Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ξεκινά ελέγχους η ΕΚ για τις λογιστικές καταστάσεις 9μήνου – Ποιες είναι οι γκρίζες ζώνες

tags :
Ξεκινά ελέγχους η ΕΚ για τις λογιστικές καταστάσεις 9μήνου  – Ποιες είναι οι γκρίζες ζώνες
Έχουν ξεκινήσει τα στελέχη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να ξεσκονίζουν τις πρώτες 50 εισηγμένες από τις συνολικά 265 που έχουν δημοσιεύσει λογιστικές καταστάσεις εννεαμήνου.
Υπενθυμίζουμε ότι όποια εισηγμένη δεν δημοσιεύσει λογιστική κατάσταση μέχρι και την Τρίτη 30 Νοεμβρίου θα αναστέλλεται η διαπραγμάτευση της μετοχής.
Η εμπειρία των προηγούμενων εννεαμήνων από τα στελέχη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τους ελέγχους των ισολογισμών έχει διαπιστώσει λάθη ή παραλείψεις στις οικονομικές καταστάσεις των εταιρειών τα οποία φαίνεται ότι δεν έχουν διαπιστωθεί από τους ελεγκτές. Σημαντικός αριθμός εισηγμένων εταιρειών προβαίνει σε κάθε ημερομηνία αναφοράς -ύστερα από επισημάνσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς- είτε στην εκ νέου κατάρτιση των οικονομικών τους καταστάσεων όταν αλλάζουν τα οικονομικά τους μεγέθη, είτε σε διευκρινιστικές συμπληρωματικές των σημειώσεών τους ανακοινώσεις στο Ημερήσιο Δελτίο τιμών του Χ.Α. Ακόμη έχουν παρατηρηθεί ασάφειες στους ισολογισμούς ιδιαίτερα στις παρουσιάσεις των θεμάτων έμφασης όπως π.χ. σε βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις εμφανίζονται και ληξιπρόθεσμες οφειλές χωρίς να έχει σχηματιστεί πρόβλεψη, υπάρχουν ενδείξεις αναποτελεσματικής αξιολόγησης των εκθέσεων εκτίμησης ακίνητης περιουσίας. αλλά και αναποτελεσματικής αξιολόγησης υποχρεώσεων από δικαστικές διενέξεις. Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που πρέπει να διέπουν τις οικονομικές καταστάσεις είναι τα εξής: 1) Οι οικονομικές καταστάσεις θα πρέπει να γίνονται εύκολα κατανοητές απ?
όλους τους χρήστες, τους πιστωτές, το κράτος, τους επενδυτές, τους εργαζόμενους κ.ά., 2) Συνάφεια, 3) Αξιοπιστία, 4) Η πιστή παρουσίαση των συναλλαγών και των άλλων γεγονότων της επιχείρησης, 5) Ουδετερότητα, 6) Σύνεση, 7) Πληρότητα, 8) Συγκρισιμότητα, 10) Ακριβοδίκαιη παρουσίαση και συμμόρφωση προς τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, 11) Μη συμψηφισμός περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων εκτός εάν αυτό επιτρέπεται από άλλο πρότυπο. Σύμφωνα με τις εντολές που έχει δώσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στους ορκωτούς ελεγκτές  θα πρέπει να δίνεται  ιδιαίτερη προσοχή στους ισολογισμούς  σε ότι αφορά
: α)  στο ύψος της πρόβλεψης για απαξίωση αποθεμάτων, β)  στη  μη διακριτή γνωστοποίηση και παρακολούθηση αποθεματικών που συνδέονται με αναπροσαρμογές σε εύλογες αξίες στοιχείων ενεργητικού, γ)  στη μη γνωστοποίηση πληροφοριών για τον έλεγχο απομείωσης της υπεραξίας από την ενοποίηση επιχειρήσεων, δ)  στη μείωση των προβλέψεων επισφαλειών στις τράπεζες παρά το ότι αυξήθηκαν οι χορηγήσεις. Επίσης οι ορκωτοί ελεγκτές θα πρέπει να ελέγξουν προσεκτικά το ύψος των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων σε σχέση με τη δυνατότητα των εταιριών να τις ανακτήσουν, το  χαμηλό ποσό εξόδου που συνδέεται με τις παροχές που βασίζονται σε συμμετοχικούς τίτλους, αλλά και τη διαμόρφωση αποτελεσμάτων χρήσης ορισμένων εταιριών από την αποτίμηση σε εύλογες αξίες των επενδυτικών ακινήτων που κατέχουν.

Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης