Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Societe Generale: H εμπλοκή ή μη των καταθέσεων στο πακέτο διάσωσης... το αγκάθι για την οριστικοποίηση της συμφωνίας για την Κύπρο - Δεν υπάρχει εύκολη λύση για την έξοδο της ευρωζώνης από την κρίση

Societe Generale: H εμπλοκή ή μη των καταθέσεων στο πακέτο διάσωσης... το αγκάθι για την οριστικοποίηση της συμφωνίας για την Κύπρο - Δεν υπάρχει εύκολη λύση για την έξοδο της ευρωζώνης από την κρίση
Μεγάλες διαφωνίες διαβλέπει όσον αφορά στην οριστικοποίηση του κυπριακού πακέτου διάσωσης η Societe Generale, χαρακτηρίζοντας επί της ουσίας αναμενόμενη την έκβαση του χθεσινού Eurogroup, κατά τη διάρκεια του οποίου δεν ελήφθη καμία οριστική απόφαση για το κυπριακό πακέτο, αλλά αντιθέτως διατυπώθηκαν οι ήδη γνωστές δεσμεύσεις.
"Το χάσμα για το κυπριακό πακέτο διάσωσης παραμένει", σχολιάζει ο οίκος στην τελευταία 32σέλιδη έκθεσή του "On our minds - Week Ahead" (Τι υπάρχει στο μυαλό μας - Η εβδομάδα που έρχεται), την οποία εξασφάλισε και παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.
Όπως σημειώνει η Societe Generale, οι μεγάλες διαφωνίες που εμποδίζουν την οριστικοποίηση της συμφωνίας για την οικονομική στήριξη της Κύπρου συγκλίνουν σε μια και μόνο περίπτωση: Στο αν θα συμμετάσχουν στο σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών οι καταθέτες.
"Το Eurogroup δεν πρόσθεσε τίποτα καινούριο πέραν από όσα είναι ήδη γνωστά. Παρείχε μόνο δεσμεύσεις για την οριστικοποίηση της συμφωνίας για την Κύπρο εντός του Μαρτίου", σχολιάζουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές του οίκου.
Και προσθέτουν: Το Eurogroup συνέχισε κατά τα γνωστά. Ήταν μια ακόμη τρανή απόδειξη πως η Ευρωζώνη ακολουθεί πιστά τη "γερμανική δίαιτα" της λιτότητας και των διαρθρωτικών αλλαγών.
Η θέση της Societe Generale, όπως διατυπώνεται και στη νέα αυτή έκθεσή της, είναι σαφής: Δεν υπάρχει εύκολη λύση για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους. Δεν υπάρχει λύση εν μια νυκτί για να μπει τέλος στην κρίση χρέους.
"Λαμβάνοντας μαθήματα από τις ανησυχητικές ενδείξεις περί επιδείνωσης της κρίσης κατά τη διάρκεια του 2011 και του 2012, πλέον η Ευρωζώνη έχει ισχυροποιήσει τα εργαλεία της κατά της κρίσης", εκτιμά ο οίκος, διαμηνύοντας ωστόσο πως "αυτό δεν σημαίνει πως μπορεί εύκολα και αυτόματα να μπει τέλος στην κρίση χρέους".
Στις θετικές εξελίξεις που έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα στην Ευρωζώνη ο οίκος περιλαμβάνει τα εξής:
- Ισχυροποίηση του ρόλου και της λειτουργίας του μόνιμου μηχανισμού στήριξης της ΕΕ, του ESM
- Ανακοίνωση από την ΕΚΤ για νέο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, το γνωστό ΟΜΤ
- Σήμερα οι ισολογισμοί των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι πολύ πιο ισχυροί από ότι ήταν πριν από μερικούς μήνες. Ωστόσο η Societe Generale εξηγεί πως απαιτείται ακόμη να υπάρξει μεγάλη πρόοδος στο σκέλος αυτό, κυρίως όσον αφορά στις τράπεζες της αδύναμης ευρωπαϊκής περιφέρειας.
Εστιάζοντας στη συνέχεια ο οίκος στην περίπτωση της Ιταλίας, με αιχμή την αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα που προκάλεσε η κάλπη στα τέλη Φεβρουαρίου, εξηγεί: Το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν καθαρά μια ψήφος κατά της λιτότητας και των μεταρρυθμίσεων.
Υπό το πρίσμα αυτό, η Societe Generale προειδοποιεί πως είναι ορατός - και μεγάλος - ο κίνδυνος περί υποβάθμισης της αξιολόγησης της Ιταλίας. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει, η τρέχουσα αξιολόγηση της χώρας βρίσκεται πολύ υψηλά σε σχέση με άλλες χώρες.
Και καταλήγει ο οίκος: Οι αγορές θα πρέπει να περιμένουν περί τον ένα μήνα μέχρις ότου η Ιταλία αποκτήσει νέα κυβέρνηση. Αν όμως διενεργηθούν εκ νέου εκλογές, τότε οι αγορές θα πρέπει να περιμένουν... πολύ περισσότερο!

Μαρίνα Φούντα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης