Η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν στα Στενά του Hormuz επιβαρύνει το κλίμα στις αγορές και ενισχύει τη νευρικότητα των επενδυτών
(upd20) Πτωτικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο, στις 2.280 μονάδες, μετά την τετραήμερη άνοδο, καθώς οι ανησυχίες για αναζωπύρωση των εχθροπραξιών μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ κλόνισαν το ήδη εύθραυστο κλίμα της εκεχειρίας. Στις τράπεζες καταγράφηκαν μεικτές τάσεις, εν μέσω νευρικότητας, ενώ ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στα μη τραπεζικά blue chips, με ικανοποιητικές συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένων και των πακέτων.
Στο μέτωπο του πολέμου, ΗΠΑ και Ιράν αντάλλαξαν πυρά στα Στενά του Hormuz, με κάθε πλευρά να κατηγορεί την άλλη ότι ξεκίνησε την επίθεση.
Ειδικότερα, κόλαση φωτιάς και πανικός επικράτησε για ώρες στο Στενό του Hormuz όπου εκτυλίχθητε μια ηρωική μάχη από τους Ιρανούς που ως αντίποινα στο χτύπημα σε Ιρανικό πετρελαιοφόρο, έπληξαν με πυραύλους και drones 3 Αμερικανικά αντιτορπιλικά τα οποία υποχώρησαν κακήν κακώς…
Μάλιστα επικράτησε τέτοιας κλίμακας πανικός, όπου κατά την οπισθοχώρηση τους δύο εξ αυτών των αντιτορπιλικών, βρήκε σε βράχια στο Στενό του Hormuz.
Οι ΗΠΑ ως άμεση απάντηση έπληξαν το νησί Qeshm ενώ ο Trump ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε ότι ήταν φιλικό χτύπημα…
Κατά τον Trump… τρία αμερικανικά αντιτορπιλικά «παγκόσμιας κλάσης» πέρασαν με επιτυχία από το Στενό του Hormuz, ενώ δέχονταν πυρά…
Η ιρανική επιχείρηση προκάλεσε «σημαντική ζημιά» στα αμερικανικά πολεμικά πλοία δήλωσε το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC)…
Η πραγματικότητα είναι ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να διατηρούν τον ναυτικό αποκλεισμό κάτι που θεωρείται αιτία πολέμου για το Ιράν και το Ιράν συνεχίζει να απαγορεύει την ελεύθερη διέλευση των πλοίων από το Στενό του Hormuz.
Η αμερικανική προσπάθεια να ανοίξει το Hormuz έχει αποτύχει…
Στην αγορά ενέργειας καταγράφεται έντονη νευρικότητα, με το Brent Ιουλίου στο +1,5% στα 101,56 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate για τον Ιούλιο στο +0,75% στα 95,40 δολάρια το βαρέλι.
Ο Γενικός Δείκτης διέσπασε τις 2.300 μονάδες, με επόμενη στάση τις 2.200 μονάδες
Αναλυτικά, στις τράπεζες, εν μέσω μεταβλητότητας, στα χαμηλά της ημέρας έκλεισε η Alpha Bank -2,99% και ακολούθησε η Πειραιώς -1,59% από -2,88% χαμηλό ενδοσυνεδριακό, ενώ ανοδικά έκλεισαν Eurobank +1,53% και Εθνική +0,25% από υψηλό +2,04% και -1,75% χαμηλό ημέρας.
Στα 272 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη της Εθνικής Τράπεζας το α' 3μηνο του 2026, από 301 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2025, με τα κεφλάλαια να ανέρχοινται στα 8.505 δισ. ευρώ, παραμένοντας εντός των στρατηγικών στόχων του έτους και αποτυπώνοντας τη σταθερή λειτουργική επίδοση του Ομίλου.
Εξαιρώντας το κόστος της Εθελουσίας Εξόδου Προσωπικού ύψους ~ 60 εκατ. και την ασφαλιστική εισφορά για τον ΛΕΠΕΤΕ στο e-ΕΦΚΑ ύψους 10 εκατ., τα κέρδη μετά φόρων σε επίπεδο Ομίλου να ανέρχονται στα 344 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας την ανθεκτικότητα της κερδοφορίας σε ένα περιβάλλον αυξημένων προκλήσεων αλλά και ευκαιριών ανάπτυξης.
Εν τω μεταξύ, η Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ) και η Allianz SE υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU), που προβλέπει την πρόθεση της ΕΤΕ να αποκτήσει μειοψηφική συμμετοχή 30% στην Allianz Ευρωπαϊκή Πίστη (Allianz Ελλάδος),επιβεβαιώνοντας πλήθος δημοσιευμάτων του BN.
Με τίμημα περίπου 44 εκατ ευρώ, το Μνημόνιο Συνεργασίας προβλέπει επίσης την πρόθεση των δύο μερών να προχωρήσουν σε μακροχρόνια αποκλειστική συμφωνία στον τομέα του bancassurance , με αρχική διάρκεια 10 ετών και αυτόματη πενταετή παράταση, βάσει συμφωνημένων προϋποθέσεων.
Η υπό διαμόρφωση συνεργασία αποσκοπεί στη διεύρυνση της πρόσβασης των πελατών σε λύσεις ασφάλισης ζωής, υγείας και γενικών ασφαλίσεων μέσω των τραπεζικών καναλιών της Εθνικής Τράπεζας.
Στα μη τραπεζικά blue chips, οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν σε ΕΛΠΕ -4,31%, Allwyn -4,05%, Jumbo -3,08%, Motor Oil -2,79%, Coca Cola -2,76%...ενώ ανοδικά έκλεισαν μόνο ΕΛΧΑ +2,61%, ΔΕΗ +1,33% και Sarantis +0,14%.
Συνεχίστηκαν τα κέρδη στην ΔΕΗ για έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση, καθώς η αύξηση κεφαλαίου όπως έχει γράψει πρόσφατα το ΒΝ έτυχε θετικής αποδοχής από τους ξένους αναλυτές οι οποίοι βλέπουν ότι η ανάπτυξη θα είναι σημαντική τα επόμενα χρόνια.
Παράλληλα, κύκλοι της αγοράς συνδέουν τη δυναμική της μετοχής με την παραγωγή ενέργειας αλλά και τα data centers, δύο τομείς που βρίσκονται πλέον στην κορυφή της παγκόσμιας επενδυτικής ατζέντας. Υπό αυτό το πρίσμα, εκτιμούν ότι η ΔΕΗ συνεχίζει να προσελκύει ισχυρό αγοραστικό ενδιαφέρον. Επίσης, η αύξηση κεφαλαίου σε μεγάλο βαθμό ήδη από το κράτος, το CVC και άλλους μεγάλους επενδυτές που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον έχει καλυφθεί σε μεγάλο βαθμό.
Στο επίκεντρο παραμένει η Metlen καθώς με βάση καλά ενημερωμένη πηγή, βρίσκεται κοντά σε πολύ δυνατό deal που θα εκπλήξει τους επενδυτές και νομοτελειακά θα την οδηγήσει στα 42 με 44 ευρώ από 38 ευρώ.
Ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο του 2026 ανακοίνωσε ο ΟΤΕ, με τα έσοδα να διαμορφώνονται στα 859,4 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 4,9% σε ετήσια βάση, ενώ τα προσαρμοσμένα Κέρδη κατανεμημένα στους μετόχους της Εταιρείας διαμορφώθηκαν σε €153,6 εκατ. στο τρίμηνο, σε σύγκριση με €162,3 εκατ. το Α’ τρίμηνο του 2025, με τη διαφορά να επηρεάζεται από έκτακτη φορολογική επιστροφή που είχε καταγραφεί πέρυσι.
Ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου διαμορφώθηκε στα 519,1 εκατ. ευρώ, αντιστοιχώντας σε μόλις 0,4 φορές το προσαρμοσμένο EBITDA (AL), γεγονός που υπογραμμίζει την ισχυρή χρηματοοικονομική θέση του Ομίλου
Το ενδιαφέρον εστιάζεται σήμερα Παρασκευή 8/5 όπου θα λάβει χώρα η αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου από τον Οίκο Fitch, η οποία θα έιναι αδιάφορη, καθώς δεν αναμένονται αλλαγές στη βαθμολογία «BBB» ούτε στις σταθερές προοπτικές.
Η προσοχή στρέφεται την Τρίτη 12/5 στην απόφαση της τριμηνιαίας αναθεώρησης των δεικτών για MSCI Greece, με το rebalancing να αναμένεται την Παρασκευή 29 Μαΐου 2026 και με τις αλλαγές να ισχύουν από τις 2/6/2026.
Εν τω μεταξύ η Ελλάδα, εισέρχεται σε τροχιά ισχυρού πληθωριστικού σοκ, καθώς ο δείκτης τιμών εκτινάχθηκε στο 5,4% τον Απρίλιο από 3,9% τον Μάρτιο του 2026, με την ενεργειακή κρίση να πυροδοτεί νέο κύμα ανατιμήσεων σε προϊόντα και υπηρεσίες, εντείνοντας τις πιέσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε +4,18%, ο FTSE 25 +4,45%, ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης υπεραπόδωσε στο +7,18%.
Η χρηματιστηριακή συμπεριφορά της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ την καθιστούν ακραία επικίνδυνη φούσκα…
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι χρηματιστηριακή φούσκα… στα 43 ευρώ στα 4,46 δισεκ. ευρώ χρηματιστηριακή αξία.
Θα πουν πολλοί την αναβάθμισε η Standard and Poor’s σε ΒΒΒ- και η απάντηση είναι χιλιάδες οι πληρωμένες αξιολογήσεις, δεν έχουν ουσιώδη βαρύτητα.
Η Standard and Poor’s προβλέπει σημαντική βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με το EBITDA να αυξάνεται σε πάνω από 750 εκατ. ευρώ έως το 2028, από περίπου 609 εκατ. ευρώ το 2025.
Καθοριστικό ρόλο θα παίξουν η πλήρης λειτουργία της Αττικής Οδού, η έναρξη λειτουργίας της Εγνατίας Οδού, οι σημαντικές αυξήσεις διοδίων που προβλέπονται στην Εγνατία – πληρώνει η Ελλάδα την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με νέα αυξημένα διόδια που έρχονται -, καθώς και η ολοκλήρωση νέων έργων παραχώρησης.
Παράλληλα, τα περιθώρια EBITDA εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν στο 23%-24% έως το 2028, από 15,8% το 2025, καθώς μειώνεται η συμμετοχή της κατασκευής στα λειτουργικά κέρδη και αυξάνεται η βαρύτητα των παραχωρήσεων, οι οποίες εμφανίζουν περιθώρια EBITDA της τάξης του 70%-75%.
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει υψηλή ενοποιημένη μόχλευση, 4,3 δισ. ευρώ δάνεια στο τέλος του 2025.
Ο όμιλος προγραμματίζει επενδύσεις ύψους περίπου 1,4 δισ. ευρώ την περίοδο 2026-2028, κυρίως για την ολοκλήρωση της επέκτασης της Εγνατίας Οδού, τον ΒΟΑΚ στην Κρήτη και το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση
Πτωτικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη -0,89% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο -1,51%.
Περί τις 11:30, με πιέσεις στις τράπεζες με Πειραιώς -2,88%, Alpha Bank -2,38%..ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,94%
Περί τις 13:30, με αγοραστικές παρεμβάσεις σε Εθνική +2,04% και Eurobank +1,65% ...ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,75%.
Λίγο μετά τις 16:00, εντάθηκαν οι πιέσεις στην πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με Motor Oil -3,76%, Allwyn -3,62%, Coca Cola -3,06%...και ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,32%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -1,11% στις 2.280 μονάδες, έχοντας υψηλό τις 2.300,06 μονάδες και χαμηλό τις 2.275,22 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων και των πακέτων..
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 304,3 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 48,4 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος στα 42 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 22,1 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 48,45 εκατ. ευρώ και όγκου 4,93 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Αναλυτικά, η Εθνική διακίνησε 961 χιλ. τεμάχια αξίας 13,7 εκατ. ευρώ, η Πειραιώς 200 χιλ. τεμάχια αξίας 1,71 εκατ. ευρώ, η Alpha Bank 107 χιλ. τεμάχια αξίας 401,7 χιλ. ευρώ, η Eurobank 180,5 χιλ. τεμάχια αξάις 707,7 χιλ. ευρώ, η Τράπεζα Κύπρου 125 χιλ. τεμάχια αξάις 1,24 εκατ. ευρώ, η Optima Bank 185 χιλ. τεμάχια αξάις 1,69 εκατ. ευρώ και η CrediaBank 500 χιλ. τεμάχια αξίας 649 χιλ. ευρώ.
Η ΔΕΗ 1,09 εκατ. τεμάχια αξίας 20,90 εκατ. ευρώ, η Motor Oil 15 χιλ. τεμάχια αξίας 545 χιλ. ευρώ, η Cenergy 60 χιλ. τεμάχια αξάις 1,49 εκατ. ευρώ, ο Aktor 115 χιλ. τεμάχια αξίας 1,29 εκατ. ευρώ, ο ΔΑΑ 100 χιλ. τεμάχια αξίας 1,02 εκατ. ευρώ και ο Τιτάν 44 τεμάχια αξίας 2 χιλ. ευρώ.
Η BYLOT 1,1 εκατ. τεμάχια αξίας 1,24 εκατ. ευρώ, η DIMAND 100 χιλ. τεμάχια αξίας 1,27 εκατ. ευρώ, η REALCONS 50,8 χιλ. τεμάχια αξίας 335,1 χιλ. ευρώ, ο Παπουτσάνης 50,5 χιλ. τεμάχια αξάις 187,8 χιλ. ευρώ και η ΕΥΑΠΣ 27 τεμάχια αξάις 122 ευρώ. .
Επίσης, διακινήθηκε 1 πακέτo ομολόγου ΠΡΟΝΤΕΑ “ PRODEAB1” αξίας 1,97 εκατ. ευρώ και όγκου 200 χιλ. τεμαχίων.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.280 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 2.200 μονάδες και ακολουθούν οι 2.185, οι 2.155, οι 2.120 ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών, οι 2.092 μονάδες ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών, οι 2.000, οι 1.950, οι 1.850 μονάδες και στο δυσμενές σενάριο οι 1.650 μονάδες .
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκεται η ζώνη των 2.325 -2.350 μονάδων και ακολουθούν οι 2.400, οι 2.450, οι 2.480 και οι 2.500 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 2.628 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 2.500 μονάδες και ακολουθούν οι 2.38 μονάδες o απλός ΚΜΟ των 200 ημερών, οι 2.321 μονάδες ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών, οι 2.200, οι 2.150 και οι 2.000 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 2.750 μονάδες και ακολουθούν οι 2.850, οι 2.900, οι 2.950 και οι 3.000 μονάδες.
Νευρικότητα στα ομόλογα της Ευρωζώνης - To spread με την Ιταλία στις -5 μ.β.
Νευρικότητα καταγράφεται στα ομόλογα της Ευρωζώνης, με τις αρχικές πωλήσεις να διαδέχονται οι αγορές, εν μέσω νέων επιθέσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν.
Οι παγκόσμιες αγορές ομολόγων δεν αναμένεται να επιστρέψουν πλήρως από το ξεπούλημα που προκάλεσε ο πόλεμος καθώς ότι οι τιμές της ενέργειας και ο πληθωρισμός εκτιμάται πως θα παραμείνουν υψηλοί για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με τις τελευταίες αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών Fed, ΕΚΤ, ΒοΕ τα επιτόκια διατηρήθηκαν αμετάβλητα . Ωστόσο οι προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων έχουν εξασθενήσει και δύσκολα θα επανέλθουν, με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να απομακρύνονται από τη στρατηγική των μειώσεων επιτοκίων.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι, ακόμη και αν οι μετοχές συνεχίσουν να ενισχύονται σε περίπτωση διατήρησης της ειρήνης, οι βραχυπρόθεσμες αποδόσεις των ομολόγων θα παραμείνουν σχετικά σταθερές, καθώς οι κεντρικές τράπεζες έχουν περιορισμένα περιθώρια για μειώσεις επιτοκίων.
Η ενεργειακή κρίση ανέδειξε τις επίμονες πληθωριστικές πιέσεις, δείχνοντας ότι οι μεγάλες οικονομίες δυσκολεύονται εδώ και χρόνια να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στους στόχους τους.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,67% και το 10ετές ιταλικό 3,72% με το μεταξύ τους spread στις -5 μονάδες βάσης.
Βελτίωση καταγράφεται στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 4,35% και το 2ετές στο 3,88%, με την απόδοση του 10ετούς να παραμένει υψηλότερα από το 2ετές ομόλογο.
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Το 2025 αποτέλεσε έτος-ορόσημο για τις αναβαθμίσεις του ελληνικού αξιόχρεου. Όπως είχε γράψει το Bankingnews, η βασική αιτία της αναβάθμισης θα είναι ξεκάθαρα η τραπεζική σταθερότητα και ανάπτυξη, οι τράπεζες έχουν καταστεί πόλος σταθερότητας.
Για το 2026, ο πρώτος κύκλος των αξιολογήσεων άνοιξε την Παρασκευή 6 Μαρτίου με τον καναδικό οίκο DBRS να διατηρεί σε BBB τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, όπως αναμενόταν, χωρίς να μεταβάλει στις σταθερές προοπτικές επαναξιολόγησης (trend), αμετάβλητη ήταν η αξιολόγηση από την Moody’s στις 13/3 η οποία διατήρησε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στο επίπεδο Baa3, χωρίς να μεταβάλει τις σταθερές προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook).
Ομοίως και η γερμανική Scope διατήρησε αμετάβλητη την αξιολόγηση την Παρασκευή 20/3.
Στάση αναμονής κράτησε ο αμερικανικός οίκος Standard and Poor’s στις 24/4, με τη βαθμολογία του να παραμένει σε «ΒΒΒ» με σταθερές προοπτικές.
Η προσοχή στρέφεται σήμερα 8/5 το βράδυ στην αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την Fitch, χωρίς να προβλέπονται αλλαγές στη βαθμολογία «BBB» και στις σταθερές προοπτικές.
Ο δεύτερος γύρος ξεκινά στις 4 Σεπτεμβρίου, και πάλι με την DBRS, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η 18η Σεπτεμβρίου καθώς θα έχουμε διπλή αξιολόγηση την ίδια ημέρα από Moody’s και Scope.
Η αυλαία πέφτει στις 23 Οκτωβρίου με την S&P και στις 6 Νοεμβρίου με τη Fitch.
Υπενθυμίζεται ότι το 2023 χαρακτηρίστηκε από την περιβόητη επιστροφή της Ελλάδος στην επενδυτική βαθμίδα μια παρωχημένη διαδικασία καθώς όπως έχουμε αναλύσει διεξοδικά… η ΕΚΤ έκανε την δουλειά πριν 3 χρόνια… όταν αποφάσισε να αγοράσει και τα ελληνικά ομόλογα τότε junk bond από το παράθυρο.
Η Ελλάδα βρέθηκε άτυπα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το περιβόητο πρόγραμμα Πανδημίας χωρίς να πληροί τα κριτήρια…
Το 2024 γίναμε μάρτυρες μιας κακοστημένης διαδικασίας χειραγώγησης από τους οίκους αξιολόγησης όπου προέβησαν σε μπαράζ αναβαθμίσεων ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα.
Το investment grade ή επενδυτική βαθμίδα σε ένα κόσμο λογικό θα είχε σημασία αλλά από τότε που εμφανίστηκε η ακραία στρεβλωμένη ποσοτική χαλάρωση ουσιαστικά μετρίασαν την αξία των οίκων αξιολόγησης.
Το 2024 το βασικό κίνητρο για να αναβαθμιστεί η Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα ήταν κυρίως πολιτικό.
Η αξιοπιστία των οίκων αξιολόγησης αμφισβητείται, πληρώνονται κάθε φορά που συντάσσουν μια έκθεση και συνήθως για να παίρνουν δουλειές… πουλάνε θετικά σενάρια… εντούτοις για μεγάλο μέρος των επενδυτών είναι υπολογίσιμοι οι οίκοι αξιολόγησης.
Από την άλλη, όλα αυτά δεν έχουν και πολύ μεγάλη σημασία, αφού οι κεντρικές τράπεζες έχουν ακυρώσει την επίδραση των οίκων αξιολόγησης.
Είναι αξιοσημείωτο ότι από τα 403,86 δισ. ευρώ του ελληνικού δημόσιου χρέους, 105,2 δισ. ευρώ αφορούσαν κρατικά ομόλογα, 218,8 δισ. ευρώ δάνεια μηχανισμών στήριξης, 8,4 δισ. ευρώ έντοκα γραμμάτια και περίπου 57 δισ. ευρώ repos.
Σε εκείνη τη φάση, το ελληνικό δημόσιο βασιζόταν σε σημαντικό βαθμό στον ενδοκυβερνητικό δανεισμό για τη διαχείριση της ρευστότητας, γεγονός που εξηγούσε γιατί τα repos παρέμεναν σε υψηλά επίπεδα.
Από το σύνολο του χρέους, αυτό που βρισκόταν ουσιαστικά σε κυκλοφορία ήταν τα περίπου 105 δισ. ευρώ των κρατικών ομολόγων, καθώς τα δάνεια των μηχανισμών στήριξης δεν αποτελούν διαπραγματεύσιμους τίτλους. Επιπλέον, ήδη τότε, σημαντικό μέρος αυτών των ομολόγων κατείχε η ΕΚΤ, περιορίζοντας περαιτέρω το πραγματικό free float της αγοράς.
Για το 2026 το ελληνικό δημόσιο χρέος προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 359,3 δισ. ευρώ ή στο 138,2% του ΑΕΠ.
Ωστόσο, με την επιβάρυνση από τα senior δάνεια του νόμου Κατσέλη εκτιμάται ότι θα αυξηθεί περίπου στα 360,3 δισ. ευρώ, την ώρα που το 2025 είχε ανέλθει στα 362,8 δισ. ευρώ ή 145,9% του ΑΕΠ, χωρίς ωστόσο να έχει αλλάξει ριζικά η δομή του.
Τα κρατικά ομόλογα παραμένουν κοντά στα 100 δισ. ευρώ, τα δάνεια των μηχανισμών στήριξης εξακολουθούν να αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του χρέους, ενώ η μείωση του συνολικού μεγέθους οφείλεται κυρίως στη συρρίκνωση βραχυπρόθεσμων και ταμειακών υποχρεώσεων.
Υπό αυτή την έννοια, η αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα αφορά μια περιορισμένη αλλά κρίσιμη αγορά τίτλων, και όχι το σύνολο του δημόσιου χρέους. Οι οίκοι αξιολόγησης δεν επαναλαμβάνουν τα σφάλματα της περιόδου 2008–2009, καθώς το ρίσκο που αναλαμβάνουν σήμερα είναι σαφώς περιορισμένο, δεδομένης της θεσμικής δομής και των μακρών λήξεων του ελληνικού χρέους.
Πτωτικές τάσεις στις ασιατικές αγορές
Πτωτικά έκλεισαν σήμερα 8/5 οι περισσότερες ασιατικές αγορές καθώς οι ανανεωμένες συγκρούσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν στο Στενό του Hormuz αναζωπύρωσαν τις γεωπολιτικές ανησυχίες.
Στην Ιαπωνία, τα στοιχεία έδειξαν ότι οι πραγματικοί μισθοί αυξήθηκαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Μάρτιο, ενισχύοντας τα επιχειρήματα της Τράπεζας της Ιαπωνίας για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων, ακόμη και αν η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή προσθέτει αβεβαιότητα στις οικονομικές προοπτικές.
Η ανάπτυξη στον τομέα των υπηρεσιών της Ιαπωνίας επιβραδύνεται τον Απρίλιο, με τον δείκτη επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα των υπηρεσιών της Jibun Bank να καταγράφει τιμή 51,0 από το 51,2 που είχε καταγραφεί τον Μάρτιο, αλλά παρέμεινε πάνω από το όριο των 50 μονάδων, σηματοδοτώντας ανάπτυξη του τομέα.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,19%, αμετάβλητος ο δείκτης Shanghai στη Κίνα, ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ στο -0,87%, ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορεά στο +0,24% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο -1,51%.
Απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές
Απώλειες καταγράφονται σήμερα στις ευρωπαϊκές αγορές, εν μέσω κλιμάκωσης των εντάσεων στη Μέση Ανατολή μετά την ανανέωση των αμερικανο-ιρανικών εχθροπραξιών στα Στενά του Hormuz.
ΗΠΑ και Ιράν αντάλλαξαν πυρά στα Στενά του Hormuz, με κάθε πλευρά να κατηγορεί την άλλη ότι ξεκίνησε την επίθεση.
Παρά την κλιμάκωση, ο Donald Trump επέμεινε ότι η εκεχειρία παραμένει σε ισχύ, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με δημοσιογράφο του ABC News αργότερα την Πέμπτη.
Λίγο αργότερα, σε νέα ανάρτησή του στο Truth Social, ο Trump υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ «κατέστρεψαν ολοκληρωτικά» τις ιρανικές δυνάμεις που συμμετείχαν στην ανταλλαγή πυρών, η οποία —όπως είπε— περιλάμβανε μικρά σκάφη και drones που «έπεσαν πανέμορφα στον ωκεανό, σαν πεταλούδα που πέφτει στον τάφο της».
Παράλληλα, επανέλαβε ότι το Ιράν θα δεχθεί νέες επιθέσεις αν δεν συμφωνήσει σε πυρηνική συμφωνία.
«Όπως τους χτυπήσαμε ξανά σήμερα, θα τους χτυπήσουμε πολύ πιο σκληρά και πολύ πιο βίαια στο μέλλον αν δεν υπογράψουν τη συμφωνία τους, ΑΜΕΣΑ!», έγραψε ο Trump.
Στην αγορά ενέργειας καταγράφεται έντονη νευρικότητα, με το Brent Ιουλίου στο +1,5% στα 101,56 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate για τον Ιούλιο στο +0,75% στα 95,40 δολάρια το βαρέλι.
Άνοδος +1,58% καταγράφει και το φυσικό αέριο, με το ολλανδικό συμβόλαιο TTF Mαίου στα 44,25 ευρώ..
Στα οικονομικά δεδομένα, το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας διαμορφώθηκε στα 14,3 δισ. ευρώ τον Μάρτιο, σημειώνοντας μείωση σε σχέση με τα 19,8 δισ. ευρώ που καταγράφηκαν τον Φεβρουάριο. Οι εξαγωγές ανήλθαν συνολικά σε 135,8 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 0,5% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και 1,9% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 5,1% σε μηνιαία βάση στα 121,5 δισ. ευρώ και κατά 7,2% σε ετήσια βάση.
Η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία κατέγραψε μηνιαία πτώση 0,7% τον Μάρτιο. Σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, ο δείκτης σημείωσε πτώση 2,8%.
Η βιομηχανική παραγωγή της Ισπανίας αυξήθηκε κατά 2,3% τον Μάρτιο, στην προσωρινή έκθεσή της. Σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2025, ο δείκτης αυξήθηκε κατά 1,8%.
Αναλυτικά, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο -0,90%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι -0,75%, ο δείκτης FTSE MIB -0,20%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,50%, ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχωρεί στο -0,15%.
Στη Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,35%, ο S&P 500 στο +0,45%, ο Nasdaq στο +0,60% και αμετάβλητο το ETF GREC ( 71,96 δολ.).
Μεικτές τάσεις στις τράπεζες με ικανοποιητικές συναλλαγές
Μεικτές τάσεις καταγράφηκαν στις τράπεζες, εν μέσω νευρικότητας, με ικανοποιητικές συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένων και των πακέτων.
Η Εθνική έκλεισε στα 14,2850 ευρώ, με άνοδο +0,25%, με όγκο 3,17 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 13,07 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Bank έκλεισε στα 3,6720 ευρώ, με πτώση -2,99% με όγκο 6,4 εκατ.τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 8,5 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είνα ι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 8,5420 ευρώ, με πτώση -1,59% με όγκο 3,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 10,56 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 3,99 ευρώ, με άνοδο +1,53% με όγκο 8,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 14,49 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου έκλεισε στα 9,80 ευρώ, με πτώση -1,56% και όγκο 580 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 4,27 δισεκ. ευρώ.
Η Crediabank έκλεισε στα 1,2720 ευρώ, με πτώση -2,15%, με όγκο 2,6 εκατ. τεμάχια και αποτίμηση στα 2,54 δισεκ. ευρώ.
Η Optima έκλεισε στα 9,0950 ευρώ, με πτώση -0,11%, με όγκο 334 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,01 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,60 ευρώ, με πτώση -1,02% και κεφαλαιοποίηση 290 εκατ. ευρώ.
Ισχυρές πιέσεις στα μη τραπεζικά blue chips με ικανοποιητικές συναλλαγές
Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στα μη τραπεζικά blue chips, με ικανοποιητικές συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένων και των πακέτων.
Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν ΕΛΠΕ -4,31%, Allwyn -4,05%, Jumbo -3,08%, Motor Oil -2,79%, Coca Cola -2,76%.....
Στον αντίποδα, ανοδικά έκλεισαν μόνο ΕΛΧΑ +2,61%, ΔΕΗ +1,33% και Sarantis +0,14%.
Η Coca Cola έκλεισε στα 49,30 ευρώ, με πτώση -2,76% και κεφαλαιοποίηση στα 18,40 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25.
Η Allwyn ( ΟΠΑΠ ) έκλεισε στα 12,3150 ευρώ, με πτώση -4,05% και αποτίμηση 9,94 δισ. ευρώ και βρίσκεται στη 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων τις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 18,13 ευρώ, με πτώση -0,93% και αποτίμηση 7,32 δισ. ευρώ και βρίσκεται στη 3η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 19,10 ευρώ, με άνοδο +1,33% και αποτίμηση 7,05 δισ. ευρώ, στην 4η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στα μη τραπεζικά blue chips.
Η Μetlen έκλεισε στα 37,06 ευρώ, με πτώση -2,42% και κεφαλαιοποίηση 5,30 δισεκ.
Η Viohalco έκλεισε στα 17,54 ευρώ, με πτώση -2,01% και κεφαλαιοποίηση στα 4,55 δισ. ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στα 43,08 ευρώ, με πτώση -0,28% και κεφαλαιοποίηση 4,46 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 36,20 ευρώ, με πτώση -2,79% και κεφαλαιοποίηση 4,01 ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 50,75 ευρώ, με πτώση -0,29% και κεφαλαιοποίηση 3,98 δισ.ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 22,00 ευρώ, με πτώση -3,08% και κεφαλαιοποίηση 2,96 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 9,43 ευρώ, με πτώση -4,31% και κεφαλαιοποίηση 2,88 δισ. ευρώ.
Ο Aktor έκλεισε στα 11,26 ευρώ, με πτώση -0,35% και κεφαλαιοποίηση 2,30 δισ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 9,87 ευρώ, με πτώση -0,80% και κεφαλαιοποίηση 1,05 δισ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 3,28 ευρώ, με πτώση -1,2% και κεφαλαιοποίηση 103 εκατ. ευρώ.
Νευρικότητα στα ομόλογα της Ευρωζώνης - To spread με την Γερμανία στις 68 μονάδες βάσης
Νευρικότητα καταγράφεται σήμερα 8/5 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,67% και το 10ετές ιταλικό 3,72% με το μεταξύ τους spread στις -5 μονάδες βάσης.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 68 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 30 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,30% ή 300 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -5 μονάδες βάσης.
Το spread Ελλάδος – Πορτογαλίας βρίσκεται στις 32 μονάδες βάσης.
Νευρικότητα στα ομόλογα της Ευρωζώνης
Νευρικότητα καταγράφεται σήμερα 8/5 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 8 Μαίου του 2026 στο 3,72%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 8/5/2026 στο 2,99%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 3,21% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 3,35% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,41% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 3,72% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,25% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,42%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.
www.bankingnews.gr
Στο μέτωπο του πολέμου, ΗΠΑ και Ιράν αντάλλαξαν πυρά στα Στενά του Hormuz, με κάθε πλευρά να κατηγορεί την άλλη ότι ξεκίνησε την επίθεση.
Ειδικότερα, κόλαση φωτιάς και πανικός επικράτησε για ώρες στο Στενό του Hormuz όπου εκτυλίχθητε μια ηρωική μάχη από τους Ιρανούς που ως αντίποινα στο χτύπημα σε Ιρανικό πετρελαιοφόρο, έπληξαν με πυραύλους και drones 3 Αμερικανικά αντιτορπιλικά τα οποία υποχώρησαν κακήν κακώς…
Μάλιστα επικράτησε τέτοιας κλίμακας πανικός, όπου κατά την οπισθοχώρηση τους δύο εξ αυτών των αντιτορπιλικών, βρήκε σε βράχια στο Στενό του Hormuz.
Οι ΗΠΑ ως άμεση απάντηση έπληξαν το νησί Qeshm ενώ ο Trump ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε ότι ήταν φιλικό χτύπημα…
Κατά τον Trump… τρία αμερικανικά αντιτορπιλικά «παγκόσμιας κλάσης» πέρασαν με επιτυχία από το Στενό του Hormuz, ενώ δέχονταν πυρά…
Η ιρανική επιχείρηση προκάλεσε «σημαντική ζημιά» στα αμερικανικά πολεμικά πλοία δήλωσε το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC)…
Η πραγματικότητα είναι ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να διατηρούν τον ναυτικό αποκλεισμό κάτι που θεωρείται αιτία πολέμου για το Ιράν και το Ιράν συνεχίζει να απαγορεύει την ελεύθερη διέλευση των πλοίων από το Στενό του Hormuz.
Η αμερικανική προσπάθεια να ανοίξει το Hormuz έχει αποτύχει…
Στην αγορά ενέργειας καταγράφεται έντονη νευρικότητα, με το Brent Ιουλίου στο +1,5% στα 101,56 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate για τον Ιούλιο στο +0,75% στα 95,40 δολάρια το βαρέλι.
Ο Γενικός Δείκτης διέσπασε τις 2.300 μονάδες, με επόμενη στάση τις 2.200 μονάδες
Αναλυτικά, στις τράπεζες, εν μέσω μεταβλητότητας, στα χαμηλά της ημέρας έκλεισε η Alpha Bank -2,99% και ακολούθησε η Πειραιώς -1,59% από -2,88% χαμηλό ενδοσυνεδριακό, ενώ ανοδικά έκλεισαν Eurobank +1,53% και Εθνική +0,25% από υψηλό +2,04% και -1,75% χαμηλό ημέρας.
Στα 272 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη της Εθνικής Τράπεζας το α' 3μηνο του 2026, από 301 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2025, με τα κεφλάλαια να ανέρχοινται στα 8.505 δισ. ευρώ, παραμένοντας εντός των στρατηγικών στόχων του έτους και αποτυπώνοντας τη σταθερή λειτουργική επίδοση του Ομίλου.
Εξαιρώντας το κόστος της Εθελουσίας Εξόδου Προσωπικού ύψους ~ 60 εκατ. και την ασφαλιστική εισφορά για τον ΛΕΠΕΤΕ στο e-ΕΦΚΑ ύψους 10 εκατ., τα κέρδη μετά φόρων σε επίπεδο Ομίλου να ανέρχονται στα 344 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας την ανθεκτικότητα της κερδοφορίας σε ένα περιβάλλον αυξημένων προκλήσεων αλλά και ευκαιριών ανάπτυξης.
Εν τω μεταξύ, η Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ) και η Allianz SE υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU), που προβλέπει την πρόθεση της ΕΤΕ να αποκτήσει μειοψηφική συμμετοχή 30% στην Allianz Ευρωπαϊκή Πίστη (Allianz Ελλάδος),επιβεβαιώνοντας πλήθος δημοσιευμάτων του BN.
Με τίμημα περίπου 44 εκατ ευρώ, το Μνημόνιο Συνεργασίας προβλέπει επίσης την πρόθεση των δύο μερών να προχωρήσουν σε μακροχρόνια αποκλειστική συμφωνία στον τομέα του bancassurance , με αρχική διάρκεια 10 ετών και αυτόματη πενταετή παράταση, βάσει συμφωνημένων προϋποθέσεων.
Η υπό διαμόρφωση συνεργασία αποσκοπεί στη διεύρυνση της πρόσβασης των πελατών σε λύσεις ασφάλισης ζωής, υγείας και γενικών ασφαλίσεων μέσω των τραπεζικών καναλιών της Εθνικής Τράπεζας.
Στα μη τραπεζικά blue chips, οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν σε ΕΛΠΕ -4,31%, Allwyn -4,05%, Jumbo -3,08%, Motor Oil -2,79%, Coca Cola -2,76%...ενώ ανοδικά έκλεισαν μόνο ΕΛΧΑ +2,61%, ΔΕΗ +1,33% και Sarantis +0,14%.
Συνεχίστηκαν τα κέρδη στην ΔΕΗ για έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση, καθώς η αύξηση κεφαλαίου όπως έχει γράψει πρόσφατα το ΒΝ έτυχε θετικής αποδοχής από τους ξένους αναλυτές οι οποίοι βλέπουν ότι η ανάπτυξη θα είναι σημαντική τα επόμενα χρόνια.
Παράλληλα, κύκλοι της αγοράς συνδέουν τη δυναμική της μετοχής με την παραγωγή ενέργειας αλλά και τα data centers, δύο τομείς που βρίσκονται πλέον στην κορυφή της παγκόσμιας επενδυτικής ατζέντας. Υπό αυτό το πρίσμα, εκτιμούν ότι η ΔΕΗ συνεχίζει να προσελκύει ισχυρό αγοραστικό ενδιαφέρον. Επίσης, η αύξηση κεφαλαίου σε μεγάλο βαθμό ήδη από το κράτος, το CVC και άλλους μεγάλους επενδυτές που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον έχει καλυφθεί σε μεγάλο βαθμό.
Στο επίκεντρο παραμένει η Metlen καθώς με βάση καλά ενημερωμένη πηγή, βρίσκεται κοντά σε πολύ δυνατό deal που θα εκπλήξει τους επενδυτές και νομοτελειακά θα την οδηγήσει στα 42 με 44 ευρώ από 38 ευρώ.
Ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο του 2026 ανακοίνωσε ο ΟΤΕ, με τα έσοδα να διαμορφώνονται στα 859,4 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 4,9% σε ετήσια βάση, ενώ τα προσαρμοσμένα Κέρδη κατανεμημένα στους μετόχους της Εταιρείας διαμορφώθηκαν σε €153,6 εκατ. στο τρίμηνο, σε σύγκριση με €162,3 εκατ. το Α’ τρίμηνο του 2025, με τη διαφορά να επηρεάζεται από έκτακτη φορολογική επιστροφή που είχε καταγραφεί πέρυσι.
Ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου διαμορφώθηκε στα 519,1 εκατ. ευρώ, αντιστοιχώντας σε μόλις 0,4 φορές το προσαρμοσμένο EBITDA (AL), γεγονός που υπογραμμίζει την ισχυρή χρηματοοικονομική θέση του Ομίλου
Το ενδιαφέρον εστιάζεται σήμερα Παρασκευή 8/5 όπου θα λάβει χώρα η αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου από τον Οίκο Fitch, η οποία θα έιναι αδιάφορη, καθώς δεν αναμένονται αλλαγές στη βαθμολογία «BBB» ούτε στις σταθερές προοπτικές.
Η προσοχή στρέφεται την Τρίτη 12/5 στην απόφαση της τριμηνιαίας αναθεώρησης των δεικτών για MSCI Greece, με το rebalancing να αναμένεται την Παρασκευή 29 Μαΐου 2026 και με τις αλλαγές να ισχύουν από τις 2/6/2026.
Εν τω μεταξύ η Ελλάδα, εισέρχεται σε τροχιά ισχυρού πληθωριστικού σοκ, καθώς ο δείκτης τιμών εκτινάχθηκε στο 5,4% τον Απρίλιο από 3,9% τον Μάρτιο του 2026, με την ενεργειακή κρίση να πυροδοτεί νέο κύμα ανατιμήσεων σε προϊόντα και υπηρεσίες, εντείνοντας τις πιέσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε +4,18%, ο FTSE 25 +4,45%, ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης υπεραπόδωσε στο +7,18%.
Η χρηματιστηριακή συμπεριφορά της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ την καθιστούν ακραία επικίνδυνη φούσκα…
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι χρηματιστηριακή φούσκα… στα 43 ευρώ στα 4,46 δισεκ. ευρώ χρηματιστηριακή αξία.
Θα πουν πολλοί την αναβάθμισε η Standard and Poor’s σε ΒΒΒ- και η απάντηση είναι χιλιάδες οι πληρωμένες αξιολογήσεις, δεν έχουν ουσιώδη βαρύτητα.
Η Standard and Poor’s προβλέπει σημαντική βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με το EBITDA να αυξάνεται σε πάνω από 750 εκατ. ευρώ έως το 2028, από περίπου 609 εκατ. ευρώ το 2025.
Καθοριστικό ρόλο θα παίξουν η πλήρης λειτουργία της Αττικής Οδού, η έναρξη λειτουργίας της Εγνατίας Οδού, οι σημαντικές αυξήσεις διοδίων που προβλέπονται στην Εγνατία – πληρώνει η Ελλάδα την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με νέα αυξημένα διόδια που έρχονται -, καθώς και η ολοκλήρωση νέων έργων παραχώρησης.
Παράλληλα, τα περιθώρια EBITDA εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν στο 23%-24% έως το 2028, από 15,8% το 2025, καθώς μειώνεται η συμμετοχή της κατασκευής στα λειτουργικά κέρδη και αυξάνεται η βαρύτητα των παραχωρήσεων, οι οποίες εμφανίζουν περιθώρια EBITDA της τάξης του 70%-75%.
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει υψηλή ενοποιημένη μόχλευση, 4,3 δισ. ευρώ δάνεια στο τέλος του 2025.
Ο όμιλος προγραμματίζει επενδύσεις ύψους περίπου 1,4 δισ. ευρώ την περίοδο 2026-2028, κυρίως για την ολοκλήρωση της επέκτασης της Εγνατίας Οδού, τον ΒΟΑΚ στην Κρήτη και το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση
Πτωτικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη -0,89% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο -1,51%.
Περί τις 11:30, με πιέσεις στις τράπεζες με Πειραιώς -2,88%, Alpha Bank -2,38%..ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,94%
Περί τις 13:30, με αγοραστικές παρεμβάσεις σε Εθνική +2,04% και Eurobank +1,65% ...ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,75%.
Λίγο μετά τις 16:00, εντάθηκαν οι πιέσεις στην πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με Motor Oil -3,76%, Allwyn -3,62%, Coca Cola -3,06%...και ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,32%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -1,11% στις 2.280 μονάδες, έχοντας υψηλό τις 2.300,06 μονάδες και χαμηλό τις 2.275,22 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων και των πακέτων..
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 304,3 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 48,4 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος στα 42 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 22,1 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 48,45 εκατ. ευρώ και όγκου 4,93 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Αναλυτικά, η Εθνική διακίνησε 961 χιλ. τεμάχια αξίας 13,7 εκατ. ευρώ, η Πειραιώς 200 χιλ. τεμάχια αξίας 1,71 εκατ. ευρώ, η Alpha Bank 107 χιλ. τεμάχια αξίας 401,7 χιλ. ευρώ, η Eurobank 180,5 χιλ. τεμάχια αξάις 707,7 χιλ. ευρώ, η Τράπεζα Κύπρου 125 χιλ. τεμάχια αξάις 1,24 εκατ. ευρώ, η Optima Bank 185 χιλ. τεμάχια αξάις 1,69 εκατ. ευρώ και η CrediaBank 500 χιλ. τεμάχια αξίας 649 χιλ. ευρώ.
Η ΔΕΗ 1,09 εκατ. τεμάχια αξίας 20,90 εκατ. ευρώ, η Motor Oil 15 χιλ. τεμάχια αξίας 545 χιλ. ευρώ, η Cenergy 60 χιλ. τεμάχια αξάις 1,49 εκατ. ευρώ, ο Aktor 115 χιλ. τεμάχια αξίας 1,29 εκατ. ευρώ, ο ΔΑΑ 100 χιλ. τεμάχια αξίας 1,02 εκατ. ευρώ και ο Τιτάν 44 τεμάχια αξίας 2 χιλ. ευρώ.
Η BYLOT 1,1 εκατ. τεμάχια αξίας 1,24 εκατ. ευρώ, η DIMAND 100 χιλ. τεμάχια αξίας 1,27 εκατ. ευρώ, η REALCONS 50,8 χιλ. τεμάχια αξίας 335,1 χιλ. ευρώ, ο Παπουτσάνης 50,5 χιλ. τεμάχια αξάις 187,8 χιλ. ευρώ και η ΕΥΑΠΣ 27 τεμάχια αξάις 122 ευρώ. .
Επίσης, διακινήθηκε 1 πακέτo ομολόγου ΠΡΟΝΤΕΑ “ PRODEAB1” αξίας 1,97 εκατ. ευρώ και όγκου 200 χιλ. τεμαχίων.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.280 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 2.200 μονάδες και ακολουθούν οι 2.185, οι 2.155, οι 2.120 ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών, οι 2.092 μονάδες ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών, οι 2.000, οι 1.950, οι 1.850 μονάδες και στο δυσμενές σενάριο οι 1.650 μονάδες .
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκεται η ζώνη των 2.325 -2.350 μονάδων και ακολουθούν οι 2.400, οι 2.450, οι 2.480 και οι 2.500 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 2.628 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 2.500 μονάδες και ακολουθούν οι 2.38 μονάδες o απλός ΚΜΟ των 200 ημερών, οι 2.321 μονάδες ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών, οι 2.200, οι 2.150 και οι 2.000 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 2.750 μονάδες και ακολουθούν οι 2.850, οι 2.900, οι 2.950 και οι 3.000 μονάδες.
Νευρικότητα στα ομόλογα της Ευρωζώνης - To spread με την Ιταλία στις -5 μ.β.
Νευρικότητα καταγράφεται στα ομόλογα της Ευρωζώνης, με τις αρχικές πωλήσεις να διαδέχονται οι αγορές, εν μέσω νέων επιθέσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν.
Οι παγκόσμιες αγορές ομολόγων δεν αναμένεται να επιστρέψουν πλήρως από το ξεπούλημα που προκάλεσε ο πόλεμος καθώς ότι οι τιμές της ενέργειας και ο πληθωρισμός εκτιμάται πως θα παραμείνουν υψηλοί για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με τις τελευταίες αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών Fed, ΕΚΤ, ΒοΕ τα επιτόκια διατηρήθηκαν αμετάβλητα . Ωστόσο οι προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων έχουν εξασθενήσει και δύσκολα θα επανέλθουν, με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να απομακρύνονται από τη στρατηγική των μειώσεων επιτοκίων.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι, ακόμη και αν οι μετοχές συνεχίσουν να ενισχύονται σε περίπτωση διατήρησης της ειρήνης, οι βραχυπρόθεσμες αποδόσεις των ομολόγων θα παραμείνουν σχετικά σταθερές, καθώς οι κεντρικές τράπεζες έχουν περιορισμένα περιθώρια για μειώσεις επιτοκίων.
Η ενεργειακή κρίση ανέδειξε τις επίμονες πληθωριστικές πιέσεις, δείχνοντας ότι οι μεγάλες οικονομίες δυσκολεύονται εδώ και χρόνια να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στους στόχους τους.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,67% και το 10ετές ιταλικό 3,72% με το μεταξύ τους spread στις -5 μονάδες βάσης.
Βελτίωση καταγράφεται στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 4,35% και το 2ετές στο 3,88%, με την απόδοση του 10ετούς να παραμένει υψηλότερα από το 2ετές ομόλογο.
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Το 2025 αποτέλεσε έτος-ορόσημο για τις αναβαθμίσεις του ελληνικού αξιόχρεου. Όπως είχε γράψει το Bankingnews, η βασική αιτία της αναβάθμισης θα είναι ξεκάθαρα η τραπεζική σταθερότητα και ανάπτυξη, οι τράπεζες έχουν καταστεί πόλος σταθερότητας.
Για το 2026, ο πρώτος κύκλος των αξιολογήσεων άνοιξε την Παρασκευή 6 Μαρτίου με τον καναδικό οίκο DBRS να διατηρεί σε BBB τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, όπως αναμενόταν, χωρίς να μεταβάλει στις σταθερές προοπτικές επαναξιολόγησης (trend), αμετάβλητη ήταν η αξιολόγηση από την Moody’s στις 13/3 η οποία διατήρησε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στο επίπεδο Baa3, χωρίς να μεταβάλει τις σταθερές προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook).
Ομοίως και η γερμανική Scope διατήρησε αμετάβλητη την αξιολόγηση την Παρασκευή 20/3.
Στάση αναμονής κράτησε ο αμερικανικός οίκος Standard and Poor’s στις 24/4, με τη βαθμολογία του να παραμένει σε «ΒΒΒ» με σταθερές προοπτικές.
Η προσοχή στρέφεται σήμερα 8/5 το βράδυ στην αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την Fitch, χωρίς να προβλέπονται αλλαγές στη βαθμολογία «BBB» και στις σταθερές προοπτικές.
Ο δεύτερος γύρος ξεκινά στις 4 Σεπτεμβρίου, και πάλι με την DBRS, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η 18η Σεπτεμβρίου καθώς θα έχουμε διπλή αξιολόγηση την ίδια ημέρα από Moody’s και Scope.
Η αυλαία πέφτει στις 23 Οκτωβρίου με την S&P και στις 6 Νοεμβρίου με τη Fitch.
Υπενθυμίζεται ότι το 2023 χαρακτηρίστηκε από την περιβόητη επιστροφή της Ελλάδος στην επενδυτική βαθμίδα μια παρωχημένη διαδικασία καθώς όπως έχουμε αναλύσει διεξοδικά… η ΕΚΤ έκανε την δουλειά πριν 3 χρόνια… όταν αποφάσισε να αγοράσει και τα ελληνικά ομόλογα τότε junk bond από το παράθυρο.
Η Ελλάδα βρέθηκε άτυπα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το περιβόητο πρόγραμμα Πανδημίας χωρίς να πληροί τα κριτήρια…
Το 2024 γίναμε μάρτυρες μιας κακοστημένης διαδικασίας χειραγώγησης από τους οίκους αξιολόγησης όπου προέβησαν σε μπαράζ αναβαθμίσεων ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα.
Το investment grade ή επενδυτική βαθμίδα σε ένα κόσμο λογικό θα είχε σημασία αλλά από τότε που εμφανίστηκε η ακραία στρεβλωμένη ποσοτική χαλάρωση ουσιαστικά μετρίασαν την αξία των οίκων αξιολόγησης.
Το 2024 το βασικό κίνητρο για να αναβαθμιστεί η Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα ήταν κυρίως πολιτικό.
Η αξιοπιστία των οίκων αξιολόγησης αμφισβητείται, πληρώνονται κάθε φορά που συντάσσουν μια έκθεση και συνήθως για να παίρνουν δουλειές… πουλάνε θετικά σενάρια… εντούτοις για μεγάλο μέρος των επενδυτών είναι υπολογίσιμοι οι οίκοι αξιολόγησης.
Από την άλλη, όλα αυτά δεν έχουν και πολύ μεγάλη σημασία, αφού οι κεντρικές τράπεζες έχουν ακυρώσει την επίδραση των οίκων αξιολόγησης.
Είναι αξιοσημείωτο ότι από τα 403,86 δισ. ευρώ του ελληνικού δημόσιου χρέους, 105,2 δισ. ευρώ αφορούσαν κρατικά ομόλογα, 218,8 δισ. ευρώ δάνεια μηχανισμών στήριξης, 8,4 δισ. ευρώ έντοκα γραμμάτια και περίπου 57 δισ. ευρώ repos.
Σε εκείνη τη φάση, το ελληνικό δημόσιο βασιζόταν σε σημαντικό βαθμό στον ενδοκυβερνητικό δανεισμό για τη διαχείριση της ρευστότητας, γεγονός που εξηγούσε γιατί τα repos παρέμεναν σε υψηλά επίπεδα.
Από το σύνολο του χρέους, αυτό που βρισκόταν ουσιαστικά σε κυκλοφορία ήταν τα περίπου 105 δισ. ευρώ των κρατικών ομολόγων, καθώς τα δάνεια των μηχανισμών στήριξης δεν αποτελούν διαπραγματεύσιμους τίτλους. Επιπλέον, ήδη τότε, σημαντικό μέρος αυτών των ομολόγων κατείχε η ΕΚΤ, περιορίζοντας περαιτέρω το πραγματικό free float της αγοράς.
Για το 2026 το ελληνικό δημόσιο χρέος προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 359,3 δισ. ευρώ ή στο 138,2% του ΑΕΠ.
Ωστόσο, με την επιβάρυνση από τα senior δάνεια του νόμου Κατσέλη εκτιμάται ότι θα αυξηθεί περίπου στα 360,3 δισ. ευρώ, την ώρα που το 2025 είχε ανέλθει στα 362,8 δισ. ευρώ ή 145,9% του ΑΕΠ, χωρίς ωστόσο να έχει αλλάξει ριζικά η δομή του.
Τα κρατικά ομόλογα παραμένουν κοντά στα 100 δισ. ευρώ, τα δάνεια των μηχανισμών στήριξης εξακολουθούν να αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του χρέους, ενώ η μείωση του συνολικού μεγέθους οφείλεται κυρίως στη συρρίκνωση βραχυπρόθεσμων και ταμειακών υποχρεώσεων.
Υπό αυτή την έννοια, η αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα αφορά μια περιορισμένη αλλά κρίσιμη αγορά τίτλων, και όχι το σύνολο του δημόσιου χρέους. Οι οίκοι αξιολόγησης δεν επαναλαμβάνουν τα σφάλματα της περιόδου 2008–2009, καθώς το ρίσκο που αναλαμβάνουν σήμερα είναι σαφώς περιορισμένο, δεδομένης της θεσμικής δομής και των μακρών λήξεων του ελληνικού χρέους.
Πτωτικές τάσεις στις ασιατικές αγορές
Πτωτικά έκλεισαν σήμερα 8/5 οι περισσότερες ασιατικές αγορές καθώς οι ανανεωμένες συγκρούσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν στο Στενό του Hormuz αναζωπύρωσαν τις γεωπολιτικές ανησυχίες.
Στην Ιαπωνία, τα στοιχεία έδειξαν ότι οι πραγματικοί μισθοί αυξήθηκαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Μάρτιο, ενισχύοντας τα επιχειρήματα της Τράπεζας της Ιαπωνίας για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων, ακόμη και αν η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή προσθέτει αβεβαιότητα στις οικονομικές προοπτικές.
Η ανάπτυξη στον τομέα των υπηρεσιών της Ιαπωνίας επιβραδύνεται τον Απρίλιο, με τον δείκτη επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα των υπηρεσιών της Jibun Bank να καταγράφει τιμή 51,0 από το 51,2 που είχε καταγραφεί τον Μάρτιο, αλλά παρέμεινε πάνω από το όριο των 50 μονάδων, σηματοδοτώντας ανάπτυξη του τομέα.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,19%, αμετάβλητος ο δείκτης Shanghai στη Κίνα, ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ στο -0,87%, ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορεά στο +0,24% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο -1,51%.
Απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές
Απώλειες καταγράφονται σήμερα στις ευρωπαϊκές αγορές, εν μέσω κλιμάκωσης των εντάσεων στη Μέση Ανατολή μετά την ανανέωση των αμερικανο-ιρανικών εχθροπραξιών στα Στενά του Hormuz.
ΗΠΑ και Ιράν αντάλλαξαν πυρά στα Στενά του Hormuz, με κάθε πλευρά να κατηγορεί την άλλη ότι ξεκίνησε την επίθεση.
Παρά την κλιμάκωση, ο Donald Trump επέμεινε ότι η εκεχειρία παραμένει σε ισχύ, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με δημοσιογράφο του ABC News αργότερα την Πέμπτη.
Λίγο αργότερα, σε νέα ανάρτησή του στο Truth Social, ο Trump υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ «κατέστρεψαν ολοκληρωτικά» τις ιρανικές δυνάμεις που συμμετείχαν στην ανταλλαγή πυρών, η οποία —όπως είπε— περιλάμβανε μικρά σκάφη και drones που «έπεσαν πανέμορφα στον ωκεανό, σαν πεταλούδα που πέφτει στον τάφο της».
Παράλληλα, επανέλαβε ότι το Ιράν θα δεχθεί νέες επιθέσεις αν δεν συμφωνήσει σε πυρηνική συμφωνία.
«Όπως τους χτυπήσαμε ξανά σήμερα, θα τους χτυπήσουμε πολύ πιο σκληρά και πολύ πιο βίαια στο μέλλον αν δεν υπογράψουν τη συμφωνία τους, ΑΜΕΣΑ!», έγραψε ο Trump.
Στην αγορά ενέργειας καταγράφεται έντονη νευρικότητα, με το Brent Ιουλίου στο +1,5% στα 101,56 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate για τον Ιούλιο στο +0,75% στα 95,40 δολάρια το βαρέλι.
Άνοδος +1,58% καταγράφει και το φυσικό αέριο, με το ολλανδικό συμβόλαιο TTF Mαίου στα 44,25 ευρώ..
Στα οικονομικά δεδομένα, το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας διαμορφώθηκε στα 14,3 δισ. ευρώ τον Μάρτιο, σημειώνοντας μείωση σε σχέση με τα 19,8 δισ. ευρώ που καταγράφηκαν τον Φεβρουάριο. Οι εξαγωγές ανήλθαν συνολικά σε 135,8 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 0,5% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και 1,9% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 5,1% σε μηνιαία βάση στα 121,5 δισ. ευρώ και κατά 7,2% σε ετήσια βάση.
Η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία κατέγραψε μηνιαία πτώση 0,7% τον Μάρτιο. Σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, ο δείκτης σημείωσε πτώση 2,8%.
Η βιομηχανική παραγωγή της Ισπανίας αυξήθηκε κατά 2,3% τον Μάρτιο, στην προσωρινή έκθεσή της. Σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2025, ο δείκτης αυξήθηκε κατά 1,8%.
Αναλυτικά, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο -0,90%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι -0,75%, ο δείκτης FTSE MIB -0,20%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,50%, ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχωρεί στο -0,15%.
Στη Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,35%, ο S&P 500 στο +0,45%, ο Nasdaq στο +0,60% και αμετάβλητο το ETF GREC ( 71,96 δολ.).
Μεικτές τάσεις στις τράπεζες με ικανοποιητικές συναλλαγές
Μεικτές τάσεις καταγράφηκαν στις τράπεζες, εν μέσω νευρικότητας, με ικανοποιητικές συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένων και των πακέτων.
Η Εθνική έκλεισε στα 14,2850 ευρώ, με άνοδο +0,25%, με όγκο 3,17 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 13,07 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Bank έκλεισε στα 3,6720 ευρώ, με πτώση -2,99% με όγκο 6,4 εκατ.τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 8,5 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είνα ι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 8,5420 ευρώ, με πτώση -1,59% με όγκο 3,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 10,56 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 3,99 ευρώ, με άνοδο +1,53% με όγκο 8,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 14,49 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου έκλεισε στα 9,80 ευρώ, με πτώση -1,56% και όγκο 580 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 4,27 δισεκ. ευρώ.
Η Crediabank έκλεισε στα 1,2720 ευρώ, με πτώση -2,15%, με όγκο 2,6 εκατ. τεμάχια και αποτίμηση στα 2,54 δισεκ. ευρώ.
Η Optima έκλεισε στα 9,0950 ευρώ, με πτώση -0,11%, με όγκο 334 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,01 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,60 ευρώ, με πτώση -1,02% και κεφαλαιοποίηση 290 εκατ. ευρώ.
Ισχυρές πιέσεις στα μη τραπεζικά blue chips με ικανοποιητικές συναλλαγές
Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στα μη τραπεζικά blue chips, με ικανοποιητικές συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένων και των πακέτων.
Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν ΕΛΠΕ -4,31%, Allwyn -4,05%, Jumbo -3,08%, Motor Oil -2,79%, Coca Cola -2,76%.....
Στον αντίποδα, ανοδικά έκλεισαν μόνο ΕΛΧΑ +2,61%, ΔΕΗ +1,33% και Sarantis +0,14%.
Η Coca Cola έκλεισε στα 49,30 ευρώ, με πτώση -2,76% και κεφαλαιοποίηση στα 18,40 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25.
Η Allwyn ( ΟΠΑΠ ) έκλεισε στα 12,3150 ευρώ, με πτώση -4,05% και αποτίμηση 9,94 δισ. ευρώ και βρίσκεται στη 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων τις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 18,13 ευρώ, με πτώση -0,93% και αποτίμηση 7,32 δισ. ευρώ και βρίσκεται στη 3η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 19,10 ευρώ, με άνοδο +1,33% και αποτίμηση 7,05 δισ. ευρώ, στην 4η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στα μη τραπεζικά blue chips.
Η Μetlen έκλεισε στα 37,06 ευρώ, με πτώση -2,42% και κεφαλαιοποίηση 5,30 δισεκ.
Η Viohalco έκλεισε στα 17,54 ευρώ, με πτώση -2,01% και κεφαλαιοποίηση στα 4,55 δισ. ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στα 43,08 ευρώ, με πτώση -0,28% και κεφαλαιοποίηση 4,46 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 36,20 ευρώ, με πτώση -2,79% και κεφαλαιοποίηση 4,01 ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 50,75 ευρώ, με πτώση -0,29% και κεφαλαιοποίηση 3,98 δισ.ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 22,00 ευρώ, με πτώση -3,08% και κεφαλαιοποίηση 2,96 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 9,43 ευρώ, με πτώση -4,31% και κεφαλαιοποίηση 2,88 δισ. ευρώ.
Ο Aktor έκλεισε στα 11,26 ευρώ, με πτώση -0,35% και κεφαλαιοποίηση 2,30 δισ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 9,87 ευρώ, με πτώση -0,80% και κεφαλαιοποίηση 1,05 δισ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 3,28 ευρώ, με πτώση -1,2% και κεφαλαιοποίηση 103 εκατ. ευρώ.
Νευρικότητα στα ομόλογα της Ευρωζώνης - To spread με την Γερμανία στις 68 μονάδες βάσης
Νευρικότητα καταγράφεται σήμερα 8/5 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,67% και το 10ετές ιταλικό 3,72% με το μεταξύ τους spread στις -5 μονάδες βάσης.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 68 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 30 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,30% ή 300 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -5 μονάδες βάσης.
Το spread Ελλάδος – Πορτογαλίας βρίσκεται στις 32 μονάδες βάσης.
Νευρικότητα στα ομόλογα της Ευρωζώνης
Νευρικότητα καταγράφεται σήμερα 8/5 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 8 Μαίου του 2026 στο 3,72%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 8/5/2026 στο 2,99%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 3,21% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 3,35% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,41% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 3,72% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,25% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,42%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών