Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τι υποστηρίζουν για το ελληνικό χρηματιστήριο και τις προοπτικές του το 2011 Έλληνες χρηματιστές

tags :
Τι υποστηρίζουν για το ελληνικό χρηματιστήριο και τις προοπτικές του το 2011 Έλληνες χρηματιστές
Η στενωπός διαρκείας που έχει εισέλθει το ΧΑ από το Νοέμβριο του 2009 θα διατηρηθεί και το 2011. Όλα θα εξαρτηθούν από την δημοσιονομική πορεία της χώρας. Όπως δηλώνει στο www.bankingnews.gr ο κ. Εμμανουήλ Βάρσος από τους πολύπειρους  Έλληνες χρηματιστές, «εάν εξαιρεθούν 2 με 3 εισηγμένες που δεν εξαρτώνται από την Ελλάδα, οι υπόλοιπες επιχειρήσεις θα βιώσουν ένα επίσης δύσκολο 2011». Όπως τονίζει ο κ. Βάρσος «το ΧΑ θα βιώσει και το 2011 έντονες διακυμάνσεις και θα λειτουργεί ως συγκοινωνούντα δοχεία τόσο με τις επιδόσεις της Ελληνικής οικονομίας όσο και με την πορεία της αγοράς ομολόγων».
Εκείνο που τονίζει ο χρηματιστής είναι «ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε πολλά από μία αγορά όπως το ΧΑ που σταδιακά απομειώνεται ο τζίρος καθώς έχει μετατραπεί σε μία ιδιαίτερα ρηχή αγορά». Αξίζει να τονίσουμε ότι στις 13 συνεδριάσεις που υπολείπονται να ολοκληρωθεί το 2010 από τις μετοχές του Ftse 20 μόνο η  μετοχή της Coca Cola από τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης κατάφερε το 2010 να κλείσει με κέρδη, ενώ οι υπόλοιπες 19 μετοχές του Ftse 20 ολοκληρώνουν τη χρονιά με σημαντικές υποαποδόσεις. Η χειρότερη χρηματιστηριακή χρονιά των τελευταίων δεκαετών και σίγουρα μετά το 1990 ολοκληρώνεται  με το χρηματιστήριο να βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Η ανοδική αντίδραση των συνεδριάσεων του Δεκεμβρίου αποδίδεται στο γεγονός ότι έχουν κλείσει τα βιβλία τους για τη χρονιά που τελειώνει τα hedge funds και οι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι. Οπως δηλώνει στο www.bankingnews.gr  ο κ. Δημήτρης Τζάνας σύμβουλος επενδύσεων της Proton Bank «οι 1.500 μονάδες είναι ένα ισχυρό σημείο αντίδρασης της αγοράς, γεγονός που έχει επαληθευτεί σε σημαντικές ημερομηνίες την τελευταία δωδεκαετία». Οπως εξηγεί, «και το 1998 λίγες ημέρες πριν η δραχμή κλειδώσει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό του ευρώ και εισέλθει η Ελλάδα στην ΟΝΕ και στο χαμηλό του 2003 με τον πόλεμο στον Περσικό Κόλπο ο Γενικός Δείκτης φρέναρε στις 1.500 μονάδες». Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και τώρα λέει ο κ. Τζάνας «αφού για να διασπάσει ο Γενικός Δείκτης τις 1.500 μονάδες θα πρέπει να συμβεί κάτι πολύ καταστροφικό για την ελληνική οικονομία όπως πολύ άσχημα θα ήταν για παράδειγμα η έξοδος της Ελλάδας από τη Ζώνη του Ευρώ. Ακόμη και μια πιθανή αναδιάρθρωση (haircut) του δημοσίου χρέους δεν θα επηρεάσει σε τόσο μεγάλο βαθμό το χρηματιστήριο». Συμπερασματικά λοιπόν η αγορά έχει προεξοφλήσει τα χειρότερα, οι επενδυτικές ευκαιρίες είναι μεγάλες καθώς οι αποτιμήσεις βρίσκονται σε επίπεδα 1998-1999. Με τον Γενικό Δείκτη να υπολείπεται 32,31% από τις 31 Δεκεμβρίου του 2009 και τη συνολική κεφαλαιοποίηση να έχει απολέσει 25 δισ. ευρώ από το ξεκίνημα του 2010 το Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α.) βρίσκεται σε μία περιδίνηση χωρίς να μπορεί κανείς να προβλέψει τι θα επακολουθήσει. Ουσιαστικοί καταλύτες να αλλάξουν αυτή την πορεία της αγοράς δεν μπορεί να υπάρξουν, καθώς όλα εξαρτώνται από τη δημοσιονομική πορεία της χώρας.
Ανάσες για την αγορά θα υπάρξουν όταν μειώνονται το έλλειμμα και το χρέος. Το Χρηματιστήριο έχει συνδέσει την πορεία του με την έξοδο της χώρας μας από την κρίση και κυρίως με τη χρονική στιγμή που θα μπορέσει και πάλι η Ελλάδα να δανειστεί κεφάλαια από τις αγορές μέσω των ομολόγων. Μέχρι να συμβεί αυτή η εξέλιξη, η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά θα είναι σε πεδίο κινούμενης άμμου με απρόβλεπτες συνέπειες για τις μετοχές.

Aνέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης