Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Societe Generale: Κανένας κίνδυνος διάσπασης της Ευρωζώνης λόγω της κυπριακής διάσωσης - Ωστόσο αλλάζει η ακτινογραφία του ευρωπαϊκού banking - Τα CoCos... η καλύτερη απάντηση στους κινδύνους που γεννά το bail in

Societe Generale: Κανένας κίνδυνος διάσπασης της Ευρωζώνης λόγω της κυπριακής διάσωσης - Ωστόσο αλλάζει η ακτινογραφία του ευρωπαϊκού banking - Τα CoCos... η καλύτερη απάντηση στους κινδύνους που γεννά το bail in
"To κυπριακό πακέτο διάσωσης, βασικός πυλώνας του οποίου ήταν η απόφαση για την επιβολή haircut στις καταθέσεις, δεν μπορεί να αποτελέσει αιτία για πιθανή διάσπαση της Ευρωζώνης".
Τα ανωτέρω διαμηνύει η Societe Generale, στην τελευταία 40σέλιδη έκθεσή της, υπό τον τίτλο "European Banks - Cheap but not so very cheerful", την οποία εξασφάλισε και παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.
"Παρά το γεγονός πως τον περασμένο μήνα, Μάρτιο, οι διεθνείς αγορές επιδόθηκαν σε ένα μαζικό sell off, λόγω των ραγδαίων εξελίξεων στην Κύπρο, τα χρηματιστήρια δεν έχουν κανένα λόγο να θεωρούν πως η κυπριακή διάσωση είναι ικανή να επαναφέρει στο προσκήνιο φόβους για πιθανή κατάρρευση της Ευρωζώνης", υποστηρίζει ο οίκος στην εν λόγω έκθεσή του.
"Η κυπριακή διάσωση δεν μπορεί να πυροδοτήσει νέους φόβους για διάσπαση της Ευρωζώνης, αλλά σίγουρα αποδεικνύει πως αποτελεί μέρος των συνεχιζόμενων γερμανικών επιταγών και τελεσιγράφων που υιοθετούνται στις χώρες του ευρώ", υποστηρίζουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της Societe Generale.
Και διαμηνύουν: Μπορεί η κυπριακή διάσωση να μην προκαλέσει την κατάρρευση της Ευρωζώνης, αλλά σίγουρα θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στο σύνολο του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.
Ειδικότερα ο οίκος προβλέπει σημαντική αύξηση του χρηματοδοτικού κόστους για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, καθώς, όπως υποστηρίζει,"πλέον η Ευρωζώνη κατέστησε σαφές πως αλλάζει ο τρόπος των μελλοντικών τραπεζικών διασώσεων, με το βάρος να μετακυλύεται σταδιακά στους καταθέτες".
Πως όμως μπορούν να διαχειριστούν οι τράπεζες τον κίνδυνο του bail in, στην μετά την κυπριακή διάσωση εποχή;
Η Societe Generale απαντά: Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μπορέσει να διαχειριστεί μια τράπεζα τον κίνδυνο του bail in είναι τα CoCos...
"Ακόμη κι αν, εκ πρώτης όψεως, το κυπριακό πακέτο διάσωσης μοιάζει ένα βήμα πίσω στις προσπάθειες των Ευρωπαίων για τη σύσταση μιας πραγματικής τραπεζικής ένωσης, δεν είναι...", καταλήγει ο οίκος.

Μ.Φ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης