Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Επικίνδυνη μετεξέλιξη της Τρ. Κύπρου σε «ταμιευτήριο Λευκωσίας» - Ο απόλυτος παραλογισμός… πολιτικοί, επιχειρηματίες, Ρώσοι, ιερείς, ΚτΚ, Ξενοφώντος παρεμβαίνουν για να διορίσουν το νέο ΔΣ – Σήμερα η κρίσιμη ΓΣ

tags :
Επικίνδυνη μετεξέλιξη της Τρ. Κύπρου σε «ταμιευτήριο Λευκωσίας» - Ο απόλυτος παραλογισμός… πολιτικοί, επιχειρηματίες, Ρώσοι, ιερείς, ΚτΚ, Ξενοφώντος παρεμβαίνουν για να διορίσουν το νέο ΔΣ – Σήμερα η κρίσιμη ΓΣ
(upd2)Σε «ταμιευτήριο Λευκωσίας» χωρίς πραγματικό θεσμικό ρόλο μετεξελίσσεται η συρρικνωμένη Τράπεζα Κύπρου.
Μπορεί να εξαγόρασε τη Λαϊκή Τράπεζα, αλλά έχει χαθεί η αίγλη του παρελθόντος και η δυναμική.
Δυστυχώς στην κυπριακή πολιτική ελίτ κυριαρχούν λανθασμένες απόψεις γύρω από το banking.
Ορισμένοι σχεδιάζουν να μετεξελίξουν την Τρ. Κύπρου σε «ταμιευτήριο Λευκωσίας».
Εν τω μεταξύ σήμερα πραγματοποιείται η κρίσιμη Γενική Συνέλευση της Τρ. Κύπρου, και το πλέον αξιοσημείωτο είναι ότι έχουν παρέμβει οι πάντες για τη διαμόρφωση του νέου διοικητικού συμβουλίου.
Όλοι έχουν λόγο… πολιτικοί, επιχειρηματίες, Ρώσοι, ιερείς με προεξάρχοντα τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου και το πρώην βασικό στέλεχος της Κύπρου, ο οποίος παρά το προχωρημένο της ηλικίας του συνεχίζει «απτόητος», ο Ευδ. Ξενοφώντος.

Τα τεκταινόμενα στη Γενική Συνέλευση της Τρ. Κύπρου


Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ξεκινά στις 16:00 η σημερινή γενική συνέλευση – σταθμός των μετόχων, για την εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς, είναι η πρώτη γενική συνέλευση μετά την απορρόφηση της παλιάς Λαϊκής Τράπεζας.
Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, μέχρι στιγμής δεν έχουν υποβληθεί όλες οι υποψηφιότητες.
Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: Δεν έχουν υποβληθεί όλες οι υποψηφιότητες
Μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν έχουν υποβληθεί στην Κεντρική Τράπεζα (ΚΤ) όλες οι υποψηφιότητες για το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) της Τράπεζας Κύπρου και δεν έχει καταστεί δυνατή η αξιολόγηση τους για να μπορούν να δοθούν σχετικές πληροφορίες, αναφέρει σε  ανακοίνωση η ΚΤΚ.
Σύμφωνα με την ΚΤ, η υποχρέωση της ως εποπτική αρχή είναι "η αξιολόγηση της καταλληλότητας των εκλεγμένων μελών των ΔΣ των τραπεζών και όχι όλων των υποψηφίων".
Αναφέρει, ωστόσο, ότι αναγνωρίζει πως "θα ήταν επιθυμητό να γίνει η εκ των προτέρων αξιολόγηση όλων των υποψηφίων έτσι ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο κάποιοι να κριθούν ακατάλληλοι μετά την εκλογή τους και προς το σκοπό αυτό, από την περασμένη βδομάδα, έχει ξεκινήσει μια εντατική προσπάθεια αξιολόγησης των υποβληθέντων υποψηφιοτήτων".

Η διαδικασία εκλογής του νέου Δ.Σ.


Οι υποψήφιοι είναι 49, από τους οποίους οι 12 προέρχονται από το υφιστάμενο μεταβατικό Διοικητικό Συμβούλιο. Οι μέτοχοι θα μπορούν να ψηφίσουν όλους τους υποψηφίους, είτε με θετική είτε με αρνητική ψήφο.
Η καταμέτρηση των ψήφων θα γίνει κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης και μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τα μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου θα συγκροτηθούν σε σώμα.
Η εκλογή των διοικητικών συμβούλων τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης της Κεντρικής Τράπεζας ως προς την ικανοποίηση των κριτηρίων καταλληλότητας που προνοούνται στις σχετικές Οδηγίες, αναφορικά με τη σύνθεση Διοικητικών Συμβουλίων.
Η Λαϊκή θα έχει ρόλο στις διεργασίες της συνέλευσης καθώς ο εκπρόσωπος των πιστωτών της, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών, θα έχει πληρεξούσιο που αντιστοιχεί με το 18,1% των μετοχών. Το μεσημέρι θα συνέλθει η Αρχή Εξυγίανσης, προκειμένου να αποφασίσει τον τρόπο με τον οποίο θα τοποθετηθεί ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Χρήστος Πατσαλίδης στη Γενική Συνέλευση της Τράπεζας Κύπρου.
Η Αρχή θα κληθεί ουσιαστικά να αποφασίσει τους υποψηφίους που θα στηρίξει ο κύριος Πατσαλίδης και οι οποίοι θα εκπροσωπούν τα συμφέροντα των πιστωτών της παλιάς Λαϊκής που κατέχουν το 18% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου.
Στην Αρχή Εξυγίανσης συμμετέχουν ο υπουργός Οικονομικών, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας και η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Οι περισσότεροι από όσους θα παρευρεθούν στη συνέλευση έγιναν μέτοχοι, μετά την αναγκαστική μετατροπή των καταθέσεων τους σε κεφάλαιο. Συνολικά, υπάρχουν 21 χιλ. νέοι μέτοχοι που προέκυψαν με το «κούρεμα» του περασμένου Μαρτίου.
Προβάδισμα για εκλογή στο συμβούλιο έχουν πάντως και οι ρώσοι υποψήφιοι, που στηρίζονται από μεγάλα δικηγορικά γραφεία. Τα γραφεία φαίνεται να συγκλίνουν στην ψήφιση των υποψηφίων που έχουν προτείνει αλλά και πάλι, είναι άγνωστο πόσοι θα καταλήξουν τελικά στο διοικητικό συμβούλιο.

Ο ρόλος των ταμείων προνοίας


Ρόλο στη συνέλευση θα έχουν και τα ταμεία προνοίας που έχουν ουσιαστικό ποσοστό και που έχουν προσεγγιστεί από διάφορους για στήριξη των υποψηφίων τους. Το μεγαλύτερο ταμείο, άλλωστε, αυτό της Τράπεζας Κύπρου κατέχει 4,5% των μετοχών και μαζί με το ταμείο της Αρχής Τηλεπικοινωνιών ελέγχουν το 7% των ψήφων.
'Άγνωστος παραμένει ο ρόλος που θα έχουν οι υπόλοιποι, μη οργανωμένοι μέτοχοι της Τράπεζας. Εκατοντάδες μέτοχοι έχουν αποφασίσει ότι θα παραστούν στη συνέλευση αυτοπροσώπως και δεν έχουν καταθέσει πληρεξούσια για το ποσοστό τους.

Έκκληση από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο


Στη συνέλευση αναμένεται να παραστεί και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο οποίος έκανε έκκληση όλοι να σεβαστούν την εκλογή του νέου ΔΣ της τράπεζας και το βοηθήσουν να πετύχει στο δύσκολο έργο του.

(Πρώτη ενημέρωση: 10:03, 10 Σεπτεμβρίου 2013)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης