Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Στη σέντρα 90.000 εκπρόθεσμοι φορολογούμενοι - Τα πρόστιμα που τους περιμένουν από την Εφορία

Στη σέντρα 90.000 εκπρόθεσμοι φορολογούμενοι - Τα πρόστιμα που τους περιμένουν από την Εφορία
Οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών... σφύριξαν τη λήξη της διαδικασίας ηλεκτρονικής υποβολής 8 ώρες νωρίτερα από την κανονική προθεσμία
Ξεπερνούν τους  90.000 οι φορολογούμενοι που δεν πρόλαβαν να υποβάλουν εμπρόθεσμα τις φετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και οι οποίοι τώρα απειλούνται με πρόστιμα 100 ευρώ ή πρόσθετους φόρους 1% επί των αρχικών οφειλόμενων φόρων.
Πολλοί από αυτούς κινδυνεύουν να πληρώσουν και επιπλέον φόρους που θα υπολογίζονται σε ποσοστό 5,5% επί του συνολικού ετησίου εισοδήματός τους.
Οι περισσότεροι από τους συγκεκριμένους φορολογούμενους θα είναι άδικο να πληρώσουν τα πρόστιμα και τους πρόσθετους φόρους, καθώς η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών έκλεισε το ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής των δηλώσεων (TAXISNET) λίγο πριν τις 12:00 τα μεσάνυχτα της 14ης Ιουλίου.
Ενώ, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία (παράγραφος 1 του άρθρο 62 του ν. 2238/1994) το σύστημα θα έπρεπε να είχε παραμείνει ανοικτό για την ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 8:00 το πρωί της 15ης Ιουλίου ("μέχρι την έναρξη του ωραρίου λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών της επόμενης μέρας από την ημέρα λήξης της προθεσμίας").  
Δηλαδή οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών... σφύριξαν τη λήξη της διαδικασίας ηλεκτρονικής υποβολής 8 ώρες νωρίτερα από την κανονική προθεσμία με συνέπεια δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενοι να μην προλάβουν να υποβάλουν εμπρόθεσμα τις δηλώσεις τους.
Ήδη από προχθές άρχισαν τα παράπονα καθώς αρκετοί  λογιστές-φοροτεχνικοί διαμαρτύρονται έντονα για το εσπευσμένο κλείσιμο του συστήματος ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων.
Σύμφωνα με το νόμο οι «ποινές» για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις είναι:
* Πρόστιμο 100 ευρώ, για τις περιπτώσεις που δεν προβλέπεται η επιβολή πρόσθετου φόρου
* Πρόσθετο φόρο 1% επί του οφειλόμενου, για κάθε μήνα καθυστέρησης, με αφετηρία υπολογισμού την 15η Ιουλίου 2014 ( εφόσον από την εκκαθάριση προκύψει οφειλή φόρου).
* Επιπλέον φόρο 22% επί του εισοδήματος καθώς χάνουν την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ από τις αποδείξεις . Και αυτό γιατί, σύμφωνα με την νομοθεσία όσοι υποβάλλουν εκπρόθεσμα τη δήλωση τους δεν έχουν πλέον το δικαίωμα να συμπεριλάβουν αποδείξεις αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών συνολικής αξίας ίσης με το 25% του συνολικού εισοδήματός τους κι έτσι δεν μπορούν να κατοχυρώσουν την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ που ισχύει στην κλίμακα φορολόγησης των μισθωτών και των συνταξιούχων.

Μ.Χ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης