Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Σπάει ο φαύλος κύκλος των ζημιών στο χρηματιστήριο - Γιατί πρέπει να κερδίζουν περισσότερα οι επενδυτές

Σπάει ο φαύλος κύκλος των ζημιών στο χρηματιστήριο - Γιατί πρέπει να κερδίζουν περισσότερα οι επενδυτές
Τι αναμένουν για την αγορά το 2024
Όσο οι ξένοι επενδυτές συνεχίζουν κερδίζουν από τις συναλλαγές σε ελληνικά περιουσιακά στοιχεία (μετοχές, ομόλογα), τόσο περισσότερο θα προσελκύονται τα επενδυτικά κεφάλαια.
Αναμφίβολα η απόδοση του ελληνικού χρηματιστηρίου (τέταρτη καλύτερη παγκοσμίως, σε επίπεδο Γενικού Δείκτη +39,08%), δεν περνά απαρατήρητη ωστόσο, αυτό που αποτελεί διαρκές στοίχημα είναι να καταγράφουν κέρδη οι ξένοι επενδυτές από τις συναλλαγές -όπως πρόσφατα σε Εθνική, Alpha, ΕΛ.ΠΕ, τραπεζικά ομόλογα.
Με άλλα λόγια, “έσπασε” ο φαύλος κύκλος όπου μετά από συναλλαγές (αυξήσεις κεφαλαίου, διάθεση μετοχών, ομόλογα) ακολουθούσαν κατά τεκμήριο ζημιές για τους ξένους επενδυτές.
Από αυτές τις συναλλαγές ελληνικών μετοχικών assets τον περασμένο Νοέμβριο, εισήλθαν 1,1 δισ. ευρώ από ξένους επενδυτές οι οποίοι πραγματοποίησαν το 64,6% των συναλλαγών έναντι 35,39% αντίστοιχα των Ελλήνων επενδυτών.
Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη της επενδυτικής τραπεζικής, η συμμετοχή των Ελλήνων ιδιωτών σε συναλλαγές όπως της Εθνικής Τράπεζας (1 δισ. ευρώ) έχει ένα όριο και δεν μπορεί να υπερβεί τα 150 εκατ. ευρώ. Η άνετη υπερκάλυψη εκδόσεων όπως το ομόλογο της Ideal Συμμετοχών (100 εκατ. ευρώ) ή της μετοχικής έκδοσης της Orilina δίνουν ένα ανάλογο μέτρο.
Καμία μετοχική αγορά, όμως, σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν αναπτύχθηκε δίχως την συμμετοχή των εγχώριων επενδυτών.
Συνεπώς το επόμενο χρονικό διάστημα η αγορά χρειάζεται να δει την άνοδο της συμμετοχής των Ελλήνων επενδυτών στις συναλλαγές, εξαιτίας και της αυξημένης μερισματικής απόδοσης (χρηματικές διανομές άνω των 3 δισ. ευρώ για το 2023).
Η επικείμενη εισαγωγή του Ελευθέριος Βενιζέλος θα αποτελέσει το πρώτο τέστ, ιδιαίτερα όταν έχει επικοινωνηθεί από την ΕΧΑΕ ως ο τρόπος για να συμμετάσχουν οι Έλληνες επενδυτές στα κέρδη από τον Τουρισμό. Τι αναμένουν, όμως, για τη νέα χρονιά οι ξένοι επενδυτές;

Για το 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία του Βloomberg, η αναμενόμενη μερισματική απόδοση της ελληνικής αγοράς θα ανέλθει σε 4,6% ενώ άλλα στοιχεία την ανεβάζουν 6%, δηλαδή κοντά στο ρεκόρ του 6,6% (2009) όταν οι χρηματικές διανομές ήταν υψηλότερες (4,5 δισ. ευρώ), οι εισηγμένες εταιρείες ήταν περισσότερες απ ότι σήμερα.
Βάσει των στοιχείων του Βloomberg, για το 2024 ο δείκτης τιμή πρός κέρδη P/E αναμένεται σε 7,7 – ενώ σε αρκετές περιπτώσεις ο δείκτης θα γίνει φθηνότερος σε εισηγμένες εταιρείες λόγω της ανόδου των κερδών.
H δε αποτίμηση σε όρους EV/EBIDTA εκτιμάται ότι, θα διαμορφωθεί σε 7, αλλά και εδώ υπάρχουν περιπτώσεις χαμηλότερων αποτιμήσεων. Τα κέρδη ανα μετοχή (ΕPS) εκτιμώνται έως και 13%.
Όπως συμπεραίνει ένας από τους παλιότερους αμερικανικούς επενδυτικούς οίκους, η Εaton Vance (474 δισ. δολάρια υπο διαχείριση) δυο τρόποι υπάρχουν για να χαθούν λεφτά από τις μετοχές, είτε τα κέρδη να εξαφανιστούν, είτε οι πολλαπλασιαστές.
Όπως προσθέτουν, για να μην καταστρέφεται μόνιμα το κεφάλαιο, επικεντρώνονται σε ποιοτικές εταιρείες με σταθερή κερδοφορία αποφεύγοντας τον εγκλωβισμό σε δυνητικά επιζήμιες κερδοσκοπικές φούσκες.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης