
H εικόνα της αγοράς δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική αξία των μετοχών, πρόκειται για μια επανάληψη μιας καλοστημένης "φούσκας"
Σύμφωνα, με την τριμηνιαία αναδιάρθρωση, στον βασικό δείκτη MSCI Greece Standard Index, δεν υπήρξαν μεταβολές, με τις 9 μετοχές να παραμένουν, Εurobank, Εθνική, Πειραιώς , Alpha Bank, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Metlen, Jumbo και ΔΕΗ, ωστόσο στον MSCI Greece Small Index εισήλθε ο ΟΛΠ.
O τζίρος υπερτριπλασιάστηκε στις δημοπρασίες από τις αλλαγές στις σταθμίσεις μετοχών, στα 619 εκατ. ευρώ από 187 εκατ. ευρώ πριν τις δημοπρασίες .
Υψηλοί όγκοι σημειώθηκαν στις τράπεζες, οι οποίες κάλυψαν το 60,5% του συνολικού όγκου της αγοράς, στα 91,9 εκατ. τεμάχια από 23,4 εκατ. πριν τις δημοπρασίες, εκ των οποίων τα 44 εκατ. τεμάχια στην Alpha Bank.
Επίσης, ξεχώρισαν οι συναλλαγές σε Metlen με τζίρο 65,8 εκατ. ευρώ από 10,8 εκατ. ευρώ πριν τις δημοπρασίες, του ΟΠΑΠ με τζίρο 51,3 εκατ. ευρώ από 15,εκατ. ευρώ, του OTE με 28,4 εκατ. ευρώ από 3,03 εκατ., της ΔΕΗ με τζίρο 12,7 εκατ. ευρώ από 5 εκατ. πριν τις δημοπρασίες, ενώ ο ΟΛΠ ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με τζίρο 6,1 εκατ. ευρώ από 2,1 εκατ. ευρώ πριν τις δημοπρασίες.
H επόμενη ανακοίνωση της τριμηνιαίας αναθεώρησης έχει οριστεί για τις 7 Αυγούστου 2025.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, με τη μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η Alpha Bank -4,07% και ακολούθησαν Πειραιώς -3,265, Εθνική -1,87% και Eurobank -1,35%
Στα μη τραπεζικά blue chips, υποχώρησαν ΟΠΑΠ -4%, ΟΤΕ -2,3%, Jumbo -2,05%.....ενώ ανοδικά έκλεισαν Lamda +1,39%, ΕΛΠΕ +0,80%, Aktor +0,75%....
Ο Μάιος ολοκληρώθηκε με έντονα ανοδικές επιδόσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απόδοση +7,83%, ο FTSE 25 κέρδη +9,02%, ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης με εντυπωσιακή άνοδο +17,51%.
Από την αρχή του έτους, οι αποδόσεις είναι ακόμη πιο εντυπωσιακές: +24,60% για τον Γενικό Δείκτη, +28,21 για τον FTSE 25 και +42,90% για τον Τραπεζικό.
Κατά την άποψη μας, αυτή η εικόνα δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική αξία των μετοχών, πρόκειται για μια επανάληψη μιας καλοστημένης "φούσκας" . Πίσω από αυτή την άνοδο φέρεται να βρίσκεται η μεγάλη ρευστότητα που διαθέτουν τράπεζες και διεθνή επενδυτικά funds, η οποία διοχετεύεται μαζικά στις αγορές.
Αυτή η υπερβάλλουσα ρευστότητα δεν επιτρέπει στις μετοχές να υποχωρήσουν, ενώ ταυτόχρονα προσελκύει και νέους επενδυτές που «παρασύρονται» από την άνοδο. Το αποτέλεσμα είναι ένα σκηνικό έντονης κερδοσκοπίας, που θυμίζει προηγούμενες περιόδους πριν από οικονομικά «ξεφουσκώματα». Αν αυτή η ανάλυση αποδειχθεί σωστή, τότε είναι πιθανό η τρέχουσα φούσκα να σκάσει — είναι, δηλαδή, απλώς θέμα χρόνου να ακολουθήσει πτώση.
Η προσοχή στρέφεται σήμερα 30/5 αργά το βράδυ, καθώς ο Γερμανικός οίκος αξιολόγησης Scope Ratings (τρέχουσα διαβάθμιση “BBB” και σταθερή προοπτική) θα ανακοινώσει την αξιολόγηση για τη χώρα μας.
Η Scope ο Γερμανικός οίκος αξιολόγησης που αναγνωρίστηκε από την ΕΚΤ θα αναβαθμίσει τις προοπτικές της Ελλάδος σε θετικές διατηρώντας την κλίμακα αξιολόγησης ΒΒΒ αμετάβλητη.
Έως σήμερα 3 οίκοι αξιολόγησης έχουν αναβαθμίσει την Ελλάδα κυρίως προοπτικές και κάτι ανάλογο θα κάνει στις 30 Μαίου ο οίκος αξιολόγησης Scope rating.
Αναλυτικά, η DBRS αναβάθμισε την Ελλάδα σε ΒΒΒ με ουδέτερες προοπτικές στις 7 /3/2025 και η Moody's αναβάθμισε την Ελλάδα σε Βaa3 στις 14/3.
Ακολούθησε η Standard and Poor’s με αναβάθμιση BBB- με θετικές προοπτικές ( Τελικά δεν αναβάθμισε σε ΒΒΒ) στις 18/4 2025, η Fitch αναβάθμισε τις προοπτικές σε θετικές, η αξιολόγηση ΒΒΒ- στις 16/5/2025.
Η επόμενη αξιολόγηση είναι προγραμματισμένη από την DBRS στις 5 Σεπτεμβρίου, ακολουθούν η Moody’s 19/9, Standard & Poor’s 17/10, Scope Ratings 7/11 και Fitch Ratings 14/11.
Επανήλθε η αβεβαιότητα για τους εμπορικούς δασμούς
Επανήλθε η αβεβαιότητα για τους εμπορικούς δασμούς του Αμερικανού προέδρου Donald Trump, καθώς σε λιγότερο από 24 ώρες μετά την αναίρεσή τους από ομοσπονδιακό δικαστήριο αρμόδιο για ζητήματα διεθνούς εμπορίου, οι τελωνειακοί δασμοί, διατηρήθηκαν σε ισχύ προσωρινά έως ότου εξετάσει την υπόθεση πιο διεξοδικά.
Ο Trump καταφέρθηκε εναντίον της αρχικής δικαστικής απόφασης που μπλόκαρε τους δασμούς του και δήλωσε ότι είναι βέβαιος ότι το Ανώτατο Δικαστήριο θα επιτρέψει να προχωρήσουν οι δασμοί του.
Επισήμανε επίσης το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει άλλους μηχανισμούς για την επιβολή των δασμών του - το μεγαλύτερο μέρος των οποίων πρόκειται να τεθεί σε ισχύ από τις αρχές Ιουλίου.
Εν τω μεταξύ, με σκληρή γλώσσα και χωρίς περιστροφές, ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, εξαπέλυσε φραστική επίθεση κατά του Πεκίνου, κατηγορώντας την Κίνα ότι παραβίασε κατάφωρα τη «γρήγορη» εμπορική συμφωνία που είχαν συνάψει μόλις πριν από δύο εβδομάδες.
Με ανάρτηση του στα social media, o Trump κατηγόρησε την κινεζική ηγεσία ότι «τους σώσαμε από οικονομική κατάρρευση» και ότι «επέστρεψαν στην παλιά τους συμπεριφορά μόλις σταθεροποιήθηκαν».
Επιπλέον ανησυχία επικρατεί στους κύκλους της Wall Street για μία σχεδόν απαρατήρητη – αλλά εν δυνάμει καταστροφική – διάταξη του νέου φορολογικού νομοσχεδίου του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, η οποία επιτρέπει την επιβολή πρόσθετων φόρων σε ξένες επενδύσεις στις ΗΠΑ και απειλεί να προκαλέσει σοβαρούς κλυδωνισμούς στις χρηματοοικονομικές αγορές και στην πραγματική οικονομία.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση
Πτωτικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη -0,11% και τον Τραπεζικό Δείκτη -0,41%.
Περί τις 12:30, με ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις σε Εθνική , Πειραιώς +1% αλλά και σε Τιτάν, Metlen ..ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,25% και ο Γενικός Δείκτης στο +0,10%.
Στις δημοπρασίες εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες, με Alpha Bank -4,07%, αλλά και στην πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips, με ΟΠΑΠ -4% ..και ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στο χαμηλό της ημέρας -2,42% και ο Γενικός Δείκτης στο -1,5%.
O Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -1,5% στις 1.831 μονάδες, έχοντας υψηλό στις 1.861 μονάδες και χαμηλό τις 1.831,17 μονάδες.
Οι συναλλαγές εκτοξεύτηκαν στις δημοπρασίες από το rebalancing του MSCI.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 619,04 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 29,1 εκατ, ευρώ σε πακέτα, ο όγκος στα 111,9 εκατ. τεμάχια, εκ των οποίων τα 91 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 29,14 εκατ. ευρώ και όγκου 6,12 εκατ. τεμαχίων πραγματοποήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Eurobank 2,2 εκατ. τεμάχια αξίας 6,03 εκατ. ευρώ, η Alpha Bank 1,43 εκατ. τεμάχια αξίας 4,08 εκατ. ευρώ, η Εθνική 152 χιλ. τεμάχια αξίας 1,63 εκατ. ευρώ και η Πειραιώς 1,86 εκατ. τεμάχια αξίας 11,05 εκατ. ευρώ.
H Jumbo 50 χιλ. τεμάχια αξίας 1,44 εκατ. ευρώ, ο ΟΠΑΠ 63,5 χιλ. τεμάχια αξίας 1,21 εκατ. ευρώ, η ΓΕΚ Τέρνα 130 χιλ. τεμάχια αξίας 2,53 εκατ. ευρώ και ο ΔΑΑ 68,1χιλ. τεμάχια αξάις 681 χιλ. ευρώ..
Η ΑΔΜΗΕ 150 χιλ. τεμάχια αξίας 468 χιλ. ευρώ και η ACAG 3,2 χιλ. τεμάχια αξάις 17,5 χιλ. ευρώ..
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.831 μονάδες, διασπώντας την πρώτη στήριξη των 1.850 μονάδων και ακολουθούν οι 1.800, οι 1.780, οι 1.750, οι 1.700, οι 1.680, οι 1.670, οι 1.650, οι 1.600, οι 1.580, οι 1.550, οι 1.572 ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών και οι 1.534 μονάδες ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 1.900 μονάδες και ακολουθούν οι 1.950 και οι 2.000 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 1.837 μονάδες, διασπώντας την πρώτη στήριξη των 1.850 μονάδων και ακολουθούν οι 1.800, οι 1.750, οι 1.700, οι 1.660, οι 1.600, οι 1.550, οι 1.500, οι 1.480, οι 1.450, οι 1.400, οι 1.437 μονάδες ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών και οι 1.383 μονάδες ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 1.900 μονάδες και ακολουθούν οι 1.950 μονάδες. .
Ήπιες πωλήσεις στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης - To spread με την Ιταλία στις -24 μονάδες βάσης
Ήπιες πωλήσεις καταγράφεται σήμερα 30/5 στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης, με τη μεταβλητότητα να συνεχίζεται, εν μέσω γεωπολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας, με τις ανησυχίες για τη δασμοπολιτική πολιτική του D. Trump να επανέρχονται...
Οι επενδυτές αναμένουν τις αποφάσεις για τα επιτόκια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις 5 Iουνίου και ακολουθεί η διήμερη συνεδρίαση της Fed στις 17 – 18 Ιουνίου
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,28% και το 10ετές ιταλικό 3,52% με το μεταξύ τους spread στις -24 μονάδες βάσης.
Ήπιες πωλήσεις και στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές αμερικανικό στο 4,42% και το 2ετές στο 3,95%, με την απόδοση του 10ετούς να παραμένει υψηλότερα από το 2ετές ομόλογο.
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται σήμερα 30/5 στην αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την γερμανική Scope Ratings
Η Scope ο Γερμανικός οίκος αξιολόγησης που αναγνωρίστηκε από την ΕΚΤ θα αναβαθμίσει τις προοπτικές της Ελλάδος σε θετικές διατηρώντας την κλίμακα αξιολόγησης ΒΒΒ αμετάβλητη.
Η οικονομία δεν είναι σε τέτοια κατάσταση που δικαιολογεί αναβαθμίσεις αλλά η ανάκαμψη των τραπεζών τροφοδοτεί τις αναβαθμίσεις
Tο 2023 χαρακτηρίστηκε από την περιβόητη επιστροφή της Ελλάδος στην επενδυτική βαθμίδα μια παρωχημένη διαδικασία καθώς όπως έχουμε αναλύσει διεξοδικά… η ΕΚΤ έκανε την δουλειά πριν 3 χρόνια… όταν αποφάσισε να αγοράσει και τα ελληνικά ομόλογα τότε junk bond από το παράθυρο.
Η Ελλάδα βρέθηκε άτυπα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το περιβόητο πρόγραμμα Πανδημίας χωρίς να πληροί τα κριτήρια…
Το 2024 γίναμε μάρτυρες μιας κακοστημένης διαδικασίας χειραγώγησης από τους οίκους αξιολόγησης όπου προέβησαν σε μπαράζ αναβαθμίσεων ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα.
Το investment grade ή επενδυτική βαθμίδα σε ένα κόσμο λογικό θα είχε σημασία αλλά από τότε που εμφανίστηκε η ακραία στρεβλωμένη ποσοτική χαλάρωση ουσιαστικά μετρίασαν την αξία των οίκων αξιολόγησης.
Το 2024 το βασικό κίνητρο για να αναβαθμιστεί η Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα ήταν κυρίως πολιτικό.
Το 2025 οι οίκοι αξιολόγησης θα μετριάσουν τον ενθουσιασμό τους με την Ελλάδα.
Αν και η αναβάθμιση θεωρείται τυπική γιατί ήδη η Ελλάδα βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα και η αξιοπιστία των οίκων αξιολόγησης αμφισβητείται, πληρώνονται κάθε φορά που συντάσσουν μια έκθεση και συνήθως για να παίρνουν δουλειές… πουλάνε θετικά σενάρια… εντούτοις για μεγάλο μέρος των επενδυτών είναι υπολογίσιμοι οι οίκοι αξιολόγησης.
Από την άλλη, όλα αυτά δεν έχουν και πολύ μεγάλη σημασία, αφού οι κεντρικές τράπεζες έχουν ακυρώσει την επίδραση των οίκων αξιολόγησης.
Το χρέος στα 403,86 δισεκ. καμία βελτίωση σε απόλυτα μεγέθη, αντιθέτως επιδείνωση 30 δισεκ. σε 2,5 χρόνια…
Από τα 403,86 δισεκ, 105,2 δισεκ. αφορούν κρατικά ομόλογα, 218,8 δισεκ. δάνεια μηχανισμών στήριξης, 8,4 δισεκ. έντοκα γραμμάτια, 57 δισεκ. repos.
Το ελληνικό δημόσιο προσπαθεί μέσω ενδοκυβερνητικού δανεισμού να συντηρηθεί και έτσι εξηγείται γιατί τα repos δεν μειώνονται…
Από το ελληνικό χρέος αυτό που βρίσκεται σε κυκλοφορία είναι τα 105 δισεκ. ομολόγων… π.χ. τα 218 δισεκ. του ελληνικού χρέους είναι δάνεια μηχανισμών στήριξης.
Ωστόσο από αυτά τα 105 δισεκ. τα 40 δισεκ. τα κατέχει ήδη η ΕΚΤ…
Όταν λέμε αναβαθμίστηκε η Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα σημαίνει ότι τα ομόλογα 105 δισεκ. θα έχουν χαρακτηριστικά επενδυτικής βαθμίδας δεν θα θεωρούνται junk bond…
Δηλαδή ο επικοινωνιακός χαμός είναι για περίπου 105 δισεκ. εκ των οποίων μέρος αυτών κατέχει ήδη και η ΕΚΤ. Οι οίκοι αξιολόγησης δεν θα γελοιοποιηθούν όπως το 2008 και 2009 που βαθμολογούσαν την Ελλάδα σε κλίμακες επενδυτικής βαθμίδας εκτός πραγματικότητας.
Οπότε οι οίκοι αξιολόγησης δεν μας κάνουν και κανένα δώρο αφού το ρίσκο αξιολόγησης που αναλαμβάνουν είναι ασήμαντο.
Πιέσεις στις ασιατικές αγορές
Πτωτικά έκλεισαν σήμερα 30/5 οι ασιατικές αγορές με επίκεντρο την απόφαση εφετείου των ΗΠΑ να επαναφέρουν τους "αμοιβαίους" δασμούς του προέδρου Donald Trump που είχαν ανασταλεί νωρίτερα.
Οι οικονομικοί δείκτες από την Ιαπωνία που καλύπτουν τον πληθωρισμό στο Τόκιο, τη βιομηχανική παραγωγή και την ανεργία, καθώς και οι λιανικές πωλήσεις της Αυστραλίας επέστησαν επίσης την προσοχή.
Αναλυτικά, η Στατιστική Υπηρεσία της Ιαπωνίας δημοσίευσε μια έκθεση, η οποία έδειξε ότι ο ετήσιος πληθωρισμός στο Τόκιο διαμορθώθηκε στο 3,4% τον Μάιο, ενώ το ποσοστό ανεργίας της χώρας ανήλθε στο 2,5% τον Απρίλιο.
Το Υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ιαπωνίας (METI) δημοσίευσε μια έκθεση η οποία έδειξε ότι η βιομηχανική παραγωγή της χώρας ήρθε στο 0,9% τον Απρίλιο, ενώ οι λιανικές πωλήσεις της αυξήθηκαν κατά 0,5%.
Επιπλέον, η Αυστραλιανή Στατιστική Υπηρεσία (ABS) δημοσίευσε μια έκθεση που έδειξε ότι οι λιανικές πωλήσεις της χώρας μειώθηκαν κατά 0,1% τον Απρίλιο.
Aναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,98%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα στο -0,39%, o δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -1,57%, ο δείκτης Kospi στην Ν. Κορέα στο -0,91%, ενώ ήπι ανοδικά έκλεισε ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο +0,30%.
Ήπιες ανοδικές τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές
Ήπιες ανοδικές τάσεις καταγράφονται σήμερα 30/5 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω αυξημένων ανησυχιών για τους εμπορικούς δασμούς του Αμερικανού προέδρου Donald Trump, μετά την επαναφορά τους από εφετείο, επισκιάζοντας προηγούμενη απόφαση που μπλόκαρε τις εισφορές.
Οι επενδυτές αξιολογούν τα νεώτερα οικονομικά στοιχεία.
Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού στην Ισπανία ανήλθε στο 1,9% τον Μάιο, μειωμένος από το 2,2% που καταγράφηκε τον Απρίλιο ενώ σε μηνιαία βάση ο αριθμός παρέμεινε αμετάβλητος, σύμφωνα με προκαταρκτική έκθεση.
O πληθωρισμός της Ιταλίας διαμορθώθηκε στο 1,7% τον Μαιο από 1,9% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με προκαταρκτική έκθεση της Istat την Παρασκευή, ενώ σε μηνιαία βάση παρέμεινε αμετάβλητος.
Η ιταλική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,7% το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με τη δεύτερη εκτίμηση της Istat που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) αυξήθηκε κατά 0,3% από το προηγούμενο τρίμηνο, αμετάβλητο από την πρώτη εκτίμηση.
Ο ημερολογιακούς και εποχικά προσαρμοσμένος τζίρος στο λιανικό εμπόριο στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 2,3% σε πραγματικούς όρους τον Απρίλιο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, αποκάλυψε η στατιστική υπηρεσία της χώρας Destatis στην έκθεσή της την Παρασκευή. Σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών στο λιανικό εμπόριο μειώθηκε κατά 1,1%.
Κατά 0,2% αυξήθηκαν οι προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες (PCE) στις Ηνωμένες Πολιτείες ή 47,8 δισεκατομμύρια δολάρια τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον Μάρτιο, σύμφωνα με έκθεση της Υπηρεσίας Οικονομικής Ανάλυσης.
Το προσωπικό εισόδημα αυξήθηκε κατά 0,8% ή 210,1 δισεκατομμύρια δολάρια σε μηνιαία βάση.
Ο Δείκτης Τιμών PCE, που αποτελεί το προτιμώμενο μέτρο πληθωρισμού της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed), αυξήθηκε κατά 0,1% σε μηνιαία βάση ή 2,1% σε ετήσια βάση, έναντι 2,3% τον Μάρτιο.
Άνοδος +2,2% καταγράφονται στις τιμές του φυσικού αερίου, με το ολλανδικό TTF Ιουλίου στα 34,60 ευρώ.
Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, με το brent να διαμορφώνεται στα 63 δολ. το βαρέλι στο -0,55% και του αμερικανικού αργού στα 60,80 δολ. το βαρέλι στο -0,25%.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,60%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,10%, ο δείκτης FTSE MIB +0,45% και ο ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,15% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο +0,60%.
Στη Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,20%, ο S&P 500 στο -0,30%, ο Nasdaq στο -0,30% και το ETF GREC -1,27% (55,00 δολ.).
Πιέσεις στις τράπεζες με εκτόξευση τζίρου λόγω του rebalancing του MSCI - H Αlpha Bank -4%
Πτωτικά έκλεισαν οι τράπεζες, με την Alpha Bank να δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις και εκτόξευση του τζίρου λόγω του rebalancing του MSCI
Η Εθνική έκλεισε στα 10,50 ευρώ, με πτώση -1,87% , με όγκο 5,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 9,6 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκελισε στα 2,83 ευρώ, με πτώση -4,07%, με όγκο 44 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 6,66 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είνα ι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 5,8720 ευρώ, με πτώση -3,26% με όγκο 24,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 7,34 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 2,7130 ευρώ, με πτώση -1,35% με όγκο 18,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 9,97 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η Optima έκλεισε στα 19,74 ευρώ, με άνοδο +0,30% με όγκο 144 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,46 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου έκλεισε στα 6,08 ευρώ, με πτώση -4,10%, με όγκο 874 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,68 δισεκ. ευρώ.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,80 ευρώ, με πτώση -1,84%, με όγκο 671 χιλ. τεμάχια και αποτίμηση στα 1,29 δισεκ. ευρώ..
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,00 ευρώ, με πτώση -0,71% και κεφαλαιοποίηση 278 εκατ. ευρώ....
Απώλειες στα μη τραπεζικά blue chips με εκτόξευση τζίρου λόγω του rebalancing του MSCI - Πιέσεις -4% σε ΟΠΑΠ
Πτωτικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με τον ΟΠΑΠ με τις μεγαλύτερες πιέσεις -4% και με εκτόξευση του τζίρου λόγω του rebalancing του MSCI.
Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψν ΟΠΑΠ, Sarantis, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ..
Στον αντίποδα, ανοδικά έκλεισαν Lamda, ΕΛΠΕ, Aktor.....
Η Coca Cola έκλεισε στα 45,92 ευρώ, με πτώση -0,04% και κεφαλαιοποίηση στα 17,13 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 18,94 ευρώ, με πτώση -4% και αποτίμηση 7 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων τις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 16,99 ευρώ, με πτώση -2,3% και αποτίμηση 7,01 δισ. ευρώ και βρίσκεται στη 3η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Ο Μetlen έκλεισε στα 44,70 ευρώ, με πτώση -0,89%και κεφαλαιοποίηση 6,39 δισεκ. ευρώ στην 4η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στα μη τραπεζικά blue chips.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 13,43 ευρώ, με πτώση -0,81% και αποτίμηση 4,96 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 28,62 ευρώ, με πτώση -2,05% και κεφαλαιοποίηση 3,89 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 40,00 ευρώ, με πτώση -1,36% και κεφαλαιοποίηση 3,13 δισ.ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,56 ευρώ, με άνοδο +0,80% και κεφαλαιοποίηση 2,31 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 23,50 ευρώ, με άνοδο +0,09% και κεφαλαιοποίηση 2,60 δισ. ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στα 19,17 ευρώ, με πτώση -1,64% και κεφαλαιοποίηση 1,98 δισ. ευρώ.
Η Viohalco έκλεισε στα 5,74 ευρώ με πτώση -1,2% και κεφαλαιοποίηση στα 1,49 δισ. ευρώ.
Ο Aktor έκλεισε στα 5,36 ευρώ, με άνοδο +0,75% και κεφαλαιοποίηση 1,09 δισ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 5,88 ευρώ, με άνοδο +0,34% και κεφαλαιοποίηση 626 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 3,51 ευρώ, με πτώση -1,96% και κεφαλαιοποίηση 110 εκατ. ευρώ.
Ήπιες πωλήσεις στα ομόλογα της Ευρωζώνης - To spread με την Γερμανία στις 76 μονάδες βάσης
Ήπιες πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 30/5 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,28% και το 10ετές ιταλικό 3,52%, με το μεταξύ τους spread στις -24 μονάδες βάσης.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 76 μονάδες βάσης από 75 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 56 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,56% ή 560 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -24 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 26 μονάδες βάσης.
Ήπιες πωλήσεις στα ομόλογα της Ευρωζώνης
Ήπιες πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 30/5 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 30 Μαίου του 2025 στο 3,52%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 30/5/2025 στο 2,52%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,82% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 3,02% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,12% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 3,52% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,25% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 2,92%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.
www.bankingnews.gr
ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
2106.24
1.74% (36.11)
Σύμβολο
ΓΔ
Συν.Όγκος
30,867,304
Τζίρος
197,378,352
Υψηλό ημέρας
2106.25
Χαμηλό ημέρας
2073.0701
Άνοιγμα ημέρας
2073.0701
Προηγούμενο κλείσιμο
2070.1299
Τελευταία Ενημέρωση 11/08/2025 17:19:38
FTSE ΧΑ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
2318.8
1.14% (26.15)
Σύμβολο
ΔΤΡ
Συν.Όγκος
20,260,464
Τζίρος
101,983,741
Υψηλό ημέρας
2322.04
Χαμηλό ημέρας
2282.6201
Άνοιγμα ημέρας
2293.03
Προηγούμενο κλείσιμο
2292.6499
Τελευταία Ενημέρωση 11/08/2025 17:19:08
EUROBANK ERGASIAS ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
3.405
0.92% (0.031)
Σύμβολο
ΕΥΡΩΒ
Συν.Όγκος
6,967,543
Τζίρος
23,684,513
Υψηλό ημέρας
3.421
Χαμηλό ημέρας
3.353
Άνοιγμα ημέρας
3.357
Προηγούμενο κλείσιμο
3.374
Τελευταία Ενημέρωση 11/08/2025 17:19:43
ΠΕΙΡΑΙΩΣ FINANCIAL HOLDINGS Α.Ε.
7.344
2% (0.144)
Σύμβολο
ΠΕΙΡ
Συν.Όγκος
3,356,005
Τζίρος
24,378,990
Υψηλό ημέρας
7.344
Χαμηλό ημέρας
7.11
Άνοιγμα ημέρας
7.2
Προηγούμενο κλείσιμο
7.2
Τελευταία Ενημέρωση 11/08/2025 17:18:04
ALPHA ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε.
3.58
2.11% (0.074)
Σύμβολο
ΑΛΦΑ
Συν.Όγκος
7,429,530
Τζίρος
26,596,405
Υψηλό ημέρας
3.604
Χαμηλό ημέρας
3.51
Άνοιγμα ημέρας
3.518
Προηγούμενο κλείσιμο
3.506
Τελευταία Ενημέρωση 11/08/2025 17:19:38
Σχόλια αναγνωστών