Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Οριακά στα 100 δισ. η κεφαλαιοποίηση του ελληνικού Χρηματιστηρίου και το καθεστώς παρακολούθησης για ανεπτυγμένες αγορές

Οριακά στα 100 δισ. η κεφαλαιοποίηση του ελληνικού Χρηματιστηρίου και το καθεστώς παρακολούθησης για ανεπτυγμένες αγορές
Πιο κοντά η είσοδος σε λίστα παρακολούθησης για τις ανεπτυγμένες αγορές – Η μάχη στις κεφαλαιοποιήσεις
Σχετικά Άρθρα
Πιο κοντά για την είσοδο σε καθεστώς ανεπτυγμένων αγορών πλησιάζει το Ελληνικό Χρηματιστήριο.
Από σήμερα, με την εισαγωγή των μετοχών του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών (ΔΑΑ) θα διαθέτει τουλάχιστον έντεκα εταιρείες με κεφαλαιοποίηση άνω του 2 δισ. ευρώ εφόσον βεβαίως η αποτίμηση των μετοχών του Διεθνούς αεροδρομίου Αθηνών δεν πέσει χαμηλότερα από την τιμή της Δημόσιας προσφοράς (8,20 ευρώ).
Η εισαγωγή των μετοχών του ΔΑΑ Ελευθέριος Βενιζέλος συνδυάστηκε με ιστορικά ρεκόρ στην υπερκάλυψη των προσφερόμενων μετοχών (συνολικά 12 φορές) τόσο από τους ξένους επενδυτές όσο και τους εγχώριους επενδυτές (23,2 φορές ή 951,8 εκατ. ευρώ). Την ίδια στιγμή, η ανατιμολόγηση στις τραπεζικές μετοχές (Eurobank), αλλά και σε εταιρείες blue chips έφερε την συνολική κεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου στα πρόθυρα των 100 δισ. ευρω (χθες 94,3 δισ. ευρώ) ή 44,8% του ΑΕΠ (εκτίμηση 2023).
Εν όψει του επικείμενου placement του 27% των μετοχών της Πειραιώς και της “δίψας” για ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, είναι πιθανό ότι η αγορά θα υπερβεί κατά τι τα 100 δισ. κεφαλαιοποίηση.

Η μάχη των κεφαλαιοποιήσεων – Η ένταξη σε καθεστώς παρακολούθησης για ανεπτυγμένες αγορές

Εξαιρουμένης της Coca – Cola, οι μετοχές της οποίας διαπραγματεύονται πρωτογενώς στο Λονδίνο (10 δισ. κεφαλαιοποίηση), στην κορυφή των κεφαλαιοποιήσεων βρίσκεται η Eurobank με 7,21 δισ. ευρώ πραγματοποιώντας σημαντικό όγκο συναλλαγών.
Την δεύτερη θέση κατέχει η Εθνική Τράπεζα με 6,62 δισ. ευρώ – η οποία το περασμένο διάστημα διαγκωνίζεται με την Eurobank για την πρώτη θέση.
Ο ΟΠΑΠ με κεφαλαιοποίηση 6,10 δισ. ευρώ καταλαμβάνει την τρίτη θέση, ενώ η Μυτιληναίος ακολουθεί με 5,52 δισ. ευρω. Στην πέμπτη θέση η μετοχή του ΟΤΕ με αποτίμηση 5,49 δισ. ευρώ, μια κεφαλαιοποίηση χαμηλή σε σχέση με τα μεγέθη της. Στην έκτη θέση ακολουθεί η Τράπεζα Πειραιώς με 4,83 δισ. ευρώ, ένα επίπεδο κεφαλαιοποίησης το οποίο θα ξεπεραστεί εν όψει της διάθεσης μετοχών. Μετά την ανακοίνωση του Business plan, η ΔΕΗ βρίσκεται στα 4,78 δισ. ευρώ, ενώ στην όγδοη θέση κινείται η Alpha Βank με 4,13 δισ. ευρώ. H Jumbo με 3,6 δισ. ευρώ καταλαμβάνει την ένατη θέση και η Motor Oil την δέκατη με 2,89 δισ. ευρώ. Το Αεροδρόμιο Αθηνών με βάση την τιμή εισαγωγής 8,20 ευρώ θα έχει κεφαλαιοποίηση 2,46 δισ. ευρώ, ωστόσο εφόσον η ζήτηση για την μετοχή συνεχιστεί και δεν σημειωθούν μεγάλες ρευστοποιήσεις. Τότε μπορεί να βρεθεί στα 2,7 δισ. ευρώ ή 9 ευρώ ανά μετοχή – καθώς η μετοχή εισήλθε με μια φθηνή αποτίμηση σε σύγκριση με τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια όπως αναγνωρίζουν και επενδυτικοί τραπεζίτες. Κοντά στα 2 δισ. ευρώ βρίσκονται ακόμα τέσσερις εταιρείες: Τιτάνας 1,96 δισ. ευρώ, Τέρνα 1,83 δισ. ευρώ Βιοχάλκο 1,96 δις. ευρώ και Γεκ- Τέρνα 1,5 δισ. ευρώ. Τον επόμενο Ιούνιο θα πραγματοποιηθεί η αναβάθμιση / υποβάθμιση των αγορών και εκτός από την προσφορά υπηρεσιών στους επενδυτές (δανεισμός, σορτάρισμα μετοχών, διαθέτει τρία συγκεκριμένα κριτήρια: μικτό κατά κεφαλή εισόδημα 25% υψηλότερο από το όριο της παγκόσμιας τράπεζας για τρείς συνεχόμενες χρονιές, 5 εταιρείες με κεφαλαιοποίηση 4,1 δισ. δολάρια, ελεύθερη διασπορά 2 δισ. δολάρια και 20% ΑΤVR (δείκτης ρευστότητας). Εφόσον το ελληνικό χρηματιστήριο εκπληρώσει τα κριτήρια τότε θα εισέλθει σε λίστα παρακολούθησης προκειμένου να ανακτήσει το καθεστώς της ανεπτυγμένης αγοράς που έχασε το 2013. Την ίδια περίοδο, όμως, το ελληνικό χρηματιστήριο πρέπει να εφαρμόσει και τα κριτήρια της ελεύθερης διασποράς τα οποία ήδη προανήγγειλε η διοίκηση του από τον περασμένο Οκτώβριο.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης