Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με στηρίξεις από ΔΕΗ και τράπεζες συντηρήθηκε το ΧΑ -0,05% στις 1.264 μον. - Αδιάφορο το road show της Morgan Stanley

Με στηρίξεις από ΔΕΗ και τράπεζες συντηρήθηκε το ΧΑ -0,05% στις 1.264 μον. - Αδιάφορο το road show της Morgan Stanley
Παρά το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν κρύβουν κινδύνους και δεν εμπνέουν ανησυχία, ωστόσο κακά τα ψέματα το να διαπραγματεύεσαι με premium έναντι της Ευρώπης πάει πολύ… και δεν δικαιολογείται…
Σχετικά Άρθρα
(upd14) Συντήρηση δυνάμεων καταγράφηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 1.264 μονάδες, με στηρίξεις από τις τράπεζες και τη ΔΕΗ +2,38% ενώ σε ικανοποιητικά επίπεδα ολοκληρώθηκαν οι συναλλαγές συμπεριλαμβανομένων και των πακέτων.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, στο υψηλό της ημέρας έκλεισε η Alpha Bank +1,94% και ακολούθησαν Εθνική +1,51%, Πειραιώς  +0,89% και Eurobank +0,54% παίρνοντας βοήθεια από την έγκριση της Κομισιόν, για την επαναφορά του ελληνικού καθεστώτος «Ηρακλής» για τη στήριξη της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών καθώς δεν περιλαμβάνει στοιχεία κρατικής ενίσχυσης.
Εν τω μεταξύ, τεράστιο ενδιαφέρον από ποιοτικά funds προσέλκυσε η έκδοση του 6ετούς ομολόγου κατηγορίας senior preferred, ύψους 500 εκατ. ευρώ της Τράπεζας Πειραιώς ενώ οι  προσφορές έφτασαν τα 1,7 δισ. στο πρώτο δίωρο του book building, με αποτέλεσμα να ολοκληρωθεί η διαδικασία νωρίτερα από το προβλεπόμενο.
Η απόδοση μειώθηκε στο 6,875%, από το αρχικό guidance του 7,125%, ενώ πέρυσι η Πειραιώς είχε εκδώσει ομόλογο της ίδιας κατηγορίας με τελικό ετήσιο επιτόκιο 7,25%.

Στα μη τραπεζικά blue chips, εκτός από την ΔΕΗ ξεχώρισε η Motor Oil +1,94% ......ενώ οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν σε Sarantis -4,47%, Ελλάκτωρ -3,26%, Cenergy -2,73%, Lamda -2,66% ..
Η πλησιέστερη αντίσταση της αγοράς οι 1.280 μονάδες και ακολουθούν οι 1.300 μονάδες ενώ στην  ισχυρή στήριξη βρίσκονται οι ΚΜΟ των 200 ημερών των 1.197 και 1.176 μονάδων ( απλός και εκθετικός αντίστοιχα).
Το ελληνικό χρηματιστήριο θα ανεβαίνει και εκεί που όλοι είναι χαλαροί και ήσυχοι ότι όλα βαίνουν καλώς θα ξυπνήσουν μια ωραία πορεία με short θέσεις σε τουλάχιστον δύο τράπεζες και μια μεγάλη εταιρία του FTSE 25…
Το bankingnews είναι το πρώτο και μοναδικό μέσο ενημέρωσης στην Ελλάδα που έγραψε από τα μέσα Οκτωβρίου ότι οι short θα ανοίξουν… short θέσεις στις τράπεζες μετά τα placement…
Και μετά από λίγες εβδομάδες εμφανίστηκε το Qube Research, όπου άνοιξε και μείωσε εν συνεχεία την short θέση της στην Εθνική, ωστόσο με  βάση καλά πληροφορημένη πηγή… το προσεχές διάστημα (νοείται το διάστημα λίγων εβδομάδων) σχήμα short επενδυτών θα ανοίξουν short θέσεις στις ελληνικές τράπεζες αλλά και σε δεικτοβαρείς τίτλους του χρηματιστηρίου…
Παρά το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν κρύβουν κινδύνους και δεν εμπνέουν ανησυχία, ωστόσο κακά τα ψέματα το να διαπραγματεύεσαι με premium έναντι της Ευρώπης πάει πολύ… και δεν δικαιολογείται…
Το παιχνίδι των short θα είναι πολύ πιο έξυπνο και στρατηγικό όχι τόσο άκομψο όσο στο παρελθόν…
Στο επίκεντρο η δημοσίευση βασικών οικονομικών δεικτών που έχουν προγραμματιστεί για την τρέχουσα εβδομάδα και αναμένεται να επηρεάσουν τη δυναμική της αγοράς.
Ειδικότερα, αύριο Τετάρτη 29/11 θα ανακοινωθεί το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) των ΗΠΑ και την Πέμπτη 30/11 ο πληθωρισμός σε Ευρωζώνη και ΗΠΑ .
Στο εσωτερικό, την Πέμπτη 30/11 θα λάβουν χώρα οι αναδιαρθρώσεις των δεικτών του MSCI με την μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και την Παρασκευή 1/12 η αξιολόγηση της Ελληνικής Οικονομίας από τον Οίκο Fitch όπου αναμένεται να αναβαθμίσει την Ελλάδα .
Η αναβάθμιση είναι καθαρά τυπική άπαξ και η ΕΚΤ έβαλε την Ελλάδα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης – έμμεσα – μέσω του προγράμματος Πανδημίας… από το παράθυρο.
Όταν η ΕΚΤ έχει αγοράσει 40 δισεκ. ελληνικού χρέους παραβιάζοντας τους κανόνες που η ίδια θέσπισε… καταντάει κουραστικό να τονίζουμε ότι οι αναβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης είναι παρωχημένες…
Εν τω μεταξύ, η νέα συνάντηση του ΟPEC+ αναμένεται στις  30 Νοεμβρίου 2023, με τους επενδυτές να παραμένουν επιφυλακτικοί , καθώς  η ομάδα παραγωγών ενδέχεται να συζητήσει την εμβάθυνση των περικοπών της προσφοράς λόγω της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.

Αδιάφορο το road show στο Λονδίνο

Τα βλέμματα των επενδυτών παραμένουν στραμμένα στο Greek Investment Conference της Morgan Stanley και του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο Λονδίνο το οποίο ξεκίνησε χθες 27/11 και ολοκληρώνεται σήμερα 28/11
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Morgan Stanley που ήταν και ο οργανωτής του road show και η Goldman Sachs είναι από τους βασικούς ξένους επενδυτικούς οίκους - συνεργάτες σε μεγάλες δουλειές με το ελληνικό δημόσιο... οπότε το να ανταποδώσουν τις υψηλές προμήθειες που λαμβάνουν με μια ωραία παρουσίαση σε ξένους επενδυτές... είναι δημόσιες σχέσεις... και marketing...
Εν τω μεταξύ, ο  έλληνας πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης εν μέσω επενδυτών παράθεσε αφηρημένα ιδεολογήματα για να προσελκύσει το διεθνές κεφάλαιο αγνοώντας σκόπιμα την ζημιά που έχει προκληθεί στην χώρα από την ακατάσχετη παροχολογία, την εκτίναξη του χρέους στα 402,6 δισεκ. και την πώληση των ελληνικών τραπεζών με ζημιά που θα φθάσει τα 50 δισεκ. μαζί με την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού για τις καλές και κακές τράπεζες όταν έσπασαν και βεβαίως τις ανακεφαλαιοποιήσεις…
Παραμερίζοντας την πολιτική ρητορική ήταν μια παρουσίαση που απευθυνόταν περισσότερο σε ένα ελληνικό ακροατήριο παρά σε διεθνείς επενδυτές…
Το δε επικοινωνιακό αφήγημα χάλασε τελείως μετά και το διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ έλληνα και βρετανού πρωθυπουργού που κατέληξε σε ακύρωση της συνάντησης...
Η Ελλάδα του 2008 και η Ελλάδα του 2023 ως προς το οικονομικό μοντέλο δεν έχει αλλάξει παραμένει το ίδιο παθογενές και τοξικό… η Ελλάδα έχει πλήρως αποβιομηχανοποιηθεί και οι ελάχιστες εξαιρέσεις έρχονται να μας διδάξουν τι θα έκανε η Ελλάδα εάν είχε οργανωμένη βιομηχανία.

H ώρα της HelleniQ Energy – Θέμα ημερών η διάθεση ποσοστού 10% από δημόσιο και Λάτση έναντι 240-250 εκατ

Μετά την πώληση του 9% της Alpha Bank, του 22% της Εθνικής Τράπεζας αλλά και του μικρού ποσοστού της Eurobank, τη σκυτάλη αναμένεται να πάρει η HelleniQ Energy.
Το επόμενο placement αναμένεται να γίνει πολύ σύντομα σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές και οι μεγάλες χρηματιστηριακές έχουν λάβει εντολή να είναι σε ετοιμότητα για να ανοίξουν και να διαχειριστούν το βιβλίο προσφορών.
Δεν αποκλείεται η εντολή να δοθεί μετά το πέρας του road show της Morgan Stanley και της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο ή να μετατεθεί μερικές μέρες ακόμα και να γίνει μετά την αξιολόγηση της Fitch, δηλαδή από βδομάδα.
Να σημειωθεί πως η αγορά αναμένει αναβάθμιση από τη Fitch σε επενδυτική βαθμίδα και με αυτήν την κίνηση θα κλειδώσει η επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα.
Λάτσης και ΤΑΙΠΕΔ θα πουλήσουν από κοινού σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες ένα ποσοστό 10% ή και λίγο παραπάνω, βελτιώνοντας τη διασπορά στη μετοχή.
Σήμερα η Paneuropean Oil κατέχει το 45,47% και το ΤΑΙΠΕΔ το 35,477%, άρα το ποσοστό της ελεύθερης διασποράς είναι κάτω από 20%.
Να σημειωθεί πως πίεση στις εισηγμένες ασκεί και η διοίκηση της ΕΧΑΕ, προκειμένου να βελτιωθεί η διασπορά όλης της αγοράς, όρος βασικός προκειμένου να πάρει το εισιτήριο της μετάταξης στις αναπτυγμένες αγορές το Ελληνικό Χρηματιστήριο.


Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση

Με οριακά πρόσημα  ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη -0,11% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,05%.
Λίγο πριν τις 11:30 με πιέσεις σε Εθνική -1,38% και τo σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών blue chips σε αρνητικό πρόσημο, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,76% και ο Γενικός Δείκτης στο -0,49%.
Περί τις 15:30 με αγοραστικές παρεμβάσεις σε  επιλεγμένες μετοχές όπως Alpha Bank +1,94%, Εθνική +1,88%, ΔΕΗ +2,67%....ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,34% και ο Γενικός Δείκτης στο +0,10%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με οριακή πτώση -0,05% στις 1.264 μονάδες έχοντας υψηλό στις 1.266,66 μονάδες και χαμηλό τις 1.259,13 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών ενισχύθηκαν από τα πακέτα...
 Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 117,6 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 25,1 εκατ. ευρώ σε πακέτα, o όγκος στα 26,8 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 14,9 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 25,1 εκατ. ευρώ και όγκου 2,90 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Εθνική διακίνησε 1,19 εκατ. τεμάχια αξίας 7,25 εκατ. ευρώ, η Alpha Bank 300 χιλ. τεμάχια αξίας 472 χιλ. ευρώ και η Οptima 30 χιλ. τεμάχια αξίας 236 χιλ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ 50 χιλ. τεμάχια αξίας 652 χιλ. ευρώ, η ΔΕΗ 833 χιλ. τεμάχια αξίας 8,7 εκατ. ευρώ, η Motor Oil 55 χιλ. τεμάχια αξίας 1,31 εκατ. ευρώ και η Jumbo 158,9 χιλ. τεμάχια αξίας 3,79 εκατ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος 20 χιλ. τεμάχια αξίας 735 χιλ. ευρώ, η Aegean 60 χιλ. τεμάχια αξίας 684 χιλ. ευρώ και η Cenergy .50 χιλ. τεμάχια αξίας 345 χιλ. ευρώ.
Η Alpha Trust A.E.Δ.Α.Κ 130 χιλ. τεμάχια αξίας 832 χιλ. ευρώ, η ΕΝΤΕΡΣΟΦΤ 20 χιλ. τεμάχια αξίας 124 χιλ. ευρώ και η Intralot 344 τεμάχια αξίας 470 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.264 μονάδες, με πλησιέστερη στήριξη τις 1.200 μονάδες και ακολουθεί η ισχυρή στήριξη βρίσκονται οι ΚΜΟ των 200 ημερών των 1.197 μονάδων (απλός) και των 1,176 (εκθετικός ).
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 1.280 μονάδες και  ακολουθούν οι  1.300 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 1.070 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 1.080 μονάδες  και ακολουθούν οι 1.120 και οι 1.150 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 1. 000 μονάδες και ακολουθεί η ισχυρή στήριξη των 946 μονάδων ( απλός ΚΜΟ των 200 ημερών ) και των 925 μονάδων  ( ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών ).

Ήπια βελτίωση  στα ομόλογα, το 10ετές ελληνικό στο 3,74%  - Το spread με την Ιταλία στις -56 μ.β.

Ήπια βελτίωση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης, με την προσοχή των επενδυτών στις πληροφορίες αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις των Κεντρικών Τραπεζών για τα επιτόκια, αναμένοντας την τρέχουσα εβδομάδα τα στοιχεία για τον πληθωρισμό.
Οι Κεντρικές Τράπεζες έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο καθώς προσπαθούν από τη μια να αντιμετωπίζουν τον πληθωρισμό με την επιθετική νομισματική πολιτική και από την άλλη οι μαζικές αυξήσεις επιτοκίων έχουν ως αποτέλεσμα την εκτίναξη του παγκόσμιου κόστους δανεισμού με άμεσο τον κίνδυνο να πυροδοτήσουν ακραία ύφεση.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,74% και το 10ετές ιταλικό 4,30% με το μεταξύ τους spread στις -56 μονάδες βάσης.
Σταθεροποίηση καταγράφεται στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 4,40% και το 2ετές στο 4,86%, με την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης να παραμένει. Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Υπό τη σκιά της αναταραχής της Μέσης Ανατολή, η ελληνική οικονομία αναβαθμίστηκε από την Standard & Poor's, μετά την επενδυτική βαθμίδα της DBRS και μετά την διπλή αναβάθμιση από τη Moody's στέλνοντας την  σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.
Η Fitch έρχεται και αυτή την 1η Δεκεμβρίου 2023 να αναβαθμίσει την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα ΒΒΒ-
Η επενδυτική βαθμίδα παρουσιάστηκε ως εθνικός στόχος ήταν μια ντροπιαστική αναφορά… εθνικός στόχος είναι μια συλλογική οικονομική και κοινωνική προσπάθεια…οι πολιτικοί μας πραγματικά είναι τραγικά κατώτεροι των περιστάσεων… που κατασκευάζουν μύθους…
Η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα σε μια φυσιολογική οικονομία… είναι ένα σπουδαίο γεγονός.
Όμως μετά την καταστροφή που επέφεραν τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ στις οικονομίες, οι αξιολογήσεις έχασαν την σημασία τους…
Τι νόημα έχει η επενδυτική βαθμίδα όταν η Ελλάδα δανειζόταν πριν μήνες με επιτόκια 0,54% στο 10ετές ομόλογο, ενώ σήμερα βρίσκεται πλησίον του 3,80% ενώ τέλος Σεπτεμβρίου η απόδοση σκαρφάλωσε στο 4,50%.
Ήδη η Ελλάδα συμμετέχει ακόμη στο πρόγραμμα Πανδημίας ήταν ένα τοξικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που έβαλαν και την Ελλάδα από το παράθυρο… όπου «απολάμβανε» τα οφέλη της επενδυτικής βαθμίδας… χωρίς να διαθέτει επενδυτική βαθμίδα.
Έτσι η ΕΚΤ αγόρασε ελληνικό χρέος 40 δισεκ.
Να θυμίσουμε ότι σε σύνολο 402 δισεκ. ελληνικού χρέους και εξαιρώντας τα έντοκα γραμμάτια… μόνο 48 δισεκ. ελληνικού χρέους είναι ελεύθερα διαπραγματεύσιμο, π.χ. στους μηχανισμούς στήριξης της ΕΕ χρωστάμε δάνεια 233 δισεκ. ευρώ.
Παρ΄ ότι οι επενδυτές μας κρίνουν για 48 δισεκ. η Ελλάδα έχει την δεύτερη ακριβότερη τιμολόγηση ως προς τον ελληνικό κίνδυνο στην ευρωζώνη… δεν το λες επιτυχία.
Οπότε η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα αφορά 48 δισεκ. ελληνικού χρέους και είναι μια κίνηση εκ του ασφαλούς…
Οι οίκοι αξιολόγησης δεν θα γελοιοποιηθούν όπως το 2008 και 2009 που βαθμολογούσαν την Ελλάδα σε κλίμακες επενδυτικής βαθμίδας εκτός πραγματικότητας…
Οπότε οι οίκοι αξιολόγησης δεν μας κάνουν και κανένα δώρο αφού το ρίσκο αξιολόγησης που αναλαμβάνουν είναι ασήμαντο.
Μπορεί η Ελλάδα να στόχευε στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, προκειμένου τα ελληνικά ομόλογα να είναι επιλέξιμα στα προγράμματα αγοράς τίτλων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας  ωστόσο η  Christine Lagarde, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στη τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ στην Αθήνα, ανέφερε ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόγραμμα τώρα που να χρειάζεται να είναι επιλέξιμα τα ελληνικά ομόλογα.
Το μόνο πρόγραμμα που "τρέχει" η ΕΚΤ είναι αυτό του PEPP, δηλαδή το πρόγραμμα λόγω της πανδημίας, στο οποίο ήταν ούτως ή άλλως επιλέξιμα τα ελληνικά ομόλογα.

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν σήμερα 28/11 οι ασιατικές αγορές αναμένοντας με ενδιαφέρον την Πέμπτη 30/11 τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή και τις λιανικές πωλήσεις της Ιαπωνίας, τον PMI μεταποίησης της Κίνας και το ΑΕΠ των Ηνωμένων Πολιτειών.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,11%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα στο +0.23%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -0,83%, ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο +1,05% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο +0,39%.

Ήπιες μεταβολές στις ευρωπαϊκές αγορές

Ήπιες μεταβολές καταγράφονται σήμερα 28/11 με επίκεντρο στις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, σε μια εβδομάδα γεμάτη με διάφορες οικονομικές εκθέσεις και αναμένεται να επηρεάσουν τη δυναμική της αγοράς.
Ειδικότερα, αύριο Τετάρτη 29/11 θα ανακοινωθεί το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) των ΗΠΑ και την Πέμπτη 30/11 ο πληθωρισμός σε Ευρωζώνη και ΗΠΑ  αλλά και η  συνεδρίαση του OPEC.
Πτώση -2,40% καταγράφεται στο φυσικό αέριο, με το ολλανδικό TTF Δεκεμβρίου  στα 42,90 ευρώ.
Ανοδικά κινούνται οι τιμές πετρελαίου, με τη τιμή του brent να διαμορφώνεται στα 80,31 δολ. το βαρέλι στο +0,60% και του αμερικανικού αργού στα 75,30 δολ. το βαρέλι στο +0,60%.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -0,10%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,50%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -0,30%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,40% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,30%.
Στη Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,05%, ο S&P 500 στο -0,15%, ο Nasdaq στο -0,10% και το ETF GREC στο +0,88% ( 37,35 δολ. ).

Άνοδος στις τράπεζες  με ικανοποιητικές συναλλαγές

Ανοδικά έκλεισαν οι τράπεζες, με την Alpha Bank στο υψηλό της ημέρας και με ικανοποιητικές τις συναλλαγές.
Η Εθνική έκλεισε στα 6,1660  ευρώ, με άνοδο +1,51% με όγκο 4,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 5,64 δισ.ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,58 ευρώ, με άνοδο +1,94%, με όγκο 4,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,72 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είνα ι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,1740 ευρώ, με άνοδο +0,89%, με όγκο 2,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 3,97 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 1,6690 ευρώ, με άνοδο +0,54%, με όγκο 3,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 6,2 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η Optima έκλεισε στα 7,80 ευρώ, με πτώση -0,76%, με όγκο 209 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 575 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου στα 3,09 ευρώ, με πτώση -0,32% και κεφαλαιοποίηση 1,37 δισεκ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 11,48 ευρώ, με πτώση -3,04% και κεφαλαιοποίηση 574 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,0660 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,75 ευρώ, με πτώση -1,67% και κεφαλαιοποίηση 293 δισ. ευρώ.

Πτώση στα μη τραπεζικά blue chips με ικανοποιητικές συναλλαγές

Πτωτικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με ικανοποιητικές τις συναλλαγές.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Sarantis -4,47%, Ελλάκτωρ -3,26%, Cenergy -2,73%... 
Στον αντίποδα ανοδικά έκλεισαν μόνο ΔΕΗ, Motor Oil και ΕΥΔΑΠ.
Η Coca Cola έκλεισε στα 25,30 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση στα 9,43 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,03 ευρώ, με πτώση -0,08% και αποτίμηση 5,55 δισ. ευρώ και βρίσκεται στη 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 14,69 ευρώ, με πτώση -0,81% και αποτίμηση 5,44 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 3η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 10,75 ευρώ, με άνοδο +2,38% και αποτίμηση 4,11 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε τα 19,34 ευρώ, με πτώση -0,82% και κεφαλαιοποίηση 1,51 δισ.ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στα 13,26 ευρώ, με πτώση -1,78% και κεφαλαιοποίηση 1,37 εκατ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε στα 14,95 ευρώ, με πτώση -1,06% και κεφαλαιοποίηση 1,77 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,65 ευρώ, με πτώση -0,13% και κεφαλαιοποίηση 2,34 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 24,76 ευρώ, με άνοδο +1,89% και κεφαλαιοποίηση 2,74 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 23,98 ευρώ, με πτώση -0,83% και κεφαλαιοποίηση 3,26 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 36,34 ευρώ, με πτώση -1,09% και κεφαλαιοποίηση 5,19 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,06 ευρώ, με άνοδο +0,66% και κεφαλαιοποίηση 645 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,8720 ευρώ, με πτώση -1,47% και κεφαλαιοποίηση 702 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε  στα 4,75 ευρώ, με άνοδο +0,53% και κεφαλαιοποίηση 149 εκατ. ευρώ.

Ήπια βελτίωση στα ομόλογα, το 10ετές στο 3,74% - Το spread με την Γερμανία στις 121 μ.β.

Ήπια βελτίωση  καταγράφεται  σήμερα 28/11 στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,74% και το 10ετές ιταλικό 4,30% με το μεταξύ τους spread στις -56 μονάδες βάσης.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 121 μονάδες βάσης από 118 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 73 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,73% ή 73 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -56  μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 54μονάδες βάσης.

Ήπια βελτίωση στα ομόλογα της Ευρωζώνης

Ήπια βελτίωση καταγράφονται σήμερα 28/11 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 28 Νοεμβρίου του 2023 στο 4,30%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 28/11/2023 στο 2,53%..
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,92% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 3,20% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,54 με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 4,30% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,32% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,66%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης