Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Αν δεν παρέμβει η Societe Generale η αύξηση κεφαλαίου της Geniki bank κινδυνεύει….

tags :
Αν δεν παρέμβει η Societe Generale η αύξηση κεφαλαίου της Geniki bank κινδυνεύει….
Η εικόνα της  Geniki bank στο χρηματιστήριο είναι απογοητευτική. Δεν είναι μόνο ότι η τράπεζα εμφανίζει ζημίες αλλά το κυριότερο η Societe Generale αντιμετωπίζει μονοδιάστατα την τράπεζα. "Αν χρειασθεί θα καλύψουμε εμείς την αύξηση". Η προσέγγιση αυτή είναι λάθος απαιτείται η συμμετοχή όλων των μετόχων. Αλλά για να συμμετάσχουν οι μέτοχοι χρειάζονται κίνητρο και το μόνο κίνητρο είναι η χρηματιστηριακή τιμή.

Χθες η μετοχή διαπραγματευόταν χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση είχε αποκοπεί το δικαίωμα και υποχώρησε  19% στα 2,46 ευρώ περίπου και απέχει 23% από την ονομαστική αξία και την τιμή της αύξησης κεφαλαίου τα 3,19 ευρώ.
Αυξημένο το ενδεχόμενο να κινηθεί προς την ζώνη των 2 με 2,2 ευρώ η Geniki και με βάση το χειρότερο σενάριο στα 1,8 ευρώ.
Είναι προφανές ότι υπήρξαν πολλές αναπροσαρμογές στην Geniki όπως επίσης αν δεν παρέμβει ο βασικός μέτοχος της τράπεζας η Societe Generale με ποσοστό 53,97% η αύξηση κεφαλαίου δεν θα καλυφθεί.
Απαιτείται να δοθεί ένα κίνητρο στους μετόχους.
Δεν θα έχει κανένα πρακτικό νόημα να βρεθεί η Societe Generale με συντριπτικό ποσοστό στην Geniki.
H μετοχή θα πρέπει να ενισχυθεί σημαντικά ώστε να αποτελέσει κίνητρο για τον μέτοχο να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου.
H Geniki bank προχωράει σε αύξηση κεφαλαίου 339 εκατ ευρώ με την έκδοση 3 νέων μετοχών για κάθε 1 παλαιά στην τιμή των 3,19 ευρώ.
Θα εκδοθούν 106 εκατ μετοχές και συνολικά η τράπεζα θα διαθέτει 141,99 εκατ μετοχές.
Η αποκοπή του δικαιώματος ξεκινάει την 1η Νοεμβρίου η περίοδος άσκησης των δικαιωμάτων μεταξύ 5 και 15 Νοεμβρίου και στις 19 Νοεμβρίου ολοκληρώνεται η αύξηση.
Σταχυολογώντας το ενημερωτικό δελτίο προέκυψαν ορισμένα χρήσιμα στοιχεία τα οποία παρουσιάζονται.
Η Geniki bank αντιμετώπιζε μείζον κεφαλαιακό ζήτημα. Ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώνεται στο 3,67% έναντι κατώτερου ορίου 8%. Το tier 1 στο 2,42%.
Η τράπεζα έμεινε χωρίς κεφάλαια.
Η μετοχική σύνθεση της Geniki bank Societe Generale 53,97%, MIG 4,74%, Μετοχικό Ταμείο Στρατού  1,69% υπόλοιποι μέτοχοι 39,60%.
Η τράπεζα έχει να διανείμει μέρισμα από το 2001 δηλαδή μαζί με το 2011 συνολικά 10 χρόνια.
Κέρδη έχει να επιτύχει η τράπεζα από το 2003.
Η τράπεζα θα σκεφτόταν μείωση προσωπικού που ανέρχονται στους 1850 και καταστημάτων που ανέρχονται στα 125 αλλά λόγω νομικών εμποδίων δεν προχωράει.
Στην τράπεζα εκκρεμούν 29 αγωγές και άλλες εκκρεμότητες συνολικού ή δυνητικής επιβάρυνσης 15 εκατ
Στα 1,024 δις ευρώ τα προβληματικά δάνεια της τράπεζας.
Από αυτά τα 542 από την λιανική και τα 481 εκατ από τα επιχειρηματικά.
Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι σε σύνολο καταναλωτικών 471 εκατ τα 218 εκατ είναι προβληματικά και στις κάρτες σε σύνολο 294 εκατ τα 142 εκατ είναι προβληματικά.
Στα στεγαστικά στο 1 δις υπόλοιπο τα 218 εκατ είναι προβληματικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης