Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με MOH +6%, Allwyn +3% και αυξημένο τζίρο από υπόλοιπο rebalancing MSCI το ΧΑ +0,08% στις 2.374 μον. - Στο επίκεντρο το Ιρανικό

Με MOH +6%, Allwyn +3% και αυξημένο τζίρο από υπόλοιπο rebalancing MSCI το ΧΑ +0,08% στις 2.374 μον. - Στο επίκεντρο το Ιρανικό
Οι επενδυτές επιχειρούν για ακόμη μία φορά να αποκωδικοποιήσουν τα αντικρουόμενα μηνύματα γύρω από τις σχέσεις ΗΠΑ - Ιράν και τη γενικότερη κατάσταση στην περιοχή
Σχετικά Άρθρα
(upd16) Mε θετικό πρόσημο έκλεισε τελικά το ελληνικό χρηματιστήριο, στις 2.374 μονάδες, με κύριο χαρακτηριστικό τις εναλλαγές προσημων και με στηρίξεις από επιλέγμένες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, όπως Motor Oil +6,54%, Allwyn +2,74%...ενώ μεικτή ήταν η εικόνα στις τράπεζες, με αυξημένες τις συναλλαγές από το υπόλοιπο του rebalancing των δεικτών MSCI που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 29/5. 
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος παραμένουν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με τους επενδυτές να επιχειρούν για ακόμη μία φορά να αποκωδικοποιήσουν τα αντικρουόμενα μηνύματα γύρω από τις σχέσεις ΗΠΑ - Ιράν και τη γενικότερη κατάσταση στην περιοχή.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, δήλωσε ότι είναι πιθανή η επίτευξη συμφωνίας με το Ιράν και η επαναλειτουργία του Στενού του Hormuz μέσα στην επόμενη εβδομάδα, ενισχύοντας τις προσδοκίες για αποκλιμάκωση της έντασης.
Την ίδια στιγμή, η απειλή του Ισραήλ για στρατιωτική δράση στον Λίβανο προκάλεσε νέα αναταραχή, με το Ιράν να ανακοινώνει ότι παγώνει κάθε σχετική διαπραγμάτευση και να δηλώνει έτοιμο για κάθε ενδεχόμενο. Ωστόσο, μετά από επικοινωνία του Trump με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu, το Ισραήλ διαβεβαίωσε ότι δεν θα προχωρήσει σε επίθεση στη Βηρυτό και ότι η εκεχειρία με τη Hezbollah παραμένει σε ισχύ. Παρά τις προσωρινές ενδείξεις αποκλιμάκωσης και τις διαβεβαιώσεις της αμερικανικής πλευράς ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται, η αβεβαιότητα εξακολουθεί να κυριαρχεί, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι παραμένουν υψηλοί και ότι το ενδεχόμενο μιας ευρύτερης περιφερειακής κρίσης δεν έχει απομακρυνθεί.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το Ιράν είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού και είναι αυτό που σύρει τις ΗΠΑ… Ο Trump κατάφερε, έστω και προσωρινά, να αποτρέψει μια νέα ανάφλεξη και να σώσει τις συνομιλίες... αλλά δεν έλυσε το πρόβλημα…
Απλώς κέρδισε χρόνο σε ένα αδιέξοδο που απειλεί να μετατραπεί σε περιφερειακή κρίση με παγκόσμιες συνέπειες, τη στιγμή που είναι ξεκάθαρο ότι ο Trump δεν μπορεί να ελέγξει τον πόλεμο που έχει αποκτήσει τη δική του δυναμική…
Τα συμβόλαια Brent για τον Αύγουστο υποχωρούν -0,30% στα 94,74 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό WTI σημειώνει πτώση -0,40%, στα 91,77 δολάρια το βαρέλι.
Ο Γενικός Δείκτης έφτασε στα υψηλά 4μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 2.407,07 στις 4/2/2026. Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης αθροίζει κέρδη +11,97% ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης υπεραποδίδει με άνοδο +18,78%
Σε τεχνικό επίπεδο, η ζώνη των 2.400 μονάδων συνιστά την πρώτη βασική αντίσταση, ενώ η ζώνη των 2.300 μονάδων αποτελεί την πρώτη σημαντική στήριξη
Στις τράπεζες, με θετικό πρόσημο έκλεισαν Alpha Bank +0,26% και Εθνική +0,10% , ενώ ήπια υποχώρησαν  Eurobank -0,80% και Πειραιώς -0,42%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν Motor Oil +6,54%, ΕΛΧΑ +4,55%, ΕΥΔΑΠ +2,89%, Allwyn +2,74%, Cenergy +2,24%...ενώ υποχώρησαν Τιτάν -2,12%, ΓΕΚ Τέρνα -1,87%, Aktor -1,35%, Metlen -0,86%...
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στη δημοσίευση των αποτελεσμάτων από τις εισηγμένες εταιρείες και στις αποκοπές μερισμάτων τα οποία στέλνουν αισιόδοξο μήνυμα για μία ακόμη καλή χρονιά μερισμάτων.
Προφανώς και υπάρχουν ακόμα ανησυχίες για την εφοδιαστική αλυσίδα και τις πιέσεις στις τιμές των πρώτων υλών, αλλά με την πρόοδο που φαίνεται να υπάρχει στις διαπραγματεύσεις, εκτιμάται ότι θα δούμε αποκλιμάκωση τους επόμενους μήνες.
Υπενθυμίζεται πως οι συνολικές διανομές από τα κέρδη του 2025 θα ξεπεράσουν τα 6 δισ. ευρώ.
Σήμερα δημοσίευσε αποτελέσματα α’ τριμήνου η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους να ανέρχονται στα 32,4 εκατ. ευρώ. Το ποσό που αναλογεί στους μετόχους της μητρικής ανήλθε σε 34,7 εκατ. ευρώ, έναντι 21,1 εκατ. ευρώ της προηγούμενης περιόδου.
Τα έσοδα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανήλθαν σε 992,6 εκατ. ευρώ και η λειτουργική κερδοφορία (adj. EBITDA) του Ομίλου αυξήθηκε κατά 22,4%, φθάνοντας τα 165,9 εκατ. ευρώ
Αύριο 3/6 ξεκινάει η δημόσια προσφορά του εταιρικού ομολόγου της Lamda Dev. και στις 4/6 ανακοι νώνονται τα αποτελέσματα από την Allwyn.
Mε σύσταση για αποδόσεις ανώτερες από αυτές της αγοράς και τιμή στόχο τα 6,70 ευρώ ή 7,80 δολάρια, ξεκίνησε την κάλυψη της Safe Bulkers η Piraeus Securities.
Η θετική της άποψη για τη μετοχή βασίζεται στο στοχευμένο πρόγραμμα ανανέωσης του στόλου της εταιρείας με πλοία υψηλής απόδοσης, σε έναν ισχυρό ισολογισμό που εξασφαλίζει χρηματοοικονομική ευελιξία σε όλες τις φάσεις του κύκλου, καθώς και σε μια ελκυστική αποτίμηση σε συνδυασμό με τη δυνατότητα διεύρυνσης της μετοχικής της βάσης μετά τη διπλή εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Οι ετοχές της Performance διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,13515 ευρώ και της CNL Capital επίσης χωρίς το σχετικό δικαίωμα ύψους 0,15 ευρώ.

Κλείνει το deal Bally's Intralot - Evoke στο Λονδίνο – Εκτόξευση μεγεθών για τη BYLOT, μεγάλη υπεραξία για Intracom

Στην τελική ευθεία φέρεται να βρίσκεται η συμφωνία μεταξύ της Bally's Intralot και της Evoke, σύμφωνα με πληροφορίες που φτάνουν από θεσμικούς κύκλους του Λονδίνου, με τις δύο πλευρές να εμφανίζονται κοντά στην επίτευξη ενός deal που εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους για την Bally's.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι, εφόσον ολοκληρωθεί η συμφωνία, αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τα οικονομικά μεγέθη και τις προοπτικές ανάπτυξης της Bally's, δημιουργώντας νέα δεδομένα στον κλάδο των τυχερών παιχνιδιών και της ψηφιακής ψυχαγωγίας.
Παράγοντες της αγοράς αποδίδουν την εξέλιξη αυτή στη στρατηγική που ακολουθεί η διοίκηση του ομίλου, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον Πρόεδρο Σωκράτη Κόκκαλη και στην ομάδα διοίκησης, οι οποίοι πιστώνονται με την υλοποίηση κινήσεων που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, ενισχύουν τη μακροπρόθεσμη αξία των συμμετοχών του ομίλου.
Μεγάλη ωφελημένη από τις εξελίξεις εκτιμάται ότι θα είναι και η Intracom, καθώς η ενδεχόμενη περαιτέρω ενίσχυση της Bally's Intralot αναμένεται να επηρεάσει θετικά την αποτίμηση των συμμετοχών της.
Αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι η υπεραξία των σχετικών επενδύσεων θα μπορούσε να αυξηθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα την ενίσχυση της καθαρής θέσης της Intracom και τη βελτίωση των συνολικών οικονομικών της μεγεθών.
Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στις επίσημες ανακοινώσεις που αναμένονται το επόμενο διάστημα και οι οποίες θα επιβεβαιώσουν ή όχι τις πληροφορίες που διακινούνται στους διεθνείς επενδυτικούς κύκλους.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση

Ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη +0,25% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,24%.
Λίγο πριν τις 11:00, με πιέσεις στις τράπεζες, με Εurobank -2,89%, Πειραιώς -1,49%.....αλλά και σεΤιτάν-2,5%, Metlen, Aktor -1%...ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,24% και ο Γενικός Δείκτης στο -0,41%.
Περί τις 15:15, με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, με Εθνική +1,82%, Πειραιώς +1,2% ...αλλά και σε μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με Motor Oil, Allwyn +4% ..ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,77% και ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,59% 
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με οριακή άνοδο +0,08% στις 2.374 μονάδες, έχοντας υψηλό τις 2.386,60 μονάδες και χαμηλό τις 2.363,08 μονάδες
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα λόγω του υπολοίπου των συναλλαγών από το rebalancing του MSCI...
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 326 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 63,7 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος στα 39,6 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 20,3 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 63,72 εκατ. ευρώ και όγκου 5,52 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Αναλυτικά, η Εθνική διακίνησε 2,05 εκατ. τεμάχια αξίας 30,43 εκατ. ευρώ, η Εurobank 110,6 χιλ. τεμάχια αξάις 436 χιλ. ευρώ, η Alpha Bank 400 χιλ. τεμάχια αξίας 1,56 εκατ. ευρώ, η Πειραιώς 871,6 χιλ. τεμάχια αξίας 8,02 εκατ. ευρώ.
Η ΔΕΗ 787 χιλ. τεμάχια αξίας 17,05 εκατ. ευρώ και ο Τιτάν 20 χιλ. τεμάχια αξίας 1 εκατ. ευρώ...
Η ΑΔΜΗΕ  200 χιλ. τεμάχια αξίας 808 χιλ. ευρώ, η Λάμψα 3,4 χιλ. τεμάχια αξίας 139,4 χιλ. ευρώ και η Safe Bulkers 30 χιλ. τεμάχια αξίας 189 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.374 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 2.400 μονάδες και ακολουθούν οι 2.450, οι 2.480 και οι 2.500 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 2.300 μονάδες και ακολουθούν οι 2.250, οι 2.200, οι 2.195, οι 2.155, οι 2.146 ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών, οι 2.121 μονάδες ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών, οι 2.000, οι 1.950, οι 1.850 μονάδες και στο δυσμενές σενάριο οι 1.650 μονάδες .
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 2.724 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 2.450 μονάδες και ακολουθούν οι 2.418 μονάδες o απλός ΚΜΟ των 200 ημερών και ακολουθούν οι 2.363 μονάδες ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών, οι 2.200, οι 2.150 και οι 2.000 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 2.750 μονάδες και ακολουθούν οι 2.850, οι 2.900, οι 2.950 και οι 3.000 μονάδες.

Βελτίωση στα ομόλογα της Ευρωζώνης - To spread με την Ιταλία στις -6 μ.β.

Σταθεροποίηση καταγράφεται στα ομόλογα της Ευρωζώνης, με τους επενδυτές να αισιοδοξούν για συμφωνία εκεχειρίας στη Μέση Ανατολή, με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump να δηλώνει νωρίτερα ότι η συμφωνία με το Ιράν και το άνοιγμα του Στενού του Hormuz, είναι πιθανή «την επόμενη εβδομάδα».
Η ενεργειακή κρίση ανέδειξε τις επίμονες πληθωριστικές πιέσεις, δείχνοντας ότι οι μεγάλες οικονομίες δυσκολεύονται εδώ και χρόνια να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στους στόχους τους, ενώ έχουν ενισχύσει τα στοιχήματα των επενδυτών ότι οι κεντρικές τράπεζες θα προχωρήσουν σε νέες αυξήσεις επιτοκίων.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτιμάται ότι μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια ήδη από τον επόμενο μήνα(10-11 Ιουνίου) κατά 25 μ.β στο 2,5%, η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να προχωρήσει σε περίπου δύο αυξήσεις επιτοκίων μέσα στη χρονιά, ενώ έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες η Federal Reserve να αυξήσει ξανά τα επιτόκια μέχρι τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με το εργαλείο CME FedWatch.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,62% και το 10ετές ιταλικό 3,68% με το μεταξύ τους spread στις -6 μονάδες βάσης.
Αγορές και στα αμερικανικά ομόλογα, καλύπτοντας, με το 10ετές στο 4,43% και το 2ετές στο 4,01%, με την απόδοση του 10ετούς να παραμένει υψηλότερα από το 2ετές ομόλογο.
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Το 2025 αποτέλεσε έτος-ορόσημο για τις αναβαθμίσεις του ελληνικού αξιόχρεου. Όπως είχε γράψει το Bankingnews, η βασική αιτία της αναβάθμισης θα είναι ξεκάθαρα η τραπεζική σταθερότητα και ανάπτυξη, οι τράπεζες έχουν καταστεί πόλος σταθερότητας.
Για το 2026, ο πρώτος κύκλος των αξιολογήσεων άνοιξε την Παρασκευή 6 Μαρτίου με τον καναδικό οίκο DBRS να διατηρεί σε BBB τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, όπως αναμενόταν, χωρίς να μεταβάλει στις σταθερές προοπτικές επαναξιολόγησης (trend), αμετάβλητη ήταν η αξιολόγηση από την Moody’s στις 13/3 η οποία διατήρησε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στο επίπεδο Baa3, χωρίς να μεταβάλει τις σταθερές προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook).
Ομοίως και η γερμανική Scope διατήρησε αμετάβλητη την αξιολόγηση την Παρασκευή 20/3.
Στάση αναμονής κράτησε ο αμερικανικός οίκος Standard and Poor’s στις 24/4, με τη βαθμολογία του να παραμένει σε «ΒΒΒ» με σταθερές προοπτικές.
Eν τω μεταξύ και η Fitch Ratings, στις 8/5/2026 διατήρησε σε ΒΒΒ την αξιολόγηση για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας με σταθερές τις προοπτικές (outlook).
Ο δεύτερος γύρος ξεκινά στις 4 Σεπτεμβρίου, και πάλι με την DBRS, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η 18η Σεπτεμβρίου καθώς θα έχουμε διπλή αξιολόγηση την ίδια ημέρα από Moody’s και Scope.
Η αυλαία πέφτει στις 23 Οκτωβρίου με την S&P και στις 6 Νοεμβρίου με τη Fitch.
Υπενθυμίζεται ότι το 2023 χαρακτηρίστηκε από την περιβόητη επιστροφή της Ελλάδος στην επενδυτική βαθμίδα μια παρωχημένη διαδικασία καθώς όπως έχουμε αναλύσει διεξοδικά… η ΕΚΤ έκανε την δουλειά πριν 3 χρόνια… όταν αποφάσισε να αγοράσει και τα ελληνικά ομόλογα τότε junk bond από το παράθυρο.
Η Ελλάδα βρέθηκε άτυπα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το περιβόητο πρόγραμμα Πανδημίας χωρίς να πληροί τα κριτήρια…
Το 2024 γίναμε μάρτυρες μιας κακοστημένης διαδικασίας χειραγώγησης από τους οίκους αξιολόγησης όπου προέβησαν σε μπαράζ αναβαθμίσεων ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα.
Το investment grade ή επενδυτική βαθμίδα σε ένα κόσμο λογικό θα είχε σημασία αλλά από τότε που εμφανίστηκε η ακραία στρεβλωμένη ποσοτική χαλάρωση ουσιαστικά μετρίασαν την αξία των οίκων αξιολόγησης.
Το 2024 το βασικό κίνητρο για να αναβαθμιστεί η Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα ήταν κυρίως πολιτικό.
Η αξιοπιστία των οίκων αξιολόγησης αμφισβητείται, πληρώνονται κάθε φορά που συντάσσουν μια έκθεση και συνήθως για να παίρνουν δουλειές… πουλάνε θετικά σενάρια… εντούτοις για μεγάλο μέρος των επενδυτών είναι υπολογίσιμοι οι οίκοι αξιολόγησης.
Από την άλλη, όλα αυτά δεν έχουν και πολύ μεγάλη σημασία, αφού οι κεντρικές τράπεζες έχουν ακυρώσει την επίδραση των οίκων αξιολόγησης.
Είναι αξιοσημείωτο ότι από τα 403,86 δισ. ευρώ του ελληνικού δημόσιου χρέους, 105,2 δισ. ευρώ αφορούσαν κρατικά ομόλογα, 218,8 δισ. ευρώ δάνεια μηχανισμών στήριξης, 8,4 δισ. ευρώ έντοκα γραμμάτια και περίπου 57 δισ. ευρώ repos.
Σε εκείνη τη φάση, το ελληνικό δημόσιο βασιζόταν σε σημαντικό βαθμό στον ενδοκυβερνητικό δανεισμό για τη διαχείριση της ρευστότητας, γεγονός που εξηγούσε γιατί τα repos παρέμεναν σε υψηλά επίπεδα.
Από το σύνολο του χρέους, αυτό που βρισκόταν ουσιαστικά σε κυκλοφορία ήταν τα περίπου 105 δισ. ευρώ των κρατικών ομολόγων, καθώς τα δάνεια των μηχανισμών στήριξης δεν αποτελούν διαπραγματεύσιμους τίτλους. Επιπλέον, ήδη τότε, σημαντικό μέρος αυτών των ομολόγων κατείχε η ΕΚΤ, περιορίζοντας περαιτέρω το πραγματικό free float της αγοράς.
Για το 2026 το ελληνικό δημόσιο χρέος προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 359,3 δισ. ευρώ ή στο 138,2% του ΑΕΠ.
Ωστόσο, με την επιβάρυνση από τα senior δάνεια του νόμου Κατσέλη εκτιμάται ότι θα αυξηθεί περίπου στα 360,3 δισ. ευρώ, την ώρα που το 2025 είχε ανέλθει στα 362,8 δισ. ευρώ ή 145,9% του ΑΕΠ, χωρίς ωστόσο να έχει αλλάξει ριζικά η δομή του.
Τα κρατικά ομόλογα παραμένουν κοντά στα 100 δισ. ευρώ, τα δάνεια των μηχανισμών στήριξης εξακολουθούν να αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του χρέους, ενώ η μείωση του συνολικού μεγέθους οφείλεται κυρίως στη συρρίκνωση βραχυπρόθεσμων και ταμειακών υποχρεώσεων.
Υπό αυτή την έννοια, η αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα αφορά μια περιορισμένη αλλά κρίσιμη αγορά τίτλων, και όχι το σύνολο του δημόσιου χρέους. Οι οίκοι αξιολόγησης δεν επαναλαμβάνουν τα σφάλματα της περιόδου 2008–2009, καθώς το ρίσκο που αναλαμβάνουν σήμερα είναι σαφώς περιορισμένο, δεδομένης της θεσμικής δομής και των μακρών λήξεων του ελληνικού χρέους.

Μεικτές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν σήμερα 2/6 οι ασιατικές αγορές, με επίκεντρο τα αντικρουόμενα μηνύματα στη Μέαη Ανατολή τα οποία συνεχίζονται.
Το επενδυτικό κλίμα επιβαρύνθηκε ιδιαίτερα μετά από δημοσίευμα αργά τη Δευτέρα σύμφωνα με το οποίο η Τεχεράνη διέκοψε την επικοινωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω διαμεσολαβητών. Από την άλλη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump υποστήριξε ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται και δήλωσε πως αναμένει την επίτευξη συμφωνίας μέσα στην επόμενη εβδομάδα.
Οι μετοχές του κλάδου των ημιαγωγών δέχθηκαν κινήσεις κατοχύρωσης κερδών ύστερα από το εντυπωσιακό ράλι του Μαΐου, το οποίο τροφοδοτήθηκε από την αισιοδοξία γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη.
Η παρουσίαση νέων προϊόντων τεχνητής νοημοσύνης από τη Nvidia τη Δευτέρα είχε συμβάλει περαιτέρω στην ανοδική πορεία του κλάδου.
Στη Νότια Κορέα, οι επενδυτές ανησύχησαν και από τα ισχυρότερα του αναμενομένου στοιχεία για τον πληθωρισμό καταναλωτή τον Μάιο. Ο ετήσιος πληθωρισμός έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 26 μηνών, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι η Τράπεζα της Κορέας θα προχωρήσει σε αυξήσεις επιτοκίων αργότερα μέσα στο έτος.
Ομοίως, τα σχόλια του Ian Harper, μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστραλίας ότι ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για την οικονομία, αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες για νέες αυξήσεις επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,49%, ο Shanghai στη Κίνα στο +0,43%, ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ στο 2,52%, ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορεά στο +0,15% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο -0,06%.

Άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές

Ανοδικά κινούνται σήμερα 2/6 οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές αναμένουν κρίσιμα στοιχεία που θα δείξουν τον οικονομικό αντίκτυπο του πολέμου μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ιράν.
Τα συμβόλαια Brent για τον Αύγουστο υποχωρούν -0,30% στα 94,74 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό WTI σημειώνει πτώση -0,40%, στα 91,77 δολάρια το βαρέλι.
Πτώση -2,9% καταγράφεται στο φυσικό αέριο, με το ολλανδικό συμβόλαιο TTF Ιουνίου στα 47,69 ευρώ..
Στα νέα οικονομικά δεδομένα, ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 3,2% τον Μάιο, σημειώνοντας άνοδο από το 3% του προηγούμενου μήνα, σύμφωνα με προκαταρκτική έκθεση που δημοσίευσε η Eurostat. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) αυξήθηκε κατά 0,1%, σε σύγκριση με την αύξηση 1% τον Απρίλιο.
Η ανεργία στην Ισπανία μειώθηκε κατά 1,5% ή 36.323 άτομα σε μηνιαία βάση τον Μάιο, φτάνοντας τα 2.320.721 άτομα, όπως αποκάλυψε η Κρατική Υπηρεσία Δημόσιας Απασχόλησης (SEPE) σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη. Σε ετήσια βάση, ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 5,5%.
Οι εγκρίσεις στεγαστικών δανείων στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν στις 60.500 τον Απρίλιο από 63.600 τον Μάρτιο, όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Αγγλίας σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.
Το εμπορικό πλεόνασμα της Ελβετίας ανήλθε στα 3,2 δισ. ελβετικά φράγκα τον Απρίλιο. Σε μηνιαία βάση, οι εξαγωγές σε ονομαστικούς όρους αυξήθηκαν κατά 0,1% τον υπό εξέταση μήνα, φτάνοντας τα 22,3 δισ. ελβετικά φράγκα, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 3% στα 19 δισ. ελβετικά φράγκα.
Αναλυτικά, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο +0,40%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι +0,60%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο +1,3%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,60% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο σχύεται στο +0,20%.
Στη Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,20%, ο S&P 500 στο -0,10%, ο Nasdaq στο -0,05% και το ETF GREC στο +0,29% ( 74,82 δολ.).

Μεικτές τάσεις στις τράπεζες με ικανοποιητικές συναλλαγές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι τράπεζες με ικανοποιητικές συναλλαγές.
Η Εθνική έκλεισε στα 14,84 ευρώ, με άνοδο +0,10%, με όγκο 3,9 εκατ.τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 13,57 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Bank έκλεισε στα 3,92 ευρώ, με άνοδο +0,26% με όγκο 7,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 9,08 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είνα ι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 9,1120 ευρώ, με πτώση -0,42% με όγκο 3,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 11,26 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 3,9590 ευρώ, με πτώση -0,80% με όγκο 4,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 14,38 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου έκλεισε στα 9,45 ευρώ, με άνοδο +0,53% και όγκο 461 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 4,12 δισεκ. ευρώ.
Η Crediabank έκλεισε στα 1,26 ευρώ, με πτώση -2,93% με όγκο 2,7 εκατ. τεμάχια και αποτίμηση στα 2,51 δισεκ. ευρώ.
Η Optima έκλεισε στα 10,52 ευρώ, με πτώση -1,13%, με όγκο  139 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,33 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,85 ευρώ, με πτώση -0,34% και κεφαλαιοποίηση 295 εκατ. ευρώ.

Ανοδικές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips με ικανοποιητικές συναλλαγές

Ανοδικά έκελισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών  μετοχών  του FTSE 25, με ικανοποιητικές συναλλαγές.
Τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Motor Oil +6,54%, ΕΛΧΑ +4,55%, ΕΥΔΑΠ +2,89%, Allwyn +2,74%, Cenergy +2,24%...
Στον αντίποδα, υποχώρησαν Τιτάν -2,12%, ΓΕΚ Τέρνα -1,87%, Aktor -1,35%, Metlen -0,86%...
Η Coca Cola έκλεισε στα 49,00 ευρώ, με άνοδο +0,20% και κεφαλαιοποίηση στα 18,29 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 21,48 ευρώ, με πτώση -0,37% και αποτίμηση 12,83 δισ. ευρώ, στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στα μη τραπεζικά blue chips.
Η Allwyn (ΟΠΑΠ) έκλεισε στα 12,94 ευρώ, με άνοδο 2,74% και αποτίμηση 10,44 δισ. ευρώ και βρίσκεται στη 3η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 18,20 ευρώ, με άνοδο +0051% και αποτίμηση 7,35 δισ. ευρώ και βρίσκεται στη 4η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η Metlen έκλεισε στα 41,50 ευρώ, με πτώση -0,86% και κεφαλαιοποίηση 5,94 δισ. ευρώ.
Η Viohalco έκλεισε στα 21,00 ευρώ, με άνοδο +0,72% και κεφαλαιοποίηση στα 5,44 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 39,40 ευρώ, με άνοδο +6,54% και κεφαλαιοποίηση 4,36 δισ. ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στα 41,96 ευρώ, με πτώση -1,87% και κεφαλαιοποίηση 4,34 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 49,92 ευρώ, με πτώση -2,12% και κεφαλαιοποίηση 3,91 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 23,10 ευρώ, με πτώση -0,77% και κεφαλαιοποίηση 3,10 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 10,30 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 3,15 δισ. ευρώ.
Ο Aktor έκλεισε στα 10,22 ευρώ, με πτώση -1,35% και κεφαλαιοποίηση 2,08 δισ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 10,68 ευρώ, με άνοδο +2,89% και κεφαλαιοποίηση 1,14 δισ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 3,30 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 104 εκατ. ευρώ.

Αγορές στα ομόλογα της Ευρωζώνης - To spread με την Γερμανία στις 66 μονάδες βάσης

Αγορές καταγράφονται σήμερα 2/6 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,62% και το 10ετές ιταλικό 3,68% με το μεταξύ τους spread στις -6 μονάδες βάσης.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 66 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 29 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,29% ή 290 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -6 μονάδες βάσης.
Το spread Ελλάδος – Πορτογαλίας βρίσκεται στις 30 μονάδες βάσης.

Βελτίωση στα ομόλογα της Ευρωζώνης

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 2/6 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 2 Ιουνίου του 2026 στο 3,68%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 29/5/2026 στο 2,96%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 3,12% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 3,32% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,37% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 3,68% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,25% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,36%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης