Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Αποτρεπτικό για επενδύσεις το νέο νομοσχέδιο για τη φορολόγηση στο Χ.Α. -Το 78,13% των ελλήνων επενδυτών έχει χαρτοφυλάκιο έως 3.000 ευρώ

tags :
Αποτρεπτικό για επενδύσεις το νέο νομοσχέδιο για τη φορολόγηση στο Χ.Α. -Το 78,13% των ελλήνων επενδυτών έχει χαρτοφυλάκιο έως 3.000 ευρώ
Σε μια απαξιωμένη και επί χρόνια κατατρεγμένη αγορά, με "διωγμένους" τους μικροεπενδυτές και τους ξένους να απαλλάσσονται, κάθε νέος φόρος θα έπρεπε να απαγορεύεται...
Αποτρεπτικό προς τις επενδύσεις και κάθε άλλο παρά αναπτυξιακό χαρακτηρίζουν κύκλοι της αγοράς το νομοσχέδιο για το φόρο υπεραξίας στο χρηματιστήριο, την τήρηση βιβλίων επιτηδεύματος και το φόρο συναλλαγών.
Παρ’ ότι σύσσωμοι οι φορείς τις αγοράς, Σύνδεσμος Χρηματιστών (ΣΜΕΧΑ), Σύνδεσμος Εισηγμένων (ΕΝΕΙΣΕΤ), Σύνδεσμος Επενδυτών Διαδικτύου (ΣΕΔ) αλλά και ο Σύνδεσμος ΑΕΕΔ πρώην ΕΛΔΕ (ΣΕΔΥΚΑ) ζήτησαν την απαλλαγή από τη φορολόγηση των μικρών ιδιωτών επενδυτών, εντούτοις, η απόφαση είναι για φορολόγηση από το πρώτο ευρώ!
Σε μια απαξιωμένη αγορά όπου το 78,13% των Ελλήνων Επενδυτών έχει χαρτοφυλάκιο μέχρι 3.000 ευρώ, το υπουργείο και η τρόικα αποφάσισαν να βάλουν ταφόπλακα στη χρηματιστηριακή αγορά και στην οποιαδήποτε διάθεση ανάληψης ρίσκου!
Προς απογοήτευση όλης της αγοράς, οι ρυθμίσεις που κατατέθηκαν μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, δεν περιλαμβάνεται ούτε το καθολικό αίτημα για θέσπιση αφορολογήτου 25.000 ευρώ στον φόρο υπεραξίας, ούτε η κατάργηση του φόρου επί των πωλήσεων 0,2%.
Παράλληλα, ούτε το αίτημα για μη φορολόγηση του intraday – δηλαδή των καθημερινών κινήσεων των επενδυτών – πέρασε και έτσι θα φορολογούνται και αυτές οι πράξεις, που θα λειτουργήσουν ακόμη πιο αποθαρρυντικά για κινήσεις στο Χρηματιστήριο.
Πρόκειται για το συνολικό νομοσχέδιο για τη φορολογία ακινήτων το οποίο περιλαμβάνει πτυχές που αγγίζουν την επενδυτική κοινότητα και μετά τις χθεσινοβραδυνές τροποποιήσεις της τελευταίας στιγμής, θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή σήμερα.
Το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων καταργεί εντελώς το αφορολόγητο οπότε κάθε ευρώ που επενδύεται στο Χρηματιστήριο φορολογείται αυτομάτως, ενώ ειδικά η διάταξη για τήρηση βιβλίων επιτηδεύματος σε όσους θέλουν να επενδύσουν σε ομόλογο μη εισηγμένης εταιρείας, ασφαλώς θα λειτουργήσει αποτρεπτικά στην ανεύρεση επενδυτικών κεφαλαίων για μικρές κυρίως εταιρείες. 
Το νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει ξεκάθαρη διάταξη για τα warrants και τη φορολόγησή τους, οπότε το «σκοτάδι» και η σύγχυση παραμένουν. Κύκλοι της αγοράς επισημαίνουν ότι είναι πιθανόν να φορολογηθούν τα warrants 15% επί της τιμής πώλησής τους, εξού και οι διαρκείς πιέσεις που δέχονται το τελευταίο διάστημα, από ρευστοποιήσεις των επενδυτών.
Άλλωστε, θυμίζουμε ότι τα warrants είχαν δοθεί δωρεάν στους επενδυτές – κατόχους μετοχών τραπεζών.

Ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ κ. Σπύρος Κυρίτσης χαρακτηρίζει «αποτρεπτικό για επενδύσεις» το νέο νομοσχέδιο που θα πάει σήμερα στη Βουλή, τονίζοντας ότι «είχαμε ζητήσει να υπάρχει αφορολόγητο έως τα πρώτα 25.000 ευρώ ή και χαμηλότερα όπως δεν εισακουστήκαμε». Παράλληλα, χαρακτηρίζει εντελώς μη φιλική για τις επενδύσεις και την ενίσχυση του κλίματος εμπιστοσύνης τη διάταξη για τήρηση βιβλίων επιτηδεύματος από οποιονδήποτε κάνει τρεις πράξεις – αγοράς ή πώλησης – εντός 6μήνου σε ομόλογο μη εισηγμένης εταιρείας! «Δε θα ασχοληθεί κανένας» τονίζει χαρακτηριστικά, «κάτι άσχημο για μικρές και αναπτυσσόμενες εταιρείες που αναζητούν επενδυτικά κεφάλαια μέσω των ομολόγων για την ανάπτυξή τους».
Οι τελευταίες παρεμβάσεις που έγιναν χθες το βράδυ στο νομοσχέδιο εξαιρούν τους επενδυτές που δραστηριοποιούνται στην Εναλλακτική Αγορά από την τήρηση βιβλίων εσόδων – εξόδων αλλά και τα εταιρικά ομόλογα των εισηγμένων εταιρειών.
Επίσης, δίνει τη δυνατότητα για συμψηφισμό ζημιών και κερδών σε μετοχές - ομόλογα, αλλά όχι συνδυαστικά με τα παράγωγα.
Παρ’ ότι οι ερμηνείες της αγοράς ακόμη διίστανται, τα παράγωγα φαίνεται πως εξαιρούνται από τον συμψηφισμό κερδών - ζημιών, στον φόρο υπεραξίας, καθώς μάλλον θα ισχύσει διάταξη τα παράγωγα να συμψηφίζονται μόνο με μελλοντικά κέρδη της ίδιας πηγής.

Ο «χάρτης» των επενδυτών στο Χ.Α. - Δεν υπάρχει σημαντική φορολογητέα... ύλη

Σήμερα με την κρίση να έχει κυριολεκτικά τσακίσει τις όποιες οικονομίες αποταμιευτών και συνταξιούχων και να έχει απομακρύνει χιλιάδες μικροεπενδυτές από την χρηματιστηριακή αγορά, οι καταστάσεις έχουν τραγικά διαφοροποιηθεί σε σχέση με το παρελθόν. Στην ουσία φορολογητέα… ύλη από κέρδη ή κινήσεις στο χρηματιστήριο δεν υπάρχει. Προσέξτε τα στοιχεία:

1) Το 78,13% των Ελλήνων Επενδυτών έχει χαρτοφυλάκιο μέχρι 3.000 ευρώ!
2) Το 10,85% έχει χαρτοφυλάκιο από 3.000 μέχρι 9.000 ευρώ. Δηλαδή, τα 9/10 των επενδυτών έχουν συνολικό χαρτοφυλάκιο μέχρι 9.000 ευρώ. Μιλάμε για σημερινές αποτιμήσεις, ενώ τα κεφάλαια που αρχικά επενδύθηκαν είναι απείρως υψηλότερα, χωρίς καμιά σύγκριση.
3) Χαρτοφυλάκιο από 9.000 μέχρι 15.000 ευρώ κατέχει ένα ποσοστό 3,58% των επενδυτών.
4) Χαρτοφυλάκιο από 15.000 μέχρι 30.000 ευρώ κατέχει ένα ποσοστό 3,34% των επενδυτών. Δηλαδή, το 96% του συνόλου των Ελλήνων επενδυτών έχει χαρτοφυλάκιο αξίας, maximum 30.000 ευρώ!! Πρόκειται για επίσημα στοιχεία της ΕΧΑΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης