Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Road show Λονδίνο: Διευρύνθηκε η λίστα των εισηγμένων με τη συμμετοχή και της Eurobank και των χρηματιστηριακών Πειραιώς και Ν. Πανταλάκης στους χορηγούς

tags :
Road show Λονδίνο: Διευρύνθηκε η λίστα των εισηγμένων με τη συμμετοχή και της Eurobank και των χρηματιστηριακών Πειραιώς και Ν. Πανταλάκης στους χορηγούς
Τελικά θα συμμετάσχουν και οι 5 εισηγμένες τράπεζες στο road show του Λονδίνου, αφου έγινε γνωστό ότι θα λάβει μέρος και η Eurobank, η οποία δεν είχε δηλώσει ότι θα παραβρεθούν στελέχη της διοίκησης στο road show του Λονδίνου που θα γίνει στο Bloomberg στις 5 και 6 Σεπτεμβρίου 2013.
Ετσι η νεότερη λίστα των εισηγμένων περιλαμβάνει 25 εισηγμένες και πρόκειται για τις εξής:Alpha Bank, Εθνική τράπεζα, Eurobank, Πειραιώς, Attica Bank, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Motor Oil, Μέτκα, MIG, Intralot, Ελληνικά Πετρέλαια, Φουρλής, Folli Follie Group, Eurobank Properties, Ελλάκτωρ, Σωληνουργεία Κορίνθου, Τιτάν, Τέρνα Ενεργειακή, Εχαε, Γεκ-Τέρνα, Frigoglass και Σαράντης. Στους χορηγούς του φετεινού 8ου road show περιλαμβάνονται: η Πειραιώς χρηματιστηριακή, Νίκος Παντελάκης, Εuroxx, Alpha Finance, Βeta Χρηματιστηριακή, Eurobank Equities, IBG, Εθνική Χρηματιστηριακή και η Morgan Stanley.
Τα τελευταία έξι χρόνια της ύφεσης προκάλεσαν και την ιστορική μετάλλαξη της αγοράς. Από τραπεζοκεντρικό το Χρηματιστήριο της Αθήνας έχει μετεξελιχθεί σε αγορά των εξωστρεφών επιχειρήσεων και όσων εταιρειών διαθέτουν πραγματικά ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη. Πρόκειται για εισηγμένες με μέσο όρο εξαγωγών άνω του 65% επί του συνολικού τζίρου. Τα ξένα χαρτοφυλάκια έχουν σαφή προσανατολισμό στις συγκεκριμένες εταιρείες, που συνεχίζουν κάθε χρόνο να έχουν περιορισμένη έκθεση στον κίνδυνο χρέους (sovereigrisk) της χώρας. Δεν είναι τυχαίο το ότι η μικρή βελτίωση της ρευστότητας που έχει παρατηρηθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2013 αφορά τις επιχειρήσεις οι οποίες, αν και δανείζονται με επιτόκια 7,5%, 8% και 8,5%, μέσω διεθνών εταιρικών ομολόγων, δείχνουν ιδιαίτερη ανθεκτικότητα και σε μηνιαία βάση αυξάνουν ακόμη περισσότερο την εξωστρέφειά τους. Οι ερωτήσεις των διεθνών funds που θα απευθύνουν προς τις 20 εξωστρεφείς επιχειρήσεις που θα βρεθούν στο Λονδίνο θα αφορούν τα επενδυτικά τους προγράμματα για το 2014. Επίσης θα ερωτηθούν για την εικόνα των ταμειακών τους διαθεσίμων, την γκάμα των νέων προϊόντων που σχεδιάζουν αλλά και για τη διεύρυνση του πελατολογίου τους διεθνώς. Οπως συνέβη και τον περασμένο Ιούνιο στη Νέα Υόρκη, δεν θα υπάρξουν ερωτήσεις για την ελληνική οικονομία, αφού οι επιχειρήσεις αυτές έχουν καταφέρει να απεγκλωβιστούν από τη μέγκενη της εξάχρονης ύφεσης.Οι εκπρόσωποι αυτών των εταιρειών παραμένουν ιδιαίτερα συγκρατημένοι, δεν παρασύρονται από τις θετικές επιδόσεις που εμφανίζουν και σημειώνουν ότι υπάρχει μεγάλος και ανηφορικός δρόμος μπροστά μας.
Όπως εξηγούν επιχειρηματίες στο www.bankingnews.gr: «Καθημερινά προσπαθούμε να αντεπεξέλθουμε στους προμηθευτές μας, να σκεφτούμε 70 διαφορετικούς τρόπους για να λύσουμε τα προβλήματά μας, να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας και να ικανοποιήσουμε τους πελάτες μας αλλά να είμαστε συνεπείς και με τις τράπεζες». Οι διαχειριστές των private equity εκτιμούν ότι μέχρι και το τέλος του 2013 τα περιθώρια ανάπτυξης στην Ελλάδα είναι περιορισμένα. Εχουν ξεχωρίσει τους κλάδους που παρακολουθούν από πολύ κοντά μέσω των μηνιαίων εκθέσεων που λαμβάνουν από τις εισηγμένες. Πρόκειται για εταιρείες στους κλάδους των τηλεπικοινωνιών, της ενέργειας, του λιανικού εμπορίου, της μεταποίησης σε βιομηχανικό επίπεδο και τα υλικά κατασκευής.
Το μοναδικό «αγκάθι» που υπάρχει στην αξιολόγηση του Χ.Α. αφορά την εφαρμογή του φόρου υπεραξίας 15% που έχει αποφασίσει να εφαρμόσει η κυβέρνηση από τις 2 Ιανουαρίου 2014 προκαλώντας δυσφορία στους ξένους επενδυτές, οι οποίοι ήδη έχουν φορολογηθεί στις έδρες τους. Οι επιχειρήσεις θα παρουσιάσουν στους ξένους επενδυτές τα επιχειρησιακά τους πλάνα για το 2014, χωρίς ωστόσο να μπορούν να δεσμευτούν για το οικονομικό κλίμα που θα επικρατεί στη χώρα ακριβώς 17 μέρες πριν από τις γερμανικές εκλογές.

Aνέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης