Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τρεις κατηγορίες επιχειρήσεων στο ΧΑ - Πως το μνημόνιο ξεκαθαρίζει το Ελληνικό χρηματιστήριο

tags :
Τρεις κατηγορίες επιχειρήσεων στο ΧΑ - Πως το μνημόνιο ξεκαθαρίζει το Ελληνικό χρηματιστήριο
Το Μνημόνιο επέφερε το μεγάλο ξεκαθάρισμα στις 261 εισηγμένες επιχειρήσεις του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Στην πρώτη κατηγορία είναι οι τράπεζες οι οποίες κρατούν στα χέρια τους και το μέλλον για περισσότερες από 70 επιχειρήσεις που είναι επιβαρυμένες με υψηλά τραπεζικά χρέη και αναζητούν πάση θυσία την αναδιάρθρωση των δανείων τους γιατί διαφορετικά έχουν 2 επώδυνες επιλογές: ή τη χρεοκοπία μέσω στάσης πληρωμών είτε να αναζητήσουν αγοραστή με ιδιαίτερα χαμηλές αποτιμήσεις.
Στη δεύτερη κατηγορία των εισηγμένων είναι οι περίπου 25 επιχειρηματικοί όμιλοι που ο μέσος όρος των εξαγωγών τους καλύπτει το 50%-60% του κύκλου εργασιών. Θεωρούνται και είναι οι αυτές που θα σωθούν καθώς δεν εξαρτώνται από την Ελληνική οικονομία αλλά από την ανάπτυξη της διεθνούς οικονομίας. Η τρίτη κατηγορία  με περισσότερες από 170 επιχειρήσεις  δείχνουν ότι τουλάχιστον θα δοκιμασθούν σκληρά και το 2011 που αποτελεί το τρίτο διαδοχικό χρόνο ύφεσης της Ελληνικής οικονομίας. Τα έσοδα αυτών των εισηγμένων προέρχονται κυρίως από την εγχώρια αγορά που παραπέμπει πλέον σε εικόνα καμένης γης. Όπως σημειώνει στην ανάλυσή του ο κ. Μάνος Χατζηδάκης επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος αχεπευ, «στο γ' τρίμηνο υπήρξαν κάποια θετικά δείγματα γραφής, λίγα αλλά τουλάχιστον υπαρκτά εν αντιθέσει με το εξάμηνο όπου η εικόνα καμένης γης παρέπεμπε σε διάλυση του παραγωγικού ιστού. Ο αργός χρόνος βελτίωσης  όμως συνδέεται πλέον με τις εξελίξεις στην επίτευξη των δύσκολων στόχων του μνημονίου. Οι τράπεζες φαίνεται ότι είναι άμεσα εξαρτώμενες και η αγορά δεν συζητά ακόμα για θεμελιώδη όσο το τοπίο είναι θολό και η πορεία μέσα σε αυτό αβέβαιη. Αυτό σημαίνει ότι οι αποτιμήσεις, τα θεμελιώδη και η κερδοφορία έχουν χάσει το νόημα τους, οι τραπεζικές αξίες έχουν επιστρέψει σε αποτιμήσεις 1998 η αγορά κινείται κυρίως από την αρνητική ψυχολογία που δεν αφήνει περιθώρια για ερμηνείες.» Με την ολοκλήρωση του 2010 καθώς υπολείπονται 24 ημερολογιακές μέρες επανέρχεται στις επιχειρήσεις το αγωνιώδες ερώτημα  για τη  μεταφορά έδρας εκτός της Ελλάδας, καθώς η Κυβέρνηση σε δείχνει αποφασισμένη να μείωση το φόρο επί των  κερδών διατηρώντας το Ελληνικό φορολογικό περιβάλλον ως ένα από τα υψηλότερα παγκοσμίως.  Διευθύνων σύμβουλος εισηγμένου ομίλου στον κλάδο της μεταλλουργίας υποστηρίζει: «Είμαστε σε εγρήγορση, εξετάζουμε όλες τις παραμέτρους, αλλά ο χρόνος μάς πιέζει. Προέχει να διατηρήσει η εταιρεία την οικονομική ευρωστία της.
Εξετάζουμε πλέον σοβαρά και όχι ως υπόθεση εργασίας τη μεταφορά της έδρας σε γειτονική χώρα». Ο πρόεδρος εισηγμένης εταιρείας στον κλάδο των υπηρεσιών τονίζει ότι «δεν θέλουμε να πάρουμε βιαστικές αποφάσεις, αλλά η οικονομική ασφυξία και η αδιαλλαξία των τραπεζών μάς υποχρεώνουν να εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα. Ακόμη και τη μεταφορά έδρας ή τουλάχιστον να αυξήσουμε την παραγωγική μας δραστηριότητα στο εξωτερικό για να στηρίξουμε τα έσοδά μας».

Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης