Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Οι καλύτεροι και οι χειρότεροι του α' 3μηνου του 2011 - Τι έδειξαν τα αποτελέσματα

tags :
Οι καλύτεροι και οι χειρότεροι του α' 3μηνου του 2011 - Τι έδειξαν τα αποτελέσματα
Αφήνουν μία ικανοποίηση τα αποτελέσματα του α' τριμήνου 2011 καθώς δεν επαναλήφθηκε η εικόνα κατάρρευσης των εισηγμένων που είδαμε στα 3 προηγούμενα τρίμηνα.
Οι κυρίαρχοι των αποτελεσμάτων ήταν κατ' αρχήν ο ΟΠΑΠ που είχε τα υψηλότερα κέρδη (166,851 εκατ. ευρώ) και ακολούθησαν σε κερδοφορία η Εθνική τράπεζα (157,454 εκατ. ευρώ), τα Ελληνικά Πετρέλαια (118,966 εκατ. ευρώ) και η ΔΕΗ που είχε κέρδη 93,304 εκατ. ευρώ.
Ακολούθησε στις κορυφαίες εισηγμένες η Eurobank με κέρδη 74 εκατ. ευρώ η τράπεζα Κύπρου είχε κέρδη 71,184 εκατ. ευρώ και η Marfin Popular Bank εμφάνισε κερδοφορία 71,017 εκατ. ευρώ. Αντίθετα οι πιο ζημιογόνες εισηγμένες σύμφωνα με την Πήγασος αχεπευ ήταν η Emporiki Bank με ζημιές 159,549 εκατ. ευρώ, ακολούθησε η Geniki Bank με ζημιές 98,617 εκατ. ευρώ και στις επόμενες θέσεις ήταν η MIG με ζημιές 67,842 εκατ. ευρώ, η Αγροτική τράπεζα με ζημιές 29,537 εκατ. ευρώ, η Attica Group που είχε ζημιές 22,785 εκατ. ευρώ και αμέσως μετά βρέθηκε η Alapis με συνολικές ζημιές  22,197 εκατ. ευρώ.
Οι ισολογισμοί του α' τριμήνου του 2011 αποτυπώνουν την απαξιωτική εικόνα στην ελληνική επιχειρηματική σκηνή καθώς για μεγάλο αριθμό εταιριών δίνεται μάχη με το χρόνο για την οικονομική τους επιβίωση. Οι εισηγμένες εκτός από την ύφεση  και το εχθρικό φορολογικό περιβάλλον έχουν να αντιμετωπίσουν και την απροθυμία των τραπεζών να χορηγήσουν δάνεια ή ακόμα χειρότερα  την απομόχλευση  του ισολογισμού τους καλώντας πίσω ή περιορίζοντας τις χορηγήσεις τους όταν η δυνατότητα άντλησης  κεφαλαίων από την δευτερογενή αγορά  είναι σχεδόν αδύνατη.
Οι εισηγμένες που έχουν καθαρή ορατότητα κερδοφορίας είναι όσες έχουν στρέψει τη δραστηριότητά τους (πάνω από το 60% του τζίρου τους) στο εξωτερικό ή συνδέονται άμεσα με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που θα θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα τα λειτουργικά τους κέρδη να εμφανίσουν κάμψη κατά 16,2% στα 2,11 δισ. ευρώ. Οι κυριότερες κλαδικές μειώσεις κατεγράφησαν στις κατασκευές (15,6%), στις εκδόσεις (31%) στην ένδυση (15%), στα είδη ηλεκτρικών (18,4%) και στα έπιπλα (43,5%).
Ακόμα και ο θεωρητικά μη ελαστικός κλάδος της Υγείας έχει υποστεί συρρίκνωση στη δραστηριότητα κατά 24% όπως ο επίσης μη ελαστικός κλάδος των τυχερών παιχνιδιών (17%) αποτέλεσμα της ομοιόμορφης και συστημικής πλέον διάχυσης της ύφεσης στην αγορά. Η χαμηλότερη ζήτηση αποδίδεται και σε κάποιο βαθμό στην μετάθεση της εμπορικής Πασχαλινής περιόδου στο δεύτερο τρίμηνο, αφήνοντας ενδεχομένως μια ουρά πασχαλινών εσόδων για το ξεκίνημα του επόμενου τριμήνου.
Ένας άλλος λόγος για τον οποίο παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση του λειτουργικού κόστους αφορά την αύξηση της τιμής των πρώτων υλών και ειδικότερα του ενεργειακού κόστους το οποίο «ακύρωσε» τις όποιες προσπάθειες μείωσης των διοικητικών εξόδων ή των αναδιαρθρώσεων που προηγήθηκαν στα προηγούμενα τρίμηνα.
Η κερδοφόρα τελική γραμμή (444,45 εκ. ευρώ) μετά από το χειρότερο τρίμηνο όλων των εποχών (δ? τρίμηνο 2010) αφήνει μία θετική γεύση αφενός γιατί το ΧΑ έχει υποχωρήσει 12,29% από τις αρχές του έτους και αφετέρου λόγω της καθίζησης των στοιχείων της Ελληνικής βιομηχανίας.

Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης