάλες εισηγμένες.
Το ρεκόρ ξεπέρασε τον αρχικό στόχο της CVC για 25 δισ. ευρώ και το προηγούμενο fund της των 21 δισ. ευρώ, όπως δήλωσε στους Financial Times, οτο στέλεχος του fund, Rob Lucas.
 «Όταν ανακοινώσαμε στην αρχή του έτους ότι προσπαθούσαμε να συγκεντρώσουμε το μεγαλύτερο απόθεμα κεφαλαίων υπό αυτές τις συνθήκες αγοράς και σε χρόνο-ρεκόρ, ο κόσμος θεώρησε ότι ήμασταν λίγο φιλόδοξοι», τόνισε ο Lucas.
«Όταν αποφασίζουμε για το μέγεθος του fund, πρόκειται πολύ περισσότερο για το επίπεδο κεφαλαίου που μπορεί να αναπτύξει το δίκτυο με σύνεση και όχι το ποσό του κεφαλαίου που θα μπορούσαμε ενδεχομένως να συγκεντρώσουμε», πρόσθεσε.

Η  πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση

Με οριακή άνοδο ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,09% και τον Τραπεζικό Δείκτη +0,03%.
Λίγο πριν τις 13:30 με αγοραστικές παρεμβάσεις σε Coca Cola, ΔΕΗ   +2% αλλά και τον όμιλο Viohalco πλησίον του +5%  αλλά στις τράπεζες να κυριαρχεί στις τράπεζες ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,46%.
Στι δημοπρασίες με την Εθνική και Eurobank στα χαμηλά της ημέρας ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στο χαμηλό της ημέρας -0,73%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με οριακή άνοδο +0,09% στις 1.339 μονάδες έχοντας υψηλό στις 1.344,21 μονάδες και χαμηλό τις 1.335,92 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 82,5 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 8,4 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος στα 20,9 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 9,2 εκατ. να διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 9,42 εκατ. ευρώ και όγκου 2,6 εκατ. τεμαχίων πραγματοποίηθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Jumbo διακίνησε 35 χιλ. τεμάχια αξίας 984 χιλ. ευρώ, η Motor Oil 15 χιλ. τεμάχια αξίας 348 χιλ. ευρώ και ο Sarantis 35 χιλ. τεμάχια αξίας 272 χιλ. ευρώ..  .
Η Intrakat διακίνησε δύο πακέτα στην τιμή 3,09 ευρώ συνολικής αξίας 7,82 εκατ. ευρώ και όγκου 2,53 εκατ. τεμαχίων που αφορούν το 1,57% του συνόλου των μετοχών..

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.339 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 1.350 μονάδες και ακολουθούν οι 1.380, οι 1.400 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 1.300 μονάδες και ακολουθούν οι 1.280 και οι 1.250 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 1.093 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 1.000 μονάδες και ακολουθούν οι 950 μονάδες και ακολουθούν οι 930 και οι 900 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 1.120 μονάδες και ακολουθούν οι 1.150 μονάδες και οι 1.180 μονάδες.

Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,75% - Το spread με την Ιταλία στις -31 μ.β.

Βελτίωση καταγράφεται ήμερα 21/7 στην  αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης.
Η επενδυτική ψυχολογία παραμένει θετική από τις προσδοκίες για το τέλος των επιθετικών αυξήσεων επιτοκίων από τη Fed, στην επόμενη συνεδρίαση της 25-26 Ιουλίου μετά την  υποχώρηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ του Ιουνίου, στο 3% από 4% τον Μάιο, παρακολουθώντας τα μακροοικονομικά στοιχεία
Εν τω μεταξύ, ο ετήσιος πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ τον Ιούνιο του 2023, επιβεβαιώθηκε στο 5,5% από 6,1% τον Μάιο, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα, ο ρυθμός ήταν 8,6%.
Οι επενδυτές θεωρούν  σίγουρη μια  ακόμη αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση της ΕΚΤ 27/7 και εξετάζουν μια ακόμη κίνηση για τον Σεπτέμβριο.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,75% και το 10ετές ιταλικό 4,06% με το μεταξύ τους spread στις -31 μονάδες βάσης.
Ήπια βελτίωση καταγράφεται και στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 3,82% και το 2ετές στο 4,84%, με την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης να παραμένει.
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Οι επενδυτές αναμένουν την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας της ελληνικής οικονομίας μετά από 13 χρόνια, αν και τα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονται αυτή τη στιγμή ως τίτλοι με επενδυτική βαθμίδα και αυτό που υπολείπεται είναι η επίσημη σφραγίδα από έναν ξένο οίκο.
Η Πορτογαλία, η Κύπρος που την έχασε και η Ιταλία διαθέτουν επενδυτική βαθμίδα… αλλά δεν άλλαξε ουσιωδώς η οικονομική κατάσταση των χωρών αυτών;
Η επενδυτική βαθμίδα είναι περισσότερο πολιτικό επικοινωνιακό show καθώς η ΕΚΤ έχει ήδη αγοράσει 40 δισεκ. ελληνικών ομολόγων σχεδόν το 45% των ομολόγων που κυκλοφορούν στην αγορά οπότε η χρησιμότητα της επενδυτικής βαθμίδας ή investment grade έχει ήδη υπερκαλυφθεί στην Ελλάδα από το πρόγραμμα Πανδημίας της ΕΚΤ…
Επίσης για τα επόμενα χρόνια δεν αναμένεται ποσοτική χαλάρωση… αλλά και πάλι η Ελλάδα έχει εξαντλήσει το όριο της κλείδας… που έχει οριοθετήσει η ΕΚΤ αλλά ατύπως παραβίασε… για να υποστηρίξει τις καταχρεωμένες χώρες όπως η Ελλάδα.
Το ελληνικό δημόσιο χρέος στις εκθέσεις βιωσιμότητας σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα παραμένει μη βιώσιμο.
Ωστόσο, θα υπάρξουν ανακατανομές σε νέους επενδυτές, θα τοποθετηθούν νέοι επενδυτές που λόγω της απουσίας investment grade δεν μπορούσαν να επενδύσουν στα ελληνικά ομόλογα και τίποτε άλλο.

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Με μεικτά πρόσημα  έκλεισαν σήμερα 21/7 οι ασιατικές αγορές με επίκεντρο τον πληθωρισμό της Ιαπωνίας .
Ο πληθωρισμός  στην Ιαπωνία αυξήθηκε ελαφρώς λιγότερο από το αναμενόμενο τον Ιούνιο, εν μέσω χαλάρωσης του ενεργειακού κόστους, αν και ο βασικός πληθωρισμός και ένας βασικός δείκτης της Τράπεζας της Ιαπωνίας παρέμειναν σταθεροί.
Ειδικότερα, ο πληθωρισμός του εθνικού δείκτη τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 3,3% τον Ιούνιο, λιγότερο από τις προσδοκίες για ανάπτυξη 3,5%, αλλά ελαφρώς υψηλότερο από το 3,2% του προηγούμενου μήνα και πάνω από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Τράπεζα της Ιαπωνίας.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,46%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα στο -0,06%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,70%, ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο +0,37% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο -0,15%.

Επιφυλακτικές κινήσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Επιφυλακτικές κινήσεις καταγράφονται σήμερα 21/7 στις ευρωπαϊκές αγορές, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να εστιάζεται στα μακροοικονομικά στοιχεία που θα κρίνουν τις αποφάσεις της FED (26/7 ) και ΕΚΤ (27/7) για τη νομισματική πολιτική.
Άλμα καταγράφεται  στο φυσικό αέριο, με το ολλανδικό TTF Αυγούστου στο +7,2% στα 30,055 ευρώ.
Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, με τo brent +0,80% στα 80,25 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό +0,90% στα 76,40 δολ. το βαρέλι.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -0,20% , ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,25%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,30% και ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,30% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,20%.
Στη Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,15%, ο S&P 500 στο +0,20%, ο Nasdaq στο +0,05% και το ETF GREC στο  -0,49% ( 39,58 δολ. ).

Ήπιες μεταβολές στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές

Ήπιες μεταβολές καταγράφονται στις τράπεζες, με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε στα 6,21 ευρώ, με πτώση -1,58% με όγκο 526 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 5,68 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,6355 ευρώ, με άνοδο +0,09%, με όγκο 3,99 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,84 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είνα ι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,48 ευρώ, με πτώση -0,29%, με όγκο 2,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 4,35 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 1,62 ευρώ, με πτώση -0,95% και όγκο 2,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 6,01 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 2,83 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 1,26 δισεκ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 12,92 ευρώ, με άνοδο +1,10% με όγκο 335 τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 582 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,0660 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 17,25 ευρώ, με άνοδο +0,58% και κεφαλαιοποίηση 343 εκατ. ευρώ.

Μεικτές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές - Στο επίκεντρο ο όμιλος Viohalco 

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με χαμηλές συναλλαγές.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν  ΕΛΧΑ, Viohalco, ΔΕΗ, Cenergy..
Στον αντίποδα υποχώρησαν  Ελλάκτωρ -4,53%, ΓΕΚ Τέρνα, OTE..
Η Coca Cola έκλεισε στα 27,48 ευρώ, με άνοδο +2% και κεφαλαιοποίηση στα 10,24 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 14,46 ευρώ, με πτώση -1,36% και αποτίμηση  6,16 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 11,12 ευρώ, με άνοδο +3,06% και αποτίμηση 4,25 δισ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 16,34 ευρώ, με πτώση -0,97% και αποτίμηση  6,05 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 18,36 ευρώ, με άνοδο +0,55% και κεφαλαιοποίηση 1,44 δισ. ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στα 14,34 ευρώ, με πτώση -1,38% και κεφαλαιοποίηση 1,48 εκατ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε στα 18,23 ευρώ, με πτώση -0,38% και κεφαλαιοποίηση 2,15 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,92 ευρώ, με άνοδο +1,28% και κεφαλαιοποίηση 2,42 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 23,32 ευρώ, με άνοδο +0,78% και κεφαλαιοποίηση 2,58 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 28,08 ευρώ, με πτώση -0,43% και κεφαλαιοποίηση 3,82 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 35,82 ευρώ, με πτώση -1,32% και κεφαλαιοποίηση 5,12 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,77 ευρώ, με πτώση -0,15% και κεφαλαιοποίηση 721 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 2,1950 ευρώ, με άνοδο +5,02% και κεφαλαιοποίηση 824 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 4,19 ευρώ, με άνοδο +0,48% και κεφαλαιοποίηση 131 εκατ. ευρώ.

Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,75% - Το spread με την Γερμανία στις 133 μ.β.

Βελτίωση καταγράφεται  σήμερα 21/7 στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,75% και το 10ετές ιταλικό 4,06% με το μεταξύ τους spread στις -31 μονάδες βάσης.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 133 μονάδες βάσης από 135 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 93 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,93% ή 93 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -31 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 61 μονάδες βάσης.

Βελτίωση στα ομόλογα της Ευρωζώνης

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα  21/7 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 21 Ιουλίου του 2023 στο 4,06%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 21/7/2023 στο 2,42%..
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,84% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 3,14% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,45% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 4,06% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,32% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,64%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης