Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Διδάγματα προς την Ελλάδα και τον Νότο από τον ισχυρό άντρα του Ifo - Sinn: Με ήπιο αποπληθωρισμό, μπορεί να ανακτηθεί η ανταγωνιστικότητα στην περιφέρεια - Το μέγα λάθος της ΕΚΤ, το γερμανικό πλεόνασμα και η επικίνδυνη ασθένεια από την Ιαπωνία...

Διδάγματα προς την Ελλάδα και τον Νότο από τον ισχυρό άντρα του Ifo - Sinn: Με ήπιο αποπληθωρισμό, μπορεί να ανακτηθεί η ανταγωνιστικότητα στην περιφέρεια - Το μέγα λάθος της ΕΚΤ, το γερμανικό πλεόνασμα και η επικίνδυνη ασθένεια από την Ιαπωνία...
Η μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ στο ιστορικό χαμηλό του 0,25% την περασμένη εβδομάδα αποτελεί μέγα λάθος του διοικητή της κεντρικής τράπεζας, Mario Draghi....
Την άποψη αυτή διατυπώνει ο γνωστός για τις εκκεντρικές του - συχνά - θέσεις, Hans-Werner Sinn, επικεφαλής του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo.
"Η απόφαση της ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα να μειώσει τα επιτόκια στο 0,25% θα έχει σοβαρές και απρόβλεπτες συνέπειες, καθώς και παράπλευρες απώλειες", προειδοποιεί ο ισχυρός άντρας του Ifo, σε άρθρο του στους Financial Times.
Όπως εξηγεί ο Hans-Werner Sinn, η Ευρώπη πλέον φοβάται τη μετάδοση της ιαπωνικής ασθένειας, του αποπληθωρισμού. Για τον λόγο αυτό άλλωστε η ΕΚΤ προχώρησε σε μείωση των επιτοκίων.
Ωστόσο, κατά τον επικεφαλής του Ifo, η εμφάνιση αποπληθωριστικών πιέσεων στο σύνολο μιας νομισματικής ένωσης δεν αποτελεί το ίδιο φαινόμενο με την εμφάνιση αποπληθωριστικών πιέσεων σε ορισμένες χώρες αυτής της ένωσης. Στην πραγματικότητα, χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία χρειάζονται μια υποτίμηση σε πραγματικούς όρους κατά 30%, προκειμένου να διορθώσουν τις χρόνιες αδυναμίες που χαρακτηρίζουν τις οικονομίες τους, με στόχο την τόνωση της ανταγωνιστικότητάς τους.
"Η ΕΚΤ πρέπει να δράσει. Η δράση της όμως πρέπει να είναι ενάντια στις αποπληθωριστικές τάσεις στις χώρες του Νότου και όχι να γίνεται με στόχο την μεταβολή του πληθωρισμού στις χώρες του Βορρά, όπως η Γερμανία", εκτιμά ο Sinn.
"Όπως έχει πολλάκις επισημάνει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου στις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας δεν έχει προέλθει από την τόνωση της ανταγωνιστικότητας των οικονομιών τους. Η βιομηχανική παραγωγή σε Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα παραμένει δραματικά μειωμένη", προσθέτει ο επικεφαλής του Ιfo.
Αναφερόμενος, στη συνέχεια, στη δριμεία κριτική που έχει δεχθεί τα τελευταία 24ωρα η Γερμανία - κυρίως από την Κομισιόν - για την πλεονασματική πολιτική της, ο Sinn περνά στην αντεπίθεση: "Ακόμη και η πολιτική της ΕΚΤ μπορεί να είναι υπεύθυνη για τα γερμανικά πλεονάσματα", σημειώνει μεταξύ άλλων στο άρθρο του αυτό στους Financial Times.
Όπως υποστηρίζει, το γερμανικό εμπορικό πλεόνασμα στην πενταετία της κρίσης (2008 - 2012) διαμορφώθηκε στα 798 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, τα τρία τέταρτα (περίπου 585 δισ. ευρώ) καταβλήθηκαν στις κεντρικές τράπεζες άλλων χωρών της Ευρωζώνης.
"Όλα τα ανωτέρω θυμίζουν το εξής: Έναν γιατρό που δεν αντιλαμβάνεται πλήρως ποια είναι η ασθένεια την οποία καλείται να θεραπεύσει... Η Συνθήκη του Μάαστριχτ δεν έχει δώσει τη δικαιοδοσία στην ΕΚΤ να δρα με τρόπο παρόμοιο με τον οποίο δρα η αμερικανική Fed... Eάν η ΕΚΤ παραμείνει πιστή στα συμβατικά εργαλεία νομισματικής πολιτικής, τότε θα δώσει στις αγορές το μήνυμα πως οι ανισορροπίες στην Ευρωζώνη μπορούν να διορθωθούν. Ο γερμανικός πληθωρισμός σε συνδυασμό με έναν ήπιο αποπληθωρισμό στις χώρες του Νότου... μπορεί να κάνει θαύματα, προκειμένου να αποφευχθεί η μετάδοση της ασθένειας της Ιαπωνίας...", καταλήγει ο Sinn.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης