Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Πως οι μικρομέτοχοι είχαν ζημιές εκατομμυρίων από την κερκόπορτα των δημόσιων προτάσεων

Πως οι μικρομέτοχοι είχαν ζημιές εκατομμυρίων από την κερκόπορτα των δημόσιων προτάσεων
Έστω και αργά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αντιλήφθηκε το μεγάλο θέμα που είχε προκαλέσει η μαζική έξοδος εισηγμένων από το ΧΑ ειδικά μεσω της συγχώνευσης με μη εισηγμένες.
Πρόκειται για μία «κερκόπορτα» που οδήγησε στην έξοδο του ΧΑ σοβαρές επιχειρήσεις και παράλληλα ζημιίωσε χιλιάδες μικροεπενδυτές που είδαν την απομείωση των χαρτοφυλακίων τους  από την πρακτική των εισηγμένων να αποχωρούν από το Χ.Α. με τιμές ιδιαίτερα χαμηλές σε σύγκριση με τις τιμές που είχαν εισαχθεί στη χρηματιστηριακή αγορά. Mε την εισήγηση που θα κάνει πρς το υπουργείο οικονομικών μέχρι και τις 24 Μαρτίου η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, θα καταργηθει αυτή η μέθοδος και θα ισχύει το squezze out και η έξοδος με αυξημένη πλειοψηφία στο 95%. Ειδικά την τελευταία διετία 2010-2011 που κορυφώθηκε  η έξοδος των εισηγμένων -9 εισηγμένες διεγράφησαν το 2010 και 11 εισηγμένες διεγράφησαν το 2011, αναδείχθηκε  αυτή η μέθοδος των εισηγμένων που εκμεταλλευόμενες την απαξιωτική πορεία των μετοχών τις οδηγούν στην έξοδο με το λιγότερο κόστος, προκαλώντας όμως ταυτόχρονα μεγάλες ζημίες στους μικρομετόχους. Παρά τις επανειλημμένες αναφορές μετόχων προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να βρεθεί ένας τρόπος για να περιοριστούν αυτές οι απώλειες, καθώς οι περισσότεροι μέτοχοι έχουν εγκλωβιστεί στις μετοχές και όταν γίνεται μία δημόσια πρόταση το βλέπουν ως λύτρωση και ρευστοποιούν όσο όσο τις μετοχές τους, η εποπτική αρχή του Χρηματιστηρίου Αθηνών δεν έχει ανταποκριθεί να βρεθεί μία λύση. Υπάρχουν αρκετά παραδείγματα εισηγμένων που διεγράφησαν το 2010 με τεράστιες αποκλίσεις στην τιμή εξόδου και στην τιμή εισαγωγής. Πιο συγκεκριμένα η Ιμάκο που διεγράφη στις 4 Ιανουαρίου 2010 εξήλθε από το Χ.Α. με τιμή 1,17 ευρώ της δημόσιας πρότασης, ενώ η τιμή της εισαγωγής της έφθανε (προσαρμοσμένη σε ευρώ) τα 17,60 ευρώ στις 21/3/2000. Η Rainbow εισήχθη στο Χ.Α. στις 18 Δεκεμβρίου 2001 με τιμή εισαγωγής τα 6 ευρώ και η δημόσια πρόταση για τη διαγραφή της στις 3 Φεβρουαρίου 2010 έγινε στη τιμή των 1,46 ευρώ.
Για την Mπενρουμπή η τιμή της δημόσιας πρότασης έγινε στα 3,48 ευρώ, ενώ είχε εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών στις 5 Ιουνίου 1990 με τιμή τα 5,28 ευρώ. Η Αγροτική Ασφαλιστική διεγράφη στις 12 Δεκεμβρίου 2010 από το Χ.Α. με τιμή της δημόσιας πρότασης στα 1,53 ευρώ, ενώ η τιμή εισαγωγής της στις 25 Φεβρουαρίου 1999 είχε πραγματοποιηθεί στα 10,27 ευρώ. Στις 2 Μαΐου 2000 είχε πραγματοποιηθεί η εισαγωγή της Informe στην τιμή των 20,54 ευρώ για να διαγραφεί από το Χρηματιστήριο Αθηνών στις 2 Δεκεμβρίου 2010 με τιμή της δημόσιας πρότασης στο επίπεδο των 0,46 ευρώ. Υπήρξε όμως και η εξαίρεση της μετοχής της Α-Β Βασιλόπουλος η οποία εξήλθε από το Χ.Α. την 1η Οκτωβρίου 2010 στην τιμή των 35,73 ευρώ και ενώ είχε εισαχθεί στην αγορά στις 26 Νοεμβρίου 1990 με τιμή εκκίνησης τα 5,28 ευρώ. Με τον νέο κανονισμό του Χρηματιστηρίου Αθηνών που ισχύει από το καλοκαίρι του 2011 μία εισηγμένη θα διαγράφεται αναγκαστικά από το χρηματιστηριακό ταμπλό εάν ισχύει μία εκ των εξής προϋποθέσεων: α) αναστολή διαπραγμάτευσης για διάστημα άνω των 6 μηνών και πάροδος άπρακτης προθεσμίας περαιτέρω 6 μηνών χωρίς άρση των λόγων αναστολής, β) το ποσοστό διασποράς είναι μικρότερο από 10% κατανεμημένο σε λιγότερα από 30 πρόσωπα και γ) τα ετήσια έσοδα είναι μικρότερα των 2 εκατ. ευρώ, ανεξάρτητα από το ποσοστό διασποράς της εταιρείας και διατηρούνται μικρότερα των 2 εκατ. ευρώ για 1 έτος.

Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης