Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Σε πλήρη ετοιμότητα για τους ετήσιους ισολογισμούς του 2011 - Προληπτική εποπτεία για όσες εισηγμένες διαθέτουν ομόλογα ελληνικού δημοσίου

tags :
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Σε πλήρη ετοιμότητα για τους ετήσιους ισολογισμούς του 2011 - Προληπτική εποπτεία για όσες εισηγμένες διαθέτουν ομόλογα ελληνικού δημοσίου
Ξεκίνησε το κοσκίνισμα των ετήσιων ισολογισμών του 2011 των εισηγμένων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς καθώς η περσινή χρονιά παρουσιάζει και μία ιδιαιτερότητα.
Όχι γιατί μεγάλος αριθμός εισηγμένων είχε στη διάθεσή του ελληνικά ομόλογα. Η ενέργεια αυτή της Κεφαλαιαγοράς όπως είναι προφανές δεν σχετίζεται με τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες, αφού για την ίδια ενέργεια αρμόδια είναι η Τράπεζα της Ελλάδος και άλλωστε οι παραπάνω φορείς από ότι είναι γνωστό, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, θα συμμετέχουν στο προαιρετικό PSI. Πρόκειται για μία ενέργεια που αφορά τις λοιπές εισηγμένες, με στόχευση που, πάντως, μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί γνωστή σε όλο της το εύρος. Εντάσσεται, πάντως, σε αυτό που η Κεφαλαιαγορά σκοπεύει να εφαρμόσει: την προληπτική εποπτεία. Κάποιες από τις εισηγμένες διαθέτουν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου στα ρευστά τους διαθέσιμα.
Μέχρι πρότινος οι εισηγμένες εμφάνιζαν τα συγκεκριμένα ομόλογα στα ρευστά τους διαθέσιμα και όσες δεν προχώρησαν στην πώλησή τους τα εμφάνιζαν και με τιμές κτήσεις. Τώρα προφανώς δεν υπάρχει αγορά για πώληση και εάν κάποιες από τις εισηγμένες θελήσουν να τα πωλήσουν δεν θα μπορούν. Οι υποθέσεις αυτές, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οδηγούν σε δύο επιλογές. Αν τα ομόλογα αυτά δεν είναι για διακράτηση θα αποτιμηθούν σε τρέχουσες τιμές, με ότι συνέπειες υπάρχουν για τα ίδια κεφάλαια των εισηγμένων.
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι αυτά τα ομόλογα δεν πρέπει να είναι πολλά, ωστόσο κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο κάποια εισηγμένη να διαθέτει αρκετά τέτοια ομόλογα, τα οποία μετά και τη διαδικασία του PSI έχουν μοιραία αποκτήσει τοξικότητα. Από τους μέχρι τώρα ισολογισμούς των εισηγμένων το 2011 δεν έχει προκύψει κάτι σοβαρά επιλήψιμο. Ωστόσο οι ελλείψεις που παρουσιάζονται εντοπίζονται κυρίως στην ποιότητα των παρεχόμενων πληροφοριών καθώς αρκετές φορές οι ορκωτοί ελεγκτές δεν ενημερώνονται εγκαίρως για τις αλλαγές στα υποδείγματα των εκθέσεων ελέγχου που πρέπει να χρησιμοποιούν.
Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που πρέπει να διέπουν τις οικονομικές καταστάσεις είναι τα εξής:
1) Οι οικονομικές καταστάσεις θα πρέπει να γίνονται εύκολα κατανοητές απ' όλους τους χρήστες, τους πιστωτές, το κράτος, τους επενδυτές, τους εργαζόμενους κ.ά.,
2) Συνάφεια,3) Αξιοπιστία,4) Η πιστή παρουσίαση των συναλλαγών και των άλλων γεγονότων της επιχείρησης,5) Ουδετερότητα,6) Σύνεση,7)
Πληρότητα,8) Συγκρισιμότητα, 9) Ακριβοδίκαιη παρουσίαση και συμμόρφωση προς τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, 10) Μη συμψηφισμός περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων εκτός εάν αυτό επιτρέπεται από άλλο πρότυπο.

Ανέστης  Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης